#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/09/2011 07:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μεγάλο άλμα της Α. ΜέρκελΗ Angela Merkel βρίσκεται σε δίλημμα. Η κρίση της ευρωζώνης την έχει  κάνει να σκέφτεται να πραγματοποιήσει  ένα πολιτικό άλμα. Και συνήθως, την απόφασή της την  παίρνει τη τελευταία στιγμή.

Όπως λένε οι αντίπαλοί της, κάθε κίνηση που έχει κάνει η καγκελάριος, αποδεικνύει ότι απλά αντιδρά στα γεγονότα, αντί να τα καθορίζει. Κι αυτό, ανεβάζει το κόστος της κάθε απόφασης που παίρνει.

Αν τη ρωτήσει όμως κάποιος, γιατί κάνει αυτά που κάνει, η απάντησή της είναι αφοπλιστικά ειλικρινής. «Είμαι τύπος ανθρώπου που περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες, πριν αποφασίσω για κάτι», είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφους.

Τελευταία, μοιάζει σαν το πάζλ της Merkel αναφορικά με την κρίση της ευρωζώνης, να συμπληρώνεται. Μήπως είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα;

Από την αρχή της κρίσης, όλοι αναρωτιούνται: Τι είναι αυτό που θέλει η Γερμανία;

Η απάντηση είναι απλή, αρκεί να θέλουμε να την ακούσουμε. Ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς τους εταίρους του, το Βερολίνο θέλει να επαναφέρει τη πολιτική ένωση στη νομισματική, κάτι που είχε αποκλεισθεί στη Σύνοδο του Δουβλίνου το 1990.

Σήμερα, η Merkel μοιάζει να έχει ξεκινήσει μια πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πριν από λίγες ημέρες, μόλις πήρε το πράσινο φως για τις περσινές διασώσεις, έβγαλε έναν από τους πιο συγκινητικούς λόγους της, ζητώντας μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ένωση, ώστε «να αντιστραφούν δεκαετίες ψευδούς φιλοσοφίας».

«Το μήνυμα ήταν ότι η ανάπτυξη αποτελούσε τη προτεραιότητα, ασχέτως κόστους, και ακόμη και με χρέος αν χρειάζεται, και μετά να μη πληρώνουμε τίποτα όταν οι καιροί είναι καλοί. Έτσι καταλήξαμε με δεκαετίες χρέους στις πλάτες μας», είπε.

Σύμφωνα με τη κοσμοθέαση της Merkel, το χρέος είναι το ζιζάνιο που πνίγει την ευρωζώνη. Το ζιζανιοκτόνο είναι η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις. Για να κρατηθεί υγιής ο κήπος, χρειάζεται οικονομική διακυβέρνηση.

Αυτή η «ολοκληρωτική» σκέψη τρελαίνει πολλούς από τους εταίρους της στην ΕΕ. Δεν σκέφτονται όμως όλοι οι Γερμανοί όπως αυτή. Σε μια σειρά από πρόσφατες πολιτικές συζητήσεις στη Bundestag , αποδείχθηκε ότι η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας διαφέρει κατά πολύ μεταξύ της, τουλάχιστον στο ζήτημα της οικονομίας.

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Sigmar Gabriel διέλυσε τη συνταγή λιτότητας της καγκελαρίου. «Χρειαζόμαστε σταθερότητα τιμών, οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, και εμπορικό ισοζύγιο… αυτή είναι η απάντηση για την Ευρώπη», είπε.

Παρά τις διαφωνίες του όμως, συμφώνησε με την ανάγκη μεγαλύτερης επίβλεψης από πλευράς ΕΕ επί της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών. Αν μη τι άλλο, το κόμμα του κατακρίνει την Merkel πως δεν έκανε όσα έπρεπε και όταν έπρεπε. «Ποιος πρέπει να καθορίζει την οικονομική ικανότητα μιας χώρας μέλους; Μια δημοκρατική και νόμιμη ΕΕ, ή μια ανώνυμη χρηματοπιστωτική αγορά, που σε αυτή τη φάση στοιχηματίζει για τα πάντα, αρκεί να κερδίσει χρήματα;».

Δυο μόλις εβδομάδες μετά τη κριτική του Helmut Kohl ότι η Γερμανία δεν πορεύεται ευρωπαϊκά, το Βερολίνο σφύζει από συζητήσεις σχετικά με την ΕΕ. Μάλιστα, ξαναμπήκε στο τραπέζι η άποψη για μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων. Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, που το είχε προτείνει πριν από 15  χρόνια, στηρίζει μια ευρωζώνη με έναν στενό πυρήνα, και με σφιχτή οικονομική διακυβέρνηση, αλλά δεν βάζει χρονικά πλαίσια.

Από την άλλη, ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder μιλάει στο Der Spiegel, παροτρύνοντας τη Merkel να μη κωλυσιεργεί, και να συστήσει έναν σφιχτό πυρήνα στην ευρωζώνη, με σκοπό τη δημοσιονομική και πολιτική ένωση, αφήνοντας όμως απ έξω τη Βρετανία.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, η ΕΕ χρειάζεται νέους κανονισμούς. Έτσι, η Merkel ανακοίνωσε στη Bundestag ότι θέλει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις υποχρεωτικές, και την επίβλεψη των προϋπολογισμών δεσμευτική. Το μήνυμά της: Καιρός να ξεχάσουμε το ταμπού της τροποποίησης της ιδρυτικής συνθήκης.

Και ενώ ετοιμάζεται για το μεγάλο πολιτικό άλμα, μαζεύονται τα σύννεφα στον ορίζοντα. Οι προγραμματισμένες  ψηφοφορίες για επέκταση του μηχανισμού στήριξης, και τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού, θα είναι οριακές. Η καγκελάριος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας εσωκομματικής επανάστασης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις φιλοδοξίες της είναι η πρόσφατη παραδοχή ενός ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ότι «η «οικονομική κατάσταση της Γερμανίας δυσκολεύει». Το να μοιράζεις βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων όταν όλα πάνε καλά είναι εύκολο. Το να το κάνεις εν μέσω οικονομικής στασιμότητας, όχι. Η Merkel γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική της σε σχέση με περισσότερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση έχει να κάνει με τη κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.  Και τα περιθώρια για δράση στενεύουν.

Και όσο περνάει ο καιρός, αυτοί που αναρωτιούνται τι ακριβώς επιδιώκει η Γερμανία, θα αρχίσουν να θυμίζουν το άλλο κλισέ, ότι η Γερμανία θέλει να υπαγορεύει στην Ευρώπη.

Η ΕΕ είναι η σανίδα από την οποία η Merkel ετοιμάζεται να κάνει το πιο δύσκολο άλμα της πολιτικής της καριέρας.

 

Irish Times

http://www.irishtimes.com/newspaper/opinion/2011/0910/1224303846943.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εγώ avatar
  Εγώ 12/09/2011 08:37:41

  "Σύμφωνα με τη κοσμοθέαση της Merkel, το χρέος είναι το ζιζάνιο που πνίγει την ευρωζώνη. Το ζιζανιοκτόνο είναι η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις".

  Και όντως έτσι έγινε, η Γερμανία επέβαλε λιτότητα στις χώρες που ρατσιστικά αποκαλούνται PIIGS. Το αποτέλεσμα; Η ανάπτυξη τής Γερμανίας έπεσε στο 0% για την τελευταία στατιστική περίοδο, ανεξήγητα, παρά το ότι όλοι προέβλεπαν μια χρυσή δεκαετία για τη Γερμανία.

  Ίσως έτσι καταλάβουν οι Γερμανοί ότι χωρίς την ΕΕ δεν είναι τίποτα. Ποιος χρηματοδοτεί την ανάπτυξή τους; Η Κίνα και η Βραζιλία; Γιατί ένας Κινέζος ή ένας Βραζιλιάνος πλούσιος να αγοράσει BMW όταν με τα ίδια λεφτά θα πάρει ένα πολύ εντυπωσιακότερο Lexus ή Jeep;

  Αν η Μέρκελ προχωράει με μεγάλα άλματα, την επόμενη φορά που θα έρθει στην Ελλάδα, ας την πάει κάποιος μια βόλτα στο Ζάλογγο, να ησυχάσουμε.

 2. JOHN avatar
  JOHN 12/09/2011 09:53:04

  Η Μερκελ υποτιμα το γεγονος οτι τα πλεονασματα της Γερμανιας ειναι τα ελλειματα της Ελλαδας και γενικα των PIIGS.Και οχι μονο αυτο αλλα επενδυει σ αυτη τη τακτικη για να προωθησει τα σχεδια της για μια Γερμανικη ευρωπη!

 3. φωνη avatar
  φωνη 12/09/2011 11:04:37

  Η κρίση στην ευρωζώνη ξεκινάει από τους υπερατλαντικούς παράγοντες (ο Πούτιν αποκάλεσε τους αμερικανούς τα παράσιτα της διεθνούς οικονομίας)

  Για μένα ο στόχος της κρίσης δεν είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και οι άλλες χώρες της περιφέρειας. Ο στόχος είναι η ίδια η Γερμανία και η προοπτική της να ηγεμονεύει την Ευρώπη.
  Στις αδύναμες χώρες του νότου ο υπερατλαντικός παράγοντας βρήκε τα πρόσωπα και τον τρόπο να ανάψει φωτιές στην Ευρώπη. Οι χώρες τις περιφέρειας είναι οι αδύναμοι κρίκοι οικονομικά, αλλά είναι και οι χώρες που συνδέονται με το ενεργειακό μέλλον των βόρειων χωρών και της Ευρώπης. Αν ο νότος διαφοροποιηθεί αποκόπτεται η Γερμανία από το ζωτικότερο ενεργειακά κομμάτι της Ευρώπης και της Μεσογείου και ίσως να επιχειρούν αυτό ακριβώς.

  Η Μέρκελ στο θέμα της επέμβασης στη Λιβύη είχε κρατήσει διαφοροποιημένη στάση από τη Γαλλία και την Αμερική. Θέλω να πω ότι το ενεργειακό θέμα έχει μεγάλη σημασία και για τη Γερμανία και βρίσκεται σε σύγκρουση με το ενεργειακό μέλλον της Αμερικής. Η Γερμανία στα ενεργειακά περισσότερο συνεργάζεται με τη Ρωσία.

  Η Γερμανία απαντάει στην επίθεση που δέχτηκε με επίθεση και προσπαθεί να μετατρέψει τις περιοχές του νότου σε αποικίες της. Αυτό δεν το κάνει μια χώρα που έχει πρώτη προτεραιότητα την Ε.Ε. το κάνει όμως μια χώρα που έχει πρώτη προτεραιότητα την ηγεμονία της στην Ε.Ε. Η Γερμανία επιλέγει να φροντίσει το καλό της Γερμανίας βάζοντας σε ρίσκο το καλό της Ε.Ε, αυτό για το οποίο την κατηγορεί και ο Helmut Kohl (η Γερμανία δεν πορεύεται ευρωπαϊκά)

  Η Γερμανία σκέφτεται πιστεύω πολύ το ενεργειακό θέμα και μπορεί να μη θέλει να χάσει το νότο, και από γεωπολιτική άποψη, απλά προσπαθεί να τον κρατήσει αλώνοντάς τον παρά διασώζοντας την ισότιμή του ύπαρξη στο ευρωπαίκό οικοδόμημα. Στην Ελλάδα το έχουν πει ότι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην ενέργεια και δεν είναι τυχαίο ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Θράκη. Μπορεί η Γερμανία να μελετάει να κάνει στη Θράκη μαζί με τη Ρωσία αυτό που δεν καταφέραμε εμείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.