#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2011 10:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το χτίσιμο της νέας ΛιβύηςΜε τη πτώση του Καντάφι πλέον ορατή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της αντιμετωπίζουν τη γνώριμη πρόκληση της μεταπολεμικής σταθεροποίησης και αναδόμησης σε μια ακόμη χώρα.

Όπως στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν, όπου κυριάρχησε στρατιωτικά η Δύση, έτσι και στη Λιβύη, θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μια νέα τάξη. Αξίζει λοιπόν να εξετάσουμε και να συγκρίνουμε τα λιβυκά δεδομένα με αυτά των άλλων περιοχών, από πλευράς μεγέθους, πλούτου, ομοιογένειας, γεωγραφίας, και πολιτικής ωριμότητας.

Η Λιβύη είναι τρεις φορές πληθυσμιακά μεγαλύτερη από τη Βοσνία και το Κόσοβο, αλλά μόλις το 1/3 του μεγέθους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οπότε η αναδόμηση εκεί θα είναι κάτι μεταξύ της βαλκανικής προσπάθειας των 1990`ς, και της πιο απαιτητικής που χρειάστηκε μετά την 9/11.

Η Λιβύη είναι πιο πλούσια από τα προαναφερόμενα κράτη, με προπολεμικό  ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα τα $14.000. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις δεν έπληξαν την οικονομία της στο βαθμό που επλήγησαν οι οικονομίες των άλλων τεσσάρων χωρών. Συνεπώς, μάλλον θα επανέλθει αρκετά πιο γρήγορα.

Η Λιβύη είναι πιο ομοιογενής σε εθνοτικά, γλωσσικά, και θρησκευτικά πλαίσια. Έχει μια μειονότητα Βερβερίνων που αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Και κατοικούν κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας. Αν και επιζητούν πολιτισμική και γλωσσική αυτονομία, δεν έχουν επιδιώξει την αποσκίρτηση τους από τη Λιβύη.

Η ηγεσία των ανταρτών, με βάση την ανατολική πλευρά της χώρας, συντόνισε τους μαχητές των δυτικών ορέων, προσπαθώντας να επιβάλλει την άποψη ότι η απελευθέρωση της Τρίπολης είναι προσπάθεια ευρείας βάσης, και όχι απλά μια εισβολή από τα ανατολικά.

Οι φυλές της Λιβύης θα αποτελέσουν παράγοντες κλειδιά στην νέα κατάσταση, αλλά η πολιτική τους ισχύς έχει διογκωθεί τεχνητά από η πολιτική του διαίρει και βασίλευε που εφάρμοζε ο Καντάφι. Αν υπάρξουν φυλετικοί ανταγωνισμοί και αντιπαλότητες, αυτό θα οφείλεται στην αναδιανομή της ισχύος και των πόρων, και όχι σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας, όπως στο Κόσοβο και στο Ιράκ.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές γεωγραφικές διαφορές. Η  Βοσνία, το Κόσοβο, και το Αφγανιστάν είναι χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, με επιθετικούς γείτονες που προσπάθησαν να υπονομεύσουν την αναδόμηση των κρατών αυτών. Το ίδιο περίπου ίσχυσε και στο Ιράκ. Αντιθέτως, η Λιβύη είναι προσβάσιμη, και οι γείτονές της δεν συνιστούν απειλή.

Η μεταπολεμική προσπάθεια στη Λιβύη θα είναι πολύ πιο εύκολη από τις υπόλοιπες του παρελθόντος. Υπάρχουν όμως και κάποιοι δυσμενείς παράγοντες:

Πρώτον, αν και πιο ισχυρή οικονομικά, η Λιβύη είναι πιο καθυστερημένη πολιτικά. Πέρασε από την φασιστική ιταλική αποικιοκρατία στην δικτατορία του ενός, με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα συνταγματικής μοναρχίας. Έτσι, οι Λίβυοι δεν έχουν πείρα από συμμετοχική πολιτική.

Δεύτερον, η Δύση δεν διαθέτει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα ώστε να εξασφαλίσει τη τάξη προκειμένου να προχωρήσει η σταθεροποίηση. Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε απαραίτητο στη Βοσνία και στο Κόσοβο. Στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η ελλιπής παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος μετέτρεψε τις αρχικές νίκες σε περιπέτεια, καθώς οι αντάρτικες ομάδες οργανώθηκαν στρατολογώντας, και αποκτώντας οπλισμό.

Τρίτον, δεν υπάρχει κάποιος διεθνής παράγοντας που να συντονίσει μια συλλογική προσπάθεια αναδόμησης. Ο Ομπάμα περιόρισε τον αμερικανικό ρόλο, εξαιτίας των δεσμεύσεων αλλού, αλλά και του χαμηλού κύρους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο. Δεν υπάρχει όμως άλλη δύναμη, με τόση επιρροή, που να μπορεί να αναλάβει.

Αν θέλουμε να πετύχει η Λιβύη, η Δύση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, από τη πολεμική προσπάθεια στη σύνθετη απόπειρα του κτισίματος κράτους και της επιβολής ειρήνης. Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οι κοινωνίες που ξεπηδούν από συγκρούσεις, συνήθως καταλήγουν να διαθέτουν περισσότερους στρατιώτες παρά αστυνομικούς. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποστρατεύσει όλους τους μάχιμους, και των δυο πλευρών, και να φτιάξει μια ικανή αστυνομική δύναμη. Όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης που θα πρέπει να βασίζεται στη συμφιλίωση και όχι στην εκδίκηση.

Οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν με τη σύσταση μιας υπηρεσίας συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, που θα προωθήσει προγράμματα εκπαίδευσης επί θεμάτων ευνομίας και γενικά συνεργασίας. Στην όλη προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν λόγο να υπάρχει μια οργανωμένη και πλούσια Λιβύη, όπως είναι η ΕΕ, και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Και σε αντίθεση με την εκστρατεία του Ιράκ, στη περίπτωση της Λιβύης υπάρχει γενική αραβική αποδοχή. Αν τυχόν ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ ομάδων που συναποτελούν τον επαναστατικό συνασπισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να επέμβουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Η Αμερική θα πρέπει να είναι και αυτή έτοιμη να παρέμβει, σε μικρότερη όμως κλίμακα.

Η  δεύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη αντιπροσωπευτικών θεσμών. Η διεθνής κοινότητα  θα πρέπει να καταλάβει πως  η καλοπροαίρετη οικονομική βοήθεια, άθελά της οδηγεί στην επιστροφή της απολυταρχικότητας. Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο είναι προσωρινό. Άρα, όποια εξωτερική οικονομική βοήθεια θα πρέπει να δοθεί στις τοπικές αρχές με σκοπό την ανάπτυξη διοικητικών θεσμών, και μιας κουλτούρας αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και πολιτικής. Ήδη κάτι τέτοιο συμβαίνει σε περιοχές που ελέγχει το Συμβούλιο, και συνεπώς υπάρχει μια επιφυλακτική αισιοδοξία. Η πραγματική όμως πρόκληση έγκειται στο αν το Συμβούλιο θα μπορέσει να εφαρμόσει το νέο φιλόδοξο Σύνταγμα, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση εθνοσυνέλευσης μέσα σε 20 μήνες.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως μια εθνική απελευθέρωση μπορεί γρήγορα να εκφυλιστεί, λόγω της καθημερινότητας, της ανασφάλειας, και της οικονομικής δυσπραγίας. Για να αποφύγουν κάτι τέτοιο, οι Λίβυοι θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή και εμμονή στα επόμενα χρόνια.

Από τη πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εφαρμόσουν τα διδάγματα από τις προηγούμενες εμπειρίες τους, περιορίζοντας τις προσδοκίες μιας ταχείας προόδου, ανταποκρινόμενες στις τοπικές ανάγκες, και αποφεύγοντας τη τάση για ανεπιθύμητες παρεμβάσεις.

Η ευνοϊκή γεωγραφική τοποθεσία της Λιβύης, το μικρό της μέγεθος, ο σχετικός της πλούτος, και ομοιογενής πληθυσμός της, θα βοηθήσουν στη μετάβαση προς τη δημοκρατία και την ειρήνη. Η απουσία όμως κυβερνητικών θεσμών και μιας πολιτικής τάξης, αποτελούν δείγματα ότι η προσπάθεια στη Λιβύη θα είναι μια σχετικά δύσκολη υπόθεση.

 

Foreign Affairs

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/08/2011 11:17:34

  Με δυό λόγια, και η Λιβύη στην ευθεία ολοταχώς για ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ προτεκτοράτο.

  ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ.

  Ανακοίνωσε και το ΔΝΤ ότι θα πάει στη χώρα. Πανηγυρίζουν και οι εγχώριοι νεοταξίτες -βλ. σχετικό διθυραμβικό για τη νέα κατάσταση άρθρο Ρ. Σωμερίτη στο Βήμα.

  1. Foreign Affairs είναι το Institute of Foreign Affairs? [μας δουλεύει χοντρά με αυτά που γράφει...]
  2. Εθνοτικά ομοιογενής με παρουσία τόσων φυλών πως γίνεται?
  3. Ποια δημοκρατία; Το νέο σύνταγμα που προτείνουν οι "αντικαθεστωτικοί" [κατσαπλιάδες τους χαρακτήρισε το Στρατφορ, αλκαϊντιστές και αφρικανοί μισθοφόροι από άλλα κράτη] προβλέπει σαρία.

  Το ίδιο έγινε και στην Αίγυπτο, με τη διαφορά ότι το μικρό συγκριτικά πληθυσμιακό μέγεθος της Λιβύης είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο.
  Γι' αυτό στην Αίγυπτο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 26/08/2011 11:20:54

   μια διόρθωση: Νεοταξικό, *ισλαμικό* προτεκτοράτο και η Λιβύη, ακριβώς όπως το κόσοβο και η Βοσνία.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ αλλενάκι 26/08/2011 12:44:37

   Ψάχνουν απεγνωσμένα οι οικονομολόγοι για λύσεις στην κρίση του συστήματος, και έρχονται οι πραγματικοί εγκέφαλοι και τους τις δίνουν στο πιάτο.
   Αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα της ρευστότητας, "ρευστοποιούν" τα κράτη, τις κυβερνήσεις και τον πλούτο τους και δίνουν τις ανάσες που χρειάζεται το "πτώμα".

  • Clausewitz avatar
   Clausewitz @ αλλενάκι 26/08/2011 15:28:13

   Το “Foreign Affairs” είναι ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Εκδίδεται από το “Council on Foreign Relations”. Αν διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο, θα αντιληφθείς ότι επί της ουσίας κριτικάρει τις ΗΠΑ και την διεθνή κοινότητα. Ότι είναι αμερικάνικο δεν είναι απαραίτητο να σχετίζεται με θεωρίες συνομωσίας…

   • Φίλος avatar
    Φίλος @ Clausewitz 26/08/2011 18:03:01

    Για να μαθαίνουμε κουτσομπολιά για τους ανθρώπους της σχετικής πιάτσας... καλό είναι. Μέχρι εκεί όμως.
    Εκτός και εάν το midle name μας είναι "αφελής"...

    • Φίλος avatar
     Φίλος @ Φίλος 26/08/2011 18:04:09

     middle

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Clausewitz 27/08/2011 12:32:49

    Clausewitz, αυτό είναι το όνομα ναι, αλλά σωστά θυμόμουν, πρόκειται για βασικό πυλώνα της Νέας Τάξης μαζί με:
    Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, Ηνωμένα Έθνη, Τριμελή Επιτροπή, Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Λέσχη της Ρώμης.

    Που είδες να γράφω για συνομωσίες, φόρα παρτίδα είναι όλα, η Νέα Τάξη είναι υπαρκτή και προπαγανδίζεται σε όλους τους τόνους.

    Το ίδιο το κείμενο γράφει για τη Νέα Τάξη: "Όπως στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν, όπου κυριάρχησε στρατιωτικά η Δύση, έτσι και στη Λιβύη, θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μια ΝΕΑ ΤΑΞΗ."

    Μας δουλεύουν, ναι, και χοντρά με αυτά που γράφουν, γιατί νομίζουν ότι δεν έχουμε μνήμη και αποκρύπτουν το γεγονός ότι στο Κόσοβο και τη Βοσνία πολέμησαν ισλαμιστές και αλκαϊντιστές. Έγινε γενικότερα ένας πόλεμος κάπου και προέκυψε ένα καλό Κόσοβο και μια καλή Βοσνία (ισλαμιστικά μορφώματα στην καρδιά της Ευρώπης).

    Μας δουλεύουν ναι, γιατί μιλάνε για "σταθεροποίηση"του Κοσόβου, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι το ναρκόσοβο έγινε ένα προτεκτοράτο, το προκεχωρημένο ατλαντικό και γερμανικό μάτι στα Βαλκάνια.
    Και με έκδηλες τάσεις να αναφλεγεί πάλι και να διαμελιστεί, βλέπε πρόσφατες ιστορίες στο Σερβικό βόρειο κομμάτι. Η Σερβία δεν πρόκειται να αφήσει το Κοσσυφοπέδιο. Προς το παρόν βέβαια είναι πεσμένη στο έδαφος, αλλά ο ιστορικός χρόνος 10 ετών είναι πολύ λίγος, ένα κλάσμα στιγμής, για να μπορεί να γίνεται λόγος για τελεσίδικα πράγματα.

    Μας δουλεύουν, ναι, όταν αναφέρονται σε "επιθετικούς γείτονες"του κοσόβου και της βοσνίας.
    Μόνο να γελάσει κανείς πικρά μπορεί με το συγκεκριμένο εδάφιο...
    Ποιοί είναι οι επιθετικοί γείτονες;
    Η Σερβία μήπως, που ταπεινώθηκε και βομβαρδίστηκε και της οποίας αποκόπηκε η αρχαία κοιτίδα του Κοσσυφοπεδίου, ή η Ελλάδα που περικυκλώθηκε από το βόρειο μουσουλμανικό τόξο ή μήπως τα φαιδρά Σκόπια, που οσονούπω θα διαμελιστούν από τον αλβανικό παράγοντα και η Ελλάδα θα μείνει με τον μπούλο να κοιτάζει άναυδη;

    Γράφει το κείμενο για τη "μεταπολεμική" προσπάθεια στη Λιβύη.
    Για την "προπολεμική" προσπάθεια δε μας λέει.
    Γιατί ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος είναι ακόμα σκοτεινό.

    Μας δουλεύουν ναι, διότι γράφουν για Ιράκ, και αποσιωπούν ότι όλοι οι διεθνείς ληστοσυμμορίτες εγκληματίες πολέμου Μπους και Μπλερ παραδέχθηκαν ότι στο Ιράκ δεν βρέθηκαν πυρηνικά και ότι ο πόλεμος έγινε για το πετρέλαιο και ξεκίνησε όταν ο πρώην αγαπημένος της δύσης, Σαντάμ, αποσύνδεσε τις πετρελαϊκές συναλλαγές από το δολάριο.

    Κάτι παρόμοιο ήθελε να κάνει και ο πρώην αγαπημενος της Ευρώπης, Καντάφι, με τον κανόνα του χρυσού και το λιβυκό ανεξάρτητο δηνάριο, νομίζω είναι το νόμισμα.

    Δεν γνωρίζω αν η Λιβύη είναι τόσο καθυστερημένη πολιτικά, μάλλον είναι η πιο "δυτικοποιημένη" αραβική ισλαμική χώρα, τηρουμένων των αναλογιών. Και με το υψηλότερο μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο στις σαχάριες αφρικανικές, σχετικά πάντα μιλώντας.
    Επομένως, και εδώ λένε ψέματα, μας δουλεύουν.

    Για το Αφγανιστάν έχουμε χάσει τη μπάλα γιατί έγιναν οι εισβολές, σοβιετική και μετά δυτική.
    Ελεγχος της παραγωγής οπίου και έλεγχος του υπεδάφους απίστευτου πλούτου του Αφγανιστάν, μία από τις αιτίες.

    Η ανάλυση του Στρατφορ που δημοσιεύθηκε στο Antinews είναι πιο αντικειμενική.
    Λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
    Κατσαπλιάδες πλιατσικολόγοι ξένοι μισθοφόροι φονιάδες looters αποκαλεί τους περίφημους "αντικαθεστωτικούς", μόνο που μπλέξαν στα δίχτυα τους με τα τουίττερ και τα σοσιαλ μέντια και τους εφήβους της Λιβύης.

 2. firiki2010 avatar
  firiki2010 26/08/2011 12:41:27

  Με μπουρκες, φυλάρχους, κολλημένους, περίεργους τύπους που θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη δουλειά δεν γίνεται. Θα μου πείτε αυτούς διαθέτουμε . Σωστά και είναι φυσικό μετα 42 χρόνια στυγνής δικτατορίας (με την οποία πολλοί Δυτικοί έκαναν χωρίς πρόβλημα μπιζνες και κάποιοι την θαύμασαν μέχρι αποθεώσεως - λέγε με ΠΑΣΟΚ) και χωρίς καμμία προηγούμενη δημοκρατική παράδοση. Κατά την αποψη μου η δημοκρατία σε τέτοιου είδους χώρες είναι σχεδόν αδύνατη αν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση σε κοινωνικές δομές και κυρίως δεν αναβαθμιστεί η θέση της γυναίκας. Χωρίς την "απελευθέρωση" της οι άλλες απελευθερώσεις και ελλιπείς είναι και χωρίς προοπτικές.

 3. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 26/08/2011 12:49:01

  Πραγματι, οι ΗΠΑ και η "διεθνης κοινοτητας" (μπλιεχ!) πρεπει να εφαρμοσουν τα διδαγματα "απο τις προηγουμενες εμπειριες τους", ωστε να λεηλατησουν αποτελεσματικα κι' αυτη την χωρα , να εξανδραποδισουν τον πληθυσμο και να ολοκληρωσουν το επιτυχημενο "ανθρωπιστικο" τους προγραμμα. Οπως εκαναν ακριβως στο Αφγανισταν και στο Ιρακ (με 1,5 νεκρους). Δεν ξερω γιατι το Antinews διαλεγει να φιλοξενησει τετοια εμετικα αρθρα του Foreign Affairs. Εαν το κανει για να μαθαινουμε τις αθλιοτητες της ξυλινης προπαγανδιστικης γλωσσας και να θυμωνουμε, τοτε εχει καλως. Πραγματι, καλο ειναι να γνωριζει κανεις μεχρι ποιου σημειου μπορει να φτανει η ψευτια κι' η υποκρισια των συμμοριων που λυμαινονται τον πλανητη.

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Μ.Γ 26/08/2011 13:01:42

   Διορθωση και προσθηκη : "Στο Ιρακ, με 1.5 εκατομμυριο νεκρους, συμφωνα με το εγκυρο περιοδικο Lancet. Χωρια οι 100000 νεκροι στρατιωτες της πρωτης εισβολης ("Kαταιγιδα της ερημου") που, ενω ειχαν παραδοθει, τους εθαψαν ζωντανους κατω απο την αμμο τα αμερικανικα σκαπτικα μηχανηματα, στην περιφημη "Λεωφορο του θανατου", απο Ιρακ προς Κουβεϊτ. Και επισης, χωρια το συγκλονιστικο εγκλημα πολεμου στην Φαλουτζα, μπροστα στο οποιο η Γκουερνικα ωθρια. Tα σκυλια ετρωγαν τα πτωματα στους δρομους.

 4. Ignoramus avatar
  Ignoramus 26/08/2011 12:59:29

  Εγω παλι θελω να μαθαινω όλες τις απόψεις αλλιως θα γραφομουνα σε καποιο κομμα και θα ενημερωνομουν από τα κιταπια του αποκλειστικά. Μηπως είσαι του ΚΚΕ φίλε;

  • M.Γ avatar
   M.Γ @ Ignoramus 26/08/2011 13:23:41

   Ε, ακριβως επειδη θελεις να μαθαινεις ολες τις αποψεις για να μην εισαι στ' αληθεια Ignoramus, προσεθεσα κι' εγω αυτην, που δεν συμπιπτει μ' εκεινη του Foreign Affairs και των ελεγχομενων ΜΜΕ. Οσο για το ΚΚΕ, αυτο παλι που σου ηρθε. Δηλαδη οποιος συνειδητοποιει και καταγγελει τον εγκληματικο ρολο του ΝΑΤΟ και της "συμμαχιας των προθυμων" ειναι αναγκαστικα ενταγμενος σε καποιο κομματικο μαγαζι ; Τα γεγονοτα δεν χρειαζονται ιδεολογικο μακιγιαζ. Εκτος εαν συμφωνεις π.χ με την εισβολη στο Ιρακ, με τους "ανθρωπιστικους" βομβαρδισμους και τις "παραπλευρες απωλειες", οποτε ενταξει, τοτε ειμαστε απο διαφορετικους πλανητες. Παντως, προς πληροφορηση σου, το ΝΑΤΟ εκανε στη Λιβυη πανω απο 7500 βομβαρδισμους και ποιος ξερει ποσες δεκαδες χιλιαδες αμαχους "εσωσε" απο το τυρανικο καθεστως του Κανταφι. Ε, τωρα θα τους φερει και την "δημοκρατια" των αγορων.

   • Ignoramus avatar
    Ignoramus @ M.Γ 26/08/2011 13:27:23

    καλο δεν είναι να ακουμε ολες τις αποψεις;

    • M.Γ avatar
     M.Γ @ Ignoramus 26/08/2011 13:35:30

     Βεβαιως και ειναι καλο. Αν θελεις ριξε μια ματια και σ' αυτα τα τρομερα ντοκουμεντα απο τα εγκληματα των "αντικαθεστωτικων".

     http://obamaslibya.com/

 5. Αργοναύτης avatar
  Αργοναύτης 27/08/2011 17:09:01

  Να δείτε που την ανοικοδόμηση θα την αναλάβει η εταιρεία του Τσένη. Του πρώην αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Έτσι είναι αυτά. Πρώτα σε καταστρέφω και μετά ακούμπατα να σε ξαναφτιάξω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.