#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2010 00:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμός στην Aκτή του EλεφαντοστούΘυμάστε που παλαιότερα, τότε που οι νέοι ήταν σχεδόν όλοι πολιτικοποιημένοι, και οι κατά καιρούς φοιτητικές εκλογές σήμαιναν «τα πάντα»,  και που όλοι ανακηρύσσονταν νικητές; Που όλοι είχαν και από μια σφραγίδα;

Κάτι τέτοιο συμβαίνει σήμερα και σε άλλο επίπεδο, εθνικό. Ευτυχώς όχι σε εμάς, όπου αν μη τι άλλο οι πολιτικοί μας ωρίμασαν και αποδέχονται πλέον την εκάστοτε εκλογική ήττα και την εναλλαγή στην εξουσία ( άσχετα αν μερικές φορές η τελετή  παράδοσης παραλαβής υπουργείου θυμίζει καταψύκτη).

Δυο  υποψήφιοι για τη προεδρία της Ακτής του Ελεφαντοστού, δυο νικητές, και δυο επίσημες… ορκωμοσίες. Τόσο καλά. Οι δυο υποψήφιοι, λοιπόν, ανακήρυξαν εαυτούς νικητές, και προχώρησαν στα περαιτέρω.

Το ζήτημα όμως δεν είναι καθόλου αστείο καθώς η χώρα απειλείται πλέον με έναν νέο εμφύλιο πόλεμο, αφού μέχρι πρότινος ακόμη, ήταν χωρισμένη στα δυο.

Ο «απερχόμενος» πρόεδρος Laurent Gbagbo αψήφησε το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως αψήφησε και τις εκκλήσεις από πλευράς ΗΠΑ, Γαλλίας, και του ΟΗΕ, να αποχωρήσει με ευπρέπεια από το αξίωμα που κατέχει. Μάλιστα, τυλίχτηκε με την εθνική σημαία και ορκίστηκε για δεύτερη θητεία. Λίγες ώρες αργότερα, το ίδιο έκανε και ο αντίπαλός του Alassane Ouattara, που όμως ορκίστηκε χωρίς να τυλιχτεί με κάποια σημαία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κίνδυνος για βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δυο «προέδρων» είναι μεγάλος, όπως μεγάλος είναι και ο κίνδυνος οι ένοπλες δυνάμεις του κρατιδίου να προσπαθήσουν να καταστείλουν δια των όπλων τους υποστηρικτές του  Ouattara.

Η μεγάλη ειρωνεία είναι πως όλος ο κόσμος περίμενε ότι αυτές οι προεδρικές  εκλογές θα αποκαθιστούσαν τη σταθερότητα σε μια χώρα που κάποτε ήταν από τις πλέον εύπορες στην Αφρική και σήμερα σπαράσσεται.

S.A. (AP)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 05/12/2010 00:44:15

  Μη μου πειτε? Και αλλοι λαθρομεταναστες?

  • Orestios avatar
   Orestios @ man8os 05/12/2010 01:05:28

   lol

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/12/2010 01:10:35

  Μήπως οι τύποι εκεί κάτω είναι μπροστά; Μήπως θα έπρεπε και εμείς να εφαρμόσουμε δυαρχία αλά Σπάρτη; Αφού πάντα ο ένας πρωθυπουργός αποδεικνύεται λίγος! Μήπως χρειαζόμαστε δυο; Λεφτά άλλωστε υπάρχουν. Και εν πάση περιπτωσει ας κόψουν από την υγεία. Ή από τους πολύτεκνους. Σιγά τώρα.

  • A.M. avatar
   A.M. @ Strange Attractor 05/12/2010 01:39:33

   Με πρόλαβες S.A.
   Δεν θα ήταν καλύτερα αντί να σφάζονται και να ορκίζονται ταυτόχρονα και όλα τα ευτράπελα να είναι ο ένας πρόεδρος και ο άλλος αντιπρόεδρος για τα πρώτα μισά χρόνια που διαρκεί η προεδρική θητεία - δεν ξέρω πόσο διαρκεί εκεί κάτω - και τα υπόλοιπα μισά να άλλαζαν θέση;

   Σοφό, ενωτικό, και όλοι ευχαριστημένοι και χωρίς σκοτωμούς και βλακείες.
   Αλλά που νιονιό;

   • man8os avatar
    man8os @ A.M. 05/12/2010 01:46:13

    Μιλατε για την Ελλαδαα η καποια φανταστικη χωρα?
    Ενας ειναι καθε φορα ο ιδιοκτητης του αγρου.

    • A.M. avatar
     A.M. @ man8os 05/12/2010 19:36:13

     Εγώ αναφέρομαι στην χώρα που αναφέρεται το άρθρο.
     Βέβαια για την Ελλάδα ο θεσμός του προέδρου είναι αδιάφορος όπως είναι σήμερα.
     Όταν ο πρόεδρος χρειάζεται έγκριση της κυβέρνησης ακόμα και για να βγάλει ένα διάγγελμα τι να λέει;
     Ας αφήναμε έναν εκεί μέχρι να αποδημήσει εις Κύριον και μετά να βγάζαμε άλλον έτσι ώστε να μην έχουν και την δυνατότητα να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με τον θεσμό απειλώντας με εκλογές τα κόμματα εξουσίας.
     Τι νόημα έχει να αλλάζεις πρόεδρο κάθε πέντε χρόνια όταν αυτός ο πρόεδρος δεν έχει καμμία απολύτως εξουσία;

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ A.M. 05/12/2010 01:52:16

    Πάλι θα μαλώνανε στην Ελλάδ α... ..ποιός θά τυλιγόταν στην σημαία!

 3. κριτικόςλόγος avatar
  κριτικόςλόγος 05/12/2010 09:01:33

  Mε διαφορά λίγων δεκάδων ψήφων, θα σφαζόμασταν και εδώ. Αλλά, όχι τώρα που "κυβερνάει" ο ΓΑΠ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.