#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2012 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος των μετρητώνΥπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αντιπαθούμε τα χρήματα με την μορφή που έχουν.

Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα δεν είναι πρακτικά.

Επιπλέον είναι βαριά, και πάνω απ όλα, είναι και βρόμικα.

Και επίσης, δεν αφήνουν πίσω τους κάποιο αυτόματο ίχνος, ή έστω μια καταγραφή, ότι πραγματοποιήθηκε  μια συγκεκριμένη συναλλαγή.

Στην Αμερική, παρά την ισχυρή παρουσία του PayPal, και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών, που δείχνουν να σηματοδοτούν την αρχή του τέλους των μετρητών, τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν το 7% της συνολικής οικονομίας.

Στην Σουηδία όμως, που κατατάχθηκε πρώτη παγκοσμίως στο φετινό Global Information Technology Report, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τα μετρητά σπανίζουν. Και όσο περνάει ο καιρός, θα σπανίζουν ακόμη πιο πολύ.

Αν και η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εισήγαγε τα τραπεζογραμμάτια το 1661, σήμερα έχει προχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλο κράτος του κόσμου, στην προσπάθεια κατάργησής τους.

Στις περισσότερες σουηδικές πόλεις, τα λεωφορεία δεν δέχονται μετρητά. Τα εισιτήρια είναι είτε προπληρωμένα, είτε αγοράζονται μέσω μηνύματος SMS στο κινητό.

Ένας μικρός αριθμός (που συνεχώς αυξάνεται) επιχειρήσεων, δέχεται μόνο πιστωτικές κάρτες, και κάποια τραπεζικά υποκαταστήματα που κερδίζουν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σταμάτησαν να διαχειρίζονται μετρητά.

Ακόμη και θρησκευτικοί ναοί άρχισαν να αποφεύγουν τα μετρητά. Στην εκκλησία Carl Gustaf στο Karlshamn της Νότιας Σουηδίας, ο πάστορας Johan Tyrberg, εγκατέστησε ηλεκτρονικό μηχάνημα, ώστε οι πιστοί να προσφέρουν τον οβολό τους ψηφιακά!

Πάντως, δεν πρόκειται για το τέλος των μετρητών, ούτε στη Σουηδία, ούτε πουθενά αλλού. Όπως είπε πέρσι ο αντιπρόεδρος της σουηδικής κεντρικής τράπεζας Lars Nyberg, «τα μετρητά θα επιζήσουν, όπως ο κροκόδειλος, αν και σιγά σιγά χάνουν τον βιότοπό τους».

Πρόκειται όμως για την αρχή του τέλους τους. Αυτά που βλέπουμε στη Σουηδία σήμερα, είναι μια ένδειξη του τι πρόκειται να ισχύσει στο μέλλον παντού. Τα μετρητά θα γίνουν όλο και πιο σπάνια.

Μια τέτοιου τύπου νέα κοινωνία, θα έχει να αντιμετωπίσει καινούργια προβλήματα, όπως αυτό της ηλεκτρονικής ασφάλειας, και της ιδιωτικότητας.

Ο Oscar Swartz,  ιδρυτής του σουηδικού παροχέα διαδικτυακής πρόσβασης Banhof, λέει πως ότι  και να γίνει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να μπορούμε να στέλνουμε, ή να προσφέρουμε χρήματα σε διάφορες οργανώσεις, χωρίς αυτά να ανιχνεύονται κάθε φορά.

Ένας κόσμος όμως χωρίς μετρητά, μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε αρκετές κοινωνικές βελτιώσεις.

Τα στατιστικά στοιχεία της σουηδικής εγκληματικότητας δείχνουν πως υπάρχει σχέση μεταξύ εγκλήματος, και μετρητών.

Ο αριθμός των ληστειών τραπεζών στη χώρα, έπεσε από τις 110 το 2008, στις 16 το 2011. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό ληστειών, από τότε που διατηρούνται αρχεία. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών, το ίδιο μειώθηκαν και οι ληστείες στις τραπεζικές χρηματαποστολές.

Τα οφέλη λοιπόν είναι πολλά. Για παράδειγμα, η Σουηδία δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις μίζες, όπως αντιμετωπίζουν άλλες χώρες με κουλτούρα μετρητών. Αν οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες, τότε δεν θα υπάρχει μεγάλη σκιώδης οικονομία.

Παράλληλα, θα αποθαρρύνονται  οι πορτοφολάδες, και οι κλέφτες. Από τη στιγμή που μια κάρτα μπορεί άμεσα να ακυρωθεί, μια ληστεία στο δρόμο δεν θα έχει πια νόημα…

theatlantic.com

Απόδοση: S.A.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 21/03/2012 15:14:19

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΧΩΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΠΟΡΡΙΨΕΩΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕΩΣ ΜΑΣ,
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ / ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ !
  ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΗΡΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ...
  ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ, ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΑΓΜΑ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ.
  ''ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ, ΣΤΩΜΕΝ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ''.

  • Χαζούλης avatar
   Χαζούλης @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 21/03/2012 18:07:03

   ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ / ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ !

   Προτείνετε να κλείσουμε μια και καλή και τους υπολογιστές μας;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Χαζούλης 21/03/2012 18:31:12

    Όχι ακόμη αλλά όπου να' ναι θα χρειαστεί έτσι που το πάνε με τα τσιπάκια και την παρακολούθηση μέχρι αηδίας. Εκτός αν είναι ζόμπι κάποιος και θυσιάζει την προσωπικότητά του για να είναι "in" και "προχώ".

 2. Mike avatar
  Mike 21/03/2012 15:22:43

  Στην ελλαδα το τελος των μετρητων εχει ερθει νωριτερα...και μαλιστα ειμαστε πρωτοποροι γιατι ερχεται και το τελος των ανθρωπων στην χωρα μας

 3. ab-normal avatar
  ab-normal 21/03/2012 15:37:02

  Οφειλουμε να ομολογησουμε παντως οτι η ελληνικη κυβερνηση καταφερε πρωτη απ ολες να καταργησει τα μετρητα απο την αγορά..χωρις να καταφυγει σε περιπλοκες μεθοδους οπως αυτες της Σουηδιας!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ab-normal 21/03/2012 15:39:49

   Και οι μίζες.... μίζες!

 4. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 21/03/2012 16:29:26

  Σύγκρυο

  Τελικὰ θὰ μᾶς σώσει ἀπὸ τὸν ἑπερχόμενο τεχνοφασισμὸ ἀκριβῶς τὸ γεγονὸς ὅτι εἴμαστε χαμαιτυπεῖο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 21/03/2012 18:34:48

   Αιώνια αλήθεια το "ουδέν κακόν αμιγές καλού" και θα βρει μεγαλύτερη εφαρμογή στα επερχόμενα...

 5. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 21/03/2012 17:30:13

  Αν είχαμε εξ ολοκλήρου "πλαστικό" χρήμα στην Ελλάδα,οι κυβερνώντες θα μας τα είχαν ΗΔΗ πάρει ΟΛΑ. Τώρα, θα τους παιδέψουμε λιγάκι ακόμα...
  Σοβαρά τώρα: Είναι μία λύση για την απύθμενη παραοικονομία μας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΠΗΛΕΑΣ 21/03/2012 18:38:29

   Μα πόσο πολύ πρέπει να μας τρελάνουν στην πλύση εγκεφάλου για να τη σιχαθούμε και να την απορρίπτουμε άμεσα και μετά βδελυγμίας όταν την εντοπίζουμε ως επικίνδυνη για την ελευθερία μας; Επειδή στην Ελλάδα μας τόσες δεκαετίες κυβερνούν σχεδόν πάντα λαμόγια με ψέμματα εκβιασμούς και χρηματισμό και καταστρέφουν ότι σωστό υπάρχει, εμείς θα δεχόμαστε τις έτοιμες λύσεις που μας προσφέρουν οι ίδιοι; Αφού γίνεται και αλλιώς χωρίς παραβίαση της ανθρώπινη προσωπικότητας και ελευθερίας. Γιατί να μπω στο όχημα που μου παρκάρουν έξω από την πόρτα μου μόνιμα; Επειδή βαριέμαι να περπατήσω μέχρι το δικό μου που το έχω παρκάρει 10 βήματα πιο πέρα;

 6. δημης avatar
  δημης 21/03/2012 18:16:48

  ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ...ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ -ΕΥΠΛΑΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ....ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ- ΕΥΠΛΑΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ......ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΟΝΟΜΕΣ...ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ...ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΠΧ ΠΑΣΟΚ)...ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΖΩΕΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ.... ....ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
  ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΜΕΡΕΣ -ΕΠΟΧΕΣ 1984...

  • Χαζούλης avatar
   Χαζούλης @ δημης 22/03/2012 00:20:29

   Και πλαστικοί χΟιρουργοι...

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 21/03/2012 18:25:48

  Τα παρουσιάζει έτσι όπως συμφέρει..ασφάλεια, ''ίχνος'' συναλλαγών, κοινωνικές βελτιώσεις και λοιπαί αρλούμπαι....προπαγάνδα σε όλο της το μεγαλείο..

 8. φερετζες της Μαργιωρης avatar
  φερετζες της Μαργιωρης 21/03/2012 18:46:18

  Ολα αυτα θα πληξουν μονο τους μικρομεσαιους, οι μεγαλοκαρχαριες θα ειναι οπως παντα ελευθεροι να κανουν ο,τι θελουν. Χαρας ευαγγελια για τις offshore εταιρειες και τραπεζες που δεν υποκεινται σε ελεγχους και περιορισμους.
  Οσον αφορα τις ληστειες, πιστευω θα γινουν πιο αιματηρες απο πριν εφοσον ο επιδοξος ληστης αντι να αρπαξει τα μετρητα και να φυγει τρεχοντας, θα μπορει καλλιστα να καθυστερησει την δηλωση κλοπης της πιστωτικης "καθαριζοντας" τον ιδιοκτητη της. Την επομενη μερα, θα βρεθει αλλο θυμα με καρτα.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/03/2012 21:32:25

  Αυτοι έχουν το PayPal και τα ηλεκτρονικά μηχανάκια, αλλά εμείς έχουμε τα κουτιά με τα pampers.
  Κορόιδα Βίκιγκς, Αμερικανάκια και κάθε λογής κουτόφραγκοι! Έτσι γίνονται οι μεγάλες μπίζνες!

 10. Tassos avatar
  Tassos 21/03/2012 22:41:06

  Φίλος μου στην Αμερική με είπε ότι δεν έχει ακουμπήσει χαρτονόμισμα εδώ και 5 χρόνια. Ολα με κάρτα.

 11. Jefrey avatar
  Jefrey 22/03/2012 16:19:43

  Είπα και γώ ότι τώρα θα βάζουν πετρέλαιο και βενζίνη με το ...μάτι!
  χωρίς να χρησιμοποιούν δηλαδή μετρητές τα βυτιοφόρα και οι βενζινοπώλες.
  Διαβάζοντας όμως το άρθρο ένοιωσα μια ανακούφιση απόλυτα δικαιολογημένη.
  "Ούφ! την γλυτώσαμε!" σκέφτηκα, "στα χαρτιά και στους τσίγκους αναφέρεται!"

 12. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 23/03/2012 09:38:39

  Ο φασισμός πάντοτε προφασίζεται καλούς λόγους για την εδραίωσή του. Τώρα είναι δήθεν η αποφυγή των ληστειών και κλοπών. Λες και δεν μπορούν αυτοί να κλέψουν πολύτιμα αντικείμενα. Ή να μην παίρνουν μίζες! Λες και δεν θα βρίσκουν μετά τρόπους να βάλουν στους λογαριασμούς τους χρήματα με κάποια "νόμιμη" αιτία. Σε ποιόν τα πουλάει όλα αυτά η Σουηδία; Και τα τραπεζικά funds μέσα από αυτήν;

  Αν επιβάλλουν κάτι τέτοιο σε όλους τους λαούς, στην Ελλάδα τουλάχιστον θα το γυρίσουμε στην ανταλλακτική οικονομία. Θα φτιάξει δικά του εικονικά νομίσματα. Απλά θα χάσει την ευκαιρία (αρχικά) να αγοράζει εισαγόμενα προϊόντα (γιατί αυτοί θα πέσουν πρώτοι στην λούμπα της αποκλειστικής πιστωτικής κάρτας). Όμως η ανταλλακτική οικονομία θα γίνει κτήμα όλων των λαών που σέβονται τον εαυτό τους, την δημιουργική τους ετερότητα και την αξιοπρέπειά τους εν τέλει. Θα μείνουν οι διεθνείς τράπεζες με το ..... στο χέρι να κινούν τα κεφάλαιά τους μεταξύ τους.

  Τουλάχιστον ο ελληνικός λαός επειδή παραμένει πιστός ορθόδοξος χριστιανός παρά τις όποιες ατέλειές του και τις κυκλοθυμικές του αντιδράσεις, σε μια τέτοια φασιστική κατάπτωση δεν θα συμμετάσχει. Να είναι σίγουροι όλοι αυτοί και αυτό αποτελεί προειδοποίηση.

  Και κάτι άλλο, όταν θα μπουν τέτοια θέματα στο τραπέζι να προσέξει η αριστερά να μην έρθει σε αντίθεση με την Εκκλησία (το γνωστό κόμπλεξ της η αριστερά θα πρέπει να το καταπνίξει) γιατί θα είναι ο κύριος πολέμιος μιας τέτοιας εξέλιξης.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 23/03/2012 09:39:31

   θα φτιάξει ο λαός δικά του εικονικά νομίσματα

   • Flat avatar
    Flat @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 23/03/2012 10:05:08

    Με την εικόνα του Εφρέμ.

 13. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/03/2012 09:54:06

  Ο περιορισμός της χρήσης μετρητών και η κατάργηση των διαπροσωπικών σχέσεων στις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες είναι προϋπόθεση, μεταξύ των άλλων, και για τον περιορισμό του κρατικού νταβατζή, της πολιτικάντικης εξουσίας και της αεριτζίδικης καπατσοσίνης.
  Βέβαια,ποιόν συμφέρει ο εξορθολογισμός;
  Εκτιμώ ότι τη μειοψηφία των Ελληνων. Δυστυχώς.
  Οι ποιητές μας...θα συνεχίσουν να γράφουν ηρωικές παπαριές για τον χαμένο ταβερνιάρη και το ουζερί!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.