#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2011 10:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα και ρωσική WikiLeaksΜια νέα ιστοσελίδα φιλοξενεί να αποτελέσει τη ρωσική απάντηση στη περίφημη WikiLeaks, και μάλιστα ήδη σημειώνει σημαντική επιτυχία, δημοσιεύοντας τις πρώτες φωτογραφίες μιας πολυτελούς έπαυλης, που «ανήκει» στον Vladimir Putin.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά απόδειξη που να συνδέει τον Ρώσο πρωθυπουργό με την έπαυλη, αλλά η Ru.Leaks.net επιμένει πως κτίσθηκε για αυτόν, και μάλιστα με κόστος $1 δισ.

Η ομάδα που διαχειρίζεται τον ιστότοπο, και  που αυτοαποκαλείται «οι ανώνυμοι», αποτελείται από άτομα που  ανήκουν στο  Πειρατικό Κόμμα της Ρωσίας, που αντιτίθεται σε κάθε είδους πνευματικά δικαιώματα, και στη νομοθεσία περί copyright. Όπως λένε, από την ημέρα που ανέβασαν τις φωτογραφίες, η επισκεψιμότητα της σελίδας σημείωσε δεκαπλάσια αύξηση. Υπόσχονται μάλιστα και περισσότερες αποκαλύψεις. Όπως λένε «Σε εποχές  ψεμάτων, μια μόνο αλήθεια μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο όλο… η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας».

Η ιστοσελίδα, που είναι επίσης διαθέσιμη και ως викислив.рф, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με σκοπό την ανάρτηση και μετάφραση των δημοσιευμάτων της WikiLeaks, αλλά γρήγορα άρχισε να δημοσιεύει δικό της πρωτότυπο υλικό. Επικεντρώνεται σε πρωτότυπες διαρροές, και δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Οι ειδικοί όμως είναι σκεπτικοί όσον αφορά στο αν η σελίδα θα μπορέσει να διατηρήσει τους αρχικούς της ρυθμούς.

Η ομάδα πίσω από τη RuLeaks αποτελείται από καμιά δεκαριά  φιλόδοξους νεαρούς που έχουν μεγάλα όνειρα και την υποστήριξη πολλών ακτιβιστών του διαδικτύου. Οι ταυτότητες τους παραμένουν κρυφές, όπως και η τοποθεσία τους. Δηλώνουν δε ως σκοπό τους, τη προστασία της ελευθερίας της πληροφορίας.

Το  domain της σελίδας είναι καταχωρημένο στο όνομα ενός Gregory Engels, κατοίκου Γερμανίας και επικεφαλή του διεθνούς Κινήματος Κομμάτων των Πειρατών.

Στη Ρωσία ήδη λειτουργούν αρκετές παρόμοιες ιστοσελίδες όπως οι Compromat.ru and Anticompromat.org., ενώ υπάρχουν και πολλοί ανεξάρτητοι μπλόγκερς που «πολεμούν» τη διαφθορά. Η RuLeaks όμως διαφέρει από όλες στο τρόπο με τον οποίο της υποβάλλονται οι διαρροές. Για να διασφαλιστεί η ταυτότητα όσων συνεισφέρουν πληροφορίες, η RuLeaks επιμένει στη χρήση συστημάτων προστασίας ιδιωτικότητας, όπως είναι  το Onion Router network ή το  Privacy Box. Όπως όμως λένε οι ειδικοί, το να βρεθεί η διεύθυνση ΙΡ και η τοποθεσία κάποιου, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι καθόλου αδύνατο.

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις δεν φαίνονται δυσαρεστημένες ή ανήσυχες με τη παρουσία της RuLeaks. Κάποιοι άλλοι πάλι, θεωρούν πως η ιστοσελίδα θα καταντήσει να γίνει βήμα για όλους τους δυσαρεστημένους με τη κυβέρνηση, αντί για ένα εργαλείο δημοκρατικής ανάπτυξης.

Η ορίτζιναλ WikiLeaks έχει ήδη αρχίσει να συνάπτει δεσμούς στη Ρωσία, ειδικά με το περιοδικό Russian Reporter και τη Novaya Gazeta. Άλλωστε, ακόμη και ο ίδιος ο Putin είχε μιλήσει με καλά λόγια για τον Julian Assange. Το ποια είναι ακριβώς η γνώμη στου σε σχέση με τη ρωσική WikiLeaks παραμένει μυστήριο. Το γραφείο τύπου του δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφιών της έπαυλής του.

S.A. The Moscow Times

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σοσιαληστής avatar
    Σοσιαληστής 23/01/2011 12:29:35

    Βρες μπας και ιστορία με τους επικεφαλής κάθε κράτους προέρχεται από τα ίδια κέντρα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.