#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπερδύναμη... θέλουν οι ΗΠΑ την Τουρκία

Ακόμη ένα «πληρωμένο» άρθρο, που προάγει τον «ισχυρό» ρόλο της νέας Τουρκίας, αυτή τη φορά από την αμερικανική Boston Globe.Όταν τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος, αρκετοί Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι αξιωματούχοι προέβλεπαν πως η Τουρκία πολύ σύντομα θα παρακμάσει όσον αφορά την γεωπολιτική της σπουδαιότητα.

Χωρίς τη σοβιετική απειλή, έλεγαν, ο ρόλος της ως ανάχωμα κατά του κομμουνιστικού επεκτατισμού έπαψε να υπάρχει, και η μοίρα της ήταν να καταντήσει μια δεύτερης κατηγορίας δύναμη στον 21ο αιώνα.

Αυτή η πρόβλεψη αποδείχθηκε κοντόφθαλμη. Την τελευταία δεκαετία,  η Τουρκία εξελίχθηκε σε αναδυόμενη δύναμη στην Ευρώπη, μια μουσουλμανική χώρα με μεγάλη επιρροή, και μια δυναμική έμπνευση για όλους τους Άραβες μεταρρυθμιστές.

Πρόκειται για το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που αύξησε την ισχύ του στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και της αραβικής άνοιξης. Την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες συρρικνώνονταν, η Τουρκία αναπτύσσονταν με ραγδαίους ρυθμούς.

Σήμερα, η Τουρκία ίσως και να είναι πιο ισχυρή στη Μέση Ανατολή, από την Γερμανία, την Γαλλία, και την Βρετανία. Και αυτό αποτελεί μεγάλη ειρωνεία για ένα κράτος που επί πολλά χρόνια είναι αποκλεισμένο από τις θέσεις εξουσίας στο ΝΑΤΟ, και που πάντα βρίσκει την πόρτα της ΕΕ κλειστή.

Η άνοδος της Τουρκίας αποτελεί επίτευγμα του λαμπρού, περήφανου πρωθυπουργού της Recep Tayyip Erdogan. Πρόκειται για έναν ευλαβή Μουσουλμάνο, που έφερε την επανάσταση στην τουρκική πολιτική σκηνή, προκαλώντας την ιστορική δέσμευση της χώρας στην κοσμικότητα, και φέρνοντας έναν μεγαλύτερο ρόλο για το Ισλάμ στα πολιτικά δρώμενα.

Υπό την ηγεσία του, η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που κατάφερε να τα έχει καλά με όλες τις περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ, το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία. Για πολλά χρόνια αποτελούσε την γεωγραφική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενώ τώρα κατάφερε να μετατραπεί σε χρήσιμο μεσάζοντα για την βίαιη Μ. Ανατολή, οργανώνοντας μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, οικοδομώντας στρατηγική συνεργασία με τους Ισραηλινούς, και σπρώχνοντας το Ιράν σε μια πιο λογική στάση στο ζήτημα των πυρηνικών του.

Τα τελευταία δυο χρόνια όμως, ο Erdogan μετακινήθηκε δραματικά και  από έντιμος διαμεσολαβητής πέρασε  σε μια πιο επιθετική, ανεξάρτητη, και συχνά απρόβλεπτη πορεία, χαλώντας τις σχέσεις με το Ισραήλ για το παλαιστινιακό, εκνευρίζοντας τους Ευρωπαίους, και κυρίως επειδή πρόσφατα γύρισε την πλάτη του στον παλιό του φίλο Bashar al Assad, καλώντας σε επανάσταση εναντίον του δικτατορικού του καθεστώτος.

Το ίδιο αμφιλεγόμενε είναι και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Αν και επί χρόνια αποτελούσε πιστό σύμμαχο και υποστηριχτή της Αμερικής στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, σήμερα έχει μετατραπεί (από την 9/11) σε έναν δύσκολο φίλο. Για παράδειγμα, η τουρκική βουλή αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα το 2003, για να χρησιμοποιηθεί το τουρκικό έδαφος από τους Αμερικανούς προκειμένου να εισβάλλουν στο Ιράκ.

Πιο πρόσφατα, η Τουρκία μπλοκάρει τις αμερικανικές προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος και εμποδίζει την στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ο Erdogan έχει γίνει πιο απολυταρχικός και στο εσωτερικό της χώρας του, φυλακίζοντας πολλούς ανώτατους στρατιωτικούς (χωρίς κατηγορία) και περιορίζοντας την ελευθερία του τύπου. Μάλιστα, όταν σε κυβερνητικά κλιμάκια της ΕΕ και των ΗΠΑ αναφέρεται το ζήτημα της Τουρκίας, οι διάφοροι αξιωματούχοι γουρλώνουν τα μάτια, παραπονούμενοι για το πόσο δύσκολο έχει πλέον καταστεί να συνεργαστούν με την νέα αλαζονική Τουρκία.

Παρά τα παράπονα πολλών για την Τουρκία, ο πρόεδρος Ομπάμα αποτελεί την εξαίρεση. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει σφυρηλατήσει μια πολύ καλή και στενή σχέση με τον Τούρκο ηγέτη. Το 2009 επισκέφτηκε την Κων/πολη για να δείξει τον σεβασμό του στον νέο ρόλο της Τουρκίας. Αργότερα, έπεισε τον Erdogan να φιλοξενήσει μια Νατοϊκή διάσκεψη για την πυραυλική ασπίδα και η Τουρκία εξελίχθηκε στον καλύτερο συνομιλητή της Ουάσιγκτον στο θέμα της Συρίας. Ακόμη πιο πρόσφατα, ο Ομπάμα ζήτησε από τον Erdogan να μεταφέρει ένα ιδιωτικό μήνυμα προς τον υπέρτατο ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei, εν όψει των διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Κάποιοι ειδικοί Τουρκολόγοι πιστεύουν πως ο Ομπάμα έχει στοιχηματίσει πολλά στον Erdogan, οι φιλοδοξίες του οποίου στην εξωτερική πολιτική δεν είχαν πάντα αποτέλεσμα και που κυνηγάει τους στενούς φίλους της Αμερικής, μέσα στο ίδιο του το στράτευμα.

Η στρατηγική του Ομπάμα σίγουρα εμπεριέχει κινδύνους. Οι παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων αλλάζουν συνεχώς και οι  ΗΠΑ δεν πρέπει να περιμένουν απεριόριστη αφοσίωση από τους συμμάχους τους. Η Ευρώπη έκανε ένα ιστορικό λάθος λέγοντας όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, και συνεπώς έχασε την επιρροή της στην Άγκυρα.

Και παρά τις δημόσιες διαφωνίες τους, ο Ομπάμα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Erdogan, κάτι που ωφελεί τις ΗΠΑ τα μέγιστα. Υπ αυτήν την έννοια, η Αμερική μάλλον παίζει ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι, κρατώντας από κοντά την απρόβλεπτη Τουρκία, χρησιμοποιώντας την ως πολλαπλασιαστή δύναμης, προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

articles.boston.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 29/04/2012 11:49:26

  Kαι να σκεφτείς οτι οι Τούρκοι, ακόμα και μέσα στην κρίση μας θαυμέζουν γιατί είμαστε τουλάχιστο 50 χρόνια μπροστά απ' αυτούς...
  Σύντομα θα εγκαταστήσουν κι αυτοί ταμειακές μηχανές και θα αρχίσουν μνα γράφουν τιμές στα προιόντα τους. Μετά θα κάνουν υποχρεωτικές και τις τουαλέττες στα καταστήματα. Πάντως τα καρντάσια βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι οι καλύτεροι πελάτες μας...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ franc 29/04/2012 12:50:47

   Kαθολου δεν μας θαυμαζουν.Αυτα εχουν τελειωσει.
   Κατα τα αλλα η επικεφαλιδα του αρθρου ειναι λαθος.Δεν θελουν οι ΗΠΑ υπερδυναμη την Τουρκια,απλως περιγραφει μια κατασταση.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ ψυχραιμια 29/04/2012 13:17:32

    Το ορίτζιναλ άρθρο είχε ως τίτλο του: "Η ανάδυση της Τουρκίας ως υπερδύναμη".

 2. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 29/04/2012 12:38:14

  Θα έλεγα ότι οι ΗΠΑ θέλουν υπερδύναμη μόνο τις ΗΠΑ.

 3. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ 29/04/2012 12:47:38

  Η ουσία (η έννοια κλειδί -αν επιθυμείτε πιο ακαδημαϊκά-) του άρθρου ευρίσκεται στην τελευταία πρότασή του , δηλ. "η Αμερική μάλλον παίζει ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι, κρατώντας από κοντά την απρόβλεπτη Τουρκία, χρησιμοποιώντας την ως πολλαπλασιαστή δύναμης, προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή" ...
  Στη δική μας "εξυπνάδα" , (δηλ. διπλωματία , γεωστρατηγικό σχεδιασμό) , εναπόκειται το τι μέλλει γενέσθαι , ώστε να μην "παίζει" μόνη της η Τουρκία .

 4. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 29/04/2012 13:25:37

  η Τουρκία ευρωπαϊκό κράτος, καλό...

 5. alakran avatar
  alakran 29/04/2012 13:50:49

  Όπως είπε και κάποιος ¨αν η Τουρκία ανήκε στην Ευρώπη,θα το ξέραμε!¨
  χαχαχαχαχα
  Κατά τ΄άλλα, δεν συμφωνώ ούτε με μια λέξη από το άρθρο. Είπαμε να πληρώνουμε δημοσιογράφους για να μας διαφημίζουν, αλλά και η προπαγάνδα απαιτεί ταλέντο.Ο αρθρογράφος δεν το έχει.

 6. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 29/04/2012 13:55:23

  Λάθος της Ευρώπης η μη ένταξη της Τουρκίας;
  Ρε χίλια χρόνια εκτός να μείνει.Μόνο αν παραδεχτεί τις σφαγές της το συζητάμε

 7. τάσος avatar
  τάσος 29/04/2012 14:22:46

  και να διαλύσουν όλους τους άλλους συμπεριλαμβανομένων των τούρκων.

 8. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 29/04/2012 14:45:01

  Κύκνειο άσμα ενός σχεδόν χρεοκοπήμενου ψεύτη και κλέφτη κι ενός τσιρακιού του. Λογικά, μέχρι το 2020 οι ΗΠΑ θα έχουν χωριστεί σε επιμέρους πολιτείες και το ίδιο θα έχει γίνει με την Τουρκία. Τόση ξεφτίλα δεν την αντέχει το σύμπαν. Σκάβουν τον λάκκο της ΕΕ, και όχι μόνον αυτής, αλλά τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα. Οψόμεθα.

 9. ΚΩΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ avatar
  ΚΩΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ 29/04/2012 15:00:48

  Δυστυχώς ,εμεις ειμαστε πισω,τα τελευταία χρόνια κανουν αλματα,οχι μονο στον τουρισμό ,αλλά κ στην οργανωση του κρατους,συγκοινωνιες κλπ οσο για τις τουαλετες δεν ειμαστε ουτε κ εκει καλυτεροι.

 10. m avatar
  m 29/04/2012 15:38:06

  Η Τουρκία αποτελεί το μοναδικό κράτος σουνιτων μουσουλμάνων με φαινομενικά δυτική δομή.
  Οι ΗΠΑ θέλουν και πετυχαίνουν να εκμεταλλεύονται την Τουρκία ως λογικό διαμεσολαβητή με τους υπόλοιπους σουνίτες μουσουλμάνους.
  Η ανάπτυξη όμως της Τουρκίας με δεδομένη την ψύχωση που έχουν με την Οθωμανική αυτοκρατορία εκτρέφει πολιτικά και όχι μόνο στοιχεία που αναδύονται με πολλαπλούς τρόπους και που οδηγούν σε εκτροπές.
  Τότε παρεμβαίνει το μεγάλο αφεντικό και τους συνετίζει σε πολιτικό επίπεδο.
  Από την άλλη οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι εύλογο το "ενδιαφέρον" των ΗΠΑ για την Τουρκία δεδομένου ότι οι Τούρκοι με τα προβλήματα στα νοτιοανατολικά τους αποτελούν τους καλύτερους πελάτες της στρατιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και κατά συνέπεια του τραπεζικού συστήματος της Αμερικής.

  • franc avatar
   franc @ m 29/04/2012 21:57:31

   Aυτή την την ψύχωση με την Οθωμανική αυτοκρατορία ποιοί την έχουν
   στην Τουρκία, οι στρατιωτικοί, οι Ισλαμιστές, οι λεφτάδες,ο λαουτζίκος, οι
   μορφωμένοι, ή μήπως οι Κούρδοι?
   Ο, τι κι αν απαντήσετε πανω απο 10% δεν είναι...

 11. Νικήτας avatar
  Νικήτας 29/04/2012 16:11:18

  Τουρκία πες αλεύρι. Το Κουρδιστάν σε γυρεύει!

  Στο χέρι μας είναι η Τουρκία και η κάθε τουρκία να φαίνεται ως σαν αυτό που είναι. Μια δεσποτική και σούπερ-εθνικιστική χώρα με επίχρισμα ''δημοκρατικότητας'' που έχει διαπράξει γενοκτονίες και τις αρνείται ενώ συνεχίζει μια εις βάρος των Κούρδων.

  Βέβαια έχουν κάνει βήματα μπροστά αλλά Ισλάμ και δημοκρατία δεν συνάδουν. Σε χώρα που την δημοκρατία και την Ευρωπαική της προοπτική (σιγά μην φάτε) την υπερασπίζονται μιλιταριστές (οι κεμαλιστές) τι να πει κανείς...

  Ο Τουρκικός κεμαλο-ῑσλαμο φασισμός θα αρχίσει να ξεδοντιάζεται όταν αναγνωριστούν οι γενοκτονίες καθώς επίσης εάν φάνε και καμιά φάπα (διπλωματική ή ακόμα και στρατιωτική) απο τους μυριάδες ''φίλους'' τους ανά την περιοχή.

  Φυσικά δεν τους βγαίνει κι ας λένε τέτοιου είδους άρθρα. Η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ (μέγαλη νίκη) ή Κύπρος κάνει εξορύξεις χωρίς να δίνει λογαριασμό στους ψευτοτσαμπουκάδες τους και η Ελλάδα με κυβέρνηση Σαμαρά θα πράξει ανάλογα προς την κατέυθυνση της αξιοπρέπειας.

  • franc avatar
   franc @ Νικήτας 30/04/2012 10:51:56

   Επιτέλους μια λογική φωνή...
   Μας έχουν ζαλίσει με την τοπική Υπερδύναμη και τα μεγαλεπήβολα Ονειρά της .
   Τέτοια είχε και ο Παττακός εδώ κάποτε...

 12. Κύριλος avatar
  Κύριλος 30/04/2012 08:07:11

  Καλά δεν είδατε ποιός υπογράφει το άρθρο; Ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα και πιο παλιά ακόμα εκπρόσωπους τύπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων (που κάθε μέρα αντιδρούσε στις τουρκικές προσθήκες στη λίστα των νησιών που ανήκαν σε γκρίζες ζώνες με το να το παίζει Πόντιος Πιλάτος μέχρι που το παραξεφτύλισε με τη Γαύδο).Που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γλύφανε όσο ήταν στην Ελλάδα αντί να αρνηθούν να τον δεχθούν ως πρεσβευτή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.