#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/03/2013 14:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χιλιάδες Ευρωπαίοι ζητούν τρόφιμα για να επιβιώσουν


Οι άπορες οικογένειες και οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εξαρτώνται από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός για τις βασικές ανάγκες τους,  όπως τροφή, νερό και στέγη, γίνονται όλο και περισσότεροι. Ενώ η Γερμανία δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρίση, η ανεργία και η λιτότητα σε χώρες όπως η Ισπανία κάνουν το πρόβλημα ακόμη πιο σοβαρό.
Τα δύο τρίτα των εθνικών τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού των ομάδων ενίσχυσης – αυτό είναι ένα σημάδι ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο Yves Daccord, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι η διανομή τροφίμων είχε να φτάσει στα σημερινά επίπεδα από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η σχετική οικονομική ισχύς της Γερμανίας δεν έχει αυξήσει την άνοδο της ζήτησης για τρόφιμα στην χώρα. Αντίθετα, ο ισπανικός Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει 3 εκατομμύρια Ισπανούς με την επισιτιστική βοήθεια. Ο Daccord είπε ότι η ανάγκη στην Ισπανία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο οργανισμός έχει αρχίσει να ζητά δωρεές όχι μόνο για ξένες, αλλά και για εγχώριες επιχειρήσεις.

 

Η μεσαία τάξη πλήττεται περισσότερο
Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και την Ερυθρά Ημισέληνο παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάγκη τροφίμων. Μόνο τον περασμένο χρόνο, ο ισπανικός Ερυθρός Σταυρός παρείχε 33 εκατομμύρια κιλά τροφίμων στους απόρους. Υποστήριξε, επίσης, 21.500 άτομα είτε παρέχοντάς τους νερό και ηλεκτρική ενέργεια, είτε συνεισφέροντας στην πληρωμή του ενοικίου.
Το τμήμα του οργανισμού στη Ρουμανία λειτουργεί ένα πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από το 2009. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, σύμφωνα με την ομάδα βοήθειας, ένας αριθμός που αποτελεί το 14% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Το ποσοστό σχετικής φτώχειας στη Ρουμανία είναι επίσης τρομακτικά υψηλό, στο 40%. Πέρυσι, ο ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός διένημε περισσότερα από 500.000 κιλά τρόφιμα σε περισσότερες από 81.000 άπορες οικογένειες.
Η οργάνωση IFRC σημείωσε, επίσης, μία αύξηση της φτώχειας στις πρώην μεσοαστικές οικογένειες και άτομα. Στην Ιταλία, η ομάδα σημείωσε μια αύξηση των αστέγων των μονογονεϊκών οικογενειών, «ιδιαίτερα διαζευγμένων ανδρών που καταλήγουν φτωχοί στους δρόμους, πασχίζοντας να επιβιώσουν, διατηρώντας παράλληλα την υποστήριξη των παιδιών και των πληρωμών διατροφής».

 

 

http://www.spiegel.de/international/europe/food-distribution-at-european-red-cross-at-greatest-level-since-war-a-888182.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. deldio avatar
  deldio 12/03/2013 15:03:24

  Η Αικατερίνη Νικολαϊδου, διευθύντρια του Δ.Σ. Γόμφων, αναφέρεται σε υποσιτισμένους μαθητές σχολείων της περιοχής και απευθύνει έκκληση για δράση, πριν θρηνήσουμε θύματα από την πείνα!...

  Μέσα από μια δραματική επιστολή προς όλους τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα μικρών παιδιών που καταρρέουν μέσα στις σχολικές αίθουσες, η Αικατερίνη Νικολαϊδου προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την ίδια την κοινωνία. Μιλά για «…τη θέα ενός σκελετωμένου μικρού παιδιού, ηλικίας 6 χρόνων, που μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο Νηπιαγωγείο σε άθλια κατάσταση. Αδυνατισμένο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα.

  Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί. Κυριολεκτικά πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται»!... Ζητά άμεσα την παρέμβαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και την ενεργοποίηση όλων των φορέων της περιοχής. Αναλυτικά η επιστολή, την οποία αξίζει να διαβάσει κανείς ολόκληρη, πραγματικά:

  «Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

  Η οικονομική πτώχευση και η κρίση της πατρίδας μας, έχει χτυπήσει εδώ και καιρό τις πόρτες όλων μας και έχει μπει μέσα στη ζωή μας άγρια, αδυσώπητη, στιβαρή, απάνθρωπη.

  Οι κυβερνώντες μας βλέπουν ως αριθμούς. Ως πηγή εσόδων μονάχα. Η αξιοπρέπεια , η δικαιοσύνη, η ισότητα, είναι ανύπαρκτες στο μυαλό και στις πράξεις τους.

  Επενδύουν μονάχα εκεί απ΄ όπου μπορούν να απορροφήσουν έσοδα και κέρδη. Εκεί όπου τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα.

  Γι΄ αυτούς λοιπόν, η εκπαίδευση δεν μετρά. Τα αποτελέσματά της είναι ποιοτικά. Δεν είναι ποσοτικά. Η εκπαίδευση δεν είναι στους στόχους τους.

  Εδώ και χρόνια οι μισθοί μας μειώνονται συνεχώς. Είμαστε η "εύκολη λεία" του φοροεισπρακτικού κράτους μας. Από την άλλη γίνεται συστηματική απαξίωση του έργου μας. Ζητούν την αξιολόγησή μας. Αδιαφορούν για τα σχολειά που κρυώνουν. Για τους μισθούς πείνας. Για τη συνεχή επιμόρφωσή μας. Για την ανυπαρξία ικανού κοινωνικού δικτύου που θα βοηθά στο δύσκολο έργο μας( ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές κ.λπ.).

  Ναι, γνωρίζω πόσο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα με τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Με την πληρωμή των φόρων.

  Εδώ και λίγες μέρες όμως ενημερώθηκα από φίλη Νηπιαγωγό για το οικογενειακό δράμα που παίχτηκε και παίζεται στην τάξη της, τη θέα ενός σκελετωμένου μικρού παιδιού, ηλικίας 6 χρόνων, που μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο Νηπιαγωγείο σε άθλια κατάσταση. Αδυνατισμένο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα.

  Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί. Κυριολεκτικά πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται. Πολλά ακόμη παιδάκια που φοιτούν σε σχολεία και Νηπιαγωγεία, κυρίως του κέντρου των Τρικάλων, ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες.

  Φίλοι μου, ήρθε νομίζω η ώρα να αφήσουμε στην άκρη για λίγο τα δικά μας προβλήματα και να "δούμε" πιο προσεκτικά αυτές τις περιπτώσεις.

  Δεν είμαστε απλοί υπάλληλοι που κάνουμε τη γραφική δουλειά μας και κάπου εκεί τελειώνουμε.

  Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε άλλο πια.

  Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο πια.

  Είμαστε δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί.

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Θα επιτρέψουμε να καταστραφούν αυτά τα παιδιά; Θα επιτρέψουμε να χαθεί το μέλλον της πατρίδας μας; Θα αδιαφορήσουμε;

  Προτείνω κάποιες δράσεις σ΄ αυτό το σημείο. Όμως θεωρώ ότι εδώ καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να παίξει ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών του νομού μας.

  Έτσι: 1). Να γίνει με απόλυτη εχεμύθεια και προσοχή μια πρώτη καταγραφή και διασταύρωση πληροφοριών για όλα τα παιδιά που κυριολεκτικά πεινούν, μετά από συνεργασία Διευθυντών – Συλλόγων Διδασκόντων.

  2). Οι Σύλλογοι Δασκάλων – Νηπιαγωγών να συλλέξουν αυτά τα στοιχεία και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία να μπορεί να έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς και οργανισμούς για τη συνεχή βοήθεια αυτών των παιδιών. Π.χ, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τους εμπορικούς συλλόγους, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, την Εκκλησία, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Νομαρχία, τους Δήμους, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

  Ο καθένας μας μόνος του ΔΕΝ μπορεί να σηκώσει το βάρος της βοήθειας που χρειάζεται να δοθεί προς αυτούς τους συνανθρώπους μας.

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όμως, οργανωμένα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πετυχημένο και αποτελεσματικό δίκτυο παροχής, φροντίδας και συναισθηματικής στήριξης αυτών των παιδιών.

  Αυτές είναι οι δικές μου προτάσεις και σκέψεις. Περιμένω όμως και τις δικές σας.

  ΠΟΛΛΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ

  Με εκτίμηση

  Νικολαϊδου Αικατερίνη

  Διευθύντρια Σχολείου Γόμφων».

 2. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 12/03/2013 19:31:59

  Φαντασου να μην ηταν η Ευρωπη "κοινωνικη"...

  ΥΓ. (Νταξει Νταγκι μου, θα παψει να ειναι "κοινωνικη", οπως το επιθυμεις, σταματα να ασχολεισαι με την rubberοποιηση της labor market και ασχολησου με το euro, το inflation και τα λοιπα για τα οποια σε χρυσοπληρωνουν)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.