#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2013 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φετουλάχ Γκιουλέν: ποιος είναι ο ιμάμης που απειλεί τον ΕρντογάνΟι υποστηρικτές του θεωρούν το κίνημα Χιζμέτ, που εμπνεύσθηκε ο τούρκος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου μένει ως το καλοήθες, σύγχρονο πρόσωπο του Ισλάμ. Οι επικριτές του όμως αμφισβητούν τα κίνητρά του. Η επιρροή του κινήματος ήρθε και πάλι στο επίκεντρο στην πατρίδα του Γκιουλέν, όπου η διαμάχη μεταξύ των οπαδών του και άλλων μελών της πολιτικής τάξης ξέσπασε μετά από μια σειρά συλλήψεων. Λέγεται ότι το κακό κλίμα ξεκίνησε από όταν η τουρκική κυβέρνηση πήγε να να κλείσει ένα δίκτυο ιδιωτικών σχολείων υπό την εποπτεία του Χιζμέτ. Μέχρι τότε, το κίνημα συνέβαλε στην εκλογική επιτυχία του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο διανύει την Τρίτη θητεία του. Αλλά η επιρροή του κινήματος εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την Τουρκία, καθώς  χρηματοδοτεί εκατοντάδες ισλαμικά σχολεία, think tanks και μέσα μαζικής ενημέρωσης, από την Κένυα ως το Καζακστάν. Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εκατομμύρια οπαδούς και δισεκατομμύρια δολάρια .
Καίριες θέσεις

Το Χιζμέτ δεν έχει καμία επίσημη δομή, καμία ορατή οργάνωση και καμία επίσημη ιδιότητα μέλους, αλλά μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο μουσουλμανικό δίκτυο του κόσμου.
Το όνομά του σημαίνει «υπηρεσία» και προωθεί έργα για το κοινό καλό, με τους υποστηρικτές του να λένε ότι απλά συνεργάζονται σε μια χαλαρά δομημένη συμμαχία εμπνευσμένη από το μήνυμα του Γκιουλέν.
Ο ιμάμης προωθεί ένα ανεκτικό Ισλάμ που τονίζει τον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά και την εκπαίδευση. Λέγεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια οπαδοί του Χιζμέτ στην Τουρκία, όπου πιστεύεται ότι κατέχουν σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς, από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες ως το δικαστικό σώμα και το ίδιο το κόμμα AK.
Οι οπαδοί του λέγεται ότι δωρίζουν μεταξύ 5 % και 20 % του εισοδήματός τους σε ομάδες συνδεδεμένες με το κίνημα. Τα σχολεία του κινήματος διαθέτουν συνήθως υψηλής τεχνολογίας εγκαταστάσεις και πολλοί φοιτητές με υποτροφίες χρηματοδοτούνται από επιχειρηματίες εμπνευσμένους από τον Γκιουλέν. Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία είναι κοσμικά, οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν ως πρότυπα προς μίμηση. Το κάπνισμα, το ποτό και το διαζύγιο δεν εγκρίνονται.

Συνδυασμός θρησκείας και επιχειρήσεων

Η Fatma Disli γνώρισε το κίνημα σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους μαθητές να περάσουν τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια. «Οι άνθρωποι που γνώρισα μέσω του Χιζμέτ εργάζονταν πραγματικά σκληρά, είναι ενάρετοι άνθρωποι οι οποίοι ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά παράλληλα είχαν σημαντικές θέσεις εργασίας», είπε στο BBC. «Συνειδητοποίησα ότι είναι δυνατό να είσαι θρησκευόμενος και να κάνεις καριέρα». Οι Τούρκοι επιχειρηματίες προσελκύονται από αυτό που βλέπουν ως διεθνή προοπτική και ρεαλιστική προσέγγιση του Γκιουλέν, για θέματα όπως η χρήση πίστωσης.
Ο συνδυασμός της φιλανθρωπίας και του επιχειρηματικού σκέλους φαίνεται να είναι ισχυρός, με σχολεία εμπνευσμένα από τον Γκιουλέν που υποστηρίζουν και στρώνουν τον δρόμο για τούρκους επιχειρηματίες σε αναδυόμενες αγορές όπως η Αφρική και η Κεντρική Ασία. Ωστόσο, οι επικριτές πιστεύουν ότι στόχος του κινήματος είναι να κερδίσει την εξουσία, για να διαδώσει τη συντηρητική ισλαμική στάση σε ζητήματα όπως ο γάμος και το αλκοόλ σε όλο τον κόσμο και να καταστείλει κάθε αντιπολίτευση.

Στρατευμένοι;
Οι αντίπαλοι του κινήματος επικεντρώνονται σε ένα βίντεο του 1999, στο οποίο Γκιουλέν φάνηκε να λέει στους οπαδούς του ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν σκόπιμα να διεισδύσουν σε βασικές δομές: «Πρέπει να κινηθείτε μέσα στις αρτηρίες του συστήματος , χωρίς να αντιληφθεί κανείς την ύπαρξή σας, μέχρι να φτάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας.
Θα πρέπει να περιμένετε έως ότου να έχετε όλη την κρατική εξουσία, μέχρι να φέρετε στο πλευρό σας όλη τη δύναμη της συνταγματικής θεσμοποίησης στην Τουρκία». Το επόμενο έτος, ο Γκιουλέν αντιμετώπισε κατηγορίες ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το κοσμικό κράτος της Τουρκίας. Έφυγε για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το βίντεο είχε παραποιηθεί. Αργότερα απαλλάχθηκε ερήμην του από όλες τις κατηγορίες.
Αρκετοί από τους πιο διακεκριμένους επικριτές του Χιζμέτ έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία, πυροδοτώντας τους ισχυρισμούς ότι έχει γίνει μία  απειλητική κυριαρχούσα δύναμη στην πατρίδα του.
Ένας αρχηγός της αστυνομίας ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την επιρροή του Γκιουλέν στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα φυλακίστηκε, όπως και δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι που ερευνούσαν το θέμα. Ένας από τους δημοσιογράφους, ο Αχμέτ Σικ, φώναξε κατά τη σύλληψή του: « Όποιος τους αγγίζει καίγεται!». Σήμερα, ο 72χρονος Γκιουλέν ζει μια μοναχική ζωή σε ένα κτήμα, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Προτρέπει τους οπαδούς του να χτίζουν σχολεία αντί για τζαμιά και ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους άλλων θρησκειών μέσω κοινοτήτων διαλόγου σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, οι  υποστηρικτές του κοσμικού κράτους στην Τουρκία τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία και ακτιβιστές έκαναν κατάληψη έξω από το σπίτι του αυτό το καλοκαίρι.

http://www.bbc.co.uk/news/world-13503361

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 24/12/2013 08:44:06

  ...άλλη μία εξουσιαστική δομή, με θρησκευτική στήριξη και
  διεθνιστικές φιλοδοξίες...ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός,φυσική
  προέκταση της αρχαιοελληνικής σκέψης,παραμένει μικρή
  όαση στην έρημο των φετιχιστών...!

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/12/2013 08:45:41

  Μετριοπαθές Ισλάμ δεν υπάρχει, αυτό θα ήταν ένα Ισλάμ που θα απέρριπτε το Κοράνι και την τιμωρία της αποστασίας με θάνατο. Το "μετριοπαθές Ισλάμ" είναι απλά το ύπουλο Ισλάμ, το έξυπνο Ισλάμ, σε αντίθεση με το ηλίθιο Ισλάμ των ψυχοπαθών της συριακής "αντιπολίτευσης" και των καθυστερημένων κοινωνικά (τουλάχιστον...) Πακιστανών. Ο Γκιουλέν στην πραγματικότητα φαίνεται να αντιγράφει τον τρόπο δράσης του Opus Dei της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά επειδή το Ισλάμ είναι σύμφυτο με την πολιτική εξουσία, το κίνημά του είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Και προκαλεί πολλά ερωτηματικά η θετική στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη απέναντί του...

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 24/12/2013 10:13:21

  Αγαπητέ ΒΙΣ,

  το ισλαμ σήμερα είναι αυτό που οι ληστρικές, καταστροφικές και για το Βυζάντιο, σταυροφορίες πριν 1000 περίπου χρόνια ξεκίνησαν. Σήμερα ολοκληρώνεται το έργο τους: το ισλαμ είναι το Μίσος κατά της ληστρικής Δύσης.
  Όμως, δεν είναι αυτό το Ισλάμ. Αν μελετήσουμε την μεσαιωνική περίοδο θα δούμε ότι το Ισλάμ ήταν πιο ανεχτικό και φιλελευθέρο από την Χριστιανική Δύση.
  Ας αναφερθεί το γεγονός πως οι σταυροφόροι λεηλάτησαν την Ιερουσαλήμ. Όχι, όμως, ο Σαλαχεντίν.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Μανιάτης 24/12/2013 10:51:55

   ...Ο Σαλαντίν...

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Μανιάτης 24/12/2013 17:10:03

    Μαζι σου φιλε: κι εγω θα ηθελα το Ισλαμ στην Ελλαδα, γιατι ετσι που εχουν αργιεψει η γκομενες εχει χαθει η μπαλα.
    Για να παρουμε παλι οι αντρες τη κατασταση στα χερια μας. Να παιζει αβερτα η μπουρκα και το νικαμπ.
    Να αφησουν τα αυτοκίνητα, να κατσουν και λιγο σπιτι να πλυνουν κανα πιατο.
    Αν δεν κανω λαθος στις χωρες που είναι pillars του Ισλαμ, οι γυναικες δεν εχουν κανενα ρολο στα πολιτικα δρωμενα.
    Συν ότι αν εχουμε το Ισλαμ δυνατο και στην Ελλαδα οι αντρες θα μπορούμε να εχουμε 2-3 γυναικες ο καθενας μας, ενώ αυτές αν κοιταξουν αλλον, θα πεφτει φαπα.
    Πες τα φιλε, χρειαζομαστε τέτοιες φιλο-Ισλαμικες φωνες και στην Ελλαδα, να στρωσει λιγο η κατασταση.
    Αντε λιγο να ερθουμε στα ισα μας....

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Μικρασιάτης 26/12/2013 17:47:22

     Oι μεταλλαγμένοι αριστεροί (και νυν "φιλελεύθεροι") βρήκαν στο Ισλάμ το νέο τους κοσμοείδωλο, αφού αυτό που είχαν πρωτύτερα, δηλαδή ο μαρξισμός στις διάφορες "εφηρμοσμένες" μορφές του, κατέρρευσε. Η πραγματικότητα και το τι λέει πραγματικά το Ισλάμ δεν έχει σημασία, αυτό που μετράει είναι η ερμηνεία της πραγματικότητας με βάση, ούτε καν μαρξιστικά εργαλεία, αλλά μάλλον το τυφλό μίσος απέναντι σε ό,τι το χριστιανικό.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Μανιάτης 26/12/2013 17:44:47

   Πρέπει να λάβεις υπ' όψη ότι το Ισλάμ κατέστρεψε όλο τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό της Αιγύπτου και της βόρειας Αφρικής. Το ότι η Βόρεια Αφρική ήταν πολιτισμικά τμήμα του ελληνορωμαϊκού κόσμου τον 4ο αιώνα μ.Χ. και μόλις λίγους αιώνες αργότερα οι χριστιανοί είχαν εξαφανιστεί λέει πολλά. Δεν υπερασπίζομαι τις σταυροφορίες, αυτές έθιξαν και εμάς τους Ρωμιούς, αλλά η επιθετικότητα ξεκίνησε από τους μουσουλμάνους. Απλά, η μεσαιωνική Δύση έδωσε τη λάθος απάντηση. Το Ισλάμ είναι πολιτικό σύστημα από το ίδιο του το καταστατικό, το Κοράνι. Επειδή είσαι φιλελεύθερος πρώην αριστερός, άρα οπαδός της "πολιτικής ορθότητας" εξ ορισμού, αυτό δεν μπορείς ή δεν θέλεις να το αντιληφθείς. Η ίδια όμως η πραγματικότητα θα γκρεμίσει το σαθρό κατασκεύασμα της "πολιτικής ορθότητας", μόνο που κάτω από τα ερείπιά του δεν θα θαφτούν μόνο οι οπαδοί του ιδεολογήματος, του "κομμουνισμού του 21ου αιώνα", αλλά πολλοί άλλοι που δεν έφταιξαν....
   Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να ζήσουν χωρίς τοτέμ...

 4. Ellinas avatar
  Ellinas 24/12/2013 14:49:05

  Ένα προφητικό άρθρο για την Τουρκία του Ερντογάν και τον Γκιουλέν και τι συμβαίνει εκεί από τον Αύγουστο, του 2013.

  TAYYIP ERDOGAN THE LONELY LEVANTINE PADISHA
  OF THE MIDDLE EAST
  http://www.rieas.gr/images/163a.pdf


  http://www.rieas.gr/images/163a.pdf

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 24/12/2013 22:08:57

  Τα ισλαμικά τάγματα στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Το εν λόγω τάγμα του Γκιουλέν ή στρατός του Ιμάμη έχει αποτελέσει την βάση στήριξης των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων σε ζώνες στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας .Ουσιαστικά χρησιμοποιείται απο την CIA και την χρησιμοποιεί. Η ουσία της σύγκρουσης με το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στην Συριακή κρίση, το Κουρδικό Άνοιγμα, τις σχέσεις με το Ιράν και το Ισραήλ, ως επίσης και την χρήση απο μέρους του Ταγίπ Ερντογάν των υπολλειμάτων του κεμαλικού κατεστημένου ως μέσου ανάσχεσης της άλωσης του Κρατικού μηχανισμού απο τους γκιουλενιστές. Το τάγμα Γκιουλέν είναι ήδη ένα άριστα δομημένο δίκτυο, το γεγονός δε πως σε καμιά περίπτωση δεν θέτει τα αμερικανικά συμφέροντα σε κίνδυνο πρέπει να αποτελέσει πηγή ακόμα μεγαλύτερου προβληματισμού. Τα ερείσματα του είναι ισχυρά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής διαβάθμισης , στον οικονομικό και πολιτικό τομέα.Ένα ενδεχόμενο το οποίο συζητιέται ευρέως είναι να συμμαχήσει με το κεμαλικό κατεστημένο και με οικονομικούς παράγοντες που έχουν εξοβελιστεί απο την ισλαμιστική οικονομική άρθρωση του Ταγίπ Ερντογάν

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 25/12/2013 10:24:49

  ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία να αντιληφθεί τα απλά δεδομένα αν επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της»

  Η αντίδραση της Αθήνας στην τελευταία τουρκική πρόκληση.
  Να αντιληφθεί τα «απλά και θεμελιώδη δεδομένα» καλεί την Τουρκία με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με την ΕΕ.

  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία και με την οποία υπέγραψε πριν λίγες ημέρες συμφωνία επανεισδοχής, έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήκει επιπλέον και στη ζώνη του ευρώ. Αν αυτό το απλό και θεμελιώδες δεδομένο δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της» καταλήγει με δήλωσή του ο κ. Κούτρας.
  (protothema.gr/politics | 25/12/2013 08:49)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.