17/11/2009 06:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πολιτικό όραμα του Medvedev για τη ΡωσίαΟ Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev   απηύθυνε ομιλία ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου τη περασμένη εβδομάδα, σχετικά με τη κατάσταση στη χώρα. Η ουσία της ομιλίας σηματοδότησε κάτι που φαίνεται σαν ριζική αλλαγή σε σχέση με τη πολιτική και οικονομική στασιμότητα που κυριαρχούσε επί της προεδρίας του προκατόχου του Vladimir Putin, ο οποίος και την παρακολούθησε. Για περισσότερο από μια ώρα, ο Medvedev παρουσίασε με πρωτοφανή ειλικρίνεια, μια ζοφερή εικόνα της χώρας του αλλά και προτάσεις για το πώς θα υπάρξει γενική ανάκαμψη. Στην ουσία, ο πρόεδρος δήλωσε ξερά πως: «ή κολυμπάμε ή πνιγόμαστε». Όλα όσα ανέφερε ήταν μια σαφής διαφοροποίηση του από το καθεστώς που κυριάρχησε στη Ρωσία επί Putin. Ο Medvedev έδειξε να είναι η φιλελεύθερη απάντηση στην διαφθορά και ολιγαρχία του καθεστώτος Putin.

Όπως όμως όλες οι πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου, έτσι και αυτή ήταν ένα «θέαμα» που είχε προσεχτικά σχεδιαστεί και προβαριστεί εκ των προτέρων. Μόλις πριν 2 μήνες, ο πρόεδρος είχε αναρτήσει άρθρο του στη διαδικτυακή εφημερίδα Gazeta.ru. με τίτλο «Εμπρός Ρωσία». Σε αυτό το άρθρο, ρωτούσε τους συμπατριώτες του, για ποιο λόγο είναι κολλημένοι στο παρελθόν, στην εξάρτηση από τους φυσικούς πόρους, και στη διαφθορά. Τους ζήτησε (όπως και ο Ομπάμα στις ΗΠΑ) να σταματήσουν να ρίχνουν το φταίξιμο στους ξένους, να ψάξουν για λύσεις μέσα στη χώρα τους και να εκσυγχρονιστούν. Ο πρόεδρος μάλιστα, δημοσίευσε και μια διεύθυνση email, στην οποία όποιος ήθελε, θα μπορούσε να στείλει «πρακτικές προτάσεις για την ανάπτυξη του κράτους». Ο ζητούμενος εκσυγχρονισμός, που ήταν και η ουσία του άρθρου, αποτέλεσε θέμα συζήτησης για μήνες, στη πολιτική καθημερινότητα της Ρωσίας. 30.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν, στέλνοντας τις παρατηρήσεις τους. Το άρθρο προβλημάτισε και δημιούργησε προσδοκίες σε πολλούς. Και όταν ήρθε επιτέλους η ώρα της ομιλίας του προέδρου, πολλοί αγωνιούσαν για το περιεχόμενο της.  Τελικά ήταν μια ειλικρινής, πλην όμως επίπεδη, ομιλία. «Εκσυγχρονισμός μέσα από τη τεχνολογική καινοτομία, παραγωγή φαρμάκων στη Ρωσία, περισσότεροι ρωσικοί δορυφόροι στο διάστημα, πάταξη της διαφθοράς, φυλάκιση των διεφθαρμένων γραφειοκρατών, αύξηση συντάξεων, στήριξη των ΜΚΟ, βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, κλπ» ήταν το μήνυμα της ομιλίας του προέδρου.

Πέραν αυτών, ο Medvedev είχε το θάρρος να μιλήσει για την ανάγκη μεταρρύθμισης του (ουσιαστικά) μονοκομματικού και ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο πολιτικού συστήματος της Ρωσίας. Ανέφερε ακόμη και την αναγκαιότητα κατάργησης της συλλογής υπογραφών ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει κανείς στις εκλογές (ένας όρος που αποτελεί εργαλείο απομόνωσης των μη αρεστών στο καθεστώς).

Άλλα σημεία της ομιλίας που προβλημάτισαν, ήταν το κάλεσμα για τεχνολογική επανάσταση, αλλά με τη πάλαι ποτέ σοβιετική μεθοδολογία, εντολών δηλαδή άνωθεν, με υλοποίηση από γραφειοκρατικά και  διεφθαρμένα κέντρα παραγωγής.

Πολλοί παραξενεύτηκαν όταν άκουσαν τον πρόεδρο να μιλάει για την ανάγκη πλήρους στήριξης των ΜΚΟ. Πρόσφατα όμως εκδιώχθηκαν, χωρίς καμία εξήγηση από τη Μόσχα, οι δυο παλαιότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Andrei Sakharov, Helsinki Group. Προφανώς ο Medvedev απευθύνεται μόνο σε ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ορφανά, και όχι με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τσετσενία. Αυτές μάλλον αποτελούνται από κακοπροαίρετους σαμποτέρ, κατά τον Medvedev.

«Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας δεν σημαίνει και την αποδυνάμωση της τάξης της κοινωνίας» είπε, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε απόπειρα, μέσω δημοκρατικών συνθημάτων… να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, και να διασπαστεί η κοινωνία, θα παταχθεί». Η δήλωση αυτή πάγωσε τα αίματα σε όλους όσοι είχαν παρασυρθεί από τη προηγούμενη ηπιότητα της ομιλίας του.

Ακόμη και τα μέλη του δικού του κόμματος, φάνηκαν σκεπτικά. Ο βουλευτής Boris Resnik δήλωσε: «Όλες αυτές οι ομιλίες είναι καλές. Όλοι λένε τα σωστά πράγματα. Θα ήθελα όμως να τα δω να γίνονται πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλά εμπόδια: ρουτίνα, αδράνεια, αδιαφορία…».

Αυτά όμως δεν είναι τα κύρια εμπόδια για τα σχέδια του Medvedev. Ο ίδιος μίλησε για συστημική αλλαγή, αν και όσα πρότεινε είναι είτε νεφελώδη, ή αδύνατον να εφαρμοστούν, ή πολύ συγκεκριμένα, ή πολύ επιφανειακά. Και όπως έχει δείξει η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η Ρωσία δεν χρειάζεται κοσμητική χειρουργική, αλλά τετραπλό μπάϊ πάς!

Πέρα από όλα αυτά,  και όπως γράφει το Carnegie Center της Μόσχας, ακόμη και αν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες εκλογικές αλλαγές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, «Μπορείς να ψηφίσεις όποιον νόμο θέλεις, αλλά αν έχεις πλειοψηφία στη Δούμα, μπορείς να παρακάμψεις τον κάθε νόμο…».

Και τέλος, τι γίνεται με τον Putin; Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την ομιλία καθήμενος στη πρώτη σειρά, εναλλασσόμενος μεταξύ «τσαντίλας» και βαριεστιμάρας. Πάντως ουδείς αντιλήφθηκε την οποιαδήποτε ρήξη μεταξύ των δυο πολιτικών ανδρών. Κυβερνούν μαζί, και ο Putin κυβερνά και τους δυο τους. Αυτή είναι η ισορροπία της  ρωσικής εξουσίας. Ο πρωθυπουργός, είναι σίγουρο πως  προείδε και μάλιστα προϋπόγραψε την ομιλία του προέδρου. Όπως λέει ένας πολιτικός αναλυτής, «Πρόκειται για μετεξέλιξη του Πουτινισμού σε μια πιο ελαφριά έκδοσή του… ο Medvedev δεν αντιμάχεται τον Putin, είναι απλά η φιλελεύθερη εκδοχή του». Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως το 80% των Ρώσων συμφωνεί ότι ο πρώτος 1 ½ χρόνος της κυβέρνησης του Medvedev, αποτελεί απλά τη συνέχεια της διακυβέρνησης του προκατόχου του.

Ο Medvedev δεν μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του από μόνος του, ακόμη και με τη Δούμα δική του. Χρειάζεται τη στήριξη των διάφορων ελίτ, οι οποίες δεν θα διακινδύνευαν να στηρίξουν τον Medvedev, όταν ξέρουν πως ο Putin μπορεί πολύ εύκολα να ξανααρπάξει τη προεδρία το 2012, για άλλα 12 χρόνια! Και το μέλος των ελίτ που ο πρόεδρος χρειάζεται περισσότερο από όλους είναι ο ίδιος ο Putin. Τα λόγια του Medvedev είναι και τα λόγια του Putin . Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις επ`αυτού. Και αυτό το γνωρίζει καλά, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας.

 Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.