#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2013 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φρανσουά Ολάντ: "Κάτω οι πλούσιοι"!Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, υποσχέθηκε φορολόγηση 75% στα μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να ενισχύσει τα αριστερά διαπιστευτήριά του και να εξαλείψει την  απειλή του αντιπάλου του που στηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα.

Ως πρόεδρος, ο Ολάντ έθεσε την φορολογία στο επίκεντρο του προϋπολογισμού του 2013. Στις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το Συνταγματικό Συμβούλιο ακύρωσε το μέτρο αυτό λίγε μέρες προτού τεθεί σε ισχύ, κρίνοντάς το αντισυνταγματικό.

Ο Ολάντ προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του από την απόφαση του Συμβουλίου. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα πρέπει να «αναδιαρθρωθεί ... χωρίς να αλλάξει το στόχο του», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Πάντα θα ζητάμε περισσότερα από εκείνους που έχουν τα περισσότερα» είπε. Ο πρωθυπουργός Ζαν- Μαρκ Ερό πρόσθεσε ότι ο φορολογικός συντελεστής του 75% θα καθυστερήσει μόνο ένα χρόνο, αφού μια αναθεωρημένη έκδοση του αμφιλεγόμενου μέτρου έχει σταλεί στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η απόφαση του Συμβουλίου κρύβει είτε τεχνική ανεπάρκεια ή πολιτική μυστικότητα. Απέρριψε το μέτρο για την παραβίαση της αρχής της φορολογικής ισότητας μεταξύ των νοικοκυριών, κάτι που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του φορολογικού κώδικα της Γαλλίας. Ο φόρος 75% θα εφαρμόζεται σε ιδιώτες που κέρδισαν πάνω από 1 εκ. ευρώ, αντί για τα νοικοκυριά. Έτσι, μια οικογένεια στην οποία δύο εισοδήματα αποφέρουν  900.000 ευρώ δεν θα επηρεαστεί, ενώ θα επηρεαστεί μία άλλη στην οποία ένας εργαζόμενος κερδίζει μόνο λίγο πάνω από 1 εκ. ευρώ, ακόμη και αν ο σύντροφός του δεν κερδίζει τίποτα.
Οι τεχνοκράτες θα έπρεπε να είχαν προβλέψει αυτό το εμπόδιο, αλλά πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγαλύτερο συνταγματικό πρόβλημα με το φορολογικό συντελεστή 75%. Στην απόφασή του, το Συμβούλιο δήλωσε ότι η απόρριψη του έγινε χωρίς να εξετάσει «άλλα παράπονα» έναντι του φόρου, όπως ο πιθανός «δημευτικός χαρακτήρας» του. Σύμφωνα με τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του 1789, οι φόροι θα πρέπει να επιβάλλονται στους πολίτες «κατ’ αναλογία των δυνατοτήτων τους». Με αυτή την τελευταία απόφαση, σε άλλα φορολογικά ζητήματα, το Συμβούλιο έκρινε ότι μια υπερβολική φορολόγηση παραβιάζει αυτή την αρχή.

Ο Ολάντ δεν προσποιήθηκε ποτέ ότι ο φορολογικός συντελεστής 75% θα δημιουργούσε πολύ χρήμα, αλλά το χαιρέτισε ως ένα «συμβολικό» μέτρο. Τέτοιες συμβολικές κινήσεις μπορεί να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα διαρκείας.
Η απόφαση του Συμβουλίου προκάλεσε κραυγές προδοσίας από εκείνους στην αριστερά που φοβούνται ότι οι πλούσιοι θα μπορούσαν πλέον να εγκαταλείψουν την χώρα, ενώ οι φόροι στα τσιγάρα, τη μπύρα και άλλα βασικά είδη ανεβαίνουν. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Όποια και αν είναι η μοίρα του φορολογικού συντελεστή 75%, η νέα και βαρύτερη φορολογία στις επιχειρήσεις, στα κέρδη του κεφαλαίου, στον πλούτο στα εισοδήματα δεν έχουν φύγει. Είναι οι συνδυασμένες επιπτώσεις τους που οδήγησαν κάποιες προσωπικότητες όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ να εγκαταλείψουν τη χώρα και κάποιους επιχειρηματίες να καταγγείλουν την κυβέρνηση ως εχθρική απέναντι στη δημιουργία πλούτου. Το ποσοστό 75% του Ολάντ μπορεί να μην ισχύσει προς το παρόν, αλλά η «συμβολική» ζημιά έχει γίνει.

 

www.economist.com/news/europe/21569068-françois-hollande-remains-intent-introducing-punishing-top-income-tax-à-bas-les-riches?fsrc=nlw|wwp|1-3-2013|4518577|38080553|

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. DebbyTant avatar
  DebbyTant 04/01/2013 15:03:23

  Γδαρτε τους κιολας

 2. Γιώργος Π. και ... avatar
  Γιώργος Π. και ... 07/01/2013 18:23:29

  Από το ένα άκρο στο άλλο...
  Ή δεν φορολογούμε τους ζάμπλουτους, διότι έχουν χρήματα για να προσλάβουν ισχυρούς νομικούς οίκους ώστε να υποστηρίξουν τη φορολογική τους ασυλία, κάνουν "δωρεές" και τη σκαπουλάρουν κ.λπ..
  Ή τους πίνουμε το μεδούλι!

  Καλά έκανε ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ και την έκανε για Μόσχα, δεν είναι δυνατόν σχεδόν τα 3/4 των οικονομιών πόρων που έβγαλε με τον ιδρώτα του, να πηγαίνουν στο γαλλικό κράτος!
  Πρόκειται για λαϊκισμό αισχίστου είδους που υπονομεύει και την εργατική τάξη.
  Δυστυχώς ο λαϊκισμός είναι μια μάστιγα που διαρκώς εξαπλώνεται.
  Αδυνατώ να συλλάβω τη φοροδιαφυγή των ισχυρών;
  Πετάω ένα πυροτέχνημα και κάθαρισα.
  Αυτές είναι σαχλαμάρες, που προορίζονται για λαϊκή κατανάλωση.
  Σιγά τον Ρομπέν των φτωχών...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.