#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2011 09:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρωματιστή επανάσταση και στην Ρωσία;Πριν από μόλις δυο εβδομάδες, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές περίμεναν τις εκλογές της Ρωσίας με ανία.

Η «Ενωμένη Ρωσία», το κυβερνών κόμμα του Dmitry Medvedev θα κέρδιζε, και ο Vladimir Putin θα ψηφίζονταν για τρίτη φορά πρόεδρος σε μερικούς μήνες από σήμερα. Τίποτα δεν θα άλλαζε.

Κάτι περίεργο όμως συνέβη. Η «Ενωμένη Ρωσία» δεν τα πήγε και πολύ καλά, παρά την πλειοψηφία που πέτυχε. Μάλιστα, υπήρξαν και πολλές κατηγορίες για νοθεία, ακόμη και από πλευράς της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών.

Οι  έντονες διαμαρτυρίες, που υποβοηθήθηκαν από τα κοινωνικά μήντια, επικράτησαν σε ολόκληρη την Ρωσία, και ολοκληρώθηκαν με μεγάλες διαδηλώσεις τόσο στη Μόσχα όσο και αλλού.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ερωτήματα σε σχέση με την κατανόηση της ρωσικής πολιτικής σκηνής. Μήπως έρχεται τελικά και στη Ρωσία αυτό που η ηγεσία της φοβάται; Μια χρωματιστή επανάσταση; Μήπως οι άνεμοι της αραβικής άνοιξης φυσάνε προς τον Βορρά; Μήπως θα δούμε μια πραγματική επανάσταση του Twitter, αφού η ρωσική κυβέρνηση ελέγχει τα ΜΜΕ, αλλά όχι την μπλογκόσφαιρα;

Ή μήπως δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά, και απλά θα συνεχιστεί η πορεία του Putin προς το Κρεμλίνο για άλλα 6, ή ίσως και 12 χρόνια;

Ας εξετάσουμε λοιπόν τα κίνητρα του ρωσικού λαού. Η πολιτική επιστήμη μας προσφέρει δυο πιθανές, και όχι  απαραίτητα αλληλοαναιρούμενες εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Ρωσία.

Πρώτον, η εκλογική νοθεία μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο εστίασης για μια κοινωνία στην οποία πολλά μέλη της είναι θυμωμένα με το καθεστώς. Οι προσπάθειες να εκφραστεί αυτός ο θυμός σε καθημερινές συνθήκες έχουν υψηλό κόστος, και μικρό ποσοστό επιτυχίας. Για αυτό, οι περισσότεροι θα επιλέξουν να μην προκαλέσουν το καθεστώς, κάτι που αντανακλάται στο γνωστό πρόβλημα της απουσίας συλλογικής δράσης.

Όταν όμως ένα καθεστώς προβεί σε καλπονοθεία, τότε ο υπολογισμός ενός ατόμου όσον αφορά στο αν πρέπει να διαμαρτυρηθεί ή όχι , αλλάζει σημαντικά. Αν επιλέξουν να διαμαρτυρηθούν πολλοί μαζί, τότε το κόστος εναντίον του καθένα ξεχωριστά μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, η εκλογική νοθεία αποτελεί σήμα προς τους θυμωμένους ότι και άλλοι πολλοί είναι διατεθειμένοι να διαμαρτυρηθούν τώρα.

Αν προσθέσουμε και τα κοινωνικά δίκτυα…

Τέλος, η διαμαρτυρία με την αφορμή της νοθείας έχει και σημαντικά ποσοστά επιτυχίας. Αν κάποιος τα καταφέρει διαμαρτυρόμενος εναντίον μιας εκλογικής απάτης, τότε οι «απατεώνες» μπορεί και να ανατραπούν.

Επιπλέον τούτου, οι πρόσφατες εκλογές μπορεί να έστειλαν και ένα διαφορετικό μήνυμα, ότι  η κυβέρνηση είναι στη πραγματικότητα πολύ πιο αδύναμη από όσο φαίνεται. Το γεγονός ότι η παντοδύναμη κυβέρνηση του  Putin δεν τα κατάφερε όπως θα ήθελε, και μάλιστα την πιάσανε να κλέβει… Αυτό οδηγεί ακόμη περισσότερους θυμωμένους να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.

Όπως λέει ο πολιτικός επιστήμων Andrew Little, «οι διαδηλώσεις για νοθεία δεν έχουν να κάνουν τόσο με την νοθεία, όσο με το ότι το αποτέλεσμα αποκάλυψε την αδυναμία του καθεστώτος. Όλοι επικεντρώνονται στην εξαπάτηση, αλλά το καθεστώς εξαπατά εδώ και καιρό. Αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν μπόρεσε να εξαπατήσει με επιτυχία, κάτι που δείχνει αδυναμία, και που ανεβάζει τα ποσοστά αυτών που προτίθενται να διαμαρτυρηθούν…».

Έτσι, μια πιθανή εξήγηση του τι συμβαίνει στη Ρωσία είναι πως το καθεστώς δεν έχει δημοτικότητα, οι πολίτες θέλουν μεγάλες αλλαγές, και το εκλογικό αποτέλεσμα τους έδωσε την ευκαιρία για συντονισμένη δράση, αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες της κυβέρνησης.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Εδώ και καιρό, οι πολιτικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν πάντα τον υποψήφιο που θέλουν (ειλικρινής ψήφος), και μερικές φορές κάνουν μια στρατηγική επιλογή ψηφίζοντας κάποιον άλλο (στρατηγική ψήφος).

Το 2006, ο καθηγητής Adam Meirowitz του Princeton, δημοσίευσε μια εργασία με βάση την οποία υπάρχουν περιπτώσεις ψηφοφόρων, που όταν αντιμετωπίζουν δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με την πρώτη για ένα μικρότερο αξίωμα από ότι η δεύτερη, τότε ψηφίζουν στρατηγικά, χρησιμοποιώντας την ψήφο τους στη πρώτη εκλογή ως μήνυμα προς τον υποψήφιο της δεύτερης, δίνοντας την σε  κάποιο άλλο κόμμα.

Το περιεχόμενο του μηνύματος είναι πως ο υποψήφιος της δεύτερης αναμέτρησης θα  πρέπει να συμμαζευτεί και να βελτιωθεί, και άρα δεν σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος θέλει οπωσδήποτε να τον καταψηφίσει.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις ρωσικές εκλογές για τη Δούμα; Η Δούμα είναι ένας αδύναμος θεσμός σε σχέση με το αξίωμα του προέδρου, για το οποίο θα γίνουν εκλογές σε μερικούς μήνες.

Συνεπώς, σύμφωνα με το παραπάνω μοντέλο, κάποιοι που καταψήφισαν την «Ενωμένη Ρωσία» στις βουλευτικές εκλογές, μπορεί να το έκαναν για να στείλουν ένα μήνυμα στον Putin.

Όποιος και να είναι ο λόγος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θέλουν να συνεχιστεί η πολιτική του παρουσία στη χώρα. Αν αυτό το μοντέλο ισχύει, τότε θα δούμε τον Putin να ανταποκρίνεται τους επόμενους μήνες στο μήνυμα του κόσμου, και πολλούς ψηφοφόρους που δεν τον ψήφισαν, να τον ψηφίζουν.

Βέβαια, δυστυχώς για τους αναλυτές, μια εκλογική άνοδος του Putin στις επερχόμενες εκλογές, περισσότερες δηλαδή ψήφοι από όσους πήρε το κόμμα του στις βουλευτικές, δεν θα μπορεί να διαχωριστεί από μια τυχόν εκλογική νοθεία από πλευράς του Κρεμλίνου.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει πια ερμηνεία είναι η σωστή. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να είναι σωστές και οι δυο. Είναι πιθανόν πως πολλοί Ρώσοι είναι πικραμένοι, και θέλουν να το δείξουν. Είναι όμως επίσης πιθανόν πως πολλοί Ρώσοι απλά θέλουν να αφυπνίσουν τον Putin, στέλνοντας του ένα μήνυμα.

Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες αυτών των δυο ομάδων πολιτών μπορεί να μην ταυτίζονται, αλλά το πώς θα αντιμετωπιστούν μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο ζήτημα για τη Ρωσία του μέλλοντος.

 

Του Joshua A. Tucker καθηγητού στο  New York University

Al Jazeera

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2011/12/2011121195922900200.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Agni avatar
    Agni 13/12/2011 13:37:58

    Το αγγλικό Αλ Τζαζίρα έχει καταντήσει..ολο το αξιόλογο προσωπικό του το έχει εγκαταλείψει..Δεν κάνει ενημέρωση,αλλά φτιάχνει ενημέρωση,δεν ξεχνάω που έκανε ντοκυμανταίρ για το μνημόνιο,και έβγαλε την ανύπαρκτη φιλελευθερη συμμαχία να μιλήσει ως εκπρόσωπος της "νεολαίας του τόπου" που αντιστέκεται στους συντηριτικούς και τους γραφικούς "αντιμνημονιακούς" που είναι ελάχιστοι!!..Ελέγχεται απο μια δεξαμενή σκέψης παρόμοια με του ΓΑΠ,εξεγέρσεις σε ανεξάρτητες χώρες και σιωπή η και συναίνεση για όσες θηριωδίες κάνουν οι ήδη εκλεγμένοι πολυχρωμοι πραξικοπηματίες(Τιμοσένκο,Σαακασβίλι,ΓΑΠ κλπ)..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.