#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2011 08:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ταξίδι θανάτου της ΕυρωζώνηςΓράφει μεταξύ άλλων ο Paul Krugman:

Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιάζουν απρόθυμοι να προσφέρουν το περιβάλλον που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Η ζήτηση στα υπερχρεωμένα κράτη έχει πέσει, με το που τελείωσε η τεχνητή άνθηση που βασίζονταν στα δάνεια.

Εν των μεταξύ, έχουν επίσης μειωθεί δραστικά οι δημόσιες δαπάνες εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται.

Συνεπώς, από πού μπορούμε να περιμένουμε να αυξηθεί η απασχόληση, και να πετύχουμε την ανάπτυξη;

Η απάντηση είναι οι εξαγωγές, κυρίως προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εξαγωγές όμως δεν μπορούν να ανθίσουν, αν και οι πιστώτριες χώρες αρχίσουν να εφαρμόζουν τη δική τους λιτότητα, ωθώντας έτσι ολόκληρη την Ευρώπη σε ύφεση.

Παράλληλα, οι οφειλέτριες χώρες θα πρέπει να κόψουν σημαντικά τις τιμές και τα κόστη τους σε σχέση με τις πιστώτριες χώρες όπως είναι η Γερμανία, που δεν θα πλήττονταν ιδιαίτερα από έναν πληθωρισμό της τάξης του 3-4%, επιτρέποντας στις πρώτες να ανακάμψουν με μικρό ή και καθόλου πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ όμως μεροληπτεί. Έκανε ένα μεγάλο λάθος, όταν αύξησε τα επιτόκια το 2008, μόλις δηλαδή ξεκινούσε η κρίση, και από τότε δεν έδειξε να έχει διδαχτεί τίποτα, αφού και πρόσφατα επανέλαβε το ίδιο λάθος.

Ως αποτέλεσμα, οι αγορές τώρα αναμένουν μικρό ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία, γύρω στο 1% για τα επόμενα πέντε χρόνια, που σημαίνει αποπληθωρισμό στις χώρες που χρωστάνε.

Αυτό όμως θα αυξήσει τη κρίση τους, καθώς και τα δανειακά τους  βάρη, εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλες οι προσπάθειες διάσωσης θα αποτύχουν.
Και όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι να επανεξετάσουν το δόγμα λιτότητας που κηρύττουν.

Ένας λόγος είναι μάλλον, ότι αυτές οι πολιτικές ηγεσίες έχουν μια επιλεκτική μνήμη.

Τις αρέσει να αναφέρονται στον γερμανικό πληθωρισμό της δεκαετίας του 1920, που όμως δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Παρόλα αυτά, ποτέ δεν θα τις ακούσεις να μιλάνε για ένα πολύ πιο σχετικό ιστορικό παράδειγμα: Τις πολιτικές του Γερμανού καγκελάριου Heinrich Brüning (1930-32), η επιμονή του οποίου στους ισοσκελισμένους ισολογισμούς, και στη διατήρηση του κανόνα του χρυσού, έκαναν το παγκόσμιο οικονομικό κραχ ακόμη πιο βλαβερό για τη χώρα του, απ΄ότι για την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που οδήγησε …. σε αυτό που όλοι ξέρουμε.

Δεν περιμένω πως κάτι ανάλογα κακό θα συμβεί και στη Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι χρειάζεται για να επιβιώσει το ευρώ, και του τι είναι πρόθυμοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ή ακόμη και του τι σκέφτονται να κάνουν.

Και με ένα τόσο μεγάλο χάσμα, δεν υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας.

 

Του Paul Krugman

N.Y.Times

http://www.nytimes.com/2011/09/26/opinion/euro-zone-death-trip.html?_r=2&ref=global-home

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 27/09/2011 09:27:16

  Τι είναι η ευρωζώνη;
  Μα ασφαλώς το εποικοδόμημα της Γερμανίας. Της Γερμανικής ηγεμονικής βουλιμίας, που τίποτε δεν διδάχθηκε από το τραγικό παρελθόν. Η Γερμανία είναι αυτή που κάνει ότι θέλει και δες τε πως συμπεριφέρεται:
  "Οι χώρες που δεν θα συμμορφώνονται με τις ντιρεκτίβες του Γιουρογκρούπ, (δηλαδή του Βερολίνου και των συμμάχων του), θα πρέπει να τιμωρούνται. Θα αποδέχονται απώλεια της εθνικής κυριαρχίας τους, ανάληψη της οικονομικής διακυβέρνησης τους από γκαουλάιτερ του Βερολίνου και σκληρές πολιτικές λιτότητας για να μάθουν .... να είναι καλά και υπάκουα παιδιά"

  Να τελειώσει λοιπόν το κύκλο του, το άθλιο αυτό μόρφωμα που λέγεται ευρωζώνη, για να ησυχάσουμε και εμείς και να μείνει ηΜέρκελ με το μάρκο της το φτιαγμένο από τουγκστένιο. Και να δούμε που θα πάνε οι εξαγωγές της.

  Αμήν και πότε

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/09/2011 09:28:40

  Μπορεί να μου αρέσει αυτό που λέει ο Krugman, σε αυτή την περίπτωση, αλλά δυστυχώς του αρέσει να τα έχει καλά και με τον θεό και με τον διάβολο. Οι συμβιβασμοί (μου λένε όλοι) είναι απαραίτητοι, αλλά οι συμβιβασμοί των απανταχού σοσιαλιστών και συνοδοιπόρων είναι ο δρόμος για την Κόλαση. Συνειδητοποιεί ο σοσιαλίζων συμπαθής οικονομολόγος ότι η "Ευρώπη" είναι προβληματική. Εάν δεν ήταν σοσιαλίζων, αλλά φιλελεύθερος (με την δικιά μου έννοια όχι την Αμερικάνικη...) θα ήξερε ότι η Ευρώπη είναι ένας πρόσκαιρος συμβιβασμός μεταξύ απογόνων φυλών που πολεμούν η μία την άλλη από τον καιρό του Καρλομάγνου....

  Θα μου πεις, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια και τι συμφέρει την Ελλάδα; Την Ελλάδα την συμφέρει να πατάει στα πόδια της εάν θέλει να είναι ανεξάρτητη, Δεν είμαι ο Καποδίστριας, και έχω επίγωνση που κατέληξε και αυτός.

 3. Αξεστος avatar
  Αξεστος 27/09/2011 11:26:14

  o Βruning αν δεν κανω λαθος ητανε του τοτε σοσιαλδημοκρατικου κομματος .ενας σχετικα ηπιος πληθωρισμος αραγε ποσο πια κακο να εκανε την δεκαετια του 70; και ποσο εβλαπτε την επιχειρηματικοτητα; τον εζησα αλλα δεν θυμουμαι να επεινασα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.