Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη: οι πέντε επικίνδυνες ζώνες
17/01/2015 17:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη: οι πέντε επικίνδυνες ζώνες

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας πιστεύουν ότι οι τζιχαντιστές που επιστρέφουν από τη Συρία είναι πιο πιθανό να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε πέντε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι και οι συλλήψεις αυτής της εβδομάδας στο Βέλγιο και τη Γερμανία έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν από τη Συρία και σχεδιάζουν συνωμοσίες στην Ευρώπη. Οι πέντε χώρες που θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επίθεσης είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Βέλγιο

Διακόσιοι πενήντα είναι οι βέλγοι πολίτες που έχουν πολεμήσει στη Συρία.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και συλλήψεις: 15 Ιανουαρίου, 2015: Δύο ύποπτοι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από τη βελγική αντιτρομοκρατική στην πόλη Βερβιέ. Ένας τρίτος συνελήφθη. Δεκατρείς άλλοι ύποπτοι για κάποια συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα κρατούνται. Δύο άνδρες ύποπτοι για συμμετοχή έχουν επίσης συλληφθεί στη Γαλλία.

24 Μαΐου, 2014: ο Μεχντί Νεμούς, ένας ύποπτος τζιχαντιστής, σκοτώνει τέσσερα άτομα στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες προτού διαφύγει. Ο Νεμούς, από τη Ρουμπέ της Γαλλίας, λέγεται ότι ήταν υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές αντιτρομοκρατικές αρχές μετά την επιστροφή του από τη Συρία, όπου πιστεύεται ότι αγωνίστηκε με ισλαμικές ομάδες.

Δίκες υπόπτων για τρομοκρατία που βρίσκονται σε εξέλιξη:

Οκτώβριος 2014: Μέλη του Sharia4Belgium δικάστηκαν στην Αμβέρσα, κατηγορούμενοι ότι έκαναν «πλύση εγκεφάλου» σε νεαρούς Βέλγους μουσουλμάνους να πάνε να πολεμήσουν με τζιχαντιστές στη Συρία.

Γαλλία

Επτακόσιοι γάλλοι υπήκοοι έχουν πολεμήσει στη Συρία.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και συλλήψεις: 7 - 9 Ιανουαρίου 2015: Δύο ένοπλοι επιτέθηκαν στο περιοδικό Charlie Hebdo, σκοτώνοντας 12 άτομα. Την επόμενη μέρα, μια αστυνομικίνα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο Παρίσι από ένοπλο που συνδέεται με τους επιτιθέμενους στο Charlie Hebdo. Και οι τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Τέσσερις όμηροι σκοτώθηκαν επίσης από την ομηρία σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι. Τουλάχιστον 12 άτομα έχουν συλληφθεί σε επιδρομές κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Παρισιού, στον απόηχο των επιθέσεων του Charlie Hebdo.

21 Δεκεμβρίου 2014: Ένας άνδρας, φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) οδηγεί συνειδητά το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στη Ντιζόν, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους και στη συνέχεια συλλαμβάνεται.

20 Δεκεμβρίου, 2014: Ο Bertrand Nzohabonayo, ένας πρώην ράπερ από το Μπουρούντι που είχε ασπασθεί το Ισλάμ, σκοτώθηκε αφού επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα κοντά στην πόλη Τουρ, τραυματίζοντας αρκετούς αστυνομικούς. O Nzohabonayo φέρεται να φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

28 Αυγούστου του 2014: η αστυνομία συλλαμβάνει έναν Γαλλο-αλγερινό φερόμενο ως τρομοκράτη στις Κάννες, όταν μετά από επιδρομή αποκαλύπτει σχεδόν ένα κιλό του εκρηκτικού TATP στο σπίτι τους στις Κάννες.

Δίκες υπόπτων για τρομοκρατία που βρίσκονται σε εξέλιξη: Δεν έχουν αναφερθεί.

Γερμανία

Διακόσιοι εβδομήντα γερμανοί υπήκοοι έχουν αγωνιστεί στη Συρία.

Πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και συλλήψεις: 16η Ιανουαρίου του 2015: Δύο άνθρωποι κρατούνται μετά από μια επιδρομή σε 12 σπίτια και ένα τζαμί. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας αναφέρει ότι οι ύποπτοι είναι πιθανώς μέρος μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης που στρατολογεί μαχητές για τη Συρία.

Δίκες υπόπτων για τρομοκρατία που βρίσκονται σε εξέλιξη:

Οκτώβριος 2014: ένας 20χρονος άντρας εξομολογείται ότι πολεμά με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Νοέμβριος του 2014: μια ακόμα δίκη ξεκινά, ενός άνδρα ύποπτου ότι πολεμά στο πλευρό του Isis.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τετρακόσιοι βρετανοί υπήκοοι έχουν πολεμήσει στη Συρία.

Πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και συλλήψεις: Νοέμβριος του 2014: ο επίτροπος της Scotland Yard, Sir Bernard Hogan-Howe, ισχυρίζεται ότι «τέσσερις από τις πέντε» τρομοκρατικές επιθέσεις αποτράπηκαν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες μέχρι τον Νοέμβριο του 2014.

Δίκες υπόπτων για τρομοκρατία που βρίσκονται σε εξέλιξη: Οκτώβριος 2014: ο Erol Incedal, που κατηγορείται για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, πιθανόν να στόχευε τον Τόνι Μπλερ και τη σύζυγό του. Αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο και πάλι φέτος, σε μία ιδιαίτερα μυστική δίκη.

Ολλανδία

Τετρακόσιοι ολλανδοί υπήκοοι έχουν πολεμήσει στη Συρία.

Πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και συλλήψεις: Σεπτέμβριος 2014: τα επίπεδα συναγερμού στην ασφάλεια αυξάνονται, όταν ένας Ολλανδός που πολεμά στη Συρία καλεί «τους αδελφούς του στην Ολλανδία και στο Βέλγιο» να αναλάβουν δράση. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον 20 τρομοκρατικοί πυρήνες σε κατάσταση αναμονής στην Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους είναι πιθανό να βασίζονται στην Ολλανδία.

Δίκες υπόπτων για τρομοκρατία που βρίσκονται σε εξέλιξη: Δεν έχουν αναφερθεί.

www.theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.