#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2011 06:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα σειρά έχει η Δυτική Όχθη;Αν η κυβέρνηση του Ισραήλ και τα λόμπυ της στη Ουάσιγκτον φερθούν λογικά, θα πρέπει να σχεδιάσουν την άμεση αποχώρηση τους από τις κατεχόμενες περιοχές, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πρέπει να αντιληφτούν πως η αραβική εξέγερση δεν θα σταματήσει στα σύνορα της Δυτικής Όχθης, ειδικά όταν η κατοχή της ενώνει όλους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους εναντίον τους.

Όσο για τους Παλαιστίνιους, αυτοί παρακολουθούν τις επαναστατικές εξελίξεις με χαρά, αλλά και με ταπείνωση. Οι υπόλοιποι Άραβες απελευθερώνονται από τοπικούς τυράννους, ενώ οι ίδιοι παραμένουν υπό ξένη κατοχή, που γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη, ειδικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και ενώ οι υπόλοιποι Άραβες πανηγυρίζουν, οι ίδιοι παραμένουν θύματα.

Αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει πολύ. Οι Παλαιστίνιοι θα επαναστατήσουν, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι οι Ισραηλινοί να αποφασίσουν το πώς θα καταλήξει η όλη ιστορία. Αυτό προϋποθέτει, οι Ισραηλινοί να αποδεχτούν τους όρους των Αράβων, και του ΟΗΕ, για τις κατεχόμενες περιοχές. Αλλιώς θα συνεχιστεί η ίδια μη βιώσιμη αδιέξοδη κατάσταση.

Το Ισραήλ μπορεί επίσης να περιμένει την αναπόφευκτη έκρηξη, νομίζοντας ότι μπορεί να τη συγκρατήσει, και αγνοώντας πως τα όπλα που διαθέτει για χρήση εναντίον εισβολέων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον πληθυσμών αμάχων υπό κατοχή. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που κυριαρχούν τα Al Jazeera, Twitter, Facebook, κλπ.

Οι δεξιοί Ισραηλινοί και τα λόμπυ τους στην Αμερική ισχυρίζονται πως είναι αδύνατο να εγκαταλείψουν τη Δυτική Όχθη, θυμίζοντας τη περίπτωση της Γάζας. Εκεί, μόλις αποχώρησαν, δέχθηκαν επιθέσεις από παραστρατιωτικούς που ανέλαβαν τον έλεγχο. Έχουν δίκιο, και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και πάλι αν η ισραηλινή κατοχή τερματιστεί εξαιτίας κάποιας λαϊκής εξέγερσης. Όμως η Γάζα αποτελεί σχετικό προηγούμενο, μόνο εφόσον το Ισραήλ αποχωρήσει χωρίς να διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησης. Έφυγε από τη Γάζα μόνο όταν το κόστος της κατοχής είχε γίνει πολύ μεγάλο. Και αντί να διαπραγματευτεί, το Ισραήλ απλά αποχώρησε.

Σε μια επίδειξη τρομερής αλαζονείας, ο Ariel Sharon απεχώρησε μονομερώς. Αρνήθηκε να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο Mahmoud Abbas, και ούτε καν ενημέρωσε την παλαιστινιακή αρχή. Αν το είχε κάνει, μπορεί να μην ακολουθούσε το χάος που ακολούθησε. Ο Sharon λειτούργησε περιφρονητικά, σαν το Ισραήλ να ήταν το Βέλγιο του 19ου αιώνα, και η Παλαιστίνη το Κονγκό.

Η σημερινή ηγεσία του Ισραήλ, θα πρέπει να είναι τρελή για να επαναλάβει κάτι παρόμοιο. Αλλά αυτό θα γίνει αν το Ισραήλ εξαναγκαστεί να αποχωρήσει, αντί να διαπραγματευτεί εκ των προτέρων.

Τι περιμένει λοιπόν το Ισραήλ; Βλέποντας τη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή, δεν καταλαβαίνει ότι η κατοχή είναι προσωρινής μόνο διάρκειας; Περιφρονεί τόσο πολύ τους Παλαιστίνιους που δεν τους θεωρεί ικανούς να επαναλάβουν αυτά που έκαναν οι Τυνήσιοι, οι Αιγύπτιοι, και οι Λίβυοι; Ή μήπως ο Netanyahu βασίζεται στη βοήθεια της Αμερικής όταν συμβεί το αναπόφευκτο; Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Άλλο να στηρίζει η Αμερική τις ισραηλινές θέσεις εξαιτίας των λόμπυ, και άλλο να νομίζει κανείς ότι η Αμερική έχει τη δυνατότητα να διατηρεί επ άπειρον την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Και εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ αμφίβολο αν οι Παλαιστίνιου νοιάζονται πλέον για το τι σκέπτεται η Ουάσιγκτον. Όλα εξαρτώνται από το ίδιο το Ισραήλ. Θα πρέπει να βάλει τέρμα στη κατοχή, με όρους που θα συμφωνηθούν με τους Παλαιστίνιους, και όχι να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με βία, η οποία θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να απειλήσει το ίδιο το κράτος του Ισραήλ.

Γιατί όμως δεν τα καταλαβαίνει όλα αυτά το Ισραήλ; Μήπως οι φανατικοί και οι θρησκολάγνοι έχουν αποφασίσει πως καλύτερα να μην υπάρχει Ισραήλ παρά να υπάρχει κουτσουρεμένο χωρίς της Δυτική Όχθη και τους οικισμούς; Αυτό όμως είναι πραγματική τρέλα.

 


Του MJ Rosenberg


S.A-Foreign Policy Matters,


 


 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/02/2011 13:35:40

  ''Αν η κυβέρνηση του Ισραήλ και τα λόμπυ της στη Ουάσιγκτον φερθούν λογικά, θα πρέπει να σχεδιάσουν την άμεση αποχώρηση τους από τις κατεχόμενες περιοχές, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ''.
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ.
  ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΙΔΕΑΤΟΥ (ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΙΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΘΑ ΦΕΡΗ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΡΧΙΚΑ, ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΛΟΓΩ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ (ΥΠΑΡΞΗ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ, ΥΠΑΡΞΗ ΑΝΗΘΙΚΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΚΕΙ, ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΑ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΝ "ΝΕΑ" ( ? ) ΑΙΓΥΠΤΟ.
  ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΤΑΘΕΝΤΑ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣ. ΑΕΡΙΟΥ, ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΥΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΡΟΘΥΜΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ?
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΑΪΚΟ ΛΑΟ, ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΛΕΨΕΩΣ ΤΟΥ...

 2. Ξένος avatar
  Ξένος 25/02/2011 14:42:34

  Ροζενμπεργκ ο υπογραφων, εβραϊκης καταγωγης. Στρατηγικος αναλυτης, απο αυτους που αν κοιταξεις το βιογραφικο τους καταλαβαινεις πως γραφουν με χρυση πενα διεθνους χορηγιας και αιχμη που στρεφεται στιγμιαια προς τον εχθρο σου, για να νομισεις οτι εχεις να κανεις με φιλο.
  Ενα αρθρο, (τα εχουμε συνηθισει πλεον) το οποιο εντεχνως και συγκαλυμενα δεν υποστηριζει απλα μια πιο μετριοπαθη πολιτικη των ισραηλινων, αλλα προσπαθει να θολωσει τα νερα βαζοντας το Ισραηλ να παιξει το ρολο του θυματος.
  Κι αν θελουν να πιστεψουμε πως η αποσυρση απο τη Δυτικη οχθη φαινεται προσωρινα να ειναι η πιο εξυπνη λυση για τους καιροσκοπους φασιστες του Τελ Αβιβ, κανενας Ισραηλινος πολιτικος δεν ειναι πια τοσο τρελος ή αφελης για να περιμενει την τυχη και τις απροβλεπτες εξελιξεις να διαμορφωσουν το σκηνικο στο χωρο της Μεσης Ανατολής. Ουτε εχει υποχωρησει το Ισραηλ σε τετοια θεματα τα τελευταια 63 χρονια.
  Ολες οι ερωτησεις του αρθρου ειναι ρητορικες και ειδικα η τελευταια προσπαθει να βαλει τους αναγνωστες σε ψευτοδιλημματα οσο αφορα την υπαρξη κρατους Ισραηλ. Γεγονοτα που απο μονα τους ηταν παραλογα, νομιμοποιουνται με διεθνη προπαγανδα και υποστηριξη. Ετσι καταληγει η βιαιη και τεχνητη ιδρυση ενος ισραηλινου κρατους να θεωρειται ως κατι το απολυτα φυσιολογικο, και καποτε να χρησιμοποιειται ως αλλοθι ωστε στο τελος να πιστευουμε οτι "κινδυνευει" να αφανιστει.
  Ακραιες αποφασεις, οχι ανοητες, περιμενουμε και απο τα αμερικανικα, αλλα και απο τα ισραηλινα γερακια, και επειδη αυτο ειναι ολο και συχνοτερα ταυτοσημο, δεν θα πρεπει να πεφτουμε στην παγιδα του να πιστεψουμε, ουτε προς στιγμη, οτι το αυτονοητο (που ειναι η δικαιωση του παλαιστινιακου λαου) θα πρεπει να καταντα αφορμη πολεμου.
  Ο καθενας εχει λιγο πολυ καταλαβει οτι το μελλοντικο γεωγραφικο στατους ειναι ηδη προδιαγεγραμμενο απο δυναμεις που εχουν φροντισει να ειναι η μοιρασια "δικαιη" για ολους τους παιχτες. Για τις τυχες του απλου κοσμου, ειτε αραβικου ειτε εβραϊκου (και παει λεγοντας), τα μεταβαλλομενα συνορα θα ειναι απλα το εργαλειο για να μπορουν καποιοι να εκμεταλλευονται την οργη της μαζας και να χειραγωγουν τα λαϊκα κινηματα που ξεσπουν, προς πλαστες ανατροπες καθεστωτων, κινησεις που επιφερουν τελικα μηδενικα οφελη στο λαο, αφου τα "κεφαλαια" μπορουν ετσι και ξαναμοιραζουν ησυχα την τραπουλα χωρις ενστασεις απο τους "αντικειμενικους" παρατηρητες, δηλαδη εμας, που αποστασιοποιημενοι νομιζουμε οτι ο Κανταφι, ο Μουμπαρακ κλπ, ηταν οι μονοι "κακοι", και τωρα πρεπει να περιμενουμε να ερθουν (και καλα) καλυτερες ημερες.
  Το "χρηματιστηριο" της Μεσης Ανατολης εχει βγαλει εδω και δεκαετιες τα λεφτα του. Πουλημενοι δικτατορες ηγετες μοιραζουν το πετρελαιο στα αφεντικα που πληρωνουν καλυτερα, οσο για τη συνεχη καταστολη της δημοκρατιας, ωρες ωρες κανει το σημερινο ελληνικο μπαχαλο να φανταζει συγκριτικα σαν το χρυσο αιωνα του Περικλη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.