28/10/2010 23:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σημαντικότερο σχέδιο από την κυκλοφορία του ευρώ

Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας έπειτα από την ελληνική κρίση, ενέκριναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πρόκειται για το σημαντικότερο σχέδιο μετά την έναρξη κυκλοφορίας του ευρώ από το 1999.  Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν «αναγκαία» τη δημιουργία ενός μόνιμου Ταμείου στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ, ωστόσο η εφαρμογή του εξακολουθεί να εξαρτάται από μία αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας.Το σχέδιο προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ΄ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και αν είναι λιγότερο αυτόματες απ΄ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Για πρώτη φορά οι κυρώσεις (με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων), θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, δηλαδή πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το 3% του ΑΕΠ, αν για παράδειγμα το έλλειμμα έχει μια πολύ αυξητική τάση.

Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται επίσης στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και (το σημείο αυτό είναι καινούριο) σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.

Μπαρόζο: Απαράδεκτη η αλλαγή της Συνθήκης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζo εμφανίστηκε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ προκειμένου να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας.

Ωστόσο απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος. «Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. βούληση των πολιτών μας και των λαών».Προηγήθηκε σκληρό πόκερ με την γαλλογερμανική πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας να προκαλεί δυσφορία στους κόλπους της Ένωσης και να διχάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Ανγκελα Μέρκελ πίεζε έντονα για την αναθεώρηση της Συνθήκης προς ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ -προθώντας τη διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης και τη δυνατότητα αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στo Συμβούλιο εξαιρετικά ενοχλημένοι για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε προ ημερών κατ’ ιδίαν η Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί για να προωθήσουν την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί την ίδια στιγμή μια κυνική θεωρία που θέλει τον Σαρκοζί να συμφώνησε στο γερμανικό αίτημα για τη Λισαβόνα διότι γνώριζε πως τα άλλα κράτη-μέλη δεν θα το επέτρεπαν.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στην γαλλογερμανική πρόταση περί πολιτικών κυρώσεων για τις χώρες-μέλη με υπερβολικά υψηλό έλλειμμα ή χρέος, τονίζοντας παράλληλα πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, τις απόψεις και την αυτονομία του κάθε κράτους στην όλη διαδικασία.

SKAI, in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris. A avatar
  aris. A 28/10/2010 23:57:39

  Κυρώσεις με την μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων μπορεί να μας εξηγήσει κανείς τι σημαίνει

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ aris. A 29/10/2010 00:02:10

   Πιθανώς δεν θα αποδεσμεύουν κονδύλια.
   Αλλά το σημαντικότερο σχέδιο είναι η προσπάθεια εισαγωγής από την πίσω πόρτα των ιδιωτικών τραπεζών -banksters- στα επίσημα όργανα αποφάσεων της ΕΕ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ aris. A 29/10/2010 00:09:25

   Αυτη τη στιγμη και με βαση τη συνθηκη του Μααστριχτ εαν μια χωρα υπερβει το ελλειμμα του 3% η ΕΕ μπορει να δεσμευσει ενα ποσοστο του ΑΕΠ της μεχρι να ριξει το ελλειμμα κατω απο το οριο.
   Φυσικα αυτο δεν εχει χρησιμοποιηθει ποτε καθως σχεδον ολες οι χωρες εχουν υπερβολικο ελλειμμα και εξ αλλου αν στερησουν απο μια χωρα λεφτα τη δυσκολευουν περισσοτερο να ανταποκριθει.
   Οι οικονομικες κυρωσεις ειναι μαλλον ανεφαρμοστες.

 2. donaE avatar
  donaE 29/10/2010 00:15:37

  Πολλα θα κριθουν απο την κουρσα της διαδοχης στην προεδρια της ΕΚΤ.Το αν θα συμφωνει αυτη με την γαλλογερμανικη τακτικη.

 3. Μisha avatar
  Μisha 29/10/2010 01:05:58

  «Κυρώσεις με την μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων μπορεί να μας εξηγήσει κανείς τι σημαίνει»

  Σημαίνει πως τώρα που μας δεσανε χειροποδαρα με το ευρω, μπορούν και να μάς πουν πως αυτό το μήνα δεν σας δίνουμε ουτε σέντ, μέχρι να κάνετε όσα σας διατάζουμε.
  Παλιά το λέγαμε ΧΟΥΝΤΑ , τωρα το λεμε δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση.

 4. neotera avatar
  neotera 29/10/2010 01:41:08

  Μέτρα θωράκισης είναι αυτά της φιλελεύθερης κατά τ' άλλα ευρωζώνης απο τις επιθέσεις των αγγλοαμερικάνων, σημαντικοτερη από τις οποίες εκείνη της κατακτημένης ελλάδας υπό τον αμερικανό γιωργάκη που την οδήγησε επί τούτου στο ΔΝΤ που περίμενε με ανοιχτές τις αγκάλες να αναλάβει μέρος του ρίσκου για να αναλαβουν τα 2/3 οι ευρωπαίοι... Οσο η ευρωζώνη δεν κατορθώνει να απαλλαγεί απο την αμερικανογελλάδα τόσο πιο αυστηρά μονεταριστικά μέτρα θα λαμβάνει για να μην επαναληφθεί-επεκταθεί το κακό που μας βρήκε σε άλλη χώρα..

 5. salmonellas avatar
  salmonellas 29/10/2010 09:39:39

  Η ιστοριατου ευρω ηταν καταστροφικη για την Ελλαδα, αλλα απ' οτι φαινεται και για την ιδια την ΕΕ η οποια δεν αναμενω να επιβιωσει αυτης της κρισης. Καλο θα ειναι να αρχισουμε να διαμορφωνουμε τις μετα ΕΕ εξελιξεις ωστε να μην πεσουμε στα βαθεια αποτομα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ salmonellas 29/10/2010 18:20:33

   Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα. Η ΕΕ απέτυχε.

 6. tony avatar
  tony 29/10/2010 20:36:55

  αλλα απ’ οτι φαινεται και για την ιδια την ΕΕ η οποια δεν αναμενω να επιβιωσει αυτης της κρισης. Καλο θα ειναι να αρχισουμε να διαμορφωνουμε τις μετα ΕΕ εξελιξεις.............................................................................
  Μετά την ΕΕ η μόνη λογική εξέλιξη?
  Χάος.

 7. Orestios avatar
  Orestios 29/10/2010 20:42:42

  Η τωρινή συνθήκη, που είναι αποτέλεσμα αναθεώρησης, χρειάζεται νέα αναθεώρηση.
  Η Ευρωπαϊκή δυστοπία πρέπει να τελειώσει κάποτε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.