#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2013 07:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς προσδοκίες ο Ομπάμα στο ΙσραήλΧρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και μια δεύτερη θητεία, αλλά τελικά ο Πρόεδρος Ομπάμα ταξίδεψε στο Ισραήλ την Τετάρτη για μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, φέρνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον επιφυλακτικό ισραηλινό λαό, καθώς και μια υπόσχεση να υπερασπιστεί το Ισραήλ από τις απειλές. Αφού χαιρέτισε λέγοντας «Σαλόμ», αγκάλιασε τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τον περίμενε σε ένα κόκκινο χαλί κάτω από τη σκιά του Air Force One στο Ben-Gurion, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
«Βλέπω αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε τους άθραυστος δεσμούς μεταξύ των εθνών μας», δήλωσε ο πρόεδρος σε μια μεγαλόπρεπη τελετή άφιξης. Ο Ομπάμα δεν ανέφερε τους Παλαιστίνιους στη σύντομη παρέμβασή του και προτίμησε αντ’ αυτού να τους αποκαλεί «γείτονες» του Ισραήλ. Ούτε αναφέρθηκε στο Ιράν ή τη Συρία, τα άλλα μείζοντα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αλλά αναφέρθηκε στην ιστορία των 3.000 χρόνων του Εβραϊκού λαού σε αυτή τη γη και αποκάλεσε τους σύγχρονους Ισραηλινούς «οι γιοι του Αβραάμ και οι κόρες της Σάρα».
Τα λόγια του προέδρου φαίνεται να προμηνύουν μια επίσκεψη που θα είναι γεμάτη συμβολισμούς και σχεδόν χωρίς καθόλου προτάσεις για την προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ο Ομπάμα οδηγήθηκε σχεδόν αμέσως σε ένα κοντινό υπόστεγο για να επιθεωρήσει του συστήματος αεράμυνας Iron Dome. Το σύστημα, που κατασκευάστηκε από ισραηλινές εταιρείες, αλλά σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναχαιτίσει πάνω από 400 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα σε πόλεις του Ισραήλ. Η επιθεώρησή του ήταν η πρώτη από μια σειρά προσεκτικά χορογραφημένες στάσεις που σχεδιάστηκαν για να μεταφέρουν ένα μήνυμα: ο πρόεδρος νοιάζεται για τον ισραηλινό λαό και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία του από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλους εχθρούς.
Ο Ομπάμα, σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν έχει καμία τολμηρή, ή ακόμη και μέτρια πρόταση για την αναβίωση των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η αναφορά του στο χάσμα ήταν βιαστική. «Είμαστε ενωμένοι γιατί η ειρήνη πρέπει να έρθει στους Αγίους Τόπους» είπε. «Παρότι βλέπουμε τις δυσκολίες, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να παραβλέψουμε το όραμα ενός Ισραήλ που θα συνυπάρχει ειρηνικά με τους γείτονές τους». Αντίθετα, ο Ομπάμα προσπαθεί να κάνει μια σύνδεση με τον ισραηλινό λαό, πολλοί από τους οποίους τον βλέπουν με δυσπιστία καθώς δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα τα πρώτα τέσσερα χρόνια, ενώ ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου για θέματα όπως το Ιράν και οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη. Ο Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την προσπάθεια των δυτικών διπλωματικών προσπαθειών να το περιορίσουν, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την ετοιμοθάνατη ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Λευκός Οίκος έχει μειώσει τις προσδοκίες από την επίσκεψη. Η χρονική στιγμή κάθε άλλο παρά μπορεί να εγγυηθεί κάποια σοβαρή διπλωματική προσπάθεια. Ο Νετανιάχου μόλις σχημάτισε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με έναν συνδυασμό κομμάτων που δεν έχουν δοκιμαστεί και ο Ομπάμα, μόλις στη δεύτερη θητεία του, παρουσίασε έναν νέο υπουργό Εξωτερικών, τον  Τζον Κέρι.
Η προώθηση των στρατιωτικών και μυστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών ήταν ένα ασφαλές αρχικό θέμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει σχεδόν 1 δις δολάρια στο σύστημα Iron Dome, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2011. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα Iron Dome υπήρξε μια θεαματική επιτυχία, παρεμποδίζοντας το 86% των εισερχόμενων πυραύλων από τη Γάζα. Κάποιοι ειδήμονες έχουν αμφισβητήσει το ποσοστό αυτό, βάζοντας το ποσοστό επιτυχίας στο πιο κοντά στο 10%.
Το επίκεντρο της επίσκεψης θα είναι η ομιλία του Ομπάμα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Ιερουσαλήμ, όπου θα αντιμετωπίσει ένα ακροατήριο νέων Ισραηλινών, που συγκεντρώθηκε από διάφορα πανεπιστήμια.  Αναμένεται επίσης να αποκαταστήσει αυτό που ορισμένοι Ισραηλινοί θεωρούν προσβολή, από την ομιλία του προς τον μουσουλμανικό κόσμο το 2009. Στην ομιλία του τόνισε τη δυστυχία του λαού της Παλαιστίνης και δήλωσε ότι οι φιλοδοξίες για μια εβραϊκή πατρίδα είχαν τις ρίζες τους κυρίως στην τραγωδία του Ολοκαυτώματος. Κατά την επίσκεψή του, θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Theodor Herzl, συγγραφέα ο οποίος θεωρείται ως ο πατέρας του σύγχρονου σιωνισμού.

Στο δρόμο του Ομπάμα προς το King David Hotel, υπήρχαν διαδηλωτές. Αρκετοί κρατούσαν πλακάτ που του ζητούσαν να  δώσει χάρη στον Jonathan Pollard Jay, έναν Αμερικανό ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την καταδίκη του για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ το 1987. Ο Ομπάμα έχει πει ότι ο Pollard πρέπει να εκτίσει την ποινή του. Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη δύο φορές, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και θα επισκεφθεί το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.Ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν το γιατί ο πρόεδρος θα επισκεφτεί το Ναό της Γεννήσεως, ένα διαρκές σύμβολο για τους χριστιανούς, ενώ δεν θα σταματήσει στο Δυτικό Τείχος, το οποίο είναι ιερό για τους Εβραίους, ή το Αλ Άκσα Τζαμί, που έχει ανάλογη αξία για τους μουσουλμάνους.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι το να σταματούσε στο Τείχος των Δακρύων, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, θα απαιτούσε εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Την Παρασκευή, ο Ομπάμα θα μεταβεί στο Αμμάν της Ιορδανίας, για να συναντήσει το βασιλιά Αμπντάλα. Οι συνομιλίες του εκεί αναμένεται να επικεντρωθούν στη διαμάχη στη Συρία, η οποία έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα της Ιορδανίας.

http://www.nytimes.com/2013/03/21/world/middleeast/obama-arrives-in-israel-for-two-day-trip.html?_r=0&pagewanted=all

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.