#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2012 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χιλιάδες κόσμου και επεισόδια στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας(Ανανεωμένο) Η αστυνομία επενέβη βίαια, κάνοντας χρήση γκλομπ και πυροβολώντας στον αέρα με πλαστικές σφαίρες, προκειμένου να απωθήσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Μαδρίτης στο πλαίσιο της 24άωρης γενικής απεργίας που κηρύχθηκε με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην πολιτική της λιτότητας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μία ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, που παρεμπόδιζαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες, στο κέντρο της Μαδρίτης.

Σύντομα, και άλλοι διαδηλωτές συνέκλιναν και περικύκλωσαν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να απομακρύνουν το πλήθος, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν με γκλομπ στις παρακείμενες οδούς.

Από νωρίς το πρωί διάφορες ομάδες διαδηλωτών είχαν ξεκινήσει την αντιπαράθεση με την αστυνομία, η οποία έχει αναπτύξει μία εντυπωσιακή δύναμη κρανοφόρων σε όλο το κέντρο, όπου πολλά καταστήματα δεν τόλμησαν να ανοίξουν.

Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν νωρίτερα στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση αυτή, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετ' ολίγον σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μικρής κλίμακας «μεμονωμένα επεισόδια» σημειώθηκαν σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες -18 εκ των οποίων ήσαν αστυνομικοί- ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82.

Δύο διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για το απόγευμα στη Μαδρίτη. Την πρώτη έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, ενώ την επόμενη το κίνημα των 'Αγανακτισμένων', για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισεκ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.

Στη γειτονική Πορτογαλία, η εικόνα ήταν γενικώς πιο ήρεμη. Συνθήματα σε μεγάλες επιγραφές όπως «Ζήτω η γενική απεργία», «Τέλος στην καταστροφή» , «Τρόικα, Πάσους: ΕΞΩ», ήσαν ανηρτημένα στο κέντρο της Λισαβόνας, όπου αρκετοί εργαζόμενοι προσπαθούσαν να βρουν κάποιον τρόπο να μεταβούν στις δουλειές τους, παρά την 24ωρη γενική απεργία, που παρέλυσε σε μεγάλο βαθμό τη χώρα.

«Η σημερινή απεργία κατέγραψε μία μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, στέλεχος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών. «Η συμμετοχή είναι 100% στο μετρό της Λισαβόνας και η παράλυση είναι σχεδόν πλήρης στις οδικές, σιδηροδρομικές και παραποτάμιες μεταφορές», πρόσθεσε.

Πραγματικά, οι συρμοί και τα πορθμεία κυκλοφορούσαν αραιά και που στους σταθμούς και τις αποβάθρες της Λισαβόνας.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, η κατάσταση εμφανιζόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο. Πολλές πτήσεις ήδη είχαν ακυρωθεί εκ των προτέρων, ή αναβλήθηκαν και αναμενόταν να γίνουν αργότερα. Από τις 70 πτήσεις που διατηρήθηκαν, δέκα εμφανίσθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων ως «ακυρωθείσες».

Ωστόσο, παραιτημένο, ένα μεγάλο τμήμα των Πορτογάλων δεν θεωρεί πως η γενική απεργία πρόκειται να αλλάξει κάτι ριζικά, μολονότι δηλώνει κατάκοπο από τα μέτρα λιτότητας, που έχουν αρχίσει να αποστραγγίζουν το πορτοφόλι τους από τον Μάιο του 2011, οπότε η Πορτογαλία συμφώνησε με την τρόικα να λάβει δάνειο 78 δισεκ. ευρώ.

Σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και στις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια, στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας San Paolo Intesa. Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο Μιλάνο η πορεία προσπάθησε να πλησιάσει στα τοπικά γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αστυνομικοί δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος. Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παρέλυσε.

Στη Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε "Fate i soldi con i nostri debiti" («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). Στην κωμόπολη Μέστρε, εργάτες και φοιτητές προχώρησαν σε ρίψη αυγών και μπογιάς στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών.

Στη Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό». «Η λιτότητα στραγγαλίζει την απασχόληση κι αυξάνει την φτώχεια των εργαζομένων. Μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι στέρησε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη από τους νέους μας», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του συνδικάτου Cgil.

Το συνδικάτο Cgil συμμετείχε στην κινητοποίηση με τετράωρη στάση εργασίας, στο δημόσιο τομέα, κηρύχθηκε οκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και τα αυτόνομα συνδικάτα Cobas. Τα δυο άλλα ιταλικά μεγάλα συνδικάτα, Cisl και Uil, αποφάσισαν αντιθέτως να μη συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας.

Στη Γερμανία η συνομοσπονδία των γερμανικών συνδικάτων (DGB) διοργάνωσε το μεσημέρι ,συλλαλητήριο στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της.

Ο πρόεδρος της Μίχαελ Ζόμερ απηύθυνε προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης. «Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών ... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών» δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο Ζόμερ παρατήρησε ότι η Γερμανία μέχρι τώρα έχει αντισταθεί «σχετικά καλά στη δεύτερη φάση της οικονομικής κρίσης», σημειώνοντας όμως ,ότι η γενική οικονομική κατάσταση αρχίζει να γίνεται αντιληπτή σε ορισμένους τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στα χημικά.

«Θέλουμε καλά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή να επενδύουμε απέναντι στην κρίση και όχι να κάνουμε περικοπές μέχρις εσχάτων» πρόσθεσε, καλώντας τα συνδικάτα να επιτεθούν στο «θεμελιώδες κακό της οικονομικής κρίσης, δηλαδή την κυριαρχία των αγορών».

«Είμαστε αλληλέγγυοι (...) και θα στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις χώρας αυτές», σημείωσε ο Ζόμερ, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε πολλές γερμανικές πόλεις από την DGB, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνομοσπονδία που έχει περίπου 8 εκατομμύρια μέλη.

«Δεν θέλουμε μια πολιτική λιτότητας που απευθύνεται αποκλειστικά στους μικρούς, αλλά μια πολιτική μέσω της οποίας οι υπεύθυνοι αυτής της κρίσης, δηλαδή οι τράπεζες, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε από την πλευρά του ο Στέφαν Κέρτσελ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Έσσης-Θουριγγίας. «Ας μη λέμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα του Νότου (...) Η κρίση χτυπά και τη δική μας πόρτα. Η μερική απασχόληση, τα προβλήματα πωλήσεων στην Opel, είναι επίσης συνέπειες της κρίσης» κατέληξε.

Στην Αυστρία η συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» και επίσης έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

Τέλος, συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα δύο συνδικάτα είχαν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.