05/07/2010 16:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χιλιάδες Ρουμάνοι γιατροί φεύγουν απο την χώρα τους

Περισσότεροι από 6.900 Ρουμάνοι γιατροί έχουν υπογράψει, φέτος, συμβόλαια με εταιρίες στρατολόγησης εργαζομένων για να εργαστούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας «Ziarul Financiar». Την τελευταία τριετία, άλλοι 5.000 γιατροί έφυγαν από τη Ρουμανία για να εργαστούν σε άλλες χώρες.

«Φέτος, η κατάσταση είναι πιο δραματική, καθώς περισσότεροι από 6.900 γιατροί έχουν υπογράψει συμβόλαια με τους εργοδότες, συνεπώς γνωρίζουν που ακριβώς πηγαίνουν και παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνον ορισμένα, τυπικά ζητήματα. Όταν η κυβέρνηση περικόπτει κατά 25% τους μισθούς των γιατρών, τους αναγκάζει να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμάνων Παθολόγων, Βασίλε Ασταραστοάε.

Για να ανατραπεί το φαινόμενο της μετανάστευσης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, πρώτα απʼ όλα χρειάζεται σημαντική αύξηση των πόρων που διατίθενται για την υγεία, δήλωσε ο πλαστικός χειρουργός Ιοάν Λάσκαρ στην εφημερίδα «Adevarul»

«Κατά την άποψή μου οι πόροι για την υγεία πρέπει να αντιστοιχούν στο 7 - 10% του ΑΕΠ. Πιστεύω ότι με το ποσοστό αυτό θα στηριχθεί οικονομικά το σύστημα. Επίσης ο τομέας της υγείας πρέπει να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όσο αυτό δεν γίνεται δεν νομίζω ότι θα έχουμε πιθανότητες ανάπτυξης του τομέα της υγείας, καθώς το κόστος της σύγχρονης ιατρικής είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι γιατροί δεν μπορούν να συμφωνούν να εργάζονται μόνον με ένα στηθοσκόπιο και ένα πιεσόμετρο, όπως γινόταν πριν από 45 χρόνια», δήλωσε ο κ. Λάσκαρ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 05/07/2010 17:19:26

  ζηλεψαν και αυτά τα ελληνόπουλα ..που χιλιάδες τώρα... και καλά ...εγκατεληψαν την ελλαδα .. πηγαίνοντας Σουιδια ,Φινλανδια .. πάλι μετανάστες ...να μας επιστρέψουν μόνο παρακαλώ

 2. δρόμος avatar
  δρόμος 05/07/2010 23:12:43

  "οι γιατροί δεν μπορούν να εργάζονται μόνον με ένα στηθοσκόπιο και ένα πιεσόμετρο, όπως γινόταν πριν από 45 χρόνια" - φυσικά, γιατί δεν ΞΕΡΟΥΝ πια να εργάζονται και να κάνουν διάγνωση με απλά μέσα. Χρειάζονται πανάκριβες σοφιστικέ εξετάσεις, που κανένα σύστημα υγείας δεν υποστηρίζει, και βέβαια είναι πιό ειδικευμένες, με αποτέλεσμα να χάνουν τη συνολική εικόνα...Πού ο εξαίρετος επιστήμονας γενικός παθολόγος με την εμπειρία του!

 3. Tassos Karras avatar
  Tassos Karras 06/07/2010 07:50:32

  Στη Ρουμανία δεν έχουν ούτε ασπιρίνες στα νοσοκομία.
  Τα φακελάκια πάνε σύνεφο στα νοσοκομεία, αν θες να ζήσεις, στα χωριά πεθένουν σαν σκυλιά όχι υπερβολές.
  250-300 Ευρώ παίρνει ένας γιατρός στην Ρουμανία οι τιμές στα σούπερ μάρκετ περίπου ίδιες με Ελλάδα αφού τους έχουν κάνει εξαρτώμενους στα εισαγώμενα δεύτερης ποιότητας. Να γράψω και άλλα??
  Ρουμανία Έλλαδα σημειόσατε Χ η διαφορά είναι ότι στη Ρουμανία έχει μεινει και λίγο βαρειά βιομηχανία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.