#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/12/2012 09:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το λόμπι για τον έλεγχο των όπλων πιέζει τον Ομπάμα για μεταρρύθμισηΚαθώς ο Ομπάμα διανύει τη δεύτερη θητεία του, το λόμπι για τον έλεγχο των όπλων ζητά από τον πρόεδρο να πάρει επιτέλους στα σοβαρά το θέμα, γράφει η Eliza Shapiro στο thedailybeast.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένας λευκός προγραμματιστής υπολογιστών φέρεται να πυροβόλησε και να  σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο σε ένα βενζινάδικο στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα (επειδή είχε τη μουσική του πολύ δυνατά). Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο θανατηφόρο γεγονός σε ένα αδυσώπητο ρεύμα ένοπλης βίας που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, από τη σφαγή στο σινεμά της Ορόρα ως τη βία των συμμοριών που μαστίζει Σικάγο.

Το περιστατικό άρχισαν αμέσως να το συγκρίνουν με τη δολοφονία του Martin Trayvon τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ άναψε και πάλι η συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο νόμο αυτοάμυνας της Φλόριντα, γνωστό ως  Stand Your Ground. Αλλά για το εγχώριο λόμπι για τον έλεγχο των όπλων, ο θάνατος του Jordan Russell Davis την περασμένη εβδομάδα ήταν περισσότερο από αυτό: ήταν ένα σημάδι της αποτυχίας του Μπαράκ Ομπάμα να θεσπίσει μια πολιτική για τα όπλα που να σώζει ζωές.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, «48.000 Αμερικανοί θα σκοτωθούν από όπλα», λέει ο John Feinblatt, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg και πρόεδρος των Δημάρχων Ενάντια στα Παράνομα Όπλα, αναφέροντας στατιστικά στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει πώς θα πρέπει να είναι ασφαλής και αυτή είναι δουλειά του προέδρου». Ο Feinblatt και άλλοι που πρωτοστατούν σε οργανώσεις για τον έλεγχο των όπλων, υποστηρίζουν ότι με την επανεκλογή του προέδρου αρχίζουν να παίρνουν σειρά και δευτερεύοντες προτεραιότητες.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης τους είναι: η επέκταση του ελέγχου του ποινικού μητρώου με νόμους και στις 50 πολιτείες και το κλείσιμο στα «παραθυράκια» που καλύπτουν τις ιδιωτικές πωλήσεις, ώστε να κρατηθούν τα όπλα μακριά από τα χέρια των εγκληματιών.

Οι ομάδες υπεράσπισης, όπως οι Δήμαρχοι Ενάντια στα Παράνομα Όπλα  και η Εκστρατεία Brady για την Πρόληψη της Ένοπλης Βίας, υποστηρίζουν εντείνουν τις προσπάθειές τους, σχεδιάζοντας νέες διαφημιστικές καμπάνιες, πορείες και διαμαρτυρίες για να δημιουργήσουν αυτό που το κίνημα αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να διατηρήσει: τη διαρκή υποστήριξη της κοινής γνώμης για τα μέτρα ελέγχου των όπλων .

«Ο Ομπάμα μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας», λέει ο Josh Horwitz, εκτελεστικός διευθυντής του Συνασπισμού για να Σταματήσει η Ένοπλη Βία, «και αν δεν το κάνει θα είναι ένα σημαντικό κενό στη θητεία του». Σχετικοί έλεγχοι για τις προϋποθέσεις για την αγορά ενός όπλου υπάρχουν σε 17 πολιτείες, αλλά τα κενά είναι μεγάλα και περιλαμβάνουν την ιδιωτική πώληση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αγοράσει ένα όπλο μέσω ενός πωλητή χωρίς έλεγχο του ιστορικού.

«Ο όρος ‘παραθυράκι’ υποδηλώνει ότι είναι ένα μικρό πρόβλημα», λέει ο Daniel Webster, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας Johns Hopkins, ο οποίος πραγματοποίησε μια εθνική έρευνα στους κρατούμενους που κατηγορούνται για εγκλήματα όπλο. «Βρήκα ότι το 80% των κρατουμένων που μελετήθηκαν εκμεταλλεύτηκε το κενό της ιδιωτικής πώλησης για να αποκτήσει τα όπλα του, ενώ δεν υπήρχαν έλεγχοι του ιστορικού και τήρηση αρχείων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια εντοπίστηκαν να προσπαθούν να αγοράσουν όπλα παράνομα από εμπόρους με ομοσπονδιακή άδεια, την περίοδο 1994 - 2009. Οι φιλελεύθεροι επικριτές του Ομπάμα λένε ότι έχει γίνει μαλθακός ως προς τον έλεγχο των όπλων, καθώς έχει ανέβει στις πολιτικές τάξεις. Το 2000, είπε: «έχω επανειλημμένα κάνει τον  έλεγχο των όπλων μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μου», ενώ ήταν ένας ενεργός υποστηρικτής της απαγόρευσης επίθεσης με τουφέκι από την αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Μέχρι τη στιγμή που ήταν υποψήφιος για την προεδρία, διατήρησε την υποστήριξη σε μια ομοσπονδιακή απαγόρευση, αλλά φρόντισε να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες όπλων λέγοντας ότι «εγώ δεν πρόκειται να σας πάρω τα όπλα».

Αφού κέρδισε την προεδρία το 2008, ο Ομπάμα εξέφρασε επανειλημμένα την υποστήριξή του στα δικαιώματα της Δεύτερης Τροποποίησης, ζητώντας παράλληλα «ορθά και αποτελεσματικά βήματα» για να μείνουν τα όπλα μακριά από τα χέρια των εγκληματιών, μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς στην Τουσόν το 2011. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον έλεγχο των όπλων κατά το δεύτερο προεδρικό debate τον Οκτώβριο, ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι θα λάβει μια σκληρότερη στάση για τα όπλα στη δεύτερη θητεία του. «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να ξεκινήσω μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς θα μειωθεί η βία γενικότερα», είπε. «Μέρος αυτής είναι να δούμε αν μπορούμε να εισάγουμε εκ νέου μια άλλη απαγόρευση όσον αφορά την ένοπλη επίθεση».

Οι υποστηρικτές για τον έλεγχο των όπλων αναφέρουν τις δημογραφικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού ρεκόρ των ψηφοφόρων από μειονότητες που ψήφισαν  στις εκλογές, καθώς και τις μεγάλες απώλειες της National Rifle Association –που στήριξε υποψηφίους όπως ο Ρεπουμπλικάνος George Allen στη Βιρτζίνια, οποίος έχασε τη θέση του στη Γερουσία από τον Δημοκρατικό Tom Kaine.

Μια δημοσκόπηση που ζήτησαν οι Δήμαρχοι Ενάντια στα Παράνομα Όπλα  τον Ιούλιο, λίγες εβδομάδες μετά τη σφαγή στην Ορόρα, διαπίστωσε ότι το 87% των μη-μελών της NRA και το 74% των μελών της NRA «υποστηρίζουν το έλεγχο του ποινικού μητρώου όποιου αγοράζει ένα όπλο». Όμως, η NRA ετοιμάζεται ήδη για μάχη. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι προσπάθειες του Ομπάμα θα επικροτηθούν από το λόμπι για τον έλεγχο των όπλων και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν την ατζέντα τους», λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας, Andrew Arulanandam. «Η δουλειά μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα τα καταφέρουν».

Για την απόδοση: Πυθία 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.