#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2012 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πολυπολικό μοντέλο και η παγκόσμια κυριαρχία

Τον κύριο συνδετικό κρίκο στο πάζλ των διεθνών σχέσεων σήμερα, αποτελούν οι ρωσο-αμερικάνικες και οι σινο-αμερικάνικες σχέσεις. Κοινή πεποίθηση είναι ότι στην Ανατολή “παίζεται” το σημαντικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι διεθνώς. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που παρατηρείται ένταση στον Ειρηνικό.Η Κίνα, έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ στη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και στον όγκο των εξαγωγών. Στην τριετία 2016 - 2018, προβλέπεται να ξεπεράσει την Αμερική σε ΑΕΠ, και το 2025 σε στρατιωτικές δαπάνες. Οι ΗΠΑ, προσπαθούν από τώρα να προσαρμοστούν στο γεγονός ότι σιγά-σιγά θα έχουν να κάνουν με έναν πολυπολικό κόσμο. Πολύ περισσότερο, φαόινεται ότι κατανοούν ότι οι προσπάθειές τους για την εδραίωση ενός μονοπολικού κόσμου, έχουν αποτύχει.

Οι ΗΠΑ «απλώθηκαν» υπερβολικά στο γεωγραφικό τεραίν. Έτσι, γυρίζουν πίσω στην πατρίδα, τους στρατιώτες από το Ιράκ, και είναι έτοιμοι να αποσύρουν το εκστρατευτικό σώμα από το Αφγανιστάν. Η Αμερική σήμερα, έχει να αντιμετωπίζει ένα κολοσσιαίο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.  Εκτιμάται μάλιστα, ότι για τη χρήση του οικονομικού έτους 2013, για κάθε δολάριο που δαπανάται στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να παίρνουν 30 σεντς του δολαρίου δάνειο, κυρίως από την Κίνα.

Η πλάστιγγα γέρνει προς τον Ειρηνικό

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (ΗΠΑ – Κίνας), τα οικονομικά θέματα βρίσκονται στην πρώτη θέση, αλλά αυτό που προξενεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Ουάσιγκτον, είναι η ανάπτυξη της κινεζικής στρατιωτικής δύναμης. Σήμερα, ο ασιατικός γίγαντας δεν αρκείται μόνο στην προστασία της επικράτειάς του, αλλά έχει επίσης αρχίσει να αναπτύσσει ικανότητες που  δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να επεκτείνει την «περίμετρο ασφαλείας» της, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα το νέο στρατιωτικό δόγμα της χώρας, στο οποίο έχει επέλθει μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στρατηγική. Στο κείμενο, για πρώτη φορά, η Κίνα έχει ονομαστεί σαν πιθανός εχθρός των ΗΠΑ, και βρίσκεται έτσι στην ίδια κατηγορία χωρών, μαζί με το Ιράν. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρώσικου ακαδημαϊκού think-tank «Ινστιτούτο ΗΠΑ και Καναδά», στην Μόσχα, Σεργκέι Ρογκόφ, «έχει ξεκινήσει ο σινο-αμερικανικός στρατιωτικός ανταγωνισμός, σε μια εποχή όμως που οι χώρες αυτές αλληλοεξαρτώνται οικονομικά».

Σενάρια σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης

«Η στρατιωτική συγκρότηση στην Κίνα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται ένας εκ βάθρων επανεξοπλισμός και ανασυγκρότηση των κινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα, χωρίς ποσοτικές απώλειες τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στον εξοπλισμό. Πριν από 15 - 20 χρόνια, ο κινέζικος στρατός είχε 8.000 – 10.000 τανκ. Σήμερα, διαθέτει σε ενεργό δράση περίπου την ίδια ποσότητα. Στη δεκαετία του 1990, τα περισσότερα τεθωρακισμένα ήταν οι ποικίλες παραλλαγές του Τ-55, ενώ σήμερα, το 30 - 40%, αυτών των τανκ, είναι τεθωρακισμένα «τύπου 96» και «τύπου 99»,  που είναι ουσιαστικά τεθωρακισμένα οχήματα νέας γενιάς. Στην πολεμική αεροπορία, αλλάζουν τα παλιά αεροπλάνα, όπως τα J-8, φέρνοντας στις μοίρες, τα σύγχρονα J-11», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων της Μόσχας, Αλεξάντρ Χραμτσίχιν.

Το έγκυρο εβδομαδιαίο αμερικάνικο περιοδικό αεροδιαστημικής, Aviation Week & Space Technology, στο τεύχος του Ιουνίου 2012, έχει δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της αμερικάνικης πολιτικής ελίτ και των μυστικών υπηρεσιών, που ανέφεραν ότι σε περίπτωση κρίσης στις σχέσεις με την Κίνα, το Πεκίνο είναι πολύ πιθανό να κινηθεί πρώτο. Επιπλέον, αν η σύγκρουση είναι σύντομη σε διάρκεια, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι προς όφελος των ΗΠΑ.

Η ουσία της αμερικανικής ανησυχίας είναι ότι η διοίκηση και ο έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων από το Πεντάγωνο, αλλά και τα δίκτυα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών (κατασκοπεία), κατά το 80%, εξαρτώνται από τα δορυφορικά συστήματα. Με άλλα λόγια, χωρίς τις τεχνολογικές δυνατότητες που παρέχουν οι δορυφόροι, όλα τα σύγχρονα όπλα, με τις «έξυπνες» βόμβες ακριβείας και τα κατευθυνόμενα βλήματα που βρίσκουν με ακρίβεια εκατοστού τον στόχο, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο, από απλά μεταλλικά θραύσματα.

Οι αμερικανοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι σε περίπτωση κρίσης, η «χώρα της ουράνιας γαλήνης» θα επιτεθεί στον κυβερνοχώρο και θα ρίξει στη διαστημική μάχη όπλα κατά των δορυφόρων. Σύμφωνα με το υπουργείο  Άμυνας των ΗΠΑ, η Κίνα διαθέτει ήδη κυβερνο-μονάδες που είναι σε θέση να πλήξουν τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους και όλα τα συστήματα Πληροφορικής του εχθρού. Να σημειωθεί ότι η Πληροφορική είναι υποχρεωτικό μάθημα στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης του κινέζικου στρατού.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη των αντι-δορυφορικών όπλων, το κινεζικό πρόγραμμα προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ήδη μετά την επιτυχή εφαρμογή του αμερικανικού κυβερνο-δορυφορικού πολέμου στον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο, και την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τα στρατεύματα του Σαντάμ. Το κινεζικό πρόγραμμα εντυπωσιάζει με την ποικιλία των μορφών που παίρνει. Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία έχει τον συντονισμό των εργασιών σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών θεμάτων που αφορούν στο διάστημα. Προτείνει την εκτεταμένη χρήση των «απλών» δορυφόρων σε «κρυφές» τροχιές, από τις οποίες σε περίπτωση έναρξης των στρατιωτικών ενεργειών, οι κινέζοι θα μπορούν να επιφέρουν άμεσα χτυπήματα στον εχθρό. Επιπλέον, σχεδιάζεται η μαζική χρήση φτηνών μίνι-δορυφόρων, σαν επιθετικά μέσα από το διάστημα.

Ο παράγων Ρωσία

Οσον αφορά τη θέση που θα πρέπει να πάρει η Ρωσία σε περίπτωση μιας ανοικτής σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης, ο κ. Ρογκόφ, λέει: «Στο τρίγωνο «Ρωσία – Κίνα – ΗΠΑ», τα δικά μας συμφέροντα υπαγορεύουν απόλυτη  ουδετερότητα. Θα πρέπει να διατηρηθούν ίσες αποστάσεις τόσο με το Πεκίνο, όσο και με την Ουάσιγκτον, χωρίς να πάρουμε τη θέση κανενός στη διαμάχη του ενός με τον άλλο. Ούτε με την Αμερική εναντίον της Κίνας, αλλά ούτε και με την Κίνα κατά της Αμερικής».

Ο ρώσος εμπειρογνώμονας εκφράζει μια επιφυλακτική αισιοδοξία για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. «Το ρωσο-αμερικανικό εμπόριο, αν και δεν είναι μεγάλο σε όγκο, έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε πριν την κρίση. Πιστεύω ότι αυτό επιδρά θετικά, αλλά η δυναμική των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της. Μπαίνει λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη να καθοριστεί η μελλοντική ατζέντα των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων. Κάτι πάντως, που είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, όπως άλλωστε δείχνει η ατμόσφαιρα και η συνθηματολογία στην προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ».

Ωστόσο, σημειώνει, η ένταξη της Ρωσίας στις παγκόσμιες διαδικασίες και το σύστημα, δίνει την ελπίδα ότι η στρατηγική των σχέσεών της τόσο με τη Δύση, όσο και με την Ανατολή, θα παραμένει προβλέψιμη.

http://rbth.gr/articles/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 27/09/2012 14:06:49

  Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις!
  και να σου πω και την συνέχεια;
  τα αναγκαία μέτρα αμέσως μετα την ψήφισή τους θα πάψουν να είναι αναγκαία, στα πρωτοσέλιδα θα κρέμεται ο ένοχος του εγκλήματος -δηλαδή ο Σαμαράς- Με συνοπτικές διαδικασίες και κάτω απο την πίεση του κόσμου που θα θέλει αίμα θα βρεθεί ο αντικαταστάτης του, ο οποίος όμως θα εφαρμόσει τα μέτρα επειδή ετσι αποφάσισε ο προηγούμενος και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
  Με ένα σμπάρο 2 τρυγώνια
  και τα μέτρα θα εφαρμοσθούν και στην κυρίαρχη καρέκλα θα έχουν έναν άνθρωπο του χεριού τους , ο οποίος σα δώρο θα παρει επιμηκυνση κούρεμα κτλπ.
  Τόσο απλό.

 2. sirios avatar
  sirios 27/09/2012 14:26:41

  Στη δεκαετία του '80 τα πράγματα για την Αμερική ήταν πολύ χειρότερα απο σήμερα.
  Η ΕΣΣΔ είχε αναπτυχθεί στρατιωτικά, βιομηχανικά αλλά κυρίως και ιδεολογικοπολιτικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απο την Κίνα σήμερα. Είχε ουσιαστικά εκθρονίσει την Αμερική απο την πρώτη θέση στην παγκόσμια κυριαρχία, στο έδαφος στο νερό και στον αέρα, ακόμα και στο διάστημα, και κυρίως στις ανθρώπινες συνειδήσεις...Και το 1989 έσκασε σαν φούσκα...Τό ίδιο θα πάθει και η Κίνα αν συνεχίσει να ακολουθεί το παράδειγμα της ΕΣΣΔ κατά γράμμα, όπως κάνει σήμερα.
  Ο πόλεμος με συμβατικά όπλα προυποθέτει "συμφωνία κυρίων" . Αν όμως ο ενας εκ των δύο δει οτι χάνει τον πόλεμο, είναι προφανές οτι δεν θα τηρήσει την "συμφωνία κυρίων"
  Οι ΗΠΑ σήμερα μπορούν να καταστρέψουν με τους πυρηνικούς τους πυραύλους ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη γή 200 με 250 φορές αν θυμάμαι καλά.
  Που σημαίνει οτι ακόμα κι αν η πολεμική βιομηχανία τους πάψει να παράγει συμβατικά όπλα, αν η Κίνα τολμήσει να τους επιτεθεί, ο Κινέζος Αρχηγός που θα δώση την εντολή της επίθεσης δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την φράση του και η Κίνα θα έχει εξαφανιστεί ...Και οι Αμερικάνοι, όπως στην περίπτωση της Ιαπωνίας έχουν αποδείξει οτι δεν θα διστάσουν να το (ξανα)κάνουν. Οι Κινέζοι δεν το έχουν καν δοκιμάσει...
  Αλλωστε σήμερα η πρωτοκαθεδρία στον κόσμο δεν εξασφαλίζεται με την στρατιωτική, βιομηχανική και οικονομική υπεροπλία, αλλά με το ΥΠΕΡΟΠΛΟ της πληροφορικής στο οποίο οι Αμερικάνοι προηγούνται όλων των υπολοίπων άγνωστο για πόσες δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια.(Αυτό βασικά ήταν η αιτία που ανάγκασε και την ΕΣΣΔ να παραδοθεί).
  Αν δεν κάνω λάθος όλα τα Κινεζικά επιτεύγματα βασίζονται στα windows του Μπιλ Γκέιτς και σύντομα θα αντικατασταθούν από το καινούριο Windows8. Ξέρουν οι Κινέζοι άν εκεί μέσα δεν υπάρχει αυτόματος " πληροφορικός εκρηκτικός μηχανισμός"? Αλήθεια που βρίσκεται το Κινεζικό Πεντάγωνο στην αναζήτηση της Πυρηνικής Σύντηξης? ή της ενέργειας του κβαντικού κενού, της τεχνητής νοημοσύνης και της νανοτεχνολογίας ή της βιοτεχνολογίας? που αποτελούν κατα τη γνώμη των επειόντων τα μόνα αξια λόγου πεδία των μαχών του 21ου αιώνα?
  Διότι και οι ίδιοι οι Κινέζοι παραδέχονται υποθέτω, οτι το μοναδικό λαμπρό τους Αεροπλανοφόρο όσο κι αν το γυάλισαν, ανήκει στον 19 προς 20 αιώνα και στον 21 θεωρείται οτι έχει υπερβεί την ημερομηνία λήξης του...
  Αν οι Κινέζοι ενδιαφέρονται στ'αλήθεια να εξασφαλίσουν εντός του 21 ου αιώνα ψωμί για όλους τους κατοίκους της αχανούς και όμορφης χώρας τους και να φθάσουν κι αυτοί το προσδόκιμο χρόνο ζωής έστω και της φτωχότερης Αμερικανικής πολιτείας, θα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν στο δρόμο της ταπεινότητας και της σοφίας που τους δίδαξε ο μεγάλος σοφός τους ο Κομφούκιος. Ακόμα κι αν αποκτήσουν κάποια πρωτιά, καλό είναι να μην το δείχνουν προς το παρόν τουλάχιστον...

  • tarzan avatar
   tarzan @ sirios 28/09/2012 09:57:36

   συμφωνώ .Το άρθρο είναι περισσότερο μια ρωσική "αναζήτηση θέσης” στο παγκόσμιο γήπεδο παρά μια ρεαλιστική απεικόνιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας . μόλις τώρα έφτιαξε το πρώτο αεροπλανοφόρο. Δεν διαθέτουν δική τους αποκλειστικά πολεμική αεροβιομηχανια κλπ εξάλλου πιστεύω ούτε καν σκέπτονται
   «ρώσικα» ….

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/09/2012 14:31:27

  ΗΠΑ και Κϊνα συγκεντρώνουν την προσοχή τους γύρω από το στεφάνι του Ειρηνικού Ωκεανού.
  Ανταγωνίζονται για εταιρική σχέση και επιρροη σε μικρότερες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις της Άπω Ανατολής - Ν. Κορέα, Ινδονησία, τώρα πιά και Βιετνάμ - και την πιό παραδοσιακή τοπική δύναμη, Αυστραλία, η οποία εξελίσσεται σε σημαντικό προμηθευτή τροφίμων για τον τεράστιο πληθυσμό της Κίνας.
  Η Ιαπωνία είναι κατά βάθος και λόγω μεγέθους, ένας ακόμη "ανεξάρτητος παίκτης" στα οικονομικά. Με το πέρασμα του χρόνου, το ίδιο γίνεται και η Ινδία.
  Η Ρωσία η πιό πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα και πρώτες ύλες χώρα του πλανήτη (και με την αυτοκρατορική παράδοση μεγάλης δύναμης), είναι αναγκασμένη να χειρίζεται την τριγωνική σχέση με ΗΠΑ και Κϊνα με στρατηγικό βάθος και βαθύ χρονικό ορίζοντα: Η ασυμμετρία της με την Κίνα είναι η βασική γεωπολιτική σταθερά. Δίπλα στην σχεδόν ακατοικητη αλλά γεμάτη πρώτες ύλες και υδρογονάνθρακες Σιβηρία, υπάρχει η πυκνοκατοικημένη και διψασμένη για πρώτες ύλες και ενέργεια Κϊνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας -έμπορος του κόσμου.
  Οι ΗΠΑ είναι (και θα είναι για καιρό) ο μεγαλύτερος πελάτης - εισαγωγέας του κόσμου. Και η ισχυρότερη στρατιωτική μηχανή.
  Δίπλα στο δυναμικό αυτό "τρίγωνο", που γίνεται πολύγωνο με τις μικρότερες πολυπολικές συνιστώσες (Ιαπωνία, Ινδία, Βραζιλία), η Ευρώπη αναζητά ρόλο μιας ακόμη κορυφής του πολυγώνου. Ξέροντας ότι καμμιά μεμονωμένη χώρα της δεν έχει πιά τα φόντα να γίνει μια ακόμη πραγματική κορυφή στο "πολύγωνο του πλανήτη".

  • sirios avatar
   sirios @ Ο Θείος 27/09/2012 18:41:50

   Πολύ σωστά.
   Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την αδιαμφισβήτητη επικράτηση των ΗΠΑ στην κορυφή της γής, οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις ανταγωνίζονται σχηματίζοντας (πάντα υπο το άγρυπνο βλέμμα της Αμερικής) “τρίγωνα” “πολύγωνα του πλανήτη” μέχρι την τελική ενοποίηση όλων που μετα 100 χρόνια ας πούμε θα είναι αναπόφευκτη καθώς θα έχει αρχίσει ο αποικισμός του Αρη...Πρόσφατα είδαμε και λαμβάνουμε πληροφορίες απο τον ρομποτικό πλέον "Κολόμβο του διαστήματος"...

 4. Enzo avatar
  Enzo 27/09/2012 20:44:07

  Η Αμερική κανείς δεν ξέρει πόσες δεκαετίες είναι μπροστά τεχνολογικά .
  Υποθέτω πολλές .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.