#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/12/2011 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχουν και κάποιοι που θυμούνται το μεγάλο χρέος της Ευρώπης στην ΕλλάδαΜας έχουν σούρει τα εξ’ αμάξης οι ξένοι και πολλές φορές δικαίως. Αλλά τις περισσότερες φορές, ειδικά τα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό μας έχουν ξεφτιλίσει. Να, όμως, που υπάρχουν και ορισμένες σοβαρές φωνές που γράφουν κάτι καλό για την Ελλάδα. Όχι ότι πρέπει να μείνουμε στις αρχαίες προτομές και τα περασμένα μεγαλεία, αλλά είναι μια παρηγοριά για να αντιμετωπίσουμε το άσχημο παρόν και το δυσοίωνο μέλλον.

Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα  Le Figaro και το οποίο υπογράφουν δύο καθηγητές φιλοσοφίας, η Ευρώπη χρωστά στην Ελλάδα ένα χρέος 2.500 χρόνων. Όπως αναφέρουν λοιπόν οι καθηγητές Τιερί Φορμέ και Μαρτέν Στεφένς, του γαλλικού πανεπιστημίου του Μετς, μια σειρά από κατακτήσεις του πνεύματος έγιναν στην Ελλάδα και γι’ αυτό η Ευρώπη χρωστά πολλά στη χώρα μας. Αναρωτιούνται οι καθηγητές:

Οι ακαδημίες δεν έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα;
Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο; Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ακόμη και πάντα τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα;
Ο γιατρός δεν πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη; Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς».

Τέλος οι δύο Γάλλοι καθηγητές, αναλύουν ποιο είναι το χρέος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα αυτή την στιγμή «Αυτό που απαιτεί από μας σήμερα η Ελλάδα, είναι να τιμήσουμε το ανεξάντλητο χρέος μας προς αυτήν καθιστάμενοι αντάξιοι των θεσμών που μας κληροδότησε: η δράση που θα αναλάβουμε δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική».

Είπαμε και στην αρχή. Το να μένουμε στη δόξα και το πνεύμα των προγόνων μας δεν μας πάει παρακάτω, δεν δημιουργούμε το δικό μας πολιτισμό. Ίσως αυτό πληρώνει σήμερα η Ελλάδα. Την κρίση αξιών κατά κύριο λόγο που προέρχεται από την έλλειψη πολιτισμού τα τελευταία 40 χρόνια.

Όμως, είναι καλό να θυμόμαστε με αυτά τα άρθρα ότι η Ελλάδα έχει μια βαριά κληρονομιά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σίγουρος avatar
  σίγουρος 01/12/2011 12:42:23

  Η Ελλάδα έπρεπε και σήμερα και πάντοτε να είναι ο πολιτισμικός φάρος της οικουμένης. Αποτίναξε όμως ο νέο-Έλληνας την πνευματική του κληρονομιά και αλληθώρισε προς τον υλισμό της Δύσης.

  • sam avatar
   sam @ σίγουρος 01/12/2011 15:26:06

   ..το ζητουμενο λοιπον ειναι να Θελησουμε να αλλαξουμε-να κλεισουμε τις τηλεορασεις και να ανοιξουμε κανενα βιβλιο. Δεν ειναι ντροπη να κοιταξεις που εκανες λαθος, να πισογυρισεις και να παρεις τη σωστη στροφη!
   Ας αλλαξει πρωτα η ηθικη μας και τα υπολοιπα θα ερθουν μονα τους..

 2. Makis avatar
  Makis 01/12/2011 13:03:01

  "Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο";

  Πού νά'βλεπε ο Αριστοτέλης τα λύκεια τής Διαμαντοπούλου... με τα βιβλία να μοιράζονται στους μαθητές ως το Πάσχα...

 3. Nικήτας avatar
  Nικήτας 01/12/2011 13:12:47

  Ὀταν οι Ἐλληνες οι ίδιοι απαξίωσαν/απαξιώνουν την βαριά κληρονομιά τους
  πως να προσπαθήσουν να κατανοήσουν και να '' ξεπεράσουν '''τους παλιούς ; Πως να προσπαθήσουν τουλάχιστον να είναι άξιοι του ονόματος και του πολιτισμού που είναι φορείς (μέσω κυρίως αυτής της γλώσσας αλλά και όχι μόνο).

  Για να κατανοηθεί και να βιωθεί ο ελληνικός πολιτισμός -στην συνέχειά του-θέλει άλλη ανθωπολογία και όχι η ευκολία που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 40 χρόνια.
  Οι ξιπασμένοι δεν παράγουν πολιτισμό.

 4. TopGunZ avatar
  TopGunZ 01/12/2011 13:20:35

  Αναρωτιέμαι πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γεμίσει η εν λόγω ανάρτηση με αποδομητές της Ελληνικής κληρονομιάς, μηδενιστές της συνεισφοράς των Ελλήνων ακόμα και σήμερα στον πολιτιστικό και επιστημονικό παγκόσμιο χάρτη κλπ κλπ.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ TopGunZ 01/12/2011 14:16:00

   Όλοι αυτοί που αναφέρεις είναι και οι ΠΡΩΤΟΙ Ρ0ΥΦΙΑΝ0Ι και ΚΑΤΑΔ0ΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ των Ελλήνων Πατριωτών, ανάμεσα στις άλλες, ιδιωτικής φύσεως συνήθειές τους...

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 01/12/2011 14:33:13

  Ἀκόμη πιό ἀποκαρδιωτικό ἀπό τό ὃτι κάποιοι θυμοῦνται τό χρέος τῆς Εὐρώπης πρός τήν Ἐλλάδα,εἶναι οἱ λόγοι γιά τούς ὁποίους χρωστάει.Ὃταν ἀπό τά Πανεπιστήμια μέχρι τά Δημοτικά ἂλλα ὑπολειτουργοῦν,ἂλλα κλείνουν καί συγχωνεύονται,ἂλλα δέν ἒχουν βιβλία,ὃταν οἱ γιατροί-πού ἀναφέρουν οἱ καθηγητές-ἀλλά καί κάποιοι Δ.Υπάλληλοι,Δικαστικοί, Πολιτικοί,Δημοσιογράφοι,κ.ο.κ.,καταπατοῦν τόν ὂρκο τους, ὃταν ὃλοι μας διαστρεβλώνουμε,διασύρουμε,κακοποιούμε τή γλώσσα μας καί προτιμοῦμε νά μιλοῦμε ἂλλα εἲδη γλωσσῶν ἀπό τήν πλουσιώτατη ἐλληνική, ὃταν εἰρωνευόμαστε τίς παραδόσεις μας καί δεχόμαστε μόνο ὃ,τι ξενόφερτο, ὃταν δέν διδάσκουμε τά παιδιά μας νά σέβονται τούς θεσμούς,τούς μεγαλυτέρους τους τόν συνάνθρωπο, τό διαφορετικό,παρά τά μαθαίνουμε μόνο νά ἀπαιτοῦν μέ θράσος ἀπίστευτο,ὃταν,ὃταν...,εἶναι ἀκόμη πιό θλιβερό ὃταν σοῦ θυμίζουν οἱ ξένοι ὃτι σοῦ χρωστάνε,ἀλλά καί γιατί σοῦ χρωστάνε, ἐνῶ ἐσύ δέν τό ἀξίζεις...

 6. arslonga avatar
  arslonga 01/12/2011 15:16:08

  Οι κατακτητές και οι ιστορικές αποτυχίες άφησαν τη σαβούρα τους στον ψυχισμό του ελληνικού λαού: οθωμανικός ζυγός για 400 χρόνια, μικρασιατική καταστροφή, ναζιστική κατοχή, εμφύλιος πόλεμος. Υπήρξαν άνθρωποι που φοβήθηκαν, που πρόδωσαν, που έκλεψαν και σκότωσαν, που πέρασαν τα αμαρτήματά τους στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους.

  Από πολύ παλιά ο λαός έμεινε ορφανός και οι άρχοντές του, κοσμικοί και θρησκευτικοί, μετά από χρόνια τύφλωση έχασαν την Κωνσταντινούπολη το 1204, τα βρήκαν με τον Σουλτάνο το 1453 και άφησαν κάποιους κακομοίρηδες να κάνουν τις δουλειές και αυτοί να γλύφουν κάνα κόκαλο. Οι αρχηγοί της νεώτερης Ελλάδας δεν μπόρεσαν να πάνε παρακάτω.

  Για να κάνεις την επιλογή να είσαι έλληνας πρέπει να πάψεις να είσαι ο χαμένος έλληνας των τελευταίων αιώνων, ο νεοέλληνας των δοσίλογων και των ψευτοεπαναστατών που κινούνται μόνο από προσωπικό συμφέρον, να είσαι κομπιναδόρος επειδή κάποτε ήσουνα ραγιάς και υπόδουλος, βαποράκι του πασόκ για έναν διορισμό, βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στη λάσπη της ασχήμιας της υποκουλτούρας των "επώνυμων" και της αήθειας και του κυνισμού της μεταπολιτευτικής δήθεν άρχουσας τάξης.

  Για να κάνεις την επιλογή να είσαι έλληνας πρέπει να καταλάβεις ότι στην αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι ανακάλυψαν και αγάπησαν τη σκέψη και αυτό διαμόρφωσε την ελευθερία του ατόμου. Η πρωτοτυπία του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν η πρωτοτυπία της ελληνικής σκέψης: η διαλεκτική, η αμφιβολία με σκοπό τη γνώση, η έρευνα, η συστηματοποίηση του αφηρημένου και του ειδικού για αποκόμιση συμπερασμάτων γενικού χαρακτήρα και πρακτικής εφαρμογής. Η αγάπη για τη γνώση και η πυκνότητα της γλώσσας τους επέτρεψαν να διατυπώσουν αφηρημένες έννοιες τόσο απτές όσο και τα βουνά, η θάλασσα, η γη. Ο ελληνικός πολιτισμός προήλθε από λιγοστούς ανθρώπους που το μόνο που έκαναν ήταν να “σκεφτούν”. Με συστηματικό τρόπο. ΄Ηταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Homo sapiens. Έκτοτε εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν αυτόν το δρόμο.

  Αυτό θαυμάζουν οι άλλοι λαοί, όσοι το θαυμάζουν ακόμα. Αυτό προσπαθούν ακόμα να εφαρμόσουν για τους εαυτούς τους: να σκέφτονται ελεύθερα με μεθοδολογικά εργαλεία που δεν έχουν ξεπεραστεί και να δρουν κατά συνέπεια ελεύθερα.

  Ο έλληνας από απόφαση έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τη γλώσσα του, αν καταφέρει να την μάθει απαλλαγμένη από τα σκουπίδια των κατ'όνομα μόνο εκσυγχρονιστικών μεταλλάξεων. Ο έλληνας από απόφαση είναι πάντα εδώ. Ο ελληνικός πολιτισμός δεν γνωρίζει τον όρο "αεριτζής" .

 7. Δήμος avatar
  Δήμος 01/12/2011 17:24:43

  Δεν έχει τόση σημασία τι κάνουν οι άλλοι, από τη στιγμή που: α) εμείς δεν έχουμε σεβασμό για την κληρονομιά μας, και β) δεν ξεκολλάμε για να γίνουμε εμείς πρόγονοι άλλων, όχι πλασιέ των δικών μας προγόνων.

  Ελπίζω να μη βγάλει κάποιος ανθέλληνα τον Γκάτσο:

  Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι,
  εσύ κοιτάς τ’ αρχαία σου τα κάλλη
  και στις αρένες του κόσμου, μάνα μου Ελλάς
  το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς.

  Κοιτάξτε τι θα κάνουμε ΕΜΕΙΣ, ΤΩΡΑ.

 8. Δ.Φ. (ανιδεος) avatar
  Δ.Φ. (ανιδεος) 01/12/2011 17:32:04

  Και βεβαια υπαρχουν πολλοι που ξερουν τι προσφερε η Ελλαδα στην Ευρωπη αλλα και στον κοσμο. Προσωπικα πιστευω πως αυτοι που μας σερνουν τα μυρια οσα, δεν ξεχνουν τον Αριστοτελη, τον Πυθαγορα, τον Περικλη κλπ.
  Εχουν στο νου τους ομως περισοτερο τον Ακη, τον Μαντελη τον Ζαχοπουλο, τον Καραμανλη, τους Παπανδρεου και τους ογκολυθους Μπενυ και Παγκαλο.

 9. Δήμος avatar
  Δήμος 01/12/2011 17:57:42

  Ολόκληρο το άρθρο των Γάλλων. Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 2011, στη σελίδα 20.

  http://imgur.com/DoiEv

 10. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 01/12/2011 20:27:18

  Ἀγαπητέ, δέντρο χωρὶς ρίζες πεθαίνει. Κάρπισε τώρα (ἂν μπορεῖς), ἀλλὰ θρέψε τὸν καρπό μέσ' ἀπ' τὶς ρίζες σου. Ἄλλως ὁ καρπὸς θὰ βγεῖ τζούφιος. Αὐτὸ συνέβη τὰ τελευταῖα 40 χρόνια, ἂν δὲν τὸ κατάλαβες.

 11. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 01/12/2011 20:28:01

  Διότι ἐμεῖς αὐτοὺς ἔχομε ἐπιλέξει νὰ μᾶς ἐκπροσωποῦν....

 12. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 01/12/2011 20:48:31

  Ἀπό ὃλα τά πολύ ὠραῖα σχόλια ὃλων,θέλω νά κρατήσω ὣς ἐπιστέγασμα αὐτό πού εἶπε ὁ ἀγαπητός Δῆμος παραπάνω: ''κοιτάξτε τί θά κάνουμε ἐμεῖς ΤΩΡΑ''.

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 01/12/2011 22:15:45

  Η Σαντορίνη το ομορφότερο νησί του κόσμου, σύμφωνα με το ΒΒC Travel
  http://www.bbc.com/travel/slideshow/20111123-worlds-best-islands

 14. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 01/12/2011 23:03:30

  Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος.

 15. gloup avatar
  gloup 02/12/2011 00:38:30

  Ευχαριστώ πολύ τους καθηγητές πανεπιστημίου στο Μέτς Tierry Formet και Martin Steffens για το βαθύτατα δημοκρατικό και οξυδερκές άρθρο τους. Τυχεροί όσοι είναι μαθητές τους.

  Θέλω πάντως να επισημάνω ότι τέτοια ανεξάρτητα άρθρα δεν έχουν ποτέ την ευκαιρεία να περάσουν από κάποιες στο όνομα μόνο προδευτικές εφημερίδες όπως είναι η Liberation και η Monde.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.