#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2011 08:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παιχνίδι των μυστικών υπηρεσιών στη ΛιβύηΤο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court ICC) θα πρέπει να μας εξηγήσει πως και γιατί επιβεβαίωσε τη πληροφορία των ανταρτών, ότι δήθεν συνελήφθη ο γιος του Καντάφι Seif al-Islam, όταν ο ίδιος το διέψευσε αυτοπροσώπως ενώπιον ξένων ανταποκριτών.

Λίγο πριν, το Δικαστήριο, μέσω των εκπροσώπων του Fadi El Abdallah και Luis Moreno-Ocampo, είχε επιβεβαιώσει τη σύλληψη του νεαρού Λίβυου τυράννου. Μάλιστα, όπως είπαν οι εκπρόσωποι, το Δικαστήριο εξετάζει τους τρόπους μεταφοράς του Seif al-Islam στη Χάγη, σύμφωνα νε τα προβλεπόμενα από την Απόφαση 1970 του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Μετά τη ζωντανή εμφάνιση του Seif al-Islam, ο El Abdallah επανήλθε, υπαναχωρώντας από την αρχική του δήλωση, λέγοντας πως δεν είχε λάβει επίσημη διαβεβαίωση όσον αφορά στη σύλληψη του ηγέτη.

Το ερώτημα είναι πως γίνεται και ένας ουδέτερος θεσμός, όπως το Διεθνές Δικαστήριο κάνει μια τέτοια «πατάτα»; Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Το συμβάν δεν είναι απλά ένα προϊόν του προπαγανδιστικού μηχανισμού της λιβυκής αντιπολίτευσης. Είναι όμως προϊόν μιας ευρύτερης εκστρατείας παραπληροφόρησης από πλευράς Δυτικών μυστικών υπηρεσιών που επιχειρούν στη Λιβύη.

Όταν στα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, το STRATFOR τόνισε δυο σημεία: Η αεροπορική ισχύς δεν αρκεί για να πέσει το καθεστώς, και η εκστρατεία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ όσο νομίζουν κάποιοι. Η όλη Νατοϊκή εκστρατεία βασίστηκε σε μια ανθρωπιστική μυθοπλασία, με σκοπό την «επικράτηση της δημοκρατίας». Κανένας όμως από τους συμμετέχοντες συμμάχους δεν ήθελε να αφιερώσει πόρους, ειδικά χερσαίες δυνάμεις, προκειμένου να ηττηθεί το καθεστώς. Οι πολιτικοί περιορισμοί, η «θολούρα» του αντάρτικου κινήματος, και το γεγονός της απροθυμίας των κρατών να χύσουν αίμα για μια σύγκρουση που δεν τους αφορά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική εξέλιξη της επέμβασης. Έτσι, το ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να πολεμήσει έναν πόλεμο με περιορισμένους πόρους. Για αυτό και βασίστηκε στη δημιουργικότητα. Εν ολίγοις, το ΝΑΤΟ ήθελε να βρει τρόπους διαμόρφωσης της πολιτικής πραγματικότητας στο έδαφος, χωρίς να αυξήσει το στρατιωτικό του βάρος.

Όπως είπε κάποτε ο στρατηγιστής Sun Tzu: «Το να κερδίσεις εκατό νίκες σε εκατό μάχες δεν είναι το σπουδαιότερο. Το σπουδαιότερο είναι να νικήσεις τον στρατό του εχθρού, χωρίς καν να πολεμήσεις». Ο πόλεμος, σύμφωνα με τον Sun Tzu, είναι βασισμένος στη παραπλάνηση. Και στη περίπτωση της Λιβύης, το ΝΑΤΟ έπρεπε να διαμορφώσει μια ψευδαίσθηση (ότι το Μεταβατικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να κυβερνήσει, και ο Καντάφι έτοιμος να φύγει) παρουσιάζοντάς την ως πραγματικότητα. Έτσι, χρησιμοποιήθηκε ένα σύνθετο σχέδιο παραπληροφόρησης.

Από την αρχή της επέμβασης, είδαμε στοιχεία αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης. Είδαμε προφίλ των νέων ηγετών των ανταρτών να φιλοτεχνούνται στα Δυτικά ΜΜΕ, ως φωτισμένοι, φιλελεύθεροι, ικανοί να κυβερνήσουν. Σημειώνονταν μάλιστα ότι οι ηγέτες αυτοί έχουν αμνηστία από το Διεθνές Δικαστήριο, παρά τον προηγούμενο βίο τους δίπλα στον Καντάφι. Αυτό που ήταν δύσκολο να κρυφτεί ήταν η «κατσαπλιάδικη» φύση του αντάρτικου στρατού. Για αυτό και η Δύση απέστειλε κλιμάκια ειδικών δυνάμεων για να εξοπλίσει και να οργανώσει τους αντάρτες. Αυτά τα κλιμάκια είναι που εξουδετέρωσαν τις αμυντικές γραμμές του καθεστώτος, επιτρέποντας στους αντάρτες να προωθηθούν στη Τρίπολη, και πιστώνοντάς τους τη νίκη.

Το κλειδί στη παραπάνω επιχείρηση ήταν η ικανότητα του ΝΑΤΟ να πείσει τους Λίβυους, και ειδικά στη πρωτεύουσα, ότι ο Καντάφι είναι στη γωνία, και ο πόλεμος κρίθηκε. Η εικόνα του συλληφθέντος γιου του θα έδινε την ευκαιρία στο λαό να αναθαρρήσει και να βγει στους δρόμους, πείθοντας τους πιστούς στο καθεστώς μαχητές να εγκαταλείψουν κάθε αντίσταση.

Και ποιος είναι καλύτερος τρόπος ενίσχυσης αυτής της παραπλάνησης από το να περάσουν πληροφορίες μέσω του συστήματος, και να οδηγηθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε μια σπάνια και άκρως αποτελεσματική ανακοίνωση, επιβεβαίωσης της σύλληψης του Seif al-Islam;

Αυτό λοιπόν ήταν το σχέδιο, μέχρι που ο Seif al-Islam εμφανίστηκε δημοσίως, καταρρίπτοντας την αξιοπιστία όχι  μόνο των ανταρτών, αλλά και του Δικαστηρίου. Η συνεχώς επαναλαμβανόμενη απαίτηση της Δύσης για παραπομπή του Καντάφι στη Χάγη, είναι αυτό ακριβώς που εμποδίζει τον Καντάφι να παραδοθεί. Ο Καντάφι και οι στενοί του συνεργάτες έχουν να χάσουν πολλά αν παραδοθούν. Και τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών μας δείχνουν πως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Οι καθεστωτικές δυνάμεις δεν δείχνουν να παραδίνονται.

Η γκάφα αυτή των μυστικών υπηρεσιών θα δημιουργήσει τριβές μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καθώς η επέλαση της Τρίπολης αρχίζει να χάνει την ορμή της. Σίγουρα ο Καντάφι αναγνωρίζει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια εναντίον του ΝΑΤΟ. Μπορεί να επιλέξει να σταματήσει να αντιστέκεται, να στηριχτεί στις δυνάμεις του στη Σύρτη και στη Σάμπα, και να περιμένει, με τον πόλεμο να συνεχίζεται. Ο ορισμός που δίνει στη νίκη είναι απλός: Επιβίωση. Όσο λοιπόν αντέχει, τόσο φθείρεται το ΝΑΤΟ, και οδηγείται προς διαπραγματεύσεις.

Αυτή η τακτική μπορεί να είναι δύσκολη για τον Καντάφι, αλλά η δυνατότητα του να επιβιώνει δεν μπορεί να απαξιωθεί από μια σειρά αντάρτικων επιτυχιών. Όσο αντέχει τον πόλεμο, τόσο διαβρώνει την υπομονή του ΝΑΤΟ, κερδίζοντας χώρο και χρόνο ώστε οι εσωτερικές τριβές της αντιπολίτευσης να βγουν στην επιφάνεια.

 

STRATFOR

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/08/2011 11:28:15

  Το ψέμα σε τόσο βάρβαρη κλίμακα είναι αδύνατο να φτιασιδωθεί, ακόμα και από τους μετρ του είδους.
  Ως και το Στρατφορ είναι αναγκασμένο να γράψει ότι, οι "αντικαθεστωτικοί" είναι κατσαπλιάδες.

  Μισθοφορικές λεγεώνες, φύλαρχοι από 200 φυλές, αλκαιντιστές και πληρωμένοι δολοφόνοι. Αυτοί είναι οι αντικαθεστωτικοί που ενίσχυσε η συμμαχία.

  Ένα καθεστώς 42 ετών είναι πάντα τόσο σάπιο όσο λέει η λέξη.
  Παρόλα αυτά, ο Καντάφι έχει ακόμα ισχυρά ερείσματα στο λαό του, γιατί ΔΟΥΛΕΨΕ γι αυτόν το λαό.
  Τους ένωσε, τους στέγασε, τους πότισε -στην κυριολεξία αυτό, έφτιαξε το μεγαλύτερο υδρευτικό δίκτυο που υπάρχει σε άνυδρη αφρικανική ερημοχώρα και το Νάτο φρόντισε να του το βομβαρδίσει για να επιστρέψουν πάλι σε καταστάσεις πρωτόγονες- τους εξόπλισε -με ότι λέει η λέξη, νομιμα- τους έδωσε δουλειές, ήθελε νόμισμα και ένωση αφρικανικών λαών.

  Αν δεν καθόταν πάνω σε τόσο καλής ποιότητας πετρέλαιο όσο το λιβυκό, είναι βέβαιο ότι οι παραπάνω σκέψεις δεν θα περνούσαν καν από το μυαλό του.
  Ούτε όμως και από το μυαλό του Νάτο να ασχοληθεί με ένα ξερικό οικόπεδο της Σαχάρας.
  Το πολύ πολύ να το είχαν δώσει στους Γερμανούς να παίζουν με τα ηλιακά τους καθρεφτάκια.

  Ατύχησε ο Καντάφι, ατύχησε και ο λαός του.

  Μαύρος Χρυσός.
  Για τις χώρες όπου ανευρίσκεται, ο Μαύρος Χρυσός γίνεται Μαύρη Κατάρα... αν τύχει και δεν διοικούνται από Ναιναίκους δοσίλογους τροϊκοτσολιάδες...

  Και ο Καντάφι μπορεί να είναι πολλά, αλλά νενέκος δεν είναι.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αλλενάκι 25/08/2011 11:47:55

   μα οι αμερικάνοι τα είχαν ψιλοβρει με τον Καντάφι μετά τις βόμβες στην τέντα του. Ο ίδιος ο Ράμσφελντ είχε παρέμβει κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ, με το απλό επιχείρημα ότι δεν είναι καλός άνθρωπος, άλλα έχει χειρότερους (καλός κακός για τα; συμφέροντα των ΗΠΑ, όχι με την ...θρησκευτική έννοια).

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ archaeopteryx 25/08/2011 12:00:29

    εννοείται ότι τα είχαν ψιλοβρει 42 χρόνια τώρα...
    και τότε γιατί γινεται όλο αυτό;

    ποιο το νόημα να καταστρέψεις τις υποδομές της χώρας, να περιμένεις 3 χρόνια για να φθάσει την παραγωγή πετρελαίου στα αλλοτινά της επίπεδα

    να προκαλέσεις μίσος και σφαγές 40.000 αμάχων, να τους διαλύσεις, να αναγκαστείς να στείλεις και εκεί στρατεύματα και να σου στέλνουν πίσω φέρετρα

    τι νόημα έχει να δημιουργείς συνεχώς νέα Ιράκ και νέα Αφγανιστάν;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ αλλενάκι 25/08/2011 13:27:41

     Για να το κάνουν, αλλενάκι, κάποιο νόημα θα έχει. Γιατί το κάνουν συνέχεια! Ωστόσο, ομολογώ κι εγώ ότι θέλουμε ακόμη αρκετά δεδομένα, μέχρι να διαμορφώσουμε γνώμη να δούμε ΓΙΑΤΙ το κάνουν.

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ αλλενάκι 25/08/2011 23:37:23

   Καλά τα λες Ντολόρες!!!

 2. Φίλος avatar
  Φίλος 25/08/2011 14:34:51

  @αλλενάκι είπε:
  "εννοείται ότι τα είχαν ψιλοβρει 42 χρόνια τώρα…
  και τότε γιατί γινεται όλο αυτό; "

  Για τον ίδιο (πιθανόν) λόγο που οι "σύμμαχοι" προσπάθησαν να στείλουν τον ένα στο χώμα και τον άλλο φυλακή.
  Μιλώ για τους Quadafi και Strauss Kahn (μεταξύ άλλων) και των άκαιρων προσπαθειών τους για προώθηση νομισματικών πολιτικών, αντίθετων προς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. (τουλάχιστον ως προς το timing)

  Μιά ιδέα μόνο (το τονίζω: μιά ιδέα μόνο) μπορείς να πάρεις απ' εδώ:
  h++p://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_2165.html

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Φίλος 25/08/2011 18:06:01

   ευχαριστώ Φίλε, το πρόσθεσα σε σύνδεσμο

 3. Apatsi avatar
  Apatsi 25/08/2011 23:34:06

  Το δολλάριο βασίζεται στο μαύρο χρυσό κι όχι στον χρυσό (που δεν υπάρχει). Αν ο Καντάφι επέλεξε την πολιτική του μηδέν χρέους-ισχυρό νόμισμα μέσα στη χώρα ακόμη και με κόψιμο χρυσού νομίσματος-και το κυριώτερο συναλλαγές σε ευρώ, αυτό σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να υποστείς επίθεση. Ότι ακριβώς έπαθε και ο Σαντάμ.

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ Apatsi 25/08/2011 23:38:25

   Σωστός!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.