Φιλόδοξα «λόγια του αέρα» οι πρώτες διακηρύξεις Ρέντζι
26/02/2014 18:44
Του Μάρκο Πόλο
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φιλόδοξα «λόγια του αέρα» οι πρώτες διακηρύξεις Ρέντζι

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε αργά το βράδυ της Τρίτης και από το ιταλικό κοινοβούλιο μετά τη γερουσία ο Ματέο Ρέντζι και η κυβέρνησή του. Με 378 ψήφους υπέρ, 220 κατά και 32 αποχές, ο Ρέντζι και το 16μελές νεανικό (μέσος όρος ηλικίας 48 χρόνων) κυβερνητικό σχήμα με άρωμα γυναίκας, πήραν το «πράσινο φως» να αποδείξουν ότι μπορούν να φέρουν την «ολική αλλαγή» που ο ίδιος διακηρύττει και την αναγκαιότητα της οποίας χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του προκατόχου του και στελέχους επίσης στο Δημοκρατικό Κόμμα, Ενρίκο Λέττα.

Τόσο στην ομιλία του στη Γερουσία όσο και στη Βουλή ο Ρέντζι έθεσε ορισμένους βασικούς γενικούς άξονες, επί των οποίων ο ίδιος ισχυρίζεται ότι θεμελιώνεται η «ανατροπή» της δυσχερούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ιταλία. Ο ίδιος προανήγγειλε ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει σε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, μείωση της φορολογίας κυρίως στις επιχειρήσεις και κυρίως όσον αφορά στις προσλήψεις προκειμένου να ενθαρρυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από αυτήν την μείωση του κόστους εργασίας.

Επίσης μίλησε για ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, για αύξηση του επιδόματος ανεργίας, για σύσταση ταμείου εγγυήσεων και στήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης, για αλλαγή του εκλογικού νόμου από απλή σε υπέρενισχυμένη αναλογική έτσι ώστε να μειωθεί ο κατακερματισμός των εδρών και να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβερνήσεων ακόμη και από ένα κόμμα. Τέλος τάχθηκε υπέρ της προώθησης νομοθεσίας κατάργησης της Γερουσίας ως νομοθετικού σώματος.

Ο Ρέντζι εκτίμησε ότι η τωρινή δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα οφείλεται σε λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν την τελευταία 15ετία εκτιμώντας ότι σίγουρα δεν φταίνε οι τελευταίες δύο κυβερνήσεις. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ιταλία, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αποτελεί «γιγαντιαία ευκαιρία» για τη χώρα προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες ανάκαμψής της, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την Ιταλία.

Ο 39χρονος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι το πρώτο του ταξίδι δεν θα είναι ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στο Βερολίνο, όπου όπως είπε σκοπεύει να πάει προς τα τέλη του επόμενου μήνα προκειμένου να έχει να παρουσιάσει στην Καγκελάριο και το σχέδιο για την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας. Το πρώτο ταξίδι του νέου πρωθυπουργού θα είναι στην Τυνησία καθώς, όπως είπε ο Ρέντζι, θα πρέπει γρήγορα η Μεσόγειος να γίνει και πάλι επίκεντρο ανάπτυξης.

Ο ιταλικός Τύπος, αντανακλώντας τη γενική αίσθηση, χαρακτήριζε ως «εξαιρετικά γενικόλογες» τις διακηρύξεις του Ρέντζι επισημαίνοντας ότι ούτε στη Γερουσία ούτε στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο για το πώς θα υλοποιήσει αυτά τα σχέδια. Δεν είναι λίγοι δε που τον κατηγορούν ότι ακόμη και στη Βουλή ουσιαστικά συμπεριφέρθηκε σαν τηλεοπτικός αστέρας, παίζοντας διαρκώς και με το twitter του, αντί να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της θέσης και του έργου που ανέλαβε. Ειρωνικά ήταν και τα πρώτα σχόλια της ισχυρότατης και πολυμελούς Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων (Confartigianato) η οποία με ανακοίνωσή της αναρωτήθηκε που θα βρει ο Ρέντζι τα χρήματα που χρειάζονται για τις εξαγγελίες του, ιδιαίτερα δε όσες έχουν να κάνουν με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας, εκτιμώντας ότι, με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς, πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.