#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2011 07:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχουν επαναστάσεις … και επαναστάσειςΟι Αμερικανοί λατρεύουν τις επαναστάσεις. Οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν μέσα από επαναστατικές συνθήκες , για αυτό και οι πολίτες τους στηρίζουν ενστικτωδώς κάθε επανάσταση, όπου κι αν εκδηλωθεί, και άσχετα με τα όποια καταστροφικά της αποτελέσματα.

Αυτή όμως η χρόνια αδυναμία τους να διδάσκονται από το παρελθόν, μπορεί να κοστίσει ακριβά στους Αμερικάνους, ειδικά αν οι σημερινές εξεγέρσεις που κατακλύζουν τη Μέση Ανατολή, καταλήξουν όπως πολλές άλλες αντίστοιχες της ιστορίας.

Οι ιδρυτές των ΗΠΑ χαιρέτισαν την γαλλική επανάσταση. Ο Thomas Jefferson μάλιστα, υπερασπίστηκε ακόμη και τους Ιακωβίνους, τους αρχιτέκτονες του τρόμου. «Προτιμώ να δω τον κόσμο να ερημώνεται , παρά να χαθεί η επανάσταση…», έγραψε το 1793.

Στο βιβλίο του «Οι 10 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», ο δημοσιογράφος John Reed δήλωνε ενθουσιασμένος με τη ρωσική επανάσταση του 1917. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την κινεζική επανάσταση, όπου ο Edgar Snow θεοποιούσε τον Μάο.

Κάθε φορά που εκδηλώνεται μια επανάσταση, οι Αμερικανοί τη χαιρετίζουν, ενώ λίγο αργότερα κυριεύονται από αμηχανία, όταν αντιλαμβάνονται πως οι επαναστάσεις αυτές όχι μόνο καταβροχθίζουν τα παιδιά τους, αλλά και πολλούς άλλους. Κάθε φορά, οι εκατόμβες είναι άπειρες.

Κάθε επανάσταση ξεκινά ως πρόκληση απέναντι σε κάποιο πολιτικό καθεστώς. Όσο όμως εξαπλώνεται η απαραίτητη επαναστατική βία, τόσο οι πρωτοβουλίες περνάνε στα χέρια αδίστακτων ανθρώπων, όπως ήταν ο Ροβεσπιέρος, ο Στάλιν, και ο Μάο.

Και επειδή οι γειτονικές χώρες αρχίζουν να επηρεάζονται από τις εξελίξεις, η εσωτερική βία ακολουθείται συνήθως και από εξωτερική. Είτε επειδή οι επαναστάσεις απειλούνται από ξένους παράγοντες (όπως στη Γαλλία και στη Ρωσία), είτε επειδή οι επαναστάτες χρειάζονται κάποιον εξωτερικό εχθρό ώστε να δικαιολογήσουν τις αδυναμίες τους στο εσωτερικό (όπως η Κίνα, που παρενέβη στο πόλεμο της Κορέας).

Εδώ και πολλά χρόνια, οι αμερικανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να παίζουν σε διπλό ταμπλό όσον αφορά στη Μ. Ανατολή. Από τη μια «διδάσκουν» δημοκρατία, και απ την άλλη ανέχονται τους δεσποτικούς ηγέτες και τα καταπιεστικά καθεστώτα της περιοχής. Η κυβέρνηση Bush ήταν η πρώτη που προσπάθησε να αλλάξει αυτή τη πολιτική, επιβάλλοντας τη δημοκρατία μέσω στρατιωτικής ισχύος (Αφγανιστάν και Ιράκ).

Ο Ομπάμα εξελέγη επειδή ο αμερικανικός λαός δεν συμφωνούσε με τη πολιτική αυτή του προκατόχου του. Όμως δεν έκανε τίποτα για να αντικαταστήσει το Δόγμα Bush. Το 2009 έτεινε χέρι φιλίας στους Μουσουλμάνους του κόσμου, αλλά σε ποιους; Τους τύραννους ή τους υποδουλωμένους λαούς τους; Τα βρήκε ακόμη και με τον Καντάφι.

Μια σωστή αμερικανική στρατηγική θα ήταν να επαναληφθεί η πολιτική του 1989, όταν οι ΗΠΑ βοήθησαν ενεργά τα κινήματα και τους ανθρώπους, που στη συνέχεια ανέτρεψαν τον κομμουνισμό στην Ανατολική Ευρώπη. Τίποτε τέτοιο δεν έγινε στον αραβικό κόσμο. Αντιθέτως, η όποια συμπαράσταση στους εξεγερμένους ήταν και είναι χλιαρή. Για αυτό και κανένας δεν γνωρίζει ποιος θα καλύψει το κενό εξουσίας που προκύπτει. Μόνο κάποιοι αθώοι αδαείς θέλουν να πιστεύουν πως τα στελέχη της Google θα είναι οι νέες ηγετικές μορφές της Μέσης Ανατολής, υποβοηθούμενα από τους φίλους τους στο Facebook!

Η πιο πιθανή κατάληξη, όπως γίνεται πάντα, είναι πως η εξουσία θα περάσει στα πιο οργανωμένα, στα πιο ριζοσπαστικά, και στα πιο αδίστακτα τμήματα της επανάστασης, που στη περίπτωση αυτή δεν είναι άλλα από τους Ισλαμιστές, όπως αυτούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σε δεύτερη φάση, η Αμερική θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις που υπάρχουν μέσα στο ισλαμικό κίνημα. Είναι πολλές, κυρίως επειδή, για παράδειγμα, το σιιτικό Ιράν έχει μια τελείως διαφορετική προσδοκία για τη Μ. Ανατολή απ ότι έχει η Αλ Κάιντα. Ήδη, το Ιράν έστειλε δυο πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο, μέσω του Σουέζ. Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τη Τουρκία, που ονειρεύεται αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τη κυριαρχία της στη περιοχή.

Ελλείψει μιας συγκροτημένης και σαφούς αμερικανικής στρατηγικής, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο. Όπως στις παλαιότερες περιπτώσεις των επαναστάσεων της Γαλλίας, της Ρωσίας, και της Κίνας. Οι επαναστάσεις της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο βίαιες, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Στη συνέχεια, μπορεί να ξεσπάσουν πόλεμοι. Και το χειρότερο σενάριο είναι να αναδυθεί κάποιος αντίπαλος, σκληρός και παντοδύναμος όπως ήταν η Γαλλία του  Ναπολέοντα ,  η ΕΣΣΔ του Στάλιν, ή η Κίνα του Μάο.

Μπορεί οι Αμερικάνοι να λατρεύουν τις επαναστάσεις, αλλά ας περιοριστούν στη λατρεία μόνο της δικής τους, και όχι των άλλων.

 

S.A.-Newsweek

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 02/03/2011 12:27:26

  Αυτο το σεναριο μου φαινεται πιο πιθανο. Να αναδειχτει μια ισχυρη Αιγυπτος η οποια θα ειναι light Ισλαμικη και εθνικιστικη.
  Αυτο θα ειναι προβλημα για τους Τουρκους αλλα οχι κατ αναγκη και για τους Ισραηλινους.

 2. Γιώργος Μαθιουδάκης avatar
  Γιώργος Μαθιουδάκης 02/03/2011 12:31:49

  Προφανώς, οι Αμερικανοί δε λατρεύουν όλες τις επαναστάσεις, αλλιώς δε θα μπορούσε να εξηγηθεί το μένος τους προς τις λατινοαμερικανικές επαναστάσεις… Ομολογώ ότι οι «δημοσιογράφοι» αυτών των άρθρων που από υποχρέωση πρέπει να γράψουν κάτι καθημερινά και υποδύονται τον ψυχολόγο, τον κοινωνιολόγο, τον διεθνολόγο, τον ιστορικό, κτλ. με εκνευρίζουν. Πάντως, S.A, συνεχίζω να αναρωτιέμαι, τι δουλειά κάνεις, ώστε να μεταφράζεις -φαντάζομαι, αυτόματα με τη χρήση μεταφραστικού λογισμικού- τόσα πολλά επιλεγμένα κείμενα από το διεθνή τύπο… δημόσιος υπάλληλος είσαι;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιώργος Μαθιουδάκης 02/03/2011 14:55:51

   "φαντάζομαι, αυτόματα με τη χρήση μεταφραστικού λογισμικού!!!!!"
   Με προσβάλλεις μεσιέ Μαθιουδάκη.

   Όσο για το άλλο που ρωτάς, εισοδηματίας είμαι... σου κάνει;

   • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
    Ρομπέν το Γκαρσόν @ Strange Attractor 02/03/2011 15:36:48

    Μάλλον σε ζηλεύει.

   • kiki avatar
    kiki @ Strange Attractor 02/03/2011 19:50:11

    @ Strange Attractor,
    Ρουβλοσυλλεκτης .

 3. Πυθία avatar
  Πυθία 02/03/2011 14:03:53

  Την αμερικάνικη επανάσταση για ανεξαρτησία την έκαναν μια χούφτα μεγαλοκτηματίες, ιδιοκτήτες σκλάβων, που υπέγραψαν ένα Σύνταγμα που έλεγε πως ΟΛΟΙ είναι ίσοι!!! Από αυτούς τους όλους εξαιρούνταν οι σκλάβοι και οι γυναίκες... Τέτοιες επαναστάσεις λατρεύουν οι Αμερικανοί!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.