#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/12/2010 08:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχει κράτος μετά τη ... βύθιση του;Τα νερά της θάλασσας ανεβαίνουν, και όπου να`ναι θα καταπιούν κυριολεκτικά το μικρό νησιώτικο κρατίδιο των Νήσων Marshall. Πέρα όμως από την επικείμενη εξαφάνιση της γης τους, οι 61.000 κάτοικοι των νησιών αναρωτιούνται για το τι θα συμβεί όσον αφορά στην ύπαρξη του κράτους τους; Θα συνεχίσει να υπάρχει ως οντότητα; Θα διατηρήσει την έδρα του στον ΟΗΕ, καθώς και τα αποκλειστικά αλιευτικά δικαιώματα που τώρα κατέχει; Ή ακόμη και την εκμετάλλευση του (υποθαλάσσιου πλέον) ορυκτού πλούτου;«Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από  νομικά προβλήματα, μοναδικά στην ιστορία των εθνών-κρατών» λένε οι κυβερνώντες του. Το νησί αναμένεται να σκεπασθεί τελείως από τον ωκεανό  έως το 2100, αλλά ήδη είναι σχεδόν μη κατοικήσιμο, καθώς το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η κυβέρνηση της μικροσκοπικής χώρας έχει ήδη απευθυνθεί στο νομικό τμήμα του πανεπιστημίου Columbia, προκειμένου να βρεθεί λύση στο σύνθετο πρόβλημα που ανακύπτει. Οι νομικοί ανακάλυψαν πλήθος περιπτώσεων όπου κράτη μαράζωσαν και εξαφανίσθηκαν, αλλά αυτό συνέβη κυρίως μέσα από κατακτήσεις ή προσαρτήσεις εδαφών. «Κανένα κράτος ποτέ δεν εξαφανίσθηκε  κυριολεκτικά», λέει ο επικεφαλής του τμήματος «Δικαίου των Κλιματικών Αλλαγών» του πανεπιστημίου Columbia. «Πρόκειται για σημαντικό κενό στη νομοθεσία», συμπληρώνει.

Ένα ακόμη ακανθώδες ερώτημα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα 1.5 εκατομμύρια περίπου χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης, πάνω στην οποία το νησί διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας, και από τα οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού του εισοδήματος;

ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/12/2010 11:50:40

  Παλι θα γραψουμε Ιστορια στον 21ο αιωνα !!!

  ΠΠ

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/12/2010 12:35:19

   Και όμως υπάρχει το προηγούμενο κράτους, το οποίο εξαφανίστηκε κυριολεκτικά όμως από ανθρώπινη παρέμβαση και όχι από φυσική καταστροφή: Η Καρχηδόνα. Οι τότε επικεφαλείς της Καρχηδόνιας εξωτερικής πολιτικής πληροφορήθηκαν ότι οι Ρωμαίοι προετοίμαζαν την καταστροφή της Καρχηδόνας. Πήγαν στη Ρώμη, για να ζητήσουν διαβεβαιώσεις και οι Ρωμαίοι τους είπαν ότι "Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ σας δεν θα πάθει τίποτα". Οι Καρχηδόνιοι βασίστηκαν σε αυτό, γιατί αγνοούσαν ότι ο όρος "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" (civitas) αναφερόταν στην νομική οντότητα του κράτους και όχι στην φυσική του υπόσταση, που αποδιδόταν με τον όρο "πόλη" (urbs). Όταν οι Ρωμαίοι πήγαν, για να την καταστρέψουν και οι Καρχηδόνιοι αντέτειναν τις διαβεβαιώσεις, που είχαν λάβει στη Ρώμη, οι Ρωμαίοι απάντησαν περίπου: "Εμείς αναφερόμασταν στην Πολιτεία σας, με την έννοια του Νομικού προσώπου του Κράτους σας, του οποίου την ύπαρξη και την ονομασία δεν αμφισβητούμε. Δεν επεμβαίνουμε στη μορφή του πολιτεύματος σας ούτε στη διάρθρωση των δημοσίων σας υπηρεσιών. Πηγαίνετε πιο δίπλα, για να συνεχίσετε την λειτουργία του." Επομένως η συνέχεια της νομικής οντότητας του Κράτους έγινε τότε (τώρα είναι δεδομένο ότι το Κράτος πρέπει να διαθέτει και έδαφος) δεκτή παρά την εξαφάνιση της "πόλεως", που "στέγαζε" το Κράτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.