Το νέο σχέδιο της Ευρώπης για το μεταναστευτικό
14/05/2015 14:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέο σχέδιο της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασισμένη μάλιστα σε ελληνική πρόταση. Η πρόταση στοχεύει στην αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων και αντιμετωπίζει τις «βασικές αιτίες» του γιατί οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Περίπου 1.800 άνθρωποι έχουν –επισήμως- πεθάνει στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα από την αρχή του έτους, κάτι που πίεσε την ΕΕ να δράσει. Ο Επίτροπος ΕΕ για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι το «δεν πρόκειται να ανοίξουν ή να κλείσουν τα σύνορα, διότι και τα δύο είναι εκτός πραγματικότητας». Αλλά η προσέγγιση της ΕΕ, που ανακοίνωσαν από κοινού στις Βρυξέλλες ο Αβραμόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, φαίνεται να έχει σχέση και με τα δύο. Προβλέπονται σχέδια για να εξαπολύονται στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των διακινητών μεταναστών στη Λιβύη. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, θα συζητήσουν ένα σχέδιο 19 σελίδων που προετοίμασε η Μογκερίνι και το οποίο διέρρευσε στον Guardian.

Αναζήτηση και καταστροφή

Σύμφωνα με αυτό, η επιχείρηση «θα παρέχει την επίβλεψη, τη συγκέντρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων σωματεμπορίας προς και από την περιοχή της νότιας κεντρικής Μεσογείου» και θα εμποδίζει τα σκάφη των λαθρεμπόρων, ενδεχομένως μέσω της καταστροφής τους. Το σχέδιο στοχεύει επίσης, ευρύτερα, και στην διάλυση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων. Αναφέρεται σε «δράση κατά μήκος των ακτών σε λιμάνια, ενάντια σε σκάφη λαθρεμπόρων και στα περιουσιακά τους στοιχεία, προτού αυτά χρησιμοποιηθούν».

Σημειώνει επίσης ότι «η [στρατιωτική] παρουσία στην ξηρά θα μπορούσε να προβλεφθεί αν είχε επιτεύχθηκε συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές». Αλλά προειδοποιεί ότι «η τρομοκρατική παρουσία στην περιοχή... αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Τα μέτρα που λαμβάνονται στην ξηρά θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε ένα εχθρικό περιβάλλον».

Η πρόθεση είναι να επιτευχθεί εσωτερική συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Αλλά η δράση θα απαιτήσει επίσης την έγκριση του ΟΗΕ, με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να συντάσσουν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι αιτούντες άσυλο

Από την πιο ανοικτή πλευρά, η Επιτροπή επιθυμεί να δημιουργήσει δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη διανομή των αιτούντων άσυλο ώστε να μοιραστεί η ζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχεται ο αιτών άσυλο είναι υπεύθυνη γι 'αυτόν. Ωστόσο, η Επιτροπή επιθυμεί να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης στη Συνθήκη της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, σύμφωνα με το ΑΕΠ των κρατών-μελών, το μέγεθος του πληθυσμού, τα επίπεδα της ανεργίας, καθώς και τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχουν ήδη φιλοξενήσει. Επιθυμεί επίσης να στοχεύει σε ανθρώπους που έχουν ένα υψηλό ποσοστό αναγνώρισης για το άσυλο, όπως οι Σύριοι και οι κάτοικοι της Ερυθραίας, και να στέλνει πίσω περισσότερους οι οποίοι δεν καταφέρνουν να πάρουν άσυλο.

Ένα παράρτημα που προσαρτήθηκε στο σχέδιο δείχνει ένα μοντέλο, αν γίνει αποδεκτή η πρόταση, όπου η Γερμανία θα λάβει τη μερίδα του λέοντος με 18,42%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 14,17% και στην Ιταλία με 11,84%. Η Γερμανία έχει σήμερα το 35 τοις εκατό όλων των αιτούντων άσυλο, σε σύγκριση με μόνο το 4 τοις εκατό στην Ολλανδία. «Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, οι οποίοι έχουν ήδη φτάσει στις ακτές μας, θα διανεμηθούν σε άλλα κράτη-μέλη τα οποία στη συνέχεια θα αναλάβουν τη φροντίδα της επεξεργασίας υποδοχής και ασύλου», δήλωσε ο Τίμερμανς.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι οι προσωπικές ανάγκες των ανθρώπων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη: «Εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον με τον σύζυγό του στη Σουηδία, στην Πολωνία. Γι 'αυτό και θα εξετάσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς, πριν από τον μηχανισμό μετεγκατάστασης». Εν τω μεταξύ, τα δακτυλικά αποτυπώματα του αιτούντος άσυλο θα εισάγονται στο Eurodac, το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, για να τους αποτρέψει να επιστρέψουν.

20.000 πρόσφυγες

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης ένα πανευρωπαϊκό σύστημα διακανονισμού για 20.000 πρόσφυγες από το τέλος του μήνα. Το σχέδιο θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Κάθε κράτος-μέλος θα λάβει ένα συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο ποσόστωσης με το άσυλο.

Εάν εγκριθεί και αν όλα τα κράτη μέλη συμμετέχουν – ανάμεσά τους και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία, που μπορούν να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν ή όχι- τότε η Γερμανία θα λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, δηλαδή 3.086 άτομα ή 15,43 τοις εκατό του συνόλου. Η Γαλλία θα λάβει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό με 2.375 πρόσφυγες, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.309. Οι αριθμοί αυτοί βέβαια δεν σημαίνουν και πολλά, δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι από τη Συρία και μόνο, ως επί το πλείστον στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ υποδέχονται 70.000 πρόσφυγες σε έναν χρόνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για το υποχρεωτικό σύστημα διανομής των αιτούντων άσυλο. Είπε επίσης ότι οι οικονομικοί μετανάστες που συλλαμβάνονται στη θάλασσα θα πρέπει να στέλνονται πίσω. Ο Τίμερμανς είπε ότι η επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν καμία πιθανότητα να πάρουν άσυλο είναι απαραίτητη. Ο Αβραμόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός Frontex της ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί «έτσι ώστε οι μετανάστες που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος να επαναπατρίζονται».

https://euobserver.com/justice/128708

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ουαί ημίν... avatar
  Ουαί ημίν... 14/05/2015 15:57:12

  Θα περιμένουμε να δούμε έργα. Γιατί από ευχές και λόγια των Ευρωπαίων γενικώς, χορτάσαμε. Αν υπάρχει η βούληση, το τελειώνουν το τέρας. Αλλά όσο δεν δαγκώνει τα δικά τους πόδια, παριστάνουν υποκριτικά τους σπλαγχνικούς, εκ μακρών.

 2. ΤΤ avatar
  ΤΤ 14/05/2015 19:14:46

  Καταλάβατε ότι μιλάει για κατανομή προσφύγων, δηλαδή 20.000 άτομα το έτος. Ο όγκος των παρανόμων στην Ελλάδα (20.000 μπήκαν μόνο τον Απρίλιο) δεν είναι πρόσφυγες, είναι απλά φτωχοί, που τους καλέσαμε εμείς και τους αμολάμε στην Ομόνοια. Επίσης στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά σκαφών θα γίνουν βεβαίως στην Λιβύη, κι όχι στην ΄΄σύμμαχο'' Τουρκία, σε απόσταση λιγότερο από μίλι από τις ελληνικές ακτές. Εξάλλου η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα, ε Τασία;
  Η Ιταλία που φωνάζει θα βοηθηθεί.
  Οι Έλληνες ΕΠΕΛΕΞΑΝ αυτοκτονία δια της ψήφου. ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ.

  • saloniki avatar
   saloniki @ ΤΤ 14/05/2015 21:01:40

   Την τροπολογία -πάντως-για το τζαμί την ψήφισε και η Ν.Δ.

   • ΤΤ avatar
    ΤΤ @ saloniki 16/05/2015 12:47:28

    Κι αυτό έχει την σημασία του, αλλά όχι τόσο μεγάλη πια. Η Άλωση έρχεται με βήμα ταχύ. Αν σας φαίνεται αδιανόητη η πτώση της Αθήνας, σκεφτείτε: Λίβανος, Γιουγκοσλαβία, Κόσοβο, Λευκωσία, Σμύρνη.
    Ποιός θα φανταζόταν σύνορα στην Λευκωσία, από μια μειονότητα του 14%;
    Το δε 1920 οι Έλληνες της ζώνης Σμύρνης ήταν περισσότεροι απο τους Αθηναίους. Oι Έλληνες επέλεξαν, όπως το 1920, όπως το 1438.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.