#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/07/2011 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το χρήμα αγοράζει την πολιτική δύναμηΗ πολιτική ισχύς μπορεί να επιβληθεί είτε μέσω του καρότου είτε μέσω του μαστιγίου.

Στην Αγγλία, οι βουλευτές που φοβόντουσαν την δυσφήμιση από τις πανίσχυρες εφημερίδες του Murdoch, ήξεραν πως αν συμπλεύσουν με τις απόψεις και τα συμφέροντά του, θα κέρδιζαν την στήριξή του.

Στην Αμερική, τα μέλη του κογκρέσου αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως τα χρήματα της Wall Street και των επιχειρήσεων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε υπέρ τους είτε εναντίον τους στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών. Παράλληλα, γνωρίζουν πως αν κινηθούν σωστά ως πολιτικοί, θα τους περιμένουν κάποιες οικονομικά συμφέρουσες θέσεις εργασίας, μόλις αποσυρθούν από τον πολιτικό στίβο.

Τα χρήματα επηρεάζουν πολλούς τομείς ενός κράτους. Στη Βρετανία, ένα μέρος της αστυνομίας μετατράπηκε σε σύμμαχο του Murdoch, προσφέροντας πληροφορίες για τα σημαντικά ζητήματα. Στην Αμερική, οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, που συστάθηκαν για να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, κάνουν τα στραβά μάτια στην επικίνδυνη συμπεριφορά,  και στηρίζουν τη βιομηχανία.

Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία, οι κυβερνήσεις (και όχι μόνο οι μοναρχίες και οι δικτατορίες) χρησιμοποιήθηκαν για να συσσωρεύσουν πλούτο οι ηγέτες και οι εκλεκτοί τους. Η τυραννία αυτή, που κάποτε οδήγησε στην αμερικανική επανάσταση εναντίον της βρετανικής εκμετάλλευσης, υπάρχει και σήμερα με άλλη μορφή, και μας τη θυμίζει διαρκώς το αμερικανικό κίνημα του Tea Party.

Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η τυραννία της κυβέρνησης, αλλά η συγκέντρωση του πλούτου και της ισχύος στη Wall Street και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το χρήμα μπορεί και αγοράζει τη πολιτική δύναμη. Η Wall Street επηρεάζει όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη κυβερνητική δραστηριότητα. Χάρη στη επιρροή της επί της αμερικανικής κυβέρνησης, οι διάφορες ρυθμιστικές αρχές τυφλώθηκαν, και ο χρηματοπιστωτικός τομέας προχώρησε σε υπερβολές που οδήγησαν στο κραχ του 2008.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες της Wall Street, διέσωσε τις τράπεζες οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν κέρδη ρεκόρ, την ώρα που ο αμερικανικός λαός εξαθλιώνεται. Η μεγάλη δύναμη των λομπιστών του τραπεζικού τομέα απέτρεψε τις οποιεσδήποτε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.  Οι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν τράπεζες, έγιναν σήμερα ακόμη πιο μεγάλες. Ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο συμμετείχε στα παραπάνω, επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη οικονομική βοήθεια της Wall Street στις διάφορες προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών.

Ο δηλωμένος σκοπός των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και η αύξηση της αξίας των μετοχών τους. Και αφού τα 2/3 όλων των μετοχών βρίσκονται στα χέρια του πλουσιότερου 5% της Αμερικής, ο σκοπός είναι να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι, και να αυξάνεται η συγκέντρωση του χρήματος και της εξουσίας στα χέρια των ολίγων.

Και αν χρειάζεται η τεχνολογία και οι θέσεις εργασίας να πηγαίνουν στο εξωτερικό, προκειμένου να αυξηθεί η αξία των μετοχών της, τότε αυτό θα κάνει η οποιαδήποτε επιχείρηση. Και αυτή είναι οικονομική ηγεσία η οποία προσφέρει συμβουλές και καθορίζει τη κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μια συσσώρευση πλούτου άνευ προηγουμένου. Αυτή η εξουσία και ο πλούτος που διαθέτει η Wall Street, χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση των ελίτ. Μετά από το μεγάλο κραχ των 1930ς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε με τη χρήση της  νομοθεσίας  να περιορίσει κάπως την ισχύ των πλουσίων. Διαχώρισε τον τραπεζικό τομέα σε εμπορικό και επενδυτικό, ασφάλισε τις καταθέσεις, εισήγαγε τη κοινωνική ασφάλιση, και άφησε τον συνδικαλισμό να αναπτυχθεί, ως αντίβαρο στις επιχειρήσεις. Το δημόσιο μάλιστα, έγινε ως ένα  βαθμό και ο εργοδότης τελικό αποκούμπι.

Σήμερα όμως, η εξουσία που ο πλούτος ασκεί επί των πολιτικών κομμάτων είναι τόσο μεγάλη, που το κράτος απλά περιορίζεται σε λόγια και δεν περνά στη δράση. Και ακόμη και η όποια περιορισμένη κρατική δραστηριότητα κριτικάρεται ως πολύ μεγάλη, και ως «πολύ κρατισμός».

Έτσι, σήμερα, η απειλή της τυραννίας δεν προέρχεται από κάποια κυβέρνηση, αλλά από τη συγκέντρωση του πλούτου και της δύναμης σε μη κυβερνητικά χέρια. Η απειλή προέρχεται από την επιρροή που ασκούν στη κυβέρνηση οι κατέχοντες τον πλούτο και τη δύναμη.

Του Ralph Gomory

S.A.-Global Research

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 25/07/2011 13:18:41

  Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΠΡΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ...

  "...ΟΙΟΝ Ο ΑΡΓΥΡΟΣ ...ΟΣΤΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΥΡΙΕΥΕΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ ΑΝΔΡΩΝ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ...."

  ΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟ...ΠΑΡΑΞΕΝΟ;;;;;;

 2. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 25/07/2011 13:35:26

  S.A Αγγλοσαξωνική (επαν)εφεύρεση τού τροχού;;;
  Στείλε τους τήν παροιμία τής μακαρίτισας "αμόρφωτης" γιαγιάς μου από τό χωριό τής χρεοποιημένης Ελλάδας:

  ....." Το Χρήμα παιδάκι μου, ανοίγει Πόρτες και κλείνει Στόματα"....

  Είς την επίσημον νεο-καπιταλιστικήν Αγγλικήν εί δυνατόν!

 3. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 25/07/2011 13:51:35

  ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ: Να θυμίσω τι λέει το Ευαγγέλιο για το χρήμα και τους πλούσιους. Πήγε ένας πλούσιος στον Χριστό και τον ρώτησε: Τι πρέπει να κάνω για να σε ακολουθήσω; Μοίρασε τα πλούτη σου στους φτωχούς και έλα μαζ'ί μου, του απάντησε ο Χριστός. Μα ποιός μπορεί να το κάνει αυτό; του ανταπάντησε ο πλούσιος και την κοπάνησε. Και ο Χριστός είπε στους μαθητές του: "Δεν μπορεί να υπηρετείς ταυτόχρονα τον Θεό και το χρήμα. Ποιό εύκολο είναι να περάσει το χοντρό σκοινί από την τρύπα μιας βελόνας παρά να μπεί ένας πλούσιος στον Παράδεισο." Το μήνυμα είναι σαφές: Πλούτος και Δικαιοσύνη δεν πάνε μαζί. Πλούτος για τους Χριστιανούς είναι ο δεύτερος χιτώνας!!!

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 25/07/2011 18:00:21

  ΄΄Pecunia non olet΄΄ (Αφιερωμένο στους λάτρεις του )

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.