#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τεστ του Βουκουρεστίου...Τι συμβαίνει στην Ρουμανία; Από πλευράς Βρυξελλών, αλλά και πολλών ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η κυβέρνηση του Victor Ponta είναι υπεύθυνη για κατάχρηση εξουσίας, αφού τοποθετεί δικά της πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά στο κοινοβούλιο και στο δικαστικό σώμα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποδυναμώσει τον πρόεδρο Traian Băsescu.

Από την πλευρά των Ρουμάνων συντηρητικών, πρόκειται για ένα ήπιο πραξικόπημα, που μπορεί να οδηγήσει σε δικτατορία.

Από την πλευρά της ρουμανικής αριστεράς, πρόκειται για μια αναδιανομή της εξουσίας εις βάρος του αρχηγού του κράτους, ο οποίος καταχράστηκε και ο ίδιος το αξίωμά του, εμποδίζοντας την κυβέρνηση να κυβερνήσει.

Οι εξελίξεις όμως της Ρουμανίας είναι σημαντικές και στο εξωτερικό της χώρας. Κι αυτό επειδή με 21 εκατομμύρια πληθυσμό, η Ρουμανία είναι η 7η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ. Παράλληλα, λόγω της εκδίωξης του καθεστώτος  Ceausescu, παραμένει ένα ευρωπαϊκό σύμβολο του αγώνα για δημοκρατία. Τέλος, επειδή σ’ αυτή τη κρίση, τα γεγονότα της Ρουμανίας απλά επιδεινώνουν την ήδη στιγματισμένη εικόνα της Ευρώπης.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν της Ουγγαρίας. Στη Βουδαπέστη όμως, ένα κόμμα με μεγάλη πλειοψηφία πήρε την εξουσία. Αντίθετα, στο Βουκουρέστι, η μάχη δίνεται μεταξύ δυο ίσων σε μέγεθος στρατοπέδων. Το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán εφαρμόζει ένα ιδεολογικό πρόγραμμα, την στιγμή που το κόμμα USL του Ponta δρα καιροσκοπικά προκειμένου να υφαρπάξει όποια εξουσία μπορεί. Πέρα από αυτές τις διαφορές, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Η δημοκρατική διαδικασία μοιάζει στημένη, και αυτό ακριβώς αποτελεί  μια απειλή για τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Η όλη κατάσταση είναι μια ένδειξη της αποτυχίας της πρόκλησης του 2007, όταν η Ρουμανία έγινε δεκτή στην ΕΕ παρά τις καθυστερήσεις στην επιβολή κανόνων ισονομίας κλπ, ίδιων με αυτών των εταίρων της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρκέστηκαν σε μια απλή επιτήρηση, η οποία πίστευαν θα βοηθούσε στην επίτευξη των επιθυμητών στόχων.

Δυστυχώς, η ΕΕ έχει τώρα ένα ακόμη προβληματικό μέλος. Στο μεταξύ, οι Ρουμάνοι συνεχίζουν να αισθάνονται ως δευτεροκλασάτοι Ευρωπαίοι χωρίς πρόσβαση στις χώρες Schengen, λόγω των συνεχών αξιολογήσεων, που βγάζουν αρνητικά αποτελέσματα για την χώρα τους. Για αυτό πρόκειται για μια διπλή αποτυχία, η οποία ενισχύει την αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης και καθιστά την παρέμβαση της ΕΕ στη τρέχουσα κρίση της Ρουμανίας, μια πολύ λεπτή υπόθεση.

Το θέμα δεν είναι η ΕΕ να επιλέξει πλευρά στην διαμάχη. Οι πολιτικές ελίτ της Ρουμανίας δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν από την μετά-κομμουνιστική τάση προς την απολυταρχία και στην σύμπραξη επιχειρηματιών και πολιτικών. Οι σκληροί τόνοι των Ρουμάνικων ΜΜΕ δείχνουν ότι τα συμφέροντα των δυο πλευρών, ξεπερνούν κατά πολύ την σφαίρα της πολιτικής σκηνής, αγγίζοντας άλλα επίπεδα...

Η ΕΕ είχε δίκιο που επέμενε το δημοψήφισμα της 29/7, που θα αποφασίσει την τύχη του προέδρου Băsescu, θα πρέπει να γίνει με ξεκάθαρους προσυμφωνημένους όρους. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η κυβέρνηση του Ponta βρίσκεται στην εξουσία από τον περασμένο Μάιο, επειδή η προηγούμενη, υποστηριζόμενη από τον Băsescu, είχε αποδυναμωθεί εξαιτίας των διαρκών διαδηλώσεων για τις οικονομικές και κοινωνικές της πολιτικές.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη παίκτης στη ρουμανική κρίση, που ακόμη δεν έχει ακουστεί, του οποίου η φωνή είναι δυνατή: ο ρουμανικός λαός. Αυτός που θα αποφασίσει την 29/7 για πρώτη φορά, ενώ τον ερχόμενο Νοέμβριο, που θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, θα αποφασίσει για δεύτερη φορά.

Η Ευρώπη μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση αυτής της πολιτικής κρίσης, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, παραμένοντας σε εγρήγορση. Μόνο έτσι θα δείξει ότι γνωρίζει πως να υπερασπίζεται τις αξίες της.

http://www.presseurop.eu/en/content/editorial/2383601-bucharest-test

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 22/07/2012 18:20:46

  Τι γίνεται με αυτούς τους ανατολικούς τέλος πάντων; Πιστεύαμε ακράδαντα ότι "δεν γίνονται παραξικοπήματα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Να όμως που σε κάποιες πρώην κομμουνιστικές χώρες ακόμη και αυτό είναι τελικά δυνατό.

  Η Ε.Ε. πραγματικά δεν είναι καλή σε τίποτα! Πραγματικά αυτές οι αυταρχικές τάσεις των ανατολικών μελών της έχουν κι αυτές έναν άσχημο αντίκτυπο σαν κι αυτόν που έχουν οι κακές επιδόσεις των νοτίων και κυρίως των βορείων μελών σε άλλα θέματα.

 2. δημης avatar
  δημης 23/07/2012 11:47:19

  "Παράλληλα, λόγω της εκδίωξης του καθεστώτος Ceausescu, παραμένει ένα ευρωπαϊκό σύμβολο του αγώνα για δημοκρατία. "...
  ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ....ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.....
  ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ..."ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ" ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ...ΣΥΡΙΖΑ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.