#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/01/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος του τουρκικού «θαύματος»;Άραγε οι Τούρκοι θα αναβιώσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία, ή θα είναι τα επόμενα θύματα του οικονομικού χάους της Ευρώπης, και της πολιτικής αναστάτωσης της Μ. Ανατολής;

Μήπως ήρθε η ώρα για την Τουρκία να πληρώσει την υπερβολική της σιγουριά των τελευταίων δέκα ετών, που της έφερε μεγάλες επιτυχίες, την ίδια ώρα που οι γείτονες της βυθίζονταν στην παρακμή;

Σε μια χώρα όπου κάποτε κυριαρχούσε ο στρατός, σήμερα υπάρχει δημοκρατία. Η οικονομία της παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, και μάλιστα αποτελεί την 15η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Πολλοί την θεωρούν ως το ιδανικό ισλαμικό μοντέλο κράτους, και υπόδειγμα για την Μ. Ανατολή.

Όπως η Ιρλανδία, και η Ελλάδα, έτσι και η Τουρκία, μετά από χρόνια φτώχιας και μετανάστευσης, έπεισε τον εαυτό της ότι επιτέλους πέτυχε την ευμάρεια που δικαιούται. Αυτή όμως η αυτοπεποίθηση οδηγεί σε καταστροφικές οικονομικές φούσκες.

Μήπως εκεί οδηγείται και η Τουρκία; Κάποιοι ειδικοί το φοβούνται. Όπως λέει ο αναλυτής Atilla Yesilada, «όλο το έθνος είναι υπνωτισμένο, και πιστεύουμε πως είμαστε μοναδικοί… αυτή η μεγάλη αυτοπεποίθηση θα κάνει την πτώση μας ακόμη πιο σκληρή», λέει, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία οδεύει προς μια πιστωτική κρίση.

Το οικονομικό θαύμα της χώρας οφείλεται στην εισροή ξένων κεφαλαίων, που όμως σύντομα θα διακοπεί. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σοβαρά προβλήματα, και η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον το ιδανικό μέρος για επενδύσεις.

Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία θα δει επίσης  μια αναστροφή του κύματος επιτυχιών της. Το 2009, οι σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες είχαν εξομαλυνθεί. Η Άγκυρα έπαιζε σημαντικό ρόλο και ασκούσε επιρροή στο Ιράκ, στην Συρία, και γενικά στην Μ. Ανατολή. Οικονομικά είχε επεκταθεί σχεδόν παντού, σε σημείο που οι εταιρίες αποκομιδής των απορριμμάτων της Βαγδάτης να είναι τουρκικές.

Οι προσδοκίες των εξεγερμένων της αραβικής άνοιξης, ήταν αυτό που είχε ήδη πετύχει η Τουρκία.

Η κυβέρνηση του Erdogan, αρέσκεται να στηρίζει τους νικητές. Για αυτό και σύντομα διέκοψε την στήριξή της προς το καθεστώς Καντάφι, στέλνοντας βοήθεια και χρήματα στους αντάρτες της Βεγγάζης.

Στο ζήτημα όμως της Συρίας, δεν υπήρξε ανάλογη επιτυχία. Μάλιστα ο διεθνολόγος Soli Ozel, χαρακτηρίζει την τουρκική πολιτική ως μια μεγάλη αποτυχία.

Όπως και στην οικονομία, έτσι και στην εξωτερική πολιτική, η μεγάλη αυτοπεποίθηση της Τουρκίας την οδήγησε σε λάθη. Πίστεψε ότι ασκεί αρκετή επιρροή στην Δαμασκό, ώστε να εξαναγκαστεί ο Άσσαντ να ενδώσει σε μεταρρυθμίσεις κλπ. Αυτό όμως δεν έγινε.

Στο Ιράκ, αν και η Άγκυρα κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα διπλωματικής ενέργειας, τα αποτελέσματα ήταν σχετικά φτωχά. Η μεγαλύτερη της επιτυχία ήταν εμπορικής φύσης. Μετά την Γερμανία, το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας τουρκικών προϊόντων.

Η Άγκυρα έπαιξε ρόλο στην δημιουργία ενός αντιπολιτευτικού κόμματος, εναντίον του Ιρακινού πρωθυπουργού Nouri al-Maliki, ο οποίος δυσαρεστήθηκε. Και όπως λένε τώρα οι Ιρακινοί διπλωμάτες, η Τουρκία δεν κέρδισε τίποτα από αυτήν την εμπλοκή της στα εσωτερικά ζητήματα του Ιράκ.

Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Μπορεί να υπερβάλλει όσον αφορά στην ισχύ της, αλλά όσα κράτη της περιοχής διέθεταν κάποτε μια παρόμοια ισχύ (Αίγυπτος, Λιβύη, Ιράκ, και Συρία), σήμερα είναι αποδυναμωμένα και διασπασμένα.

Ακόμη και το Ιράν δεν είναι όσο ισχυρό ήταν, ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει. Παράλληλα, η Άγκυρα κερδίζει πολλά από τις καλές της σχέσεις με την Αμερική, η οποία την χρειάζεται ως φερέγγυο σύμμαχο.

Μπορεί όμως η Τουρκία να αποτύχει, τη στιγμή που θεωρείται ως μια πετυχημένη περίπτωση;

Οι προσδοκίες της για είσοδο στην ΕΕ, έφεραν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην χώρα, τερματίζοντας οριστικά την κυριαρχία του στρατού στα πολιτικά της πράγματα. Παράλληλα ενθάρρυναν τις επενδύσεις, και βοήθησαν την μετάβαση της χώρας προς τον δημοκρατικό φιλελευθερισμό.

Η αποτυχία όμως των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, διέκοψαν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, την προσπάθεια επίλυσης του κουρδικού, την πρόοδο επί των θεμάτων του κυπριακού, και την χαλάρωση σε ζητήματα κρατικής ασφάλειας.

Οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ παραμένουν κρίσιμες. Η Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, και την κύρια πηγή των ξένων επενδύσεων. Από την άλλη, οι τουρκικές επιλογές στην Μ. Ανατολή, μπορεί να μοιάζουν ελκυστικές, αλλά δεν αποφέρουν κέρδη.

Η Τουρκία μπορεί να έχει μια μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά δεν παύει να λειτουργεί ως κράτος στην καρδιά μιας ασταθούς γεωγραφικής περιοχής.

Και το μέλλον της προβλέπεται αβέβαιο. Μπορεί λοιπόν, κάλλιστα, το τουρκικό θαύμα να καταλήξει σε μια τουρκική απογοήτευση…

 
Independent
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/patrick-cockburn-is-turkeys-economic-miracle-about-to-fade-away-6292806.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιοκαστη avatar
  Ιοκαστη 24/01/2012 08:56:17

  Η Τουρκια οδευει με μαθηματικη ακριβεια προς μια τεραστια κριση και ενα ηχηρο ξεφουσκωμα της φουσκας! Δυστυχως η Τουρκια παραγει οταν ο υπολοιπος κοσμος μειωνει την καταναλωση.
  Πολιτικα, η εξισλαμοποιηση και η φοβερη σιγουρια-αλλαζονεια του Ερντογκαν θα την οδηγησουν στη γωνια. Οσο για τις σχεσεις με την Αμερικη περασαν και περνουν απο πολλα κυματα.

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ Ιοκαστη 24/01/2012 10:56:06

   μην τρελαθούμε κιόλας..."Δυστυχώς η Τουρκία παράγει;;".Δεν θα μηδενίσουμε τα πάντα επειδή το γράφει ο "Ανεξάρτητος".Η Τουρκία εχει καταφέρει τουλάχιστον ένα.Να είναι ο πρωταγωνιστής και ο κυρίαρχος σε μια περιοχή που θα απασχολήσει όλον τον πλανήτη για τα επόμενα χρόνια.Και στρατιωτικά και ενεργειακά και θρησκευτικά!

 2. Agni avatar
  Agni 24/01/2012 09:18:47

  Καλά οτι την έχουν πατήσει ως ιθαγενείς που εκθάμβωθηκαν απο τα δυτικά μπιχλιμπίδια(όπως εμείς άλλωστε-αρκεί να θυμηθεί κανείς το "όργιο" του 2004)δεν το συζητώ καν,αχ αυτη η βαθυστόχαστη γεωπολιτική που στην πραγματικότητα συνοψίζεται στο τρίπτυχο γρήγορο πλιάτσικο-θεός/νεο-οθωμανικό κιτς και ρίαλ εστέιτ είναι τελικά φούσκα,μονο μακροπρόθεσμα δεν παίζει η Τουρκία σαν κακή μαθήτρια του Ευρασιατικού χωροχρόνου λοιπόν δεν έχει καταλάβει οτι ο κύκλος της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή που ξεκίνησε πριν απο 60 χρόνια αργά αλλα σταθερά κλείνει, έστω και με άσχημο τρόπο,και η μακαρια υπομονετική νωθρότητα της Ευρασίας αποδίδει ήδη τους πρώτους καρπούς, οι κ..τούμπες,οι γρήγορες αρπαχτές και η αδυναμία λήψης μιας εθνικά τετελεσμένης ζωτικής απόφασης αναφορικά με το ανήκειν,και η επιμονή σε πρόσκαιρα κέρδη απο τη μια η την άλλη πλευρά θα τελειώσουν το "θαύμα" γι αυτό να μην μας πολυκοροιδεύουν τα "καρντάσια",στον δικό "μας" οδικό χάρτη βαδίζουν και αν σκεφτεί κανείς οτι κάνουν και πολύ μεγαλύτερα ανοίγματα απο όσο κάναμε εμείς ποτέ,το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο οδυνηρό..Όπως λέει και η μαμα,ο Ερντο είναι ο Αντρέας Παπανδρέου της Τουρκίας και τίποτα παραπάνω,τα συμπεράσματα δικά σας...

 3. Idiot avatar
  Idiot 24/01/2012 12:04:50

  Wishful thinking.
  Independent η εφημεριδα του εμιγκρε Lebedev κολλητου του ξεγραμμενου Gorbachev.Καποτε η σημαια της ανεξαρτητης δημοσιογραφιας στην Βρεττανια.
  Ακομα φιλοξενει κολοσσους σαν τον Robert Fisk,Hamish McRae,Stephen King..
  Η Τουρκια του Ερντογαν ηλθε για να μεινει.Μηπως εχετε ακουστα οτι η Τουρκια βαδιζει πανω σ'ενα παντουρανικο κορπορατισμο με 500 εκατ.τουρκοφωνους απο την Σμυρνη μεχρι το Κασγκαρ πρωτευουσα των Ουιγουρων στην Κινα.
  Μηπως γνωριζετε ποσα πετροδολλαρια ειναι δεσμευμενοι να ξοδεψουν οι αραβες του Περσικου κατα κεφαλην κατα τις ενιαυσιες διακοπες τους στην Τουρκια?Κρατηθειτε.10.000$!!
  Γνωριζετε τιποτα για τους τιγρεις της Ανατολιας,και το Σουφι ταγμα των Νακσμπαντι ,τον Μπεντιουζαμαν Σαγιντ Νουρσι και τον Φετουλαχ Γκιουλεν?
  Τελος παντων δεν θα κανω τον προπαγανδιστη της Τουρκιας,αλλα θα κλεισω με την προβλεψη του Economist οτι η Τουρκια το 2025 θα ειναι η 6η-7η ισχυροτερη οικονομια στον κοσμο.
  Αυτα για μια χωρα που ειναι γειτονας..Πρωτα ο Θεος μετα ο γειτονας.

  • Agni avatar
   Agni @ Idiot 24/01/2012 12:26:08

   Αυτά όλα προυποθέτουν α)μια "κεντροασιατική άνοιξη" στα μετα-σοβιατικά τουρκικά κράτη,κάτι που δεν θα αρέσει καθόλου στους γίγαντες της Ασίας..β)Υπομονή,υπομονή,υπομονή κάτι που η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει καθόλου,δεν αμφισβητεί κανένας τις τρομερές αυτές δυναμικές,και πράγματι όλα αυτό έδειχναν μέχρι η Τουρκία να αρχίσει να ανοίγει πολλαπλά μέτωπα αντι για ένα σταθερό και μακροπρόθεσμο..

  • Nick avatar
   Nick @ Idiot 24/01/2012 13:03:33

   Έτσι όπως πάνε τα πράγματα το 2025 στη θέση της Τουρκία θα είναι το Κουρδιστάν. :)

 4. flatsolid avatar
  flatsolid 25/01/2012 10:13:33

  Χωρίς να θέλω να κάνω τον απολογητή του τουρκικού θαύματος και των πολιτικών επιλογών που οδήγησαν σε αυτό, νομίζω πως κάθε ψύχραιμος παρατηρητής οφείλει να παραδεχθεί ότι είναι καλύτερα θεμελιωμένο από το αντίστοιχο ημεδαπό παράδειγμα. Η ηγετική τάξη της Τουρκίας , ειδικά η Islam-friendly εκδοχή της έχει σαφή συνείδηση του ιστορικού χώρου, των καταβολών της και του γεγονότος ότι "δεν ανήκει εις την Δύσιν" (σε αντίθεση με την μαϊμουδένια ημεδαπή εκδοχή της) . Ο πληθυσμός της Τουρκίας (άσχετα από το οποιοδήποτε επίπεδο διαβίωσης του λαού) αποτελεί εξαιρετικά δυναμικό στοιχείο σε σχέση με τα αντίστοιχα εγχώρια μεγέθη. Όσοι μιλούν για σενάρια διάλυσης της Τουρκίας συνειδητοποιούν τί θα σημάνει ένα γενικευμένο μπάχαλο στην Ανατολία;
  Τέλος, δυστυχώς για τους πασόκους αναγνώστες σας, νομίζω ότι ο Παδισάχ Ερντογάν επιδέχεται μικρή μόνο σύγκριση με τον υμετέρο Παδισάχ Παπανδρέου ΙΙ, και μόνο ως προς το λαϊκίστικο κομμάτι. Ο Ταγίπ είναι ένα ορίτζιναλ "παιδί του λαού", και η πολιτική μυρωδιά που κουβαλά (καλή ή κακή) έπεσε κάπως βαριά στα σαλόνια των παγκοσμιοποιημένων ξεπλυμάτων του πολιτικού κόσμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.