#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/09/2013 21:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα ο ΣτάινμπρουκΥπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, τάχθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο της αποψινής προεκλογικής αντιπαράθεσης με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε —θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ— και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

 

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπενθύμισε ότι είχε πει ήδη από το 2012 «ότι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης θα μας κοστίσει λεφτά» και χαρακτήρισε την Ευρωζώνη αναδιανεμητική ένωση, «από την στιγμή που αγοράσαμε το πρώτο ελληνικό ομόλογο».

Αυτό θα μας κοστίσει, δήλωσε και πρόσθεσε με έμφαση ότι κανείς δεν ξέρει πόσο. «Αυτό θα το ξέρουμε μόνο όταν λήξουν τα ομόλογα και δούμε την αξία τους. Αυτά που έχουμε διαθέσει μέχρι τώρα για την ομπρέλα διάσωσης και το πιστωτικό ίδρυμα για την ανοικοδόμηση (KfW) είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο Στάινμπρουκ έκανε λόγο για «λάθος διαχείριση κρίσης στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι ο ίδιος, εάν ήταν καγκελάριος θα είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική: «Βεβαίως χρειάζεται η εξυγίανση των προϋπολογισμών, αλλά όχι σε θανατηφόρα για αυτές τις χώρες δόση. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κίνητρα, από ένα "Σχέδιο Μάρσαλ 2"», ανέφερε.

Μάλιστα εξήγησε ότι αυτή η λανθασμένη στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες υπό κρίση να μην ανακάμψουν, η ανάπτυξη να παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση και η ανεργία να ανεβαίνει.

Αναφερόμενος πάντως γενικότερα στην κρίση του ευρώ, μίλησε για τραπεζική κρίση, ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και τάχθηκε υπέρ του τραπεζικού ελέγχου και των εκκαθαρίσεων των τραπεζών σε βάρος των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 01/09/2013 21:38:26

  Απορία
  Ποιος μας συμφέρει να εκλεγεί στις Γερμανικές εκλογές?
  Η Μέρκελ ή ο Στάινμπρουκ ?
  Αν μας συμφέρει η Μέρκελ καλά κάνουμε και δεν μιλάμε,
  αν όμως μας συμφέρει ο Στάινμπρουκ, μερικές δηλώσεις της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν άραγε το Γερμανικό εκλογικό σώμα? και η σιωπή μας με κάτι δεν έπρεπε να επιβραβευθεί απο την Μέρκέλ?
  Εκτός βέβαια απο την περίπτωση , που όποιος και να εκλεχθεί η κατάσταση στην Ε.Ε θα παραμείνει η ίδια..

  • Μεγαλες στιγμες avatar
   Μεγαλες στιγμες @ Χμμμμ 02/09/2013 05:40:12

   Φυσικα και δεν θα αλλαξει τιποτα στην Γερμανικη πολιτικη.Δεν ειναι θεμα ονοματος.Μερκελ,Σοιμπλε,Σταινμπρουκ ειναι το ιδιο ακριβως οσον αφοα το ελληνικο ενδιαφερον.
   Παντως οι δηλωσεις Ελληνων θα καψουν τον υποψηφιο οποτε μιλατε υπερ οποιου δεν σας αρεσει.

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 01/09/2013 21:48:46

  Μᾶλλον ἡ τελευταία πρότασή σου εἶναι καί ἡ ἐπικρατέστερη...

 3. Β. avatar
  Β. 01/09/2013 21:54:09

  Η Μέρκελ είναι για εμάς και για όλα τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου, σίγουρα, ότι χειρότερο. Αλλά εφόσον οι μετρήσεις την παρουσιάζουν να προηγείται, έτσι που καταφέραμε να στριμωχτούμε στη γωνία, η σιωπή είναι χρυσός. Που μου θέλετε και ...επιβράβευση :-) !

 4. rally monkey avatar
  rally monkey 01/09/2013 23:05:35

  ..και δεν βρεθηκε ένας χριστιανό(δημοκρατη)ς να της πει ο'τι αυτα που λέει ειναι καραγκιοζιλίκια. δημοσιονονομική προσαρμογή και 'διαρθρωτικές' μεταρυθμίσεις
  με τέτοια χρονοδιαγραμματα ειναι ασύμβατα με υπαρξη δημοκρατικου πολιτευματος. Ειδικά οταν η χώρα δεν εχει καν τη δυνατοτητα άσκησης νομισματικής πολιτικής. Ειναι σαν να ζητας σε ανθρωπο με ενα πόδι να τρεξει τα 100 κάτω απο 10'' - γελοιότητες -δυστυχώς μας αφορούν.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/09/2013 23:12:53

  Είπε και άλλα ο Στάινμπρουκ.
  Πολύ πιό ενδιαφέροντα.
  "η Γερμανία έχει πολιτική ευθύνη να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη"
  "η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε"
  "η Ευρωζώνη είναι αναδιανεμητική ένωση, από την στιγμή που αγοράσαμε το πρώτο ελληνικό ομόλογο".
  "πρόκειται στην ουσία για χρηματοπιστωτική κρίση, όχι δημοσιο-οικονομική"
  Ο Στάινμπρουκ προσχώρησε στην ερμηνευτική γραμμή Πράσινων, Linke και των αντιμερκελικών οικονομικών αναλυτών (Μύνχάου, Μπόφινγκερ).
  Σημάδι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα επιδιώξουν "Μεγάλο συνασπισμό" με τους Χριστιανοδημοκράτες.

  Βλ. τη "γραμμή" του Βόλφγκανγκ Μύνχάου στον "Spiegel"
  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/08/blog-post_23.html
  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/08/die-linke-spd-grunen-linke.html

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/09/2013 23:30:10

  "Μαθηματικά" υπάρχουν 3 ενδεχόμενα:
  1. Συνέχιση συμμαχικής κυβέρνησης CDU/CSU με FDP. Προυποθεσεις είναι (α) να περάσει το FDP το 5 % ( οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν οριακά γύρω στο 5) και (β) να έχουν μαζί την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Ωστόσο, ακόμη και άν συμβεί, η πλειοψηφία φαίνεται να είναι ισχνή, μονοψήφιος αριθμος. Τα κόμματα αυτά έχουν και 15 - 20 "αντάρτες" ευρωσκεπτικιστές.
  2. CDU/CSU + Πράσινοι. Μαθηματικά άνετο, πολιτικά πολύ "χλωμό" έως αδύνατο.
  3. CDU/CSU + SPD. Ο "μεγάλος συνασπισμός". Πολιτικά άγνωστο - η βάση των σοσιαλδημοκρατών δεν τον θέλει καθόλου. Υπάρχει κακό προηγουμενο 2006 - 2009.
  4. SPD + Πράσινοι + Linke. Μαθηματικά θα βγεί αν δεν βγαίνει το 1.
  Πολιτικά δύσκολο. SPD και Πράσινοι δεν θέλουν τους Linke ως πλειοψηφία.
  5. Κυβέρνηση μειοψηφίας SPD + Πράσινοι, με ανοχή των "Linke". Πιό εφικτό πολιτικά.
  6. Κυβέρνηση μειοψηφίας CDU + FDP, με ανοχή των Πράσινων ή της SPD. Πολιτικά σχεδόν ανέφικτο.
  ¨Ολα αυτά θα πάνε περίπατο στην μάλλον απίθανη περίπτωση που μπεί στη βουλή το ευρωσκεπτικιστικό δεξιό κόμμα των "Εναλλακτικών" (AfD) ή οι "Πειρατές". Τότε το 1. αποκλείεται μαθηματικά, και απομένουν τα άλλα 5.
  Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους AfD 2,5 - 3%, στους "πειρατές" 3 %.

 7. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 02/09/2013 04:53:00

  Απο τους υποψηφίους για την Καγκελαρία, η Μέρκελ είναι ΜΑΚΡΑΝ η καλύτερη και πιο φιλελληνική επιλογή. Οποίος εξετάσει την γερμανική πολιτικη και τα προγράμματα των δυο κομμάτων θα καταλάβει και το γιατί.

  • C.A avatar
   C.A @ Σωτ Μητραλ 02/09/2013 10:42:29

   Πράγματι. Φιλλέλην, αλλά μέχρις ....αηδίας μιλάμε! Μέρκελ για πάντα.

 8. Nick avatar
  Nick 02/09/2013 06:53:14

  Όποιος και να βγεί, ακόμη και "μεγάλος συνασπισμός" να δημιουργηθεί, η Γερμανία δεν θα αλλάξει πολιτική, και ίσως αυτή θα είναι που θα αποφασίσει διάλυση του Ευρώ.

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2013 07:18:17

  Κόσβεται ο Στάινμπρουκ λοιπόν απο την ΝΔ.
  Η αλληλεγγύη των αδελφών κομμάτων λειτουργεί.
  Καλό αυτό (παραδόξως)!

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2013 07:19:14

  Κόβεται και ο Μύνχάου!
  Είναι υπερβολικά αντιμερκελικός...

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2013 07:21:28

  Κατά τα άλλα "δεν θ' αλλάξει τίποτε όποιος και άν εκλεγεί".
  Τότε γιατί τόσο φιλομερκελικό πάθος απο τους Νεοδημοκράτες;
  Για να έχουν πάντα κάποιους "κακούς Γερμανούς" να φορτώνουν τη σκληρή τους ταξική πολιτική μαζί με τον Μπέννυ ("λίστα Λαγκάρντ", το πνιγμένο κουνέλι οέο...)

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Uncle Stgm 02/09/2013 12:19:36

   Από του νεοδημοκράτες τους εναπομείναντες Θείε δεν υπάρχει μόνο πάθος φιλομερκελικό αλλά φιλογερμανικό γενικότερα,τα αίτια είναι τόσο ιστορικά όσο και στη σφαίρα της πολιτικής ψυχολογίας.

 12. Μπενίτο Μπενιζελίνι avatar
  Μπενίτο Μπενιζελίνι 02/09/2013 10:54:59

  Φυσικά και να συνεχίσετε το έργο σας Φράου μου. Είμαστε αμαρτωλοί, άσωτοι και άχρηστοι. Μαστιγώστε μας, πατήστε μας και βρίστε μας!
  Κατά βάθος, μάλλον μας αρέσει. Και ..στρώνουμε σιγά σιγά, δεν το βλέπετε;

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Μπενίτο Μπενιζελίνι 02/09/2013 12:20:33

   Σκεφτείτε πως θα ερμήνευε ο Φρόιντ τη σχέσεις των δύο λαών και πολιτικών τάξεων...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.