#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/03/2013 12:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φυλάκιση για υπεξαίρεση σε ισπανούς πολιτικούς

[caption id="attachment_207891" align="alignnone" width="575" caption="Ο επιχειρηματίας Φιντέλ Παγερόλς"][/caption]

 

Η διαφθορά και η πάταξή της, όπως πλέον όλοι έχουν καταλάβει, δεν είναι ελληνικό «προνόμιο». Το περιφερειακό Ανώτατο Δικαστήριο της Βαρκελώνης απέρριψε το αίτημα εξωδικαστικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κατηγορουμένων σε ένα παράνομο σχέδιο χρηματοδότησης του κόμματος Unió Democràtica de Catalunya (UDC), οδηγώντας έτσι τους κατηγορούμενους στη φυλακή. Οι ποινές φυλάκισης θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα «για την αποτροπή όλων των πολιτών και των πολιτικών που μπορεί να αισθάνονται τον πειρασμό της διαφθοράς» γράφει η σχετική απόφαση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Ισπανίας, η διαφθορά είναι το δεύτερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες της χώρας, μετά την ανεργία.

Η 14χρονη υπόθεση Παγερόλς αφορούσε την υπεξαίρεση χρημάτων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρηματοδότηση που επρόκειτο να διατεθεί σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ανέργους. Ο επιχειρηματίας από την Ανδόρα Φιντέλ Παγερόλς και πρώην γραμματέας του κόμματος Unió, Βινσλενς Γκαβαλδά, κατέληξε σε συμφωνία με τους εισαγγελείς, να δηλώσουν ένοχοι για τις κατηγορίες υπεξαίρεσης, σε αντάλλαγμα επτά μήνες φυλάκισης. Επίσης, σε συμφωνία κατέληξε και ο πρώην γενικός διευθυντής του τμήματος εργασίας της Καταλονίας, Λουίς Γκαβαλδά, ο οποίος τιμωρήθηκε με 18μηνη φυλάκιση για την εκτροπή των κονδυλίων της ΕΕ στο κόμμα Unió.
Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, οι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε λιγότερο από δύο χρόνια μπορούν να αποφύγουν τη φυλακή αν το δικαστήριο συμφωνήσει.
Ο επιχειρηματίας και τα πρώην κομματικά στελέχη του Unió «ενορχήστρωσαν ένα σύστημα για την ενίσχυση των κεφαλαίων» του εταιρικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο είναι επικεφαλής ο Josep Antoni Duran. Το περιφερειακό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το Unió είναι υπεύθυνο για κερδοσκοπία από την εκτροπή των χρημάτων της ΕΕ, τα  οποία ανέρχονται σε 388,484 εκατ. ευρώ - κεφάλαια που θα πρέπει να επιστραφούν.
Οι δικηγόροι των  κατηγορουμένων είχαν ζητήσει από τους εισαγγελείς ποινές με αναστολή σε αντάλλαγμα για την παραδοχή της ενοχής τους, αλλά το δικαστήριο δήλωσε ότι τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι «αναμφίβολα σοβαρά». Στην απόφασή του, το δικαστήριο επεσήμανε επίσης ότι ήταν «απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι που αφιερώνονται στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος εμπλέκονται με πρακτικές διαφθοράς».
Οι κατηγορούμενοι έχουν ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν έφεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Καταλονίας Francesc Homs αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του περιφερειακού κοινοβουλίου για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις συμφωνίες απολογίας. Το κυβερνών εθνικιστικό μπλοκ CiU, με το οποίο το Unió είναι εταίρος, και η καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC), κοινοβουλευτικός συνεργάτης του CiU, μπλόκαραν μια αναφορά από τις ομάδες της αντιπολίτευσης για να μην εμφανιστεί ο Επίτροπος δικαιοσύνης Germà Gordo ενώπιον της βουλής.

http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/06/barcelona/1362584969.html?a=78ab35d556ae880ceeb768703ac5f421&t=1362643250&numero=

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.