#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το "νέο", παγκοσμιοποιημένο, ΝΑΤΟ τα βρήκε με την Ρωσία (προσωρινά;)Όπως ανακοίνωσε  χθες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ  Anders Fogh Rasmussen, η Ρωσία συμφώνησε να συνεργαστεί με τη συμμαχία στην ανάπτυξη και εγκατάσταση του νέου αμυντικού αντιπυραυλικού της προγράμματος. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως δεν αποτελούν πια απειλή η μία για την άλλη. «Για πρώτη φορά, Ρωσία και ΝΑΤΟ θα συνεργαστούν σε θέματα άμυνας», δήλωσε ο Rasmussen.

Από τη πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev αναφέρθηκε στο τέλος μιας «δύσκολης περιόδους, γεμάτης εντάσεις».Λίγο πριν, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα αμυντικό πρόγραμμα που θα έχει σκοπό του την απόκρουση τυχόν πυραυλικών επιθέσεων εναντίον της Ευρώπης.

Παρά τη συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, υπάρχουν πολλοί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις , στο ρωσικό κοινοβούλιο, και στο Κρεμλίνο, που παραμένουν σκεπτικοί απέναντι στις προθέσεις του ΝΑΤΟ. Κάποιοι  Ρώσοι αναλυτές βλέπουν την σαφώς μαλακότερη στάση του Medvedev, ως ένδειξη αποστασιοποίησης από τον Vladimir Putin. Οι δυο άνδρες μπορεί να είναι αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές του 2012, και συνεπώς ο Medvedev να θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αυτόν που είναι σε καλύτερη θέση να συναλλαγεί με τη Δύση, εξ ού και οι δηλώσεις του περί «μιας νέας περιόδου θερμότερων σχέσεων» μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ μοιάζει να εισέπραξε ότι ήθελε από τη Μόσχα, στα ζητήματα των διόδων προς το Αφγανιστάν και στη συνεργασία σε θέματα καταπολέμησης ναρκωτικών, τρομοκρατίας, και πειρατείας.

Ο Medvedev χαιρέτισε τη θετική ατμόσφαιρα της συνόδου και συνεχάρη τον Ομπάμα για τη θαρραλέα απόρριψη της προηγούμενης εκδοχής της αντιπυραυλικής ασπίδας που ήθελε να εφαρμόσει ο προκάτοχός του George W Bush.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε πως το εν λόγω σύστημα είναι ακόμη αβέβαιο, και θα πετύχει μόνον εφόσον καταστεί παγκόσμιο. Προειδοποίησε μάλιστα, πως η χώρα του δέχεται τη συνεργασία, αλλά μόνο με τον όρο ότι θα υπάρχει πλήρης ανταλλαγή και μοίρασμα πληροφοριών μεταξύ των δυο πλευρών.

Η διήμερη σύνοδος της Λισσαβόνας θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία του ΝΑΤΟ, καθώς επαναπροσδιορίζει τόσο τη στρατηγική, όσο και τους νέους στόχους της συμμαχίας.

Η νέα λοιπόν στρατηγική που συμφωνήθηκε στη Λισσαβόνα έχει να κάνει με ένα ΝΑΤΟ που θα επιχειρεί σε έναν «παγκοσμιοποιημένο» περιβάλλον. Οι σημερινές απειλές εναντίον της Ευρώπης, δεν προέρχονται τόσο από τη Ρωσία όσο από τρομοκρατικές επιθέσεις, ηλεκτρονικές  «κυβερνο-επιθέσεις», επιθέσεις εναντίον υποδομών ενέργειας και από τη πειρατεία.

Το «νέο» ΝΑΤΟ εκτείνεται πλέον και πέραν της Ευρώπης. Η αποστολή του στο Αφγανιστάν είναι το μεγαλύτερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα. Παράλληλα, η συμμαχία παρέχει υποστήριξη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό και επίσης συζητιέται το ενδεχόμενο παρέμβασης στη Μ. Ανατολή, μέσω αποστολής στρατευμάτων, σε περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καταφέρουν να πετύχουν τη μεταξύ τους ειρήνευση.

S.A.-BBC, CNN

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 21/11/2010 11:53:46

  Πέρα από το πολιτικό κομμάτι που αφορά το εσωτερικό της Ρωσίας και τις σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη ,αυτό που περιγράφεται πρέπει να το δούμε και από στρατιωτική και ουσιαστικά οικονομική πλευρά.
  Η Ρωσία ως τώρα απευθύνεται σε αγοραστές οπλικών συστημάτων κυρίως εκτός ΝΑΤΟ,με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως την Ελλάδα με τα γνωστά όμως προβλήματα(αποβατικά αεροστρώματα σε αχρηστία,s300 σε αγρανάπαυση, TORM1 χωρίς ανταλλακτικά παρά την αποτελεσματικότητα τους).
  Με την συμφωνία αυτή η Ρωσία μπαίνει δυναμικά σε μια αγορά (τις χώρες του ΝΑΤΟ) με ένα προϊόν που το κατέχει άριστα (πυραυλικά συστήματα).
  Μάλιστα εδώ και καιρό η Ρωσία έχει κάνει βήματα καλής θέλησης προς αυτή την κατεύθυνση ,δηλαδή προσέγγισης των δυτικών αγορών και τεχνολογιών, παραγγέλνοντας από τη Γαλλία πλοία μεταφοράς ελικοπτέρων,κάτι σαν αεροπλανοφόρα δηλαδή.
  Αυτό δηλαδή που βλέπουμε είναι μια γενικότερη προσπάθεια της Ρωσίας να προσεγγίσει υποψήφιους αγοραστές που ανήκουν στο ΝΑΤΟ με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συστημάτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.