#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/05/2011 18:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Φιλικότερο διακανονισμό» από την Ελλάδα πέτυχε η Πορτογαλία


Μια πιο φιλική συμφωνία απ' αυτήν της Ελλάδας και της Ιρλανδίας επέτυχε η Πορτογαλία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, προσθέτοντας ότι «γνωρίζοντας άλλα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας, η Πορτογαλία μπορεί να νοιώθει καθησυχασμένη».

Τα 78 δισ ευρώ που συμφώνησε ως βοήθεια η Πορτογαλία στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος σταθεροποίησης, όπως δήλωσε ο Σόκρατες είναι «μια καλή συμφωνία» που βοηθά την Πορτογαλία δίνοντάς της περισσότερο χρόνο, καθώς η Λισαβόνα «πέτυχε να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους που θέτει για τη μείωση του ελλείμματός της».

«Θέλω να αναγγείλω στους Πορτογάλους ότι η κυβέρνηση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία με τις αντιπροσωπείες των διεθνών οργανισμών για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρας μας», είπε ο Σόκρατες, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Η κυβέρνηση κατέληξε σε μια καλή συμφωνία που προασπίζεται την Πορτογαλία», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας, η Λισαβόνα πέτυχε να υπάρξει μια πιο «ελαστική» βαθμιαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, το οποίο θα πρέπει να φτάσει στο 3% το 2013. Όπως είπε ο Σόκρατες, ο στόχος για φέτος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 5,9%, για το 2012 να πέσει στο 4,5% και το 2013 να έχει φτάσει στο 3%.

Μέχρι τώρα η Πορτογαλία δεσμευόταν να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,6% φέτος και να το φτάσει στο 2% το 2012. Το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας έφτασε το 9,1%, πολύ πάνω από το στόχο του 7,3% που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Χωρίς μέτρα σε «στυλ Ελλάδας»

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σόκρατες, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο καθώς η βουλή δεν ενέκρινε το κυβερνητικό πρόγραμματα επιπλέον μέτρων λιτότητας, τόνισε, απευθυνόμενος στους ανήσυχους Πορτογάλους ορισμένα μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης. Συγκεκριμένα είπε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές στον κατώτερο μισθό, ή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης. Επίσης, ο Σόκρατες είπε ότι θα συνεχιστεί η καταβολή 13ου και 14ου μισθού

Ωστόσο, δεν ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός όσον αφορά τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι πρόγραμμα περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων, χρηματοδότηση των τραπεζών [με 12 δισ, σύμφωνα με πληροφορίες] και συνδιασμός περιστολής στης δημόσιας δαπάνες και αύξηση φορολογίας.

Παρότι επισήμως η συμφωνία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο να υπογραφεί, εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν σύναψή της, τονίζοντας πως προϋπόθεση είναι η «διακομματική συμφωνία» των Πορτογάλων επί των όρων του πακέτου.

ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 04/05/2011 21:18:43

  Όταν η Ελλάδα είχε αυτοδυσφημιστεί ως χώρα απατεώνων, που παραπλανούσε συστηματικά τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες (σας μεταφέρω γνώμη Γάλλων φίλων μου, άκρως φιλελλήνων, για να καταλάβετε τι πιστεύει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη) και όταν τη δυσφήμιση της χώρας την είχε αναλάβει αμισθί ο ίδιος ο New Age πρωθυπουργός της, περιμέναμε καλύτερη συμφωνία;
  Αυτό που συνέβη σε εμάς είναι πρωτοφανές. Μας χαντάκωσε ένας πανύ.... που ζει στα σύννεφα με τις ιδεοληψίες του και την νεοεποχίτικη παρεούλα του και που κάποιοι τον εξέλεξαν επειδή ήταν παιδί του μπαμπά του και μόνο!

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 04/05/2011 22:41:30

  Και να σκεφτείς ΒΙΣ ότι ο Σώκρατες δεν θεωρείται (ούτε στη χώρα του, ούτε παραέξω) και κανένας τεράστιος πολιτικός - κάθε άλλο. Τουλάχιστον όμως, κινήθηκε βάσει υγιών προθέσεων και το πάλεψε για τη χώρα του- και παραλίγο θα τους κράταγε εκτός Μνημονίου. Μεσολάβησε όμως το κοινοβουλευτικό αυτογκόλ...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΚΜ 04/05/2011 22:52:01

   Πάντως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τα νήματα της πορτογαλικής οικονομικής πολιτικής τα κινεί σε μεγάλο βαθμό ο
   Τεϊσέιρα ντος Σάντος, ο Υπουργός Οικονομικών (και Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.