#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2010 21:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μέλλον της Αμερικής σε ... κινέζικα χέριαΤο τελευταίο διάστημα και εν όψει των μεθαυριανών εκλογών για το κογκρέσο, η μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην Αμερική είναι κάτι περισσότερο από σκληρή. Και ιδιαίτερα στον τομέα της επικοινωνίας.

Οι τηλεοπτικές, και όχι μόνο,  διαφημίσεις δίνουν και παίρνουν, και μια από αυτές που έχει κάνει και τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι μια που έχει ως σκηνικό της ένα κινεζικό πανεπιστήμιο στο έτος 2030, όπου ένας καθηγητής, εν μέσω Μαοϊκών σημαιών, συμβόλων κλπ. μιλάει στους φοιτητές του για τη κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκρατορίας εξαιτίας της, όπως λέει, υπερβολικής δημόσιας σπατάλης, τα οικονομικά πακέτα βοήθειας και διάσωσης, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, και τις διάφορες κρατικές παρεμβάσεις στη οικονομία.

Όλα αυτά, υποτίθεται πως οδήγησαν τη χώρα σε αβάσταχτα δημόσια χρέη, με αποτέλεσμα τη κατάρρευσή της.

Το σποτάκι τελειώνει με τη πετυχημένη ατάκα του καθηγητή «Βέβαια, εμείς κρατούσαμε στα χέρια μας ολόκληρο  το χρέος τους … για αυτό και τώρα οι Αμερικάνοι δουλεύουνε για εμάς», με αποτέλεσμα η τάξη να ξεσπάσει στα γέλια.

Τη διαφήμιση αυτή ανέβασε η οργάνωση Citizens Against Government Waste (πολίτες ενάντια στη κρατική σπατάλη), και στοχεύει στις φοβίες του μέσου Αμερικάνου για τους «κακούς ξένους», το «σοσιαλισμό» όπως τον ερμηνεύουν εκεί, και για το αναπόφευκτο τέλος του αμερικανικού ονείρου. Βέβαια, όπως αναφέρει το Atlantic, το όλο μήνυμα είναι ολίγον τι αντιφατικό, καθώς η κινεζική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης στη χώρα, βασίστηκε ακριβώς  σε αυτά για τα οποία το σπότ κατηγορεί την Αμερική, σε ένα πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους $568 δισ., και αρκετή κρατική παρέμβαση στο ιδιωτικό επιχειρείν.

Δείτε το βίντεο με το σποτ εδώ:

http://www.theatlantic.com/politics/archive/2010/10/the-phenomenal-chinese-professor-ad/64982

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/10/2010 21:55:46

  Οι Κινέζοι αγοράζουν όντως το χρέος των ΗΠΑ: Δανείζουν τους καλύτερους πελάτες τους (κάνοντάς τους όλο και περισσσότεροκαι χώρα υπερχρεωμένη από την Κίνα - και όχι μόνον) ώστε αυτοί να μπορούν ν' αγοράζουν Κινεζικά προιοντα.
  Αλλά όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι κινητήρας της υπερχρέωσης είναι η ιδιωτική υπερκατανάλωση - σύν οι εισαγωγές ενέργειας - και όχι πακέτα βοήθειας, σύστημα υγείας, και γενικώς κρατικές δαπάνες: Θυμίζουν αρκετά Ελλάδα 1985 - 2009, σε τερατωδώς μεγαλύτερη κλίμακα.
  Η οικονομική αλληλοεξάρτηση ΗΠΑ-Κίνας είναι πιά "συμβιωτική" και έχει πολύ έντονο αυτό που λένε στη Θεωρία Συστημάτων θετική ανάδραση, feedback. Άν δεν το ελέγξουν, μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Και ο μόνος τρόπος ελέγχου είναι βαθμιαίος περιορισμός της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, που θα περιορίσει τις ανάγκες δανεισμού.
  Η Κίνα είναι σε φάση εμπορικού κρεσέντο, έχει υπεραγοράσει δολλάριο και άν σταματήσει να τους δανείζει, δύο τινά μπορούν να συμβούν: Ή να καταρρεύσει το δολλάριο, ή να κόψουν οι ΗΠΑ ριζικά και απότομα τις εισαγωγές εμπορευμάτων από τον έξω κόσμο (το δεύτερο φαίνεται αδύνατο).

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/10/2010 22:34:47

  και εγώ βλέπω συμβιωτική σχέση. Η υπερκατανάλωση και τα δάνεια στις ΗΠΑ είναι η εργασία και ο πλούτος στην Κίνα. Οι Αμερικανοί αφ ενός έχουν δείξει αρκετή "προσαρμοστικότητα" στα κάτω, και οι Κινέζοι... αν αρχίσουν τον "πλούτο" να τον μεταφράσουν σε δημοκρατικές απαιτήσεις... Ο παραγωγικός ιστός στις ΗΠΑ δεν έχει καταστραφεί (όπως πχ ο δικός μας) και έχει αρκετές σχέσεις και με άλλες χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής στην ΝΑ Ασία και την Ν. Αμερική.

  και βλέπω ιστορικές αλλά και συντηρημένες ισορροπίες τρόμου μεταξύ Κίνας-Ινδίας και Κίνας-Ιαπωνίας. Άσε πια το Κίνα Ρωσία... Με αυτή την έννοια, η παρατεταμένη τριβή με τους περίεργους στο Αφγανιστάν, δίνει το πάνω χερι στην Κίνα στην σχέση της με την Ινδία.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ archaeopteryx 31/10/2010 22:50:16

   Κίνα-Ρωσία είναι κλασική περίπτωση ακραίας γεω-οικονομικής ανισορροπίας, ιδιαίτερα των στοιχείων "πρώτες ύλες" και "πυκνότητα πληθυσμού".
   Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η σχέση της "παραδοσιακής εμπορικής αυτοκρατορίας" (Ιαπωνία) με την ανερχόμενη Κίνα, με όλο το ιστορικό αντιπαλότητας (πολλών αιώνων). ¨Οσο για την Ινδία, έχει ήδη σοβαρό ρόλο.

 3. ο παγωτατζής avatar
  ο παγωτατζής 31/10/2010 22:55:15

  Η Κίνα δεν είναι ακόμη έτοιμη(θέλει;) να αναλάβει....
  Η USA δεν μπορεί επί πολύ ακόμη να φέρει(δεν θέλει) τό βάρος
  Η Ε.Ε λέει ότι θέλει, αλλά δεν μπορεί...
  Ισως αν ΄εμπαινε ο ΓΑΠ σαν.... αλλάγή, να γινόταν παιχνίδι......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.