Το φάντασμα του λαϊκισμού πάνω από την Ευρώπη
24/11/2014 09:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το φάντασμα του λαϊκισμού πάνω από την Ευρώπη

Ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της έλλειψης ακεραιότητας στην πολιτική, σχολιάζει ο Hugo Dixon.

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του λαϊκισμού. Η παλιά πολιτική τάξη της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας - για να μην αναφέρουμε τις μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα - αντιμετωπίζει προκλήσεις από λαϊκιστικά κινήματα της δεξιάς και της αριστεράς. Από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Γερμανία έχει μείνει ανέπαφη σε μεγάλο βαθμό.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα, κέρδισε τη δεύτερη έδρα του στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι Podemos, μια ισπανική αριστερή ομάδας το όνομα της οποίας σημαίνει «μπορούμε», προηγείται στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καν ένα χρόνο που έχουν ιδρυθεί. Στη Γαλλία, η δεξιά πτέρυγα του Εθνικού Μετώπου κλονίζει το κατεστημένο, ενώ στην Ιταλία το σκληρό στις κατηγορίες Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.

Με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου το κίνημα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης, αν γίνουν εκλογές τον επόμενο χρόνο, καμία από τις λαϊκίστικες ομάδες δεν πλησιάζει στην εξουσία. Αλλά αν τα παραδοσιακά κόμματα συνεχίσουν να απογοητεύουν τους ανθρώπους μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι λαϊκιστές θα μπορούσαν να επικρατήσουν.

Το κατεστημένο πρέπει να λογοδοτήσει για πολλά. Σε ορισμένες χώρες, υπήρξε διαφθορά. Σε άλλες χώρες κάποιοι επωφελήθηκαν, απολαμβάνοντας τους καρπούς των δημόσιων αξιωμάτων. Παντού, οι πολιτικοί προπαγανδίζουν ώστε να παραμείνουν στην εξουσία, αντί να επιλύουν προβλήματα. Έχουν χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους τους.

Οι θεραπείες που προτείνουν οι λαϊκιστές, όμως, είναι χειρότερες από την ασθένεια. Το UKIP θέλει να βγάλει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Εθνικό Μέτωπο θέλει να καταστρέψει την Ένωση. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων θέλει να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ. Οι Podemos θέλουν να ελέγχουν μέρος του εθνικού χρέους πριν από την διαγραφή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαγράψει το μισό χρέος της Ελλάδας.

Τέτοιου είδους πολιτικές, εάν εφαρμοστούν ποτέ, θα δημιουργήσουν ένα νέο σύνολο οικονομικών κρίσεων. Πολιτικές όπως η αποχώρηση από την Ένωση συνεπάγονται την απώλεια πλήρης πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Η εγκατάλειψη του ευρώ, όσο καταστροφικό και αν υπήρξε το νόμισμα, ή μονομερείς διαγραφές χρέους θα οδηγούσαν σε bank runs και ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων. Οι στρατιές των ανέργων θα αυξάνονταν αντί να μειωθούν.

Ο λαϊκισμός είναι καλός στο να αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια, αλλά συνοδεύεται από κακές, επιφανειακές λύσεις. Αυτό, μάλιστα, είναι ίσως ο πιο κατάλληλος ορισμός του φαινομένου. Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαντάσματος; Απαιτείται ανάληψη δράσης σε δύο μέτωπα.

Πρώτον, η Ευρώπη πρέπει να διορθώσει την οικονομία της. Η οικονομική δυσπραγία σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ δεν είναι ο μόνος παράγοντας πίσω από την άνοδο του λαϊκισμού. Αλλά τον έχει σίγουρα τροφοδοτήσει και θα συνεχίσει να το κάνει αν δεν αντιμετωπιστεί. Ένα μεγάλο παζάρι στο οποίο θα συμμετέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως απαραίτητο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της «προσφοράς». Η κεντρική τράπεζα πρέπει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική για τη βελτίωση της ζήτησης και να φτάσει τον πληθωρισμό στον στόχο της. Και η Επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για να δώσει στην οικονομία μια οικονομική ώθηση.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, πρόκειται να παρουσιάσει το επενδυτικό πρόγραμμα του αυτή την εβδομάδα. Θεωρητικά, με τα επιτόκια τόσο χαμηλά, θα πρέπει να είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια σημαντική αλλαγή. Αλλά δεν είναι σαφές αν η Γερμανία, η οποία έχει τεράστια επιρροή πάνω στην πολιτική της Ένωσης, θα συμφωνήσει.

Αλλά ακόμη και αν η οικονομία είναι σταθερή, δεν θα σημάνει το τέλος του λαϊκισμού. Κοιτάξτε τη Βρετανία, όπου η ανάπτυξη είναι ισχυρή, αλλά το ίδιο ισχυρό είναι και το UKIP. Η έλλειψη ακεραιότητας στην πολιτική είναι η δεύτερη μεγάλη πηγή που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται από την έρευνα δύο Βρετανών ακαδημαϊκών, του Γουίλ Τζένινγκς και του Τζέρι Στόκερ. Σε ένα πρόσφατο δοκίμιο, ως μέρος μιας σειράς εκθέσεων για τον λαϊκισμό που δημοσιεύθηκαν από το Policy Network, ένα ερευνητικό ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο, συνόψισαν τη διάθεση του εκλογικού σώματος ως εξής:

«Αυτό που προκύπτει είναι μία αίσθηση απογοήτευσης από μια πολιτική τάξη που δεν έχει την αρμοδιότητα και τη δύναμη του χαρακτήρα να ακολουθήσει τις σωστές επιλογές πολιτικής και, πάνω απ 'όλα, θεωρείται κοντόφθαλμη, με μια εμμονή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις συνεργασίες με τους πλούσιους και ισχυρούς, ώστε να παρέχει ηγεσία προς το δημόσιο συμφέρον».

Υπάρχουν παρόμοια συναισθήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά τι μπορεί να γίνει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με το λαό και να τεθεί η πολιτική ακεραιότητα στο προσκήνιο; Δεν υπάρχει, ομολογουμένως, εύκολη λύση. Αλλά μέρος της λύσης, βεβαίως, θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή προς τη διαφθορά και την εξαπάτηση. Μέρος της λύσης θα πρέπει να είναι το να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες της πολιτικής. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να δείξουν ακεραιότητα και να αποδείξουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί. Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να τρέμουν για την άνοδο του λαϊκισμού.

http://www.nytimes.com/2014/11/24/business/international/populists-challenge-european-political-order.html?src=twr&_r=0

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 24/11/2014 10:47:30

  Μήπως το φάντασμα του λαϊκισμού, είναι η απάντηση των "νοτίων" στην επιβολή ακραίας λιτότητας από χώρες του "βορρά"; Οι "νότιοι" χρειάζονται ένα "μαλακό" ευρώ και σύντομα, όπως πάνε τα πράγματα, θα υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις να το διεκδικήσουν πέρα από παλιές συμφωνίες. Αρκεί να το κάνουν ταυτόχρονα, γιατί αν πάει να το κάνει ένας μόνος του (ακούει ο ΣΥΡΙΖΑ;), ο "βορράς" θα βρει τον τρόπο να τον κάνει παράδειγμα προς αποφυγή για τους υπόλοιπους. Τελικά η παλαιά ιδέα για δύο ευρώ, ένα μαλακό και ένα σκληρό, ήταν μάλλον η σοφότερη ιδέα για την ΕΕ.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ foros1 24/11/2014 17:52:30

   Δεν μας φτάνει το μαλακό κλαρίνο που παίζουν αρκετοί αραχτοί συμπολίτες μας εδώ στο Νότο (συνταξιούχοι στα 45, "ανάπηροι" άλτες του τριπλούν, εισοδηματίες που δεν δούλεψαν ποτέ σε βάθος 3 γενεών, "επιχειρηματίες" χωρίς επιχείρηση, ελληνορθόδοξοι εκτροφείς πούμα στα Νησιά των Τούρκων...), τώρα θέλουμε και μαλακό ευρώ.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Uncle Stgm 24/11/2014 18:21:52

    Το απορρίπτεις α πριόρι γιατί δεν συμφέρει την Γερμανία, με την οποία έχεις ταυτίσει όχι μόνο το προσωπικό σου συμφέρον αλλά και την ίδια την ψυχή σου.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 25/11/2014 01:16:39

     Το απορρίπτω γιατί βολεύει τα λαμόγια μας και την παρακμιακή ελίτ μας. Τι απ' όσα αναφέρω είναι ανακριβές;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 25/11/2014 01:20:59

      Τα λαμόγια σας και η ελίτ σας θέλουν ενιαίο ευρώ για να μας εξάγουν τα γερμανικά τους σκουπίδια.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 25/11/2014 01:29:24

      Αντί να κυττάμε τα χάλια των σαχλοελίτ που έτυχε να συγκατοικούν μαζί μας στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, κάνουμε τον βαρύμαγκα. Ο καλός ο νοικοκύρης πρώτα καθαρίζει το σπιτι του από τα δικά του ποντίκια και μετά μιλά για τα ποντίκια που κυκλοφορούν στου γείτονα.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 25/11/2014 01:34:08

      Όχι όταν η διαφθορά είναι το μπίζνες μόντελ σας. Και τα δυο παράλληλα! ΥΓ: Εκδώστε μας τον Χριστοφοράκο.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 25/11/2014 01:31:58

      Εκδηλώθηκες βλέπω κομματικά-φραξιονιστικά, επιτέλους... Με την ομάδα Λαφαζάνη, λοιπόν. Ή μήπως με τον Ανταρσύα; Έτσι εξηγούνται τα σούξου-μούξου με τους Πουτινιστές, έπρεπε να το είχα καταλάβει

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 25/11/2014 01:33:09

      Κόντρα στη Γερμανία σου και σε σένα προσωπικά.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 25/11/2014 01:52:51

      Μου τα χάλασες πάλι, και σε είχα κατατάξει... Μάλλον τρολ !

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 25/11/2014 02:13:53

      Τρολ είσαι εσύ, όταν επιλέγεις να ανακατέψεις εκατό διαφορετικά θέματα για να αμολήσεις μελάνι και να ξεγλιστρήσεις. Τί Λαφαζάνηδες και τί Πούτιν (!) χώρεσες σε μια πρόταση - πάλι καλά που δεν έβαλες μέσα τη Λαίδη Γκάγκα, τον Ντιντερώ και τον Παχατουρίδη. Και τα «ελληνικά» και τα γερμανικά «ποντίκια», γερμανικών συμφερόντων είστε και διακονείτε το γερμανικό συμφέρον. Έτσι εξάγει η Γερμανία σου.

 2. GregA avatar
  GregA 24/11/2014 11:38:20

  Πλην Γερμανίας, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες τα κόμματα διαμαρτυρίας έχουν σημαντικά ερείσματα σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της ισοπεδωτικής πολιτικής της ελλειματολαγνείας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στη προ τη Γερμανικής επίθεσης κοινωνική και οικονομική κατάσταση, ακόμη και εαν υλοποιηθούν επενδύσεις τριπλάσιες των προβλεπόμενων από το αμφιλεγόμενο σχέδιο των 300 δις. Τα κινήματα διαμαρτυρίας έγιναν κόμματα και ήρθαν για να μείνουν και να αναλάβουν ένα μέρος της διαχέιρισης. Είναι πλεον μέρος του πολιτικού συστήματος και θα ανατρέψουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Στηνξ επόεμνη πενταετία η Ευρώπη θα είναι διαφορετική και πρέπει σαν παράταξη να ετοιμαστούμε για αυτό. Τα νεοφιλελέ και νεοταξικά πειράματα πρέπει να περιθωριοποιηθούν και πρέπει να πολιτευθούμε με γνώμονα το εθνικό και όχι το, κακώς εννούμενο, ευρωπαϊκό συμφέρον ώστε να αντιμετωπίσουμε ζελέ που προβάλλουν τα αριστερής προέλευσης κινήματα. Δεν χωράμε όλοι στο ίδιο βαγόνι. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τα αριστερά πολυσυλλεκτικά γκρουπούσκουλα με τη δική μας πολυσυλλεκτικότητα. Δεν είναι δυνατόν ένας εθνικιστής να συνυπάρχει με έναν νεοφιλελέ διεθνιστή υμνητή των αγορών , απόλυτα συμβιβασμένο με την απεθνικοποίηση των κρατών. Χρειάζεται ένα ιδεολογικό ξεκαθάρισμα και η χάραξη πολιτικής με ισχυρά ιδεολογικά κριτήρια. Η εποχή των μεγάλων ηγετών που δημιούργησαν πολυσυλλεκτικά αστικά κόμματα πέρασε ανεπιστρεπτί και σήμερα οι ιδεολογίες καλούνται να ορίσουν τα νέα πολιτικά σχήματα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ GregA 25/11/2014 01:24:31

   Και μετά το "ξεκαθάρισμα", δεν θα χρειάζεται ούτε να δουλεύουμε, ούτε ομως και να δανειζόμαστε όπως πρίν, γιατί θα ζούμε με ιδεολογίες, θα καταναλώνουμε ιδεολογίες, θα εισάγουμε και θα εξάγουμε ιδεολογίες. Και όλο το σύμπαν θα υποκλίνεται στη χώρα που έλυσε το διατροφικό, το ενεργειακό και το ζήτημα του Λάιφ-σταιλ, ταυτόχρονα, με μια ζαριά: μπροστά σ΄αυτή την πρόταση, ο Μάο Τσε Τούνγκ με 100 ηταν ένας συντηρητικός αστός...

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 24/11/2014 17:47:34

  Πάντως εμείς θα τον καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά. Με τον τρελλίατρο στο ...Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και με τον κλάψουρα (την αρσενική Μάρθα Βούρτση, για τους παλιούς) στο Παιδείας & Θρησκευμάτων. «Εμείς οι γιούφτοι είμαστε και οι πρώτοι αντίπαλοι του λαϊκισμού να 'ούμε», λέει ο φίλτατος Χλέμπουρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.