#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/08/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μίσος γεννά τον τρόμοΤου Dominique Moisi

Η Ιαπωνία τον Μάρτιο, και η Νορβηγία τον Ιούλιο του 2011, αμφότερες  βίωσαν την καταστροφή. Οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της μανίας της φύσης, και της παράνοιας ενός Νορβηγού, μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ασύμβατη. Όμως, και οι δυο χώρες αντέδρασαν με έναν συνδυασμό αρετών και ελαττωμάτων, μόλις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον όλεθρο.

Οι κοινωνίες των χωρών αυτών αντιμετώπισαν τη μοίρα τους με έναν εκπληκτικό τρόπο, και με μια αίσθηση ενότητας, αξιοπρέπειας, και εθνικής συνοχής. Όμως, παρά την αυξημένη συνέγερση των πολιτών τους, οι αρχές ασφαλείας των δυο αυτών χωρών δεν τα πήγαν πολύ καλά. Το αποτέλεσμα θα είναι, οι λαοί των δυο χωρών, να βγουν από τη περιπέτεια που έζησαν, με ένα σαφώς πιο κριτικό πνεύμα απέναντι στις κυβερνήσεις τους. Όπως όλα έδειξαν, οι πολίτες μπόρεσαν και αναπλήρωσαν τα κενά της διοίκησης, μέσω των δικών τους πρωτοβουλιών.

Οι συγκρίσεις όμως σταματάνε εδώ. Η καταστροφή της Fukushima θα μας θυμίζει για πάντα  τη μοναδικότητα της πυρηνικής ενέργειας, που όσο αποδίδει και παραμένει φτηνή θα χρησιμοποιείται, και αν κάτι πάει στραβά, οι συνέπειες της χρήσης της θα είναι άνευ προηγουμένου.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το μάθημα της Νορβηγίας είναι ότι οι λέξεις μπορούν να σκοτώσουν, και πως η ακροδεξιά ιδεολογία μπορεί να οδηγήσει στον όλεθρο. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν ένας παράφρων με μια ολοκληρωτική φιλοσοφία, είχε πρόσβαση σε κάποιο πυρηνικό όπλο;

Όταν είχα επισκεφτεί  για πρώτη φορά τη Νορβηγία, εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο πολιτισμού της. Θα ήταν το ιδανικό μοντέλο κοινωνίας για μια μετά-δυτική ανθρωπότητα.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που με εντυπωσίασαν, ήταν το μετριοπαθές και περιορισμένο επίπεδο της κυβερνητικής εξουσίας. Ένα άλλο, η ισότητα των φύλων. Εντυπωσιάστηκα επίσης από την μικρή εισοδηματική ανισότητα που υπήρχε, αλλά και από την ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών. Που να φανταστώ, πως αυτό το τελευταίο θα τροφοδοτούσε τη δολοφονική μανία ενός νεαρού Νορβηγού;

Οι ψυχοπαθείς μπορεί να εμφανιστούν παντού. Ακόμη και στα πιο πολιτισμένα κράτη. Η εύκολη πρόσβαση σε όπλα, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, και τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας, όπως στη Νορβηγία, ενθαρρύνουν κάποιους φύσει παραβατικούς.

Όσο πιο πολιτισμένη και ευτυχισμένη μια χώρα, τόσο πιο ακραίοι μπορούν να γίνουν οι περιθωριακοί παραβατικοί της τύποι. Έτσι, ένα μετριοπαθές πολιτικό περιβάλλον, εκτός από καλά, μπορεί να φέρει και δεινά. Είναι τρωτό. Κάποιοι βαριούνται μέχρι θανάτου, ζώντας σε ένα ευτυχισμένο και πλούσιο περιβάλλον. Και επειδή τίποτα δεν τους απειλεί άμεσα, γίνονται εμμονικοί με κάποιους φανταστικούς εχθρούς. Δημιουργούν τους δικούς τους δαίμονες.

Στην Νορβηγία μπορούσε κανείς να περπατήσει μπροστά από τα βασιλικά ανάκτορα, και να δει τον βασιλιά της χώρας να παίρνει το μετρό.

Οι Γάλλοι δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο. Απαγορεύεται ακόμη και να διασχίσουν το πεζοδρόμιο μπροστά από το προεδρικό τους μέγαρο. Και συνεχώς διαμαρτύρονται για τα όλο και περισσότερα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας.

Μπορεί η μεγαλειώδης και πολλές φορές πομπώδης άσκηση πολιτικής εξουσίας της Γαλλίας να μην έχει καμία σχέση με την απλοϊκή αντίστοιχη της Νορβηγίας, αλλά μετά την τραγωδία που έπληξε τους Νορβηγούς, οι Γάλλοι φαίνονται ικανοποιημένοι με την αυξημένη αστυνομική παρουσία στη χώρα τους.

Οι ανοιχτές κοινωνίες απαιτούν και την αντίστοιχη ισχύ. Η έννοια της ισότητας, του σεβασμού, και της ανοχής που επικρατούν στη Νορβηγία, θα μπορούσαν κάλλιστα να συνδυαστούν και με μια πιο αυξημένη εγρήγορση σε θέματα ασφάλειας.

Η τραγωδία του Όσλο συμπίπτει και με την άνοδο του δημαγωγικού λαϊκισμού, που τελευταία κυριαρχεί στη Δύση, μέσω του αμερικανικού κινήματος Tea Party, και των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων. Και ο λαϊκισμός είναι άμεσο αποτέλεσμα και συνέπεια του φόβου.

Θα ήταν λάθος να αποδώσουμε τα τραγικά γεγονότα της Νορβηγίας απλά και μόνο στην ανάδυση των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, αλλά θα ήταν επίσης αφελές να μη το κάνουμε. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, πως μέσα από τον συνδυασμό του φόβου, και του μίσους, μπορούν να ξεπηδήσουν ανείπωτοι τρόμοι.

S.A.-Project Syndicate

http://www.project-syndicate.org/commentary/moisi69/English

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρης avatar
  Αρης 18/08/2011 09:40:26

  Ενας τουριστας περπατησε μπροστα απο τα ανακτορα στη Νορβηγια, του ειπαν οτι ο βασιλιας παιρνει το μετρο,μπερδεψε τη π...α με τη βουρτσα συγκρινοντας μια απιστευτη φυσικη καταστροφη με τις πραξεις ενος τρελαρχου, και αποφασισε να γραψει ενα αρθρο που μας λεει οτι οι ευτυχισμενοι λαοι βαριουνται, το tea party ειναι το νεο nsdap και για ολα φταιει η ευκολη προσβαση στα οπλα και τα χαλαρα μετρα ασφαλειας, και μη ξεχνατε οτι και οι λεξεις σκοτωνουν.....αααα, τι ακριβως ειναι η μετα-δυτικη ανθρωποτητα?
  Μηπως το αρθρο το εχει γραψει ο Σωμεριτης? η ο Μπουταρης πιωμενος?

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/08/2011 10:20:30

  Ορίζεις κάποιον που παίρνει ένα όπλο και αφαιρεί ανθρώπινες ζωές ως ψυχοπαθή, κι έτσι πρέπει..αν μέσα στο μυαλό του έχει δημιουργήσει συνθήκες πολέμου, τότε η συνείδησή του είναι ήσυχη..στον πόλεμο η ψυχοπάθεια παίρνει τη μορφή του θάρρους, του θράσους, του σχεδίου κλπ..Ο Νορβηγός είναι στυγνός δολοφόνος. Υπάρχουν όμως άπειροι δολοφόνοι που δεν χρησιμοποιούν κατ' ανάγκη όπλα για να εκτελέσουν..
  Το να βαφτίζεις μια ψυχοπάθεια ως ''ακροδεξιά'', ''ακροαριστερή'', ''φασιστική'' κλπ, δεν αλλάζεις το αποτέλεσμά της.

 3. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 18/08/2011 11:09:16

  ...Η εύκολη πρόσβαση σε όπλα, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, και τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας, όπως στη Νορβηγία, ενθαρρύνουν κάποιους φύσει παραβατικούς....

  Μιλήστε μας, για την πατρίδα σας κ. Μωυσή μας. Πέρα από το γεγονός ότι δεν ξέρουμε ποιοί τράβηξαν τα νήματα του Μπρέιβικ υπάρχει και μια σειρά ανάλογων προηγούμενων στην χώρα που δεν δέχεται την μετανάστευση αλλά της οποίας οι πολίτες-κάτοικοι μπορούν να φεύγουν και να εγκαθίστανται αλλού. Όπου κι αν εγκατασταθούν ζητούν ελεύθερη πρόσβαση όλων των μεταναστών στους νέους τόπους διαμονής των πράγμα που θέτει σοβαρά ερωτήματα για τα ελατήρια τους τα οποία αποσιωπούνται.
  Αυτό που έχει μείνει στην μνήμη μου είναι η εν ψυχρώ δολοφονία 23 Παλαιστινίων την ώρα της προσευχής τους στις 25/2/1994 απο τον έφεδρο γιατρό Μπαρούχ Γκολνστάϊν μέλος του κόματος Κατς αλλά και του Αμερικανικού Μπνάι Μπριθ με την συνεργεία άλλων.

 4. sawas avatar
  sawas 18/08/2011 12:27:06

  Συνοψίζω τον Μωυσή:
  we need a Global Patriot Act and we need it now.....

  Μάλλον όσο πειραγμένος ήταν ο Μπρειβικ άλλο τόσο πειραγμένος είναι ο Μωυσής..

 5. Orestios avatar
  Orestios 18/08/2011 12:59:27

  Η Νορβηγία ιδανική κοινωνία????
  αχαχαχαχαχα
  Πολύ καλό το ανέκδοτο

 6. Captain Harlock avatar
  Captain Harlock 18/08/2011 14:19:41

  Γιατι το αρθρο δεν αποκαλει ψυχοπαθεις τους Νορβηγους πολιτικους που στελνουν στρατιωτες στην Λιβυη και το Αφγανισταν και αποκαλει ψηχοπαθεις οσους φερνουν τον πολεμο σπιτι τους?? Γιατι η μια μορφης ψυχοπαθεια θεωρειται μονιμη και η αλλη παρανομη??

  Γιατι το κινημα Tea Party που εναντιωνεται στην υπερφορολογηση και την κρατικη σπαταλη, να θεωρειται "λαικιστικο", ενω η υπερφορολογηση στην ελλαδα του ιδιωτικου τομεα προκειμενουν να διατηρηθουν τα κεκτημενα των συντεχνιων δεν θεωρειται "λαικιστικη".

  Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω αυτες τις θολοκουλτουρες που διαβαζω...
  Το θεμα ειναι οτι επηρεαζουν και πολλους αφελεις δεξιους...

 7. δημης avatar
  δημης 18/08/2011 19:48:54

  "Έτσι, ένα μετριοπαθές πολιτικό περιβάλλον, εκτός από καλά, μπορεί να φέρει και δεινά. Είναι τρωτό. Κάποιοι βαριούνται μέχρι θανάτου, ζώντας σε ένα ευτυχισμένο και πλούσιο περιβάλλον. Και επειδή τίποτα δεν τους απειλεί άμεσα, γίνονται εμμονικοί με κάποιους φανταστικούς εχθρούς. Δημιουργούν τους δικούς τους δαίμονες."
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ Η ΕΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ,ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ.....
  ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΒΑΡΕΜΑΡΕΣ ,ΔΑΙΜΟΝΕΣ ,ΕΜΜΟΝΕΣ, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΛΠ.;;;;
  -ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ (ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ..) ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ ;;;;;;
  ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΝ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ...

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/08/2011 23:32:11

  h--p://www.eglimatikotita.gr/2011/08/blog-post_6076.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.