#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/07/2013 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ριψοκίνδυνο στοίχημα Ραχόι για την ισπανική οικονομική ανάκαμψηΈνα επικίνδυνο πολιτικό στοίχημα στην προσπάθεια ανάκαμψης κάνει ο Μαριάνο Ραχόι, καθώς η αναστροφή του κλίματος είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, ενώ οι Ισπανοί που εξακολουθούν να υφίστανται τη λιτότητα δεν βλέπουν άμεσα τα αποτελέσματα των θυσιών τους, υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές. Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση προσπάθησε να απομακρυνθεί από την ζοφερή εικόνα που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο, όταν αναβάθμισε την οικονομική στρατηγική της, ενθαρρύνοντας το εμπόριο, το κόστος εργασίας και τη μείωση του ελλείμματος.

Υπουργοί και αξιωματούχοι περνούν στο εσωτερικό το μήνυμα ότι η χειρότερη φάση της κρίσης έχει περάσει, η κρίση στην αγορά ακινήτων τελειώνει και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν το περασμένο έτος θα δώσουν τη θέση τους σύντομα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Πιο πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ραχόι και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έκαναν λόγο για την προοπτική ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης κατά το τρίτο τρίμηνο, αντί του τέταρτου.

Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία πέντε χρόνια και αναγκάστηκε πέρυσι να λάβει ένα πακέτο διάσωσης για τις τράπεζές της 42 δις ευρώ. «Η οικονομία μας αλλάζει πορεία και είμαστε στην αρχή μιας αλλαγής των τάσεων που θα μας επιτρέψει, με λίγη προσπάθεια, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και πάλι. Οι βάσεις έχουν τεθεί» δήλωσε ο Ραχόι την περασμένη Κυριακή. Κατ 'ιδίαν, όμως, ανώτεροι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο μιας σπασμωδικής κίνησης, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν καμία βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και των επαγγελματικών προοπτικών τους για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να γυρίσουν πίσω την ανάκαμψη. «Το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί, ο οδηγός είναι σε καλή κατάσταση, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο σου. Ναι, υπάρχει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος», δήλωσε μία ανώτερη κυβερνητική πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Εάν αυτό συμβεί, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε».

Οι Ισπανοί δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, μια εικόνα που χρησιμοποιείται συχνά από την κυβέρνηση η οποία απηχεί την ελπίδα για όσα δεν πραγματοποίησε ποτέ η πρώην σοσιαλιστική κυβέρνηση. Σε μια δημοσκόπηση τον Ιούνιο, το 93,4 τοις εκατό των ερωτηθέντων (2.500 άτομα) δήλωσε ότι η οικονομία ήταν στην ίδια ή σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Περίπου το 75 τοις εκατό πίστευε ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ανώτερα μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο λένε ότι ο Ραχόι κάνει το ίδιο λάθος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός και θα το μετανιώσει αργά ή γρήγορα.

Ενώ οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα Ραχόι στις εκλογές του 2015, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα επωφεληθεί από την πτώση δημοτικότητας του PP, καθώς εξακολουθεί να θεωρείται ως η βασική υπεύθυνη για την πτώση της Ισπανίας. Τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη και στα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας και εξόργισαν τους Ισπανούς που πλήττονται από την υψηλή ανεργία, τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων.

Αργή ανάκαμψη

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, ενώ επιμένει ότι οι οικονομικές ανισορροπίες της Ισπανίας μπορεί να διορθωθούν, θεωρεί επίσης ότι θα πρέπει να αναμένεται περισσότερος κόπος. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί στα προ της κρίσης επίπεδα, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώνεται και η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, οι λιανικές πωλήσεις εξακολουθούν να πέφτουν, το δημόσιο έλλειμμα παραμένει υψηλό και το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε άνοδο.

«Το κύριο πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας είναι η τεράστια ζημιά που υπέστη από την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, που θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη», δήλωσε ο Σαντιάγο Σάντσες Γκούιου, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια νέα ύφεση, επειδή οι παράγοντες αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο», είπε. Στην καλύτερη περίπτωση, οι αναλυτές λένε ότι η προσαρμογή δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο έτος, το νωρίτερο, όταν η χώρα αναμένεται να αναπτυχθεί με αργό ρυθμό.

Στη χειρότερη περίπτωση, η ανεργία θα αυξηθεί μετά την τουριστική περίοδο, οι εξαγωγές μπορεί να υποφέρουν από την χαμηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις αναδυόμενες χώρες και κάθε έξαρση της κρίσης στην ευρωζώνη - είτε από μια αποτυχία να κινηθεί γρήγορα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση ή την ανανέωση των φόβων για την Ελλάδα και την Πορτογαλία - θα πλήξει την Ισπανία σκληρά. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα δειλά σημάδια της ανάκαμψης της Ισπανίας οφείλονται εν μέρει στο  ερέθισμα της κεντρικής τράπεζας σε όλο τον κόσμο και ότι μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα τονώσει την αστάθεια της αγοράς και θα θέσει τη χώρα και πάλι στο προσκήνιο. «Εάν η Ισπανία είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη από τη Γερμανία ως προς το ιδιοσυγκρασιακό κινεζικό ρίσκο, φαίνεται πως είναι όλο και πιο ευαίσθητη στις εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές σε γενικές γραμμές» σχολιάζει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Gilles Moec. «Τυχόν αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές θα γίνει αισθητή στην Ισπανία» είπε, δεδομένου ότι οι ισπανικές εξαγωγές προς τη Λατινική Αμερική και αλλού θα υποφέρουν.

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν δεχθεί ένα πλήγμα καθώς η Federal Reserve ανακοίνωσε το σχέδιο  εξόδου της από την εκτύπωση χρημάτων, που αναμένεται να περατωθεί έως τα μέσα του 2014. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ ως απάντηση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την Τρίτη, για πέμπτη φορά από τις αρχές του περασμένου έτους, λόγω της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες οικονομίες και την ύφεση στην Ευρώπη. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ισπανίας το 2014 αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα κάτω απότομα για το επόμενο έτος, στο μηδέν, από 0,7 τοις εκατό στο παρελθόν, επισκιάζοντας περισσότερο το αισιόδοξο σχέδιο του Ραχόι.

reuters

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βατάτζης avatar
    Βατάτζης 14/07/2013 19:42:18

    Μωρέ τι μας λέει το Ρώυτερ... Ο Ραχόι απλά θα πληρώσει το γεγονός ότι έβαλε μερικούς τραπεζίτες και γκόλντεν μπόις φυλακή και ταυτόχρονα έκανε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Για αυτό λυσσάξανε οι "σοσιαλιστές" σήμερα και ζητούν την παραίτηση του. Α, και κάτι επιπλέον: Προ ημερών ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Ισπανίας η άρση των πληστηριασμών πρώτης κατοικίας, μετά από απόφαση δικαστηρίου... Πολύ εκνευριστικός, δε νομίζετε;

    • Χαλκιδέος avatar
      Χαλκιδέος @ Βατάτζης 14/07/2013 22:58:08

      Μην συζυτάς! Έχει σπάσει τα νεύρα σε κάτι "σοσιαλιστικά-αριστερά" καλόπαιδα σαν τα δικά μας ένα πράγμα...

  2. Αρχιμηδησ avatar
    Αρχιμηδησ 15/07/2013 09:51:39

    Ραχόι πάπαλα...Ο Μπερνάνκι συνεχίζει ακάθεκτος το τύπωμα δολλαρίων και οι ΗΠΑ έρχονται πρώτες σε ανάπτυξη παγκοσμίως, έχουν τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και ελάχιστο πληθωρισμό...Ακολουθεί η Ιαπωνία απο πέρυσι που κι αυτή άρχισε να τυπώνει αβέρτα γιέν. Ο Κέυνς ξαναδικαιώνεται...

    • Αρχιμήδηs avatar
      Αρχιμήδηs @ Αρχιμηδησ 15/07/2013 18:49:56

      Bλέπε και παραπάνω σχόλιο:Ισπανία: Νέο σκάνδαλο κλονίζει την κυβέρνηση Ραχόι
      Από factorx στις 15/07/2013

      • Φωτεινή avatar
        Φωτεινή @ Αρχιμήδηs 15/07/2013 20:52:48

        Μοῦ θυμίζουν "βατοπὲδια, ζαχὸπουλους, etc." καί παρὸμοιες σκανδαλάρες!!! :lol:

        • arximides avatar
          arximides @ Φωτεινή 15/07/2013 23:26:25

          Aκριβώς!!! Δεν χρειάζεται πλέον τα όπλα η Αμερική για να επιβάλλει το συμφέρον της, αν κάποιος της πάει κόντρα. Παρακολουθώντας τους όλους, τους έχει ανα πάσα στιγμή στο χέρι με ευρεία γκάμα σκανδάλων, στη διάθεσή της...Αλλωστε "ουδείς αναμάρτητος " που είπε κι o Σαμαράς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.