#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/08/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Το πρόβλημα είναι ο αυταρχισμός, όχι το Ισλάμ»


Είναι το Ισλάμ ριζικά ασυμβίβαστο με τη δημοκρατία; Ξανά και ξανά, τα γεγονότα μας υποχρεώνουν να θέσουμε το ερώτημα. Και όμως, αυτό είναι ένα ερώτημα που συσκοτίζει μάλλον παρά διαφωτίζει, υποστηρίζει ο Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Princeton.

Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία είναι πολύ διαφορετικές χώρες, αλλά ένα πράγμα που έχουν κοινό είναι οι ισλαμικές κυβερνήσεις (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα στην περίπτωση της Αιγύπτου). Σε διαφορετικό βαθμό, οι κυβερνήσεις έχουν υπονομεύσει τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά τους, παραλείποντας την προστασία των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρησιμοποιώντας αδέξιες τακτικές εναντίον των αντιπάλων τους. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις, οι ισλαμιστές ηγέτες δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημοκρατία πέρα ​​από τη νίκη τους στην κάλπη.
Έτσι, εκείνοι που πιστεύουν ότι η απομάκρυνση της κυβέρνησης του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ήταν δικαιολογημένη έχουν ένα δίκιο. Καθώς η κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας γινόταν όλο και πιο αυταρχική, ποδοπάτησε τα ιδανικά και τις φιλοδοξίες της επανάστασης στην πλατεία Ταχρίρ που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την υποστήριξη που έλαβε το στρατιωτικό πραξικόπημα από πολλούς αιγύπτιους φιλελεύθερους. Τα έξυπνα λογοπαίγνια δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία του τι συνέβη: μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με δίκαιες εκλογές ανατράπηκε από τον στρατό.
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις μπορεί να χρησιμεύσουν ως ένας χρήσιμος μηχανισμός διόρθωσης της πορείας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός «αποκατέστησε τη δημοκρατία». Και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι τόνισε την εμπειρία της Τουρκίας και ειδικά το πραξικόπημα του 1980, για να υποστηρίξει ότι ο στρατός θα μπορούσε να βοηθήσει τα «μετριοπαθή ισλαμικά κινήματα».
Η αντίληψη ότι ένας πολιτικά υπερβατικός αμερόληπτος κριτής μπορεί να παρέμβει για να αποτραπεί η κατάχρηση της εξουσίας και να προωθηθεί η δημοκρατία είναι ελκυστική. Αλλά διαψεύδεται από την ίδια την ιστορία της Τουρκίας. Είναι αλήθεια ότι ο τουρκικός στρατός δεν ενδιαφερόταν άμεσα να κυβερνήσει και παρέδωσε την εξουσία πίσω σε μη στρατιωτικές κυβερνήσεις μετά τα πραξικοπήματά του. Ακόμα κι έτσι, οι επανειλημμένες παρεμβάσεις του έβλαψαν σημαντικά την ανάπτυξη μιας δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας.

Τελικά, η δημοκρατία στηρίζεται σε μια σιωπηρή quid pro quo μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων, σύμφωνα με την οποία ο καθένας συμφωνεί να προστατεύει τα δικαιώματα του άλλου σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση του δικαιώματός της να κυβερνήσει αν κερδίσει τις εκλογές. Οι συνταγματικές διατάξεις από μόνες τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, καθώς όσοι βρίσκονται στην εξουσία μπορεί να υπερισχύσουν εύκολα. Αντ’ αυτού, τα πρότυπα της ορθής πολιτικής συμπεριφοράς πρέπει να ενσωματωθούν σε διαρκή θεσμικά όργανα της πολιτείας - πολιτικά κόμματα, κοινοβούλιο και δικαστήρια - προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση της εξουσίας. Αυτό που συντηρεί αυτά τα πρότυπα είναι η γνώση ότι αν τα υπονομεύσει κάποιος, οι συνέπειες θα είναι επιζήμιες για όλους. Αν δεν προστατεύσω τα δικαιώματά σας, όντας σήμερα στην εξουσία, θα έχετε ελάχιστους λόγους να σεβαστείτε τα δικά μου όταν θα έρθω στην εξουσία αύριο.
Όταν μια εξωτερική δύναμη, όπως η στρατιωτική, διακόψει αυτό το παιχνίδι, είτε άμεσα είτε γιατί το ένα από τα μέρη μπορεί να επικαλεστεί την παρέμβασή της, η δυναμική της πολιτικής συμπεριφοράς αλλάζει αμετάκλητα. Η απώλεια της συνέχειας στα πολιτικά κόμματα, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τις δικαστικές διαδικασίες ενθαρρύνει τον βραχυπρόθεσμο υπολογισμό και γεννά ανελεύθερες πρακτικές. Αυτή ακριβώς είναι η ασθένεια των νέων δημοκρατιών.

Αυτό είναι επίσης το πρόβλημα που μαστίζει τη δημοκρατία στην Τουρκία, παρά το μεγαλύτερο ιστορικό. Όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία το 2002, όχι μόνο δεν είχε μια δημοκρατική κουλτούρα, αλλά είχε και πολλούς λόγους να φοβάται το πώς η κοσμική- στρατιωτική παλιά φρουρά θα μπορούσε να αντιδράσει. Έτσι συμπεριφέρθηκε ακριβώς σύμφωνα με τον φόβο του, δρομολογώντας μια σειρά από δίκες που στοχεύουν σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους και άλλους υποτιθέμενους αντιπάλους. Όταν η κυβέρνηση Ερντογάν έχασε τελικά την υποστήριξη των φιλελευθέρων που την είχαν υποστηρίξει αρχικά, επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης.
Δεδομένου αυτού του σκηνικού καταστολής και διακεκομμένης δημοκρατίας, η αποτυχία των Ισλαμιστών στην Αίγυπτο και την Τουρκία μας λέει λιγότερα σχετικά με τη συμβατότητα του Ισλάμ με τη δημοκρατία από ό,τι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε. Μήπως ο Μόρσι και ο Ερντογάν συμπεριφέρονται έτσι λόγω των θρησκευτικών ιδεολογιών τους, ή θα έκαναν το ίδιο οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες που θα επιδίωκαν να διατηρήσουν την εξουσία; Στη Λατινική Αμερική, όπου το Ισλάμ δεν παίζει πολιτικό ρόλο, δεν υπάρχει έλλειψη από ισχυρούς λαϊκιστές που παραβιάζουν συστηματικά τις πολιτικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα.
Τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί την κατάχρηση εξουσίας από ισλαμιστές ηγέτες. Αλλά, έτσι ακριβώς όπως οι επανειλημμένες παρεμβάσεις του Τουρκικού στρατού εναντίον μιας αντιληπτής ισλαμικής απειλής έχουν εμποδίσει τη δημοκρατία, έτσι και η ανατροπή του Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό δεν θα βοηθήσει στην επαναφορά της. Μια οντότητα που είναι αυταρχική και ιεραρχική από τη φύση της δεν μπορεί να προστατεύσει και να προωθήσει τη δημοκρατική μετάβαση. Μια περίπτωση μπορεί να είναι όταν μια στρατιωτική επέμβαση γίνεται σε μια χώρα που έχει περιέλθει στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, όπως ήταν η Τουρκία το 1980 (και η Αίγυπτος αναμφισβήτητα τον Ιούλιο). Αλλά κανείς δεν θα πρέπει να συγχέει την αποκατάσταση της τάξης με την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ενώ η μάχη για τη δημοκρατία πρέπει να κερδηθεί ή να χαθεί στο εσωτερικό, οι ξένοι έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν. Διεθνείς φορείς, όπως οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να καταγράφουν και να δημοσιοποιούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων και άλλες μορφές κατάχρησης εξουσίας. Οι δημοκρατικές χώρες -ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μπορεί να καταγγείλουν σαφώς τις αυταρχικές πρακτικές και να αντισταθούν στον πειρασμό να συνεταιριστούν με περιφερειακά φόβητρα για βραχυπρόθεσμα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική παγκοσμιοποίηση και τις παγκόσμιες επικοινωνίες, οι αυταρχικοί ηγέτες αντλούν σχεδόν την ίδια δύναμη από το διεθνές κύρος τους, όπως και από τον έλεγχο από τους εγχώριους θεσμούς.
Αυτό που δεν βοηθά - και στην πραγματικότητα αποτυγχάνει - είναι να δουν οι ξένοι την πολιτική κρίση στις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής ως αποτέλεσμα ενός χάσματος ανάμεσα στο Ισλάμ και το κοσμικό. Η προοπτική αυτή ευνοεί απευθείας τους αυταρχικούς ηγεμόνες όπως ο Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να αυξήσει την αντίληψη ισλαμοφοβίας των ξένων δυνάμεων για την κινητοποίηση της πολιτικής του βάσης. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου πρέπει να καταγγελθούν για αυτό που είναι - χωρίς να συνδέονται με τον πολιτισμό ή τη θρησκεία.

http://www.project-syndicate.org/commentary/the-middle-east-s-problem-is-authoritarianism--not-islam-by-dani-rodrik

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αριστομένης avatar
  Αριστομένης 18/08/2013 07:37:50

  Το Αμερικανάκι ο καθηγητάκος ΔΕΝ έχει ιδέα τι είναι Ισλάμ. (Και δυστυχώς η πολιτική των ΗΠΑ βασίζεται σε παρόμοιες ανόητες αναλύσεις).
  Η πολιτική των ανταρτών στην Συρία είναι όποιος είναι δημοκράτης είναι άπιστος (ΟΙ άπιστοι δολοφονούνται στο Ισλάμ), στηνΑίγυπτο η Μουσουλμανική Αδελφότητα καίει εκκλησίες και σπίτια χριστιανών, σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες δολοφονούνται χιλιάδες χριστιανοί τον χρόνο. Άσχετα από το αν είναι κάποιος χριστιανός, αγνωστικιστής, κομμουνιστής, Εβραίος θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι και οι χριστιανοί είναι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και δικαίωμα να πιστεύουν στο θεό τους.
  Ο Ισλαμισμός ΔΕΝ έχει σχέση με την δημοκρατία και γενικότερα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες γιατί είναι μια βάρβαρη θρησκεία-πολιτική οργάνωση (επιβάλλει την Σαρία σε όλους, εξαφανίζει μειονότητες, αγαπά την βία και τον πόλεμο).
  Η λύση θα ήταν να απαγορευτούν οι ισλαμικές οργανώσεις και να τεθεί εκτός νόμου αυτή η βάρβαρη ιδεοληψία σε όλον τον κόσμο (Δύση, Αφρική και Ασία).
  Η μόνη δικαιολογία ύπαρξη της είναι ο αριθμός των υποταγμένων σε αυτή (μουσλίμ).
  Όπου έχει επικρατήσει έχει εκλείψει ο πολιτισμός οι λαοί ζούν στην δυστυχία, την πείνα και την σκλαβιά (σαν ζώα) με συνεχείς πολέμους και αναταραχές.

 2. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 18/08/2013 08:22:20

  Συμφωνώ με την προσέγγιση με μια παρατήρηση. Ο μουσουλμανισμός απαιτεί να σεβόμαστε τούς κανόνες του στις χώρες πού επικρατεί ως θρησκεία. Πρέπει να σεβαστεί και τούς δικούς μας κανόνες εκεί πού δεν επικρατεί ως θρησκεία και οχι να επιβάλλει τούς δικούς του. Από εκεί αρχίζει η καταπάτηση των δικών μας δικαιωμάτων με τρόπο οχι δημοκρατικό.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νικόλαος Μπεχράκης 18/08/2013 09:20:32

   Έλα όμως που (όσο κι άν πολλοί το αγνούν), ο βασικότερος κανόνας του Ισλάμ είναι ότι μόνο το Ισλάμ δικαιούται να θέτει τους κανόνες σε μια κοινωνία. Οποιαδήποτε άλλη κατάσταση (να επικρατεί δηλαδή σε κάποια χώρα μια κουλτούρα και μια πίστη μη ισλαμική) θεωρείται από το Ισλάμ ανώμαλη κατάσταση, η οποία μόνο προσωρινά (πχ χάριν τακτικισμών ή δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων) μπορεί να γίνεται ανεκτή!

   Γι'αυτό, όποιος λέει ότι «το πρόβλημα δεν είναι το Ισλάμ» δεν ξέρει τί του γίνεται!

   • Νικόλαος Μπεχράκης avatar
    Νικόλαος Μπεχράκης @ ΚΜ 18/08/2013 18:17:17

    Προσθέτω την πίστη τους στην εμφάνιση τού 13ου προφήτη ............

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ Νικόλαος Μπεχράκης 19/08/2013 22:17:49

     Αυτά τα πιστεύουν οι Σιίτες οι οποίοι δεν έβλαψαν ποτέ κανένα. Οι Σουνίτες είναι το πρόβλημα, οι οποίοι κατά πώς φαίνεται πιστεύουν μόνο στην χατζάρα.

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 18/08/2013 08:50:01

  Δεν έχει ιδέα για το τι είναι το Ισλάμ...

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 18/08/2013 10:19:48

  "Είναι το Ισλάμ ριζικά ασυμβίβαστο με τη δημοκρατία; "

  Ασφαλώς και είναι!!! Ποιος το αμφισβητεί;

  Πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία κάτι που αντίκειται ακόμη και σε ασαφείς επιταγές του Ισλάμ σε κάποια "ισλαμική δημοκρατία"???

  Πχ γουστάρω να πιώ δημόσια αλκοόλ. Έτσι γουστάρω. Θα γίνει σεβαστό στην Σ. Αραβία; Ή η μπούρκα δεν συμβιβάζεται με το προσωπικό στυλ κάποιας κυρίας. Θα της επιτραπεί να κυκλοφορεί "ακάλυπτη"?

  Εδώ πέρα υπάρχουν επιταγές του ισλάμ του τύπου: κλέισε ότι συμφωνία θε ςμε άπιστο και μετά παραβίασέ την ελεύθερα αν σε συμφέρει.

  Ο Μόρσι θα τους καθόταν στον σβέρκο για τα καλά. Ο Ερντογάν πιθανόν να θέλει το ίδιο. Η καλύτερη απόδειξη ότι ο Ερντογάν δεν είναι δικτατορας, είναι η απομάκρυνσή του απο την εξουσία. Αν γίνει αυτό θα συμφωνήσω ότι είναι δημοκράτης.

  Βέβαια ούτε οι στρατιωτικοί είναι δημοκράτες. Αλλά και δικτατορία και μουσουλμανική δεν πάει πολύ;;;

 5. NIKOS avatar
  NIKOS 18/08/2013 10:25:41

  Κλασσικό ανίδεο αμερικανάκι από κανένα think tank χρηματοδοτούμενο.
  Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που ξέρουν πολύ καλά τι εστί Ισλάμ και τι εξυπηρετεί ο Ομπάμα.

 6. popaia avatar
  popaia 18/08/2013 10:46:18

  Αχ κύριε Ντάνυ μου, μη σας ακούσουν μόνο οι ισλαμοκανίβαλοι στη Συρία που τη στιγμή της ευωχίας τους φωνάζουν "ο Θεός είναι μεγάλος"! Πολύ θα στεναχωρηθούν με τις απόψεις σας διότι επ' ουδενί δεν θέλουν ν' αποσυνδέονται τα διατροφικά τους γούστα από τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους...
  Επίσης και στη Σαουδική Αραβία σφόδρα θα ενοχληθούν διότι σου λέει για ποιές παραβιάσεις μιλάει ο κύριος; Νομιμότατα αποκεφαλίζουμε και διαμελίζουμε βάσει του θεϊκού μας νόμου της Σαρία.
  Αλλά και οι φίλτατοι αδελφοί μουσουλμάνοι θα δυσαρεστηθούν γιατί μόλις βγήκε ο Μόρσι άνθισε η θρησκεία τους κι ο πολιτισμός τους, π.χ. ήρθη η απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής και έπεσε το όριο ηλικίας γάμου για τα κορίτσια από τα 18 στα 12! Κι εσείς αποδίδετε τέτοια μεγαλεία απλώς στον αυταρχισμό;
  Ούτε οι ΗΠΑ συμφωνούν που βάζετε ίσια κι όμοια το καϋμενούλι το Ισλάμ με την άθλια Λατινική Αμερική, άντρο αυταρχικών δικτατόρων, άσυλο εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας όπως ο Ασάνζ και ο Σνόουντεν.
  Για να εξευμενίσετε το θείο Σαμ την επόμενη φορά να γράψετε ένα άρθρο που να αποδεικνύει ότι οι μεγαλύτερες θηριωδίες σήμερα είναι εντελώς άσχετες από το Ισλάμ (και τους διεθνείς μεγαλοπροστάτες του), όπως ας πούμε η δίωξη των Πούσυ Ράϊοτς στη Ρωσία! Και όντως βρε παιδί μου, όταν συμβαίνουν τέτοια
  απάνθρωπα αίσχη πώς μπορεί ο χαζόκοσμος ν' ασχολείται με αηδίες και να πάσχει από ισλαμοφοβία;

 7. Leo avatar
  Leo 18/08/2013 10:54:37

  Ισλαμοταïσμένος με πετροδόλαρα ο προφεσόρος…δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τέτοιες απόψεις…

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 18/08/2013 16:18:24

  Στο Ισλάμ, ευθύς εξ αρχής, τόσο από τον καταστατικό του χάρτη (Κοράνι), όσο και από την ιστορική του πορεία, η ¨ούμμα" (η κοινότητα των πιστών) ταυτίζεται με το κράτος, είναι πολιτική οντότητα. Με άλλα λόγια, οι μουσουλμάνοι, μέσα από το Κοράνι, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να κατέχουν την πολιτική εξουσία και οι μη μουσουλμάνοι οφείλουν ή να μεταστραφούν στο Ισλάμ, ή (αν είναι "λαοί του Βιβλίου", δηλ. χριστιανοί ή Ιουδαίοι) να υπαχθούν στην τάξη των "τζιμμί", των υποτελών. Αν δεν είναι λαοί της Βίβλου και δεν μεταστρέφονται στο Ισλάμ, μόνη λύση είναι ο βίαιος θάνατός τους. Η "πολιτικώς ορθή" Δύση δεν θέλει να το δει αυτό, θέλει να βλέπει το Ισλάμ σαν μία θρησκεία όπως όλες οι άλλες, με τα μάτια ανθρώπων που έχουν περάσει μέσα από την κρισάρα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, του χριστιανισμού και του Διαφωτισμού. Οι φιλελεύθεροι και αριστεροί που επιμένουν να βλέπουν με τέτοιο τρόπο το Ισλάμ είναι οι ίδιοι που είναι αυστηρότατοι απέναντι σε όποια δημόσια εκδήλωση της χριστιανικής πίστης.
  Η Δύση αυτοκαστρέφεται και αυτός που έχει τις ισχυρότερες ιδεολογικές και πολιτισμικές αναφορές θα κερδίσει, με την έννοια της επιβολής πάνω στους άλλους. Βρείτε ποιος είναι αυτός μέσα σε μία πολυπολιτισμική δυτική μεγαλούπολη-σούπα....

 9. Στέργιος avatar
  Στέργιος 18/08/2013 20:59:18

  Είμαι από αυτούς που συμφωνούσαν με τον συγγραφέα μέχρις ότου παρατήρησα ότι οι βιαιοπραγίες στο όνομα του Ισλάμ γίνονται πάντα με θεολογική κάλυψη από κάποιον μουφτή, δηλαδή από κάποιον θρησκευτικό ηγέτη που έχει τη δικαιοδοσία να αποφαίνεται μέσω φετφάδων (φάτουα) για κάθε πτυχή της ζωής των Μουσουλμάνων. Έτσι, το γκρέμισμα αντιφρονούντος από την ταράτσα και τα κομμένα κεφάλια γίνονται ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ κάποιου τρελλού ιμάμη!
  Είμαι πεπεισμένος ότι το 99% των Μουσουλμάνων όπου γης είναι κανονικοί άνθρωποι, και απεχθάνονται τη βία και το αίμα. Το υπόλοιπο 1%, όμως, έχει τη δική του ατζέντα. Το πρόβλημα είναι ότι η ατζέντα αυτή ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟ! Το Ισλάμ δεν καταδικάζει τη βία εν καιρώ πολέμου!
  Το 90% των Μουσουλμάνων είναι Σουνίτες. Σε αντίθεση με τους Σιίτες, και προσομοιάζοντας προς τους Ευαγγελικούς Προτεστάντες, οι Σουνίτες δεν έχουν ανώτερη πνευματική ηγεσία. Ο κάθε ιμάμης μπορεί να βγάλει ό,τι εγκληματική φάτουα τού καπνίσει. Και όπως είπα πριν, η φάτουα αυτή ΘΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΑΝΙ!
  Έχουμε ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα, και ομολογώ ότι δεν το αντιλήφθηκα επειδή αγαπώ τους ανθρώπους. Αλλά τον φανατισμένο άνθρωπο δεν γίνεται να τον αγαπήσεις. Πρέπει ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ να κρατήσουμε την Ορθοδοξία ως επίσημη θρησκεία τής Ελλάδας. Ακόμη κι αν ένας Έλληνας είναι "χλιαρός" απέναντι στην Ορθοδοξία, πιστός των 5' πριν το "Χριστός Ανέστη", αγνωστικιστής ή άθεος, η Ορθοδοξία δεν παύει να είναι η ρίζα του, οι πολιτισμικές καταβολές ΟΛΩΝ ΜΑΣ! Μόνο αν αρνηθούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε άθρησκη χώρα θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την ισλαμική επέλαση των φανατικών. Είσαι Μουσουλμάνος και θέλεις να ζήσεις στην Ελλάδα; Πολύ ωραία, αλλά θα σέβεσαι υποχρεωτικά τα ήθη και τα έθιμά μας. Αλλιώς, να πας στην Τουρκία που έχει και ανάπτυξη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.