Φινλανδία: Η νέα κυβέρνηση και η στάση της απέναντι στην Ελλάδα
20/04/2015 12:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φινλανδία: Η νέα κυβέρνηση και η στάση της απέναντι στην Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της λιτότητας στην Ευρώπη άλλαξε κυβέρνηση, αλλά η στάση της χώρας απέναντι στην Ελλάδα αναμένεται να είναι εξίσου επιφυλακτική.

Τη νίκη του κόμματος του Κέντρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές αναγνώρισε ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Νέος πρωθυπουργός αναμένεται να είναι ο 53χρονος βουλευτής Γιούχα Σιπίλα, πρώην επιχειρηματίας. Το κόμμα του Κέντρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, εξασφαλίζει 49 έδρες στη βουλή των 200 εδρών. Σε δηλώσεις του ο Σιπίλα ανακοίνωσε την εκλογική νίκη του κόμματός του και δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αφήνει περιθώριο για αρκετές πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες.

Σκληροί με τους Έλληνες

Η Φινλανδία είναι η τελευταία σκηνή του ατέρμονου ελληνικού δράματος στην ευρωζώνη και η Αθήνα θα παρακολουθεί σίγουρα με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ελσίνκι. Μέσα στα πέντε χρόνια που έγιναν γνωστά τα οικονομικά δεινά στην Ελλάδα, η ήσυχη Φινλανδία έγινε ο πιο δριμύς επικριτής της γενναιοδωρίας της ΕΕ στην χρεωμένες χώρες της Μεσογείου. Το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της χώρας θα μπορούσε να καθορίσει τώρα το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.

Σε ένα υπόμνημα που διέρρευσε τον περασμένο μήνα, αποκαλύφθηκε ότι οι Φινλανδοί είχαν ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.

Αν και φαινομενικά είναι ένα λογικό μέτρο για κάθε υπουργείο Οικονομικών, το έγγραφο επιβεβαιώνει τη θέση των Φινλανδών ως την πιο αδιάλλακτη από τις πιστώτριες χώρες της ΕΕ. Η φήμη της είναι δικαιολογημένη. Στο αποκορύφωμα της διάσωσης της Ελλάδας το 2011, το Ελσίνκι διαπραγματεύτηκε μια άνευ προηγουμένου διμερή συμφωνία με την Αθήνα, λαμβάνοντας εγγύηση 1 δις ευρώ σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη μιας συμφωνίας διάσωσης. Ένα χρόνο αργότερα, οι Φινλανδοί ήταν οι πρώτοι υποψήφιοι για να γίνουν οι πρώτοι διαφωνούντες που θα σπάσουν οικειοθελώς την ιερότητα της νομισματικής ένωσης. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Το σημερινό αδιέξοδο στην Ελλάδα οφείλεται επίσης εν μέρει στο φινλανδικό πείσμα.

Το Ελσίνκι ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια για την εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης επέκτασης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας υπό την προηγούμενη κυβέρνηση της Αθήνας στα τέλη του περασμένου έτους. Ο ενδεχόμενος συμβιβασμός των τριών μηνών, αντί της εξάμηνης αναστολής, έκανε τη νέα αριστερή κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα για μετρητά από τον Φεβρουάριο. Με την κατάσταση στην Αθήνα να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, τόσο ο τέως πρωθυπουργός της Φινλανδίας όσο και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχουν αποφύγει την ευγενή ρητορική για την ευρωπαϊκή ενότητα και επιμένουν ότι οι πιστωτές θα πρέπει να «τραβήξουν την πρίζα» στην Ελλάδα.

Στραγγαλισμένη από το ευρώ

Αλλά σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Φινλανδία είναι μάλλον οικονομικός ουραγός παρά κινητήρια δύναμη της Ευρώπης. Όντας βυθισμένοι σε μια τριετή περίοδο ύφεσης, οι Φιλανδοί πηγαίνουν στις κάλπες με την οικονομική απόδοση 5% κάτω από τα επίπεδα προ της κρίσης. Η Φινλανδία έχει υποστεί μια οικονομική ύφεση σχεδόν ελληνικών αναλογιών. Το όφελος από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωζώνης θα οδηγήσει την οικονομία σε μια ασήμαντη ανάπτυξη μόλις 0.8% φέτος, χειρότερα μόνο από την Ιταλία και την Κύπρο.

Η στασιμότητα της ανάπτυξης αφαίρεσε από τη Φινλανδία το πολυπόθητο Τριπλό Α στην αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της το περασμένο έτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνιστά πλέον ένα κοκτέιλ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση που θα κάνουν τους αξιωματούχους στην Αθήνα να ανατριχιάσουν.

Η ιστορία της φινλανδικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι η μάστιγα μόνο της νότιας Ευρώπης. Στο επίκεντρο των δεινών της χώρας είναι οι περιορισμένοι μισθοί, οι οποίοι έχουν αυξηθεί έως 20%, ενώ στις πληγείσες χώρες του Νότου έχουν πετσοκόψει το κόστος εργασίας τους. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί έως σχεδόν 9%, ενώ το χρέος και το έλλειμμα της χώρας θα πέσουν πολύ έξω από τα όρια τη ευρωζώνης το τρέχον έτος.

Όπως και πολλοί άλλοι Βόρειοι, η Φινλανδία έχει επίσης πέσει σε μια δημογραφική παγίδα. Είναι η χώρα με την ταχύτερη γήρανση στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ιαπωνία. «Η ισχνή παραγωγικότητα και η γήρανση του πληθυσμού, παγιδευμένα στους περιορισμούς της νομισματικής ένωσης, κάνουν την Φινλανδία έναν μικρόκοσμο για πολλά από τα μελλοντικά οικονομικά δεινά της Ευρώπης», δήλωσε ο Karl Whelan, καθηγητής Οικονομικών στο University College του Δουβλίνου.

Το ευρώ έχει επίσης «κλέψει» την οικονομία της ελευθερίας υποτίμησης του νομίσματός της - το δοκιμασμένο μέσο που οι Φιλανδοί έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεφύγουν από τις πιο βαθιές υφέσεις τους. Η Φινλανδία ήταν μία από τις πρώτες οικονομίες που ακολούθησε το παράδειγμά της Βρετανίας και εγκατέλειψε τον κανόνα χρυσού το 1931. Επίσης, προχώρησε σε μια ελεύθερη κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία στο αποκορύφωμα της τραπεζικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του '90. Στον απόηχο των δύο επεισοδίων, η χώρα μπόρεσε να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω της αναθέρμανσης των εξαγωγών. Αντιμέτωπος με την πολιτική και οικονομική κρίση στη γειτονική Ρωσία, ο χαμένος των εκλογών Αλεξάντερ Σταμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για μια «χαμένη δεκαετία» στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης.

Μπλόκο και σε άλλη διάσωση

Η πορεία προς τις τελευταίες εκλογές είδε την πρωτοφανή άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών Αληθινών Φιλανδών, οι οποίοι αντιστέκονται σφοδρά στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά, το κόμμα - το οποίο ονομάστηκε εκ νέου σε σκέτο «Φινλανδοί»- έχει λάβει μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση. Ο χαρισματικός ηγέτης του κόμματος αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναφέρει κατά πόσον ή όχι θα εμποδίσει μια νέα συμφωνία για το χρέος, σε μια προσπάθεια να επιτύχει πιο εύκολα συμμαχίες, σε ενδεχόμενο μελλοντικό συνασπισμό.

Κάτι πρωτοφανές όμως για αριστερό κόμμα της Ευρώπης, οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες είναι εναντίον μιας τρίτης ελληνικής διάσωσης. Ανεξάρτητα από τη δημιουργία του συνασπισμού που θα προκύψει, η θέση του υπουργού Οικονομικών θα καταληφθεί από τον επικεφαλής του μικρού κόμματος του συνασπισμού.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί μια τρίτη διάσωση αυτό το καλοκαίρι, οι Φιλανδοί είναι έτοιμοι να φέρουν αντιρρήσεις, όπως επισημαίνει ο Moritz Kraemer, διευθύνων σύμβουλος αξιολόγησης της Standard & Poors. «Οι Φιλανδοί θα έχουν μια πολύ συντηρητική γραμμή όπως και πριν», λέει ο κ Kraemer. «Θέλουν αυστηρές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συμφωνία διάσωσης και αυτή η δοκιμασία θα μπορούσε να τεθεί πολύ σύντομα στο νέο κοινοβούλιο». Κάθε επιμονή σε μια άλλη προτιμησιακή συμφωνία σε στυλ 2011 από τους Φινλανδούς θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ακόμα μείζον πολιτικό σχίσμα στην Ευρώπη.

telegraph.co.uk, bbc.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.