#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2012 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πρόβλημα της Γερμανίας με την αλήθεια«Υποτίθεται ότι είναι μια εβδομάδα αποφάσεων για την Ελλάδα, αλλά φυσικά θα είναι μια ακόμα εβδομάδα που προχωράμε κουτσά-στραβά. Φοβούμενη τους ψηφοφόρους της στη Γερμανία, η κυβέρνηση Μέρκελ θα αντισταθεί σε ένα κούρεμα του χρέους και θα συνειδητοποιήσει το αναπόφευκτο: ότι όλοι θα πρέπει να πληρώσουμε για την Ελλάδα» γράφει ο Stefan Kaiser στο Der Spiegel, σε ένα πρωτοφανές μήνυμα συμπάθειας.

«Σε κάποιο σημείο, ακόμα και τα καλύτερα κόλπα - η άσκοπη φλυαρία για «άλλες λύσεις», η αναβολή επώδυνων αποφάσεων - δεν βοηθούν πια. Σε κάποιο σημείο, οι διασώστες της Ελλάδας στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σωτηρία της χώρας πρόκειται να κοστίσει πολλά χρήματα. Δηλαδή, δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ περισσότερα από όσα η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να κάνει τους πολίτες της να πιστεύουν μέχρι σήμερα.  Τα χρήματα θα είναι απλώς μια απώλεια για τη Γερμανία και τους άλλες πιστωτές. Θα πρέπει να τα αναπληρώσουν με κάποιον άλλο τρόπο, όπως η αύξηση των φόρων ή η μείωση των δαπανών.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Αυτή η στιγμή της διορατικότητας και της σαφήνειας ο τρόπος απέχει πολύ. Προς το παρόν, φαίνεται σαν οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρούν όπως είναι. Δηλαδή, κουτσαίνοντας προς τα εμπρός και καθυστερώντας την πραγματικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι ο πλοίαρχος της εν λόγω στρατηγικής. Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να καθυστερήσει την απαραίτητη πληρωμή της Ελλάδας κατά τουλάχιστον 10 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί ελπίζει να επανεκλεγεί το φθινόπωρο του 2013. Και σε μια πολιτική εκστρατεία, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και οι εκκρεμείς πιστώσεις δισεκατομμυρίων δεν είναι πολύ δημοφιλείς.
Αυτό σημαίνει ότι η σύνοδος των υπουργών οικονομικών για να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δεύτερου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα, θα επιλύσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει επίσης μάλλον να θέσουμε το ερώτημα για το πού θα βρεθούν τα επιπλέον 33 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου που πρόκειται να τους κοστίσει η καθυστέρηση. Και είναι λιγότερο πρόθυμοι από ποτέ να σκεφτούν για μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως ένα κούρεμα του χρέους. Αλλά αυτό είναι δειλό και ανέντιμο. Θα κάνει τους πολίτες ακόμα πιο θυμωμένους με τους πολιτικούς».

Σε άλλο δημοσίευμα πάλι, το περιοδικό κάνει λόγο για «το παράδοξο Μέρκελ». Τουτέστιν, σχεδόν το 70% των Γερμανών θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ «κυνηγά» το κοινό καλό, ενώ το 65% θεωρεί ότι δεν κάνει ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά προβλήματα της χώρας. Παρόλα αυτά, η Μέρκελ παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας και το 53% θα ήθελε να την ξαναδεί καγκελάριο.

Πυθία 

Πηγές: spiegel.de, spiegel.de/international/europe

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/11/2012 11:57:57

  Το πολιτικό δίλημμα της Μέρκελ: Να επιδιώξει για μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβένησης "Μεγάλο συνασπισμό" (μαυρο-κόκκινο) ή "Μαυρο-Πράσινο";
  Οι θέσεις SPD και Grünen για την Ευρώπη και την κρίση της δεν διαφέρουν πάρα πολύ. Σε κάθε περίπτωση είναι μεταξύ τους συμβατές - με τους Πράσινους πάντα πιο Ευρωπαιστές από τους Σοσιαλδημοκράτες.
  Αλλά το κοινό που ψηφίζει τα 2 αυτά κόμματα είναι αρκετά διαφορετικό.
  Και το δυσκολότερο για την Μέρκελ, είναι πώς θα πείσει τώρα την Ευρωσκεπτικιστική μεριδα των βουλευτών και ψηφοφόρων της, να μην κάνουν καμμιά "τρέλλα"...

  • Μακεδόνας avatar
   Μακεδόνας @ Ο Θείος 21/11/2012 13:08:27

   Η Γερμανία συνεχίζει να έχει τον πιο "ανόητο" λαό.Όπως και στους δύο πολέμους υπερεκτίμησε τις πολεμικές δυνάμεις της και ηττήθηκε έτσι και τώρα η οικονομική της δύναμη την οδηγεί σε πανωλεθρία.Για δυο χρόνια η Μέρκελ και οι ανεκδιήγητοι Ρέσλερ και Σοϊμπλε παραμύθιαζαν το λαό τους με στερεότυπα για τεμπέληδες και κακομαθημένους Έλληνες και δεν κατάλαβαν ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ευρύτερο και δεν έχει σχέση με την Ελλάδα.Η Ισπανία, η Ιταλία και σύντομα η Γαλλία είναι τα θύματα της Γερμανικής αλαζονείας και της ευρωπαικής αναβλητικότητας.Η Γερμανία θα αναγκαστεί να πληρώσει πολύ ακριβά την υπεροψία της.Θα πληρώσει την Ελλάδα θέλει δεν θέλει.Όσο το καθυστερεί τόσο χειρότερα για αυτήν.Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά τα λάθη του ΓΑΠ και όλων των Ευρωπαίων.Ομως από φέτος έχει πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται δανεικά για να επιβιώσει.Τα δανεικά που θα παίρνει από εδώ και πέρα θα είναι για εξυπηρετεί το χρέος της.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εκβιάζουν οι δανειστές.Όταν ο πολύς Σοϊμπλε κούρευε τα δάνεια των τραπεζών θα έπρεπε να ξερει ότι σύντομα θα αναγκάζονταν οι χώρες να κουρέψουν και αυτές τα κρατικά δάνεια.Βέβαια στην προσπάθεια του να "κρυφτεί" λέει ότι δεν μπορεί να κουρευτεί το αρχικό κεφάλαιο όμως αν κουρευτούν οι τοκοι που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους το κεφάλαιο θα μπορεί να επιστραφεί. Επειδή κάποιος θα πει ότι δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να το κάνουν θα του πω ότι αν δεν σωθεί η Ελλάδα, και όχι μόνο, δεν υπάρχει ευρωζώνη και βέβαια ούτε πανίσχυρη Γερμανία.Οι Γερμανοί έβγαλαν πολλά λεφτά από την ευρωζώνη. Καιρός να επιστρέψουν ένα μέρος στους νοτίους πριν να είναι πολύ αργά και γι αυτούς.Οι εξαγωγές τους δεν κατευθύνονται στον πλανήτη ΑΡΗ αλλά στις χώρες της ευρωζώνης!!!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Μακεδόνας 21/11/2012 13:17:42

    Κατά βάση πολιτικό-κομματικό είναι το πρόβλημά της Γερμανίας, όπως ήταν και το δικό μας (όπως συμβαίνει βέβαια και σε κάθε κοινοβουλευτική δημοκρατία).
    Η διαφορά είναι μόνον, ότι οι δικές μας κυβερνήσεις επί πολλές δεκαετίες δεν ήταν μόνον ανίκανες, αλλά και φαύλες. Και δεν υπήρχε εναλλακτική λύση: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν στην πράξη δύο όψεις ενός και του αυτού πολιτικού νομίσματος. Οι 2 τελευταίες κυβερνητικές θητείες (2004 - 2009 ΝΔ και 2009 - 2011 ΠΑΣΟΚ), το έδειξαν ανάγλυφα, νομίζω. Συνέχισαν την ίδια καταστροφική πορεία του "Τιτανικού" προς το παγόβουνο.

 2. Γιάννης avatar
  Γιάννης 21/11/2012 12:11:51

  "Tο 65% θεωρεί ότι [η Μέρκελ] δεν κάνει ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά προβλήματα της χώρας. Παρόλα αυτά, η Μέρκελ παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας και το 53% θα ήθελε να την ξαναδεί καγκελάριο".

  Καθόλου παράδοξη η παραπάνω στάση των Γερμανών.
  Οι Γερμανοί χαρακτηρίζονται από αγελαία συμπεριφορά, όπως και οι Τούρκοι.
  Υποτάσσονται απολύτως και πλήρως στον "αρχηγό τής φυλής" και εκτελούν τις εντολές του χωρίς να τις αμφισβητούν.

 3. Α avatar
  Α 21/11/2012 12:14:41

  Η Μέρκελ δεν είναι μόνο η καγκελάριος της Γερμανίας, είναι η εκπρόσωπος της πρώτης πιο ισχυρής οικονομίας της ΕΕ, και πρέπει να λειτουργήσει ως ηγέτιδα όλης της Ευρωζώνης.
  Αν σωθεί η Ελλάδα, σώζεται και η ΕΕ και κατ΄επέκταση και η Γερμανία και κανείς, ούτε ο Γερμανικός λαός θα της προσάψει κάτι κακό. Το αντίθετο, αν αναλάβει πραγματικά τον ρόλο της διάσωσης ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, όλοι θα το αναγνωρίσουν και τα Ευρωπαϊκά κράτη και ο Γερμανικός λαός.

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 21/11/2012 12:19:58

  Κακώς δημιουργείται η προσδοκία ότι η Γερμανία μπορεί να δεχθεί haircut μετά τις γερμανικές εκλογές. Haircut θα δεχθεί η Γερμανία μόνον με "σοβαρά" ανταλλάγματα, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές της. Π.χ.: α) να γίνουμε επίσημα αποικία της, β) να γυρίσουμε στη δραχμή, γ) να πάρουν σε αντάλλαγμα όλες τις υποδομές μας (ΔΕΗ κλπ.). Και διάφορες τέτοιες εκδοχές.

  Αυτό που δείχνουν να αγνοούν όσοι αναφέρονται στις εκλογές, είναι ότι η Γερμανία έχει θεσμούς που λειτουργούν ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου που συμπεριφέρεται η Γερμανία.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Διογένης 21/11/2012 14:27:39

   Πoιός σας είπε ότι είναι επωφελές για την Ελλάδα (και την Ευρώπη), άρα επιδιωκτέο, άρα "προσδοκία", ένα Haircut - και μάλιστα του Δημόσιου τομέα;
   Όποιν σας το λέει, πείτε του να το ξανασκεφτεί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.