#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2011 11:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το καπιταλιστικό δίκτυο που κυβερνά τον ΚόσμοΚαθώς τα κινήματα διαμαρτυρίας εναντίον των οικονομικών συμφερόντων και δυνάμεων φουντώνουν σε ολόκληρο τον κόσμο, η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των απανταχού διαμαρτυρόμενων.

Μια ανάλυση των σχέσεων 43.000 πολυεθνικών επιχειρήσεων, κατέληξε στο ότι ένας σχετικά μικρός αριθμός εταιριών, κυρίως τράπεζες, ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία με μια δυσανάλογα μεγάλη επιρροή.

Τα συμπεράσματα της μελέτης έχουν δεχτεί αρκετές κριτικές, αλλά οι αναλυτές σύνθετων συστημάτων επιμένουν πως πρόκειται για μια μοναδική απόπειρα να ξεκαθαριστεί η διανομή ισχύος της παγκόσμιας οικονομίας. Τέτοιες μέθοδοι, βοηθούν στο να γίνει ο καπιταλισμός πιο σταθερός, λένε.

Η ιδέα ότι κάποιοι τραπεζίτες ελέγχουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να μην εκπλήσσει αυτούς που συμμετέχουν στο κίνημα Occupy Wall Street, ή και άλλους διαδηλωτές αλλού, αλλά η συγκεκριμένη εργασία, που έγινε από τρεις θεωρητικούς πολύπλοκων συστημάτων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης, είναι η πρώτη που πάει πέρα από τη θεωρία και την ιδεολογία, εξετάζοντας εμπειρικά το δίκτυο της εξουσίας. Συνδυάζει τα μαθηματικά που χρησιμοποιούνται για μοντέλα φυσικών συστημάτων, με εταιρικά στοιχεία που χαρτογραφούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς   των πολυεθνικών επιχειρήσεων του κόσμου.

Όπως λέει ο James Glattfelder, της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την εργασία, «η πραγματικότητα είναι τόσο σύνθετη, που πρέπει να ξεφύγουμε από το δόγμα, είτε αυτό αφορά τις θεωρίες συνομωσίας είτε αφορά  την ελεύθερη αγορά… η ανάλυσή μας βασίζεται στην πραγματικότητα».

Η εν λόγω εργασία, που θα δημοσιευτεί στο PloS One, αποκαλύπτει έναν πυρήνα 1318 εταιριών με αλληλοσυνδεόμενες ιδιοκτησίες. Η κάθε μία είχε δεσμούς με δυο ή περισσότερες άλλες, και κατά μέσο όρο, η κάθε μια συνδεόταν με άλλες είκοσι. Επιπλέον, αν και αυτές αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων εσόδων, οι 1318 επιχειρήσεις φαίνονται να κατέχουν συλλογικά, μέσω των μετοχών τους, την πλειοψηφία των μεγαλύτερων blue chip και κατασκευαστικών εταιριών του κόσμου, δηλαδή την πραγματική οικονομία, που αντιπροσωπεύει το 60% των παγκόσμιων εσόδων.

Όσο πιο πολύ η ομάδα επιστημόνων ξετύλιγε το κουβάρι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τόσο «εύρισκε» ότι όλα οδηγούσαν σε μια «υπέρ οντότητα» 147 «σφιχτοδεμένων» επιχειρήσεων, των οποίων την ιδιοκτησία κατέχουν άλλα μέλη της οντότητας, που ελέγχουν το 40% του συνολικού πλούτου του δικτύου.

«Στην ουσία, λιγότερο από το 1% των επιχειρήσεων μπορούσαν να ελέγχουν το 40% ολόκληρου του δικτύου», λέει ο Glattfelder. Οι περισσότερες είναι χρηματοπιστωτικές  εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, και η   Goldman Sachs Group.

Ο ειδικός της μακροοικονομίας του University of London John Driffil, επισημαίνει πως η αξία της ανάλυσης δεν έγκειται στη διαπίστωση ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία, αλλά στην εμβάθυνση που κάνει στην οικονομική σταθερότητα.

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα της Ζυρίχης, η συγκέντρωση εξουσίας δεν είναι από μόνη της καλό ή κακό. Το ζήτημα είναι η μεγάλη διασύνδεση, που όπως μας έδειξε το 2008, όταν υποφέρει μια εταιρία , αυτό εξαπλώνεται.

Ο αναλυτής σύνθετων συστημάτων Yaneer Bar-Yam προειδοποιεί πως η ανάλυση αφήνει να εννοηθεί ότι η ιδιοκτησία σημαίνει και ισχύ, το οποίο όμως δεν είναι πάντοτε η αλήθεια. Οι περισσότερες εταιρικές μετοχές βρίσκονται στα χέρια fund managers, που άλλοτε ελέγχουν και άλλοτε όχι το τι ακριβώς κάνουν οι εταιρίες των οποίων την ιδιοκτησία κατέχουν. Σε αυτό το σημείο, λέει, χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

Πάντως, υπάρχει ένα συμπέρασμα από την εν λόγω ανάλυση που δεν θα ακουστεί καλά από τους διαδηλωτές. Η υπέρ οντότητα δεν αποτελεί (όπως όλα δείχνουν) το αποτέλεσμα κάποιας επιτηδευμένης συνομωσίας για να κυβερνηθεί ο κόσμος. Αντιθέτως, τέτοιες δομές είναι πολύ συνηθισμένες στη φύση, λένε οι επιστήμονες.

Οι νεοεισερχόμενοι σε κάποιοι δίκτυο συνήθως συνδέονται με άλλα μέλη που ήδη είναι πλήρως διασυνδεδεμένα. ΟΙ πολυεθνικές αγοράζουν μετοχές άλλων πολυεθνικών, για επιχειρηματικούς λόγους και όχι για να πετύχουν την παγκόσμια κυριαρχία. Έτσι παράγεται συσσωρευμένος πλούτος. Σε τέτοιου είδους μοντέλα, τα χρήματα συνήθως κινούνται προς αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά στη κορυφή. Οι διαδηλωτές της Occupy Wall Street ισχυρίζονται ότι το 1% των ανθρώπων ελέγχουν τον πλούτο, και αυτό δεν είναι κάτι το τρομακτικό αφού αποτελεί τη λογική φάση εξέλιξης μιας οικονομίας που αυτό-οργανώνεται.

Έτσι, συμπερασματικά, η υπέρ οντότητα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας συνομωσίας. Το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί πράγματι να ασκήσει συντονισμένα πολιτική εξουσία. Άλλοι θεωρούν πως ο αριθμός (147) τους είναι πολύ μεγάλος για να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας, ενώ άλλοι θεωρούν πως οι επιχειρήσεις μπορεί να ανταγωνίζονται στην αγορά, αλλά συνεργάζονται για τα κοινά τους συμφέροντα. Και η αντίσταση σε οποιαδήποτε αλλαγή της δομής του εν λόγω δικτύου, είναι ένα τέτοιο κοινό συμφέρον.

Οι κορυφαίες 50 από τις συνολικά 147  των διασυνδεδεμένων πολυεθνικών του κόσμου είναι οι εξής:

 

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

* Η Lehman υπήρχε το 2007, όταν δόθηκαν τα στοιχεί.

 

The New Scientist

http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed--the-capitalist-network-that-runs-the-world.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. adidrust avatar
  adidrust 22/10/2011 11:31:57

  σε όλο το μεγαλείο του, η αποτυχία των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού και ελέγχου συγχωνεύσεων επιχειρήσεων στη πράξη...

  • Lampros avatar
   Lampros @ adidrust 22/10/2011 17:18:19

   η αποτυχία των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού

   Έτσι όπως τα λες και χειρότερα.

   Δηλαδή, ποιών κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού; Αυτά είναι για να τα πιστεύουν διάφορα ψώνια, πιστεύουν στον «φιλελευθερισμό» και την «ελεύθερη αγορά».

   Ελεύθερη αγορά ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ, υπάρχουν μόνο ελίτ και μεγαπολυεθνικές που κάνουν ό,τι μπορούν (με τα κράτη, τις τράπεζες και τους πολιτικούς που ελέγχουν και τους οργανισμούς που έχουν στο τσεπάκι τους), ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους κόβοντας όλους τους άλλους στην απέξω. Και οι οποίοι όταν τους συμφέρει γίνονται πιο κρατιστές και από τον Λένιν, όταν δεν τους συμφέρει πο αδίστακτοι «φιλελεύθεροι» και από το Μάνδραβέλη.

 2. Φερώνυμος avatar
  Φερώνυμος 22/10/2011 11:36:22

  Συγχαρτήρια για την απόδοση και τη παρουσίαση S.A!
  Η όλη εργασία στηρίζεται σε σοβαρή μελέτη που μπορείτε να δείτε
  http://j-node.blogspot.com/2011/10/network-of-global-corporate-control.html

  • StarPowerNone avatar
   StarPowerNone @ Φερώνυμος 23/10/2011 00:13:16

   Και σε σένα, Φερώνυμε, θερμές ευχαριστίες για τον σύνδεσμο.

 3. ORIMA avatar
  ORIMA 22/10/2011 12:11:34

  Και να λοιπόν σε όλο του το μεγαλείο το οικοσύστημα των σημερινών αυτοκρατοριών. Με τα οικόσημά τους. Οι στρατοί ήταν έτοιμοι από καιρό. Η Monsanto ελέγχει την τροφική αλυσίδα του πλανήτη, τις τιμές των σιτηρών και η Coca Cola έχει ανταγωνιστή μόνο το νερό. Το απόλυτο ψέμα και η καταφανής απόδειξη ότι οι αγορές δεν υπάρχουν. Μόνο μια καλοστημένη παράσταση δήθεν αποτελεσματικότητας. Το ΚΟΚΚΙΝΟ χάπι του Matrix δόθηκε στον κόσμο και ο σύγχρονος προμηθέας έφερε τη νέα φωτιά. Ο ντενεκεδένιος στρατιώτης Ομπάμα ανακοίνωσε ότι τραβά τα στρατεύματα από ο Ιράκ μεσούντος του οικονομικού πολέμου. Την ίδια ώρα το συνεργαζόμενο με το σύστημα Hobbit με κωδικό ΓΑΠ προκαλεί την μεγαλύτερη κρίση ταυτότητας στην Ευρώπη από την εποχή της πολιορκίας του Αττίλα. Ζούμε μέρες ιστορικές. Τολμώ να προσθ´εσω ότι η παρούσα δεκαετία ίσως οδηγήσει σε συγκρούσεις Αποκαλυπτικής κλίμακας.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/10/2011 12:16:10

  Μην έρθω τώρα εγώ να διαφωνώ με τους πάντες, αλλά, συγγνώμη, είμαι επιφυλακτικός με τέτοιες λίστες και το έχω γράψει και σε άλλες 2-3 ιστοσελίδες.

  Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ είναι 1) η γη και η θάλασσα που παράγουν φαί (και νοίκια και πρώτες ύλες), 2) οι παραγωγικές βιομηχανίες, 3) το χρήμα, και ίσως σημαντικότερο 4) το πόπολο, οι φορολογούμενοι καταναλωτές, οι δουλοπάροικοι του πάλαι ποτέ. Η διαπορά του Κεφαλαίου ενοχλεί τις παραδοσιακές (Ευρωπαϊκές) οικογένειες που το είχαν μέχρι που ήρθαν οι Αγγλοι πειρατές, ο Ναπολέων, μία μερίδα Ρώσων και οι άξεστοι Αμερικάνοι. Περί αυτού ο καυγάς.

  Οι τράπεζες δεν είναι Κεφάλαιο. Οι τράπεζες διαμεσολαβούν για το Κεφάλαιο με γνώμωνα ή το κέρδος (στην Άπω Δύση) ή εθνικούς στόχους (στην κεντρική "Ευρώπη").

  Οι τράπεζες έχουν ενεργητικό (δάνεια και συμμετοχές προς και σε τρίτους) και παθητικό (καταθέσεις, δανεισμό από διατραπεζική και ομόλογα που εκδίδουν, και ίδια κεφάλαια. Το ότι ελεγχοντας τράπεζα ελέγχεις τον κόσμο είναι λάθος. Ο έλεγχος γίνεται από την ιδιοκτησία και δευτερευόντως από την χρηματοδότηση, και η θεσμική ιδιοκτησία μέσω επενδυτικών βασικά χαρτοφυλακίων ΩΧΡΙΑ μπροστά στην ιδιοκτησία μέσω κληρονομικών τίτλων.

  Ούτε είναι η λίστα που ανέλυσαν οι ...Ελβετοί ουσιαστική. Κάπως μυρίστηκα ότι τι θέμα είναι τη μοδας και παρέθεσα μερικές βαρετές λίστες στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_5553.html. Δείτε, παρακαλώ, τις τάξεις μεγέθους. $90 τρις το χρήμα, $38 τρις τα υπο διαχείριση από τους 10 μεγάλους, τρίχες, λίγα τρις από τράπεζες. Ψίχουλα οι αξίες των γιγάντων (Exxon --μόνο που αυτή έχει από πίσω της και B2 και B52)

  Η λίστα είναι περαιτέρω παραπλανητική γιατί δεν δείχνει ότι η πραγματική εξουσία δεν έιναι στους πολυμετοχικούς οργανισμούς με μετακλητους διευθυντές που διορίζονται από γενικές συνελέυσεις, αλλά σε ιδιωτικές εταιρίες, που ποτέ δεν φαίνονται. Η Αμερική έχει πολλούς γαιοκτήμονες, αλλά η Ευθρώπη έχει λίγους, μεγάλους και κληρονομικούς, και οι μεγάλοι είναι γαλαζοαίματοι. Ελέω θεού ευγενείς. Η Ζήμενς έχει κύριο Ζήμενς, η Εxxon δεν έχει κύριο Exxon, Φυσικά και η Exxon είχε διαπλοκή με τράπεζες (να τον ο Ροκφέλλερ) αλλά αυτή η διαπλοκή είναι πιο χαλαρή σήμερα στην Απω Δύση από είναι στην Ευρώπη, και η συνοχή είναι πολύ μεγαλύτερη σε κληρονομικές καταστάσεις από ότι σε ...πολυμετοχικές.

  Σε τελευταία ανάλυση υπάρχουν πάνω από μία πυραμίδες εξουσίας, με γεωγραφικούς και εθνικούς διαχωρισμούς, και υπερεθνικές δομές για μερικές εταιρίες (και οικογενειακές δραστηρίοτητες -- πχ το ...ΙΚΕΑ)

  Το (4) είναι τα δημογραφικά και τελικά όποιος έχει πολλούς δουλοπάροικους είναι ο δυνατότερος. Και εάν είναι και καλοταϊσμένοι, ακόμα δυνατότερος.

  Θεωρώ ότι λίστες σαν αυτή των Ελβετών μελετητών έχει σκοπό τον στοχευμένο αποπροσανατολισμό, και όπως και στν κεντρική "¨Ευρώπη" του 1935, φταίνε οι τράπεζες, κατά προτίμηση οι αγγλικές εβραϊκών συμφερόντων με αφθονες σχετικέ καρικατούρες (με γκουγκλ στο nazi propaganda posters θα βρείτε άφθονο υλικό, χαχαχαάαα). Στόχος είναι να μην δούμε την προσπάθεια, για τρίτη φορά, των ευγενών κεντροευρωπαίων να παοκτήσουν τον ζωτικό χώρο που ο θεός τους έδωσε, αλλά οι αγγλοεβραίοι τους στερούν. Αν θέλετε να το δείτε ...ποιητικά, 10-20 κληρονομικές οικογενειακές ευρωκεντρικές δυναστείες εναντίον των ...πετρελαίων, του λαϊκού καπιταλισμού της Wall Street (ω ναι) και του μιλιταριστικού κατεστημένου (των ΗΠΑ). Εγώ δεν είμαι γαλαζοαίματος Πρωσος γαιοκτήμων, και είμαι από την άλλη πλευρά.

  Σκεφτείτε παρακαλώ: Ο Ομπάμα σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Η βασίλισσα Αγγλία, Ολλανδίας είναι ελέω θεού, αέναες, και έχουν σεπτές ευγενείς πατούσες (και γη και πετρέλαια). Οι γερμανοί αντίστοιχοι τελειωσαν μετά τον Α και Β ΠΠ, αλλά δεν πέθαναν. Υπαρχει κύριος Ζήμενς και η Deutsche Bank για αυτόν δουλεύει, όχι το ανάποδο. Ο κύριος Ζήμενς (και ο Ομπάμα) γονατιζει μπροστά στην βασίλισσα, και κάθε βιομηχανοτσόγλανος ψοφαέι για πριγηπικό κοκό που του δίνει θεϊκή νομιμοποίηση.

  Η ολιγαρχία έχει πρόσωπο και δεν είναι οι τράπεζες της λίστας. Η λίστα είναι για αποπροσανατολισμό.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ archaeopteryx 22/10/2011 15:29:21

   Έχω μία επιφύλαξη σε σχέση με αυτό που λες για τις μεγάλες πολυμετοχικές εταιρείες με διορισμένα boards of directors. Διότι την Ζήμενς από πολύ καιρό πριν έπαψε να την κουμαντάρει ο, ή κάπιος Ζήμενς, αλλά και η Ford, η οποία είχε τον Ford, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει απροσωπη διοίκηση. Οι μεγάλες εταιρείες διευθύνονται από μία ιδιαίτερη γραφειοκρατία - να θυμηθώ και τον J. K. Galbraith που έδειξε ότι το προσωποποιημένο κεφάλαιο παύει να παίζει αποφασιστικό ρόλο μετά τον β Πόλεμο.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Professor Moriarty 22/10/2011 16:33:07

    γενικά, ναι, και έχεις δίκιο, αλλα κατά προτίμηση στην Απω Δύση, ενω στην "Ευρωπη" κρατάει καλά και μάλλον πάει για καποιου είδους επαναφορά. Η γκρίνια για τον "καζινοκαπιταλισμό" μου δείνει ενόχληση αυτών που τους αρέσει το κεντρικά διαχειριζόμενο παρασκήνιο (και βγαίνει ένας αλήτης και χώνει ένα πακέτο χαχαχάα)

  • Lampros avatar
   Lampros @ archaeopteryx 22/10/2011 17:23:12

   Το ότι ελεγχοντας τράπεζα ελέγχεις τον κόσμο είναι λάθος.

   Γι' αυτό σέρνουν «καράβι» τα διάφορα κράτη οι διάφοροι κ.κ Ρότσιλντ, Ροκφέλερ, Σόρος, κλπ κπ;

   Η Αμερική έχει πολλούς γαιοκτήμονες, αλλά η Ευθρώπη έχει λίγους, μεγάλους και κληρονομικούς, και οι μεγάλοι είναι γαλαζοαίματοι. Ελέω θεού ευγενείς.

   Μεγάλες ευρωπαϊκες ιδιοκτησίες περάσανε με την ανάπτυξη του καπιταλισμού και του χρηματοπιστωτικού καρτέλ σε άλλα χέρια, διόλου γαλαζοαίματα. Μη σου πω ότι δεν επιτρέπονταν να έχουν καν γη έως τότε.

   Ο κύριος Ζήμενς (και ο Ομπάμα) γονατιζει μπροστά στην βασίλισσα, και κάθε βιομηχανοτσόγλανος ψοφαέι για πριγηπικό κοκό που του δίνει θεϊκή νομιμοποίηση.

   Καλά, εκτός τόπου και χρόνου...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Lampros 22/10/2011 17:45:20

    O Ομπάμα σε χ μήνες έχει εκλογές. Η βασίλισσα θα έχει διάδοχο. Αν δεν καταλαβαίνεις την διαφορά, να ψάξουμε να βρούμε αν ο Ροκφέλερ ήταν ...Εβραίος

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 22/10/2011 12:38:31

  Χαίρομαι που πρότεινα το άρθρο και που ο "Παράξενος" το μετέφρασε.
  Αρχαίε, συμφωνούμε ότι οι τράπεζες δεν είναι το κεφάλαιο αυτό καθ' αυτό αλλά είναι τόσο σημαντικές, ειδικά μετα την "απελευθέρωσή τους" (από τον Κλίντον) από τα δεσμά της διάκρισης εμπορικών/χρηματηστηριακών που έχει ανατραπέι η σχεση μετόχων/επιχειρήσεων. Έτσι,

  --- Αντί να τροφοδοτούν οι μέτοχοι τις επιχειρήσεις συμβαίνει το αντίθετο και αυτό αντανακλάται στην φούσκα των τιμών των χρηματιστηρικών προϊόντων που όλο αυξάνονται. Δλδ, πλήρης ανατροπή της προσφοράς/ζητησης που ισχύει για τα καταναλωτικά προϊόντα.

  --- Οι τραπεζες λοιπόν είναι ΟΡΓΑΝΙΚΟ στοιχέιο του νέου επιθετικού κεφαλαίου που μας οφηγεί στην φτώχεια.

  Τέλος, η δικτυακή ανάλυση μας επιτρέπει να δούμε κρυφές σχέσεις. "Ακολουθήστε το χρημα". Ουδέν κρυπτόν.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος Αργεάδης 22/10/2011 13:33:34

   ο φόβος μου είναι ότι η στοχοποίηση των διαμεσολαβητών οδηγεί στην κυριαρχία του φεουδάρχη. Δεν έχω καμία αγάπη για τις τράπεζες, και θυμάμι ότι οι ελληνικές για αρκετό καιρό έβγαζαν περισσότερα από όλη την βιομηχανία. Δες την εξέλιξη: Να καθαρίσουμε την βιομηχανία (οι "κακοί βιομήχανοι" 65-75) και το πασοκ (81-89) και ο Μητσοτάκης (αντίο ΑΓΕΤ) άσε τον Σημίτη, αλλές φουστιές μεθόδευσε αυτός

 6. ORIMA avatar
  ORIMA 22/10/2011 12:43:41

  Σχετικά με τα σχέδια Eureca και Ηγεμών και τη σχ´εση τους - στην ο μη γένητο περίπτωση εφαρμογής τους - πώς πιστεύετε ότι θα συνδεθεί με την διεθνή αυτοκρατορική τάξη;

 7. zame avatar
  zame 22/10/2011 13:57:43

  & λιγο -πολυ ΑΥΤΟΙ ειναι οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την διόγκωση του ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ που ΠΑΡΑΓΕΙ το ΧΡΕΟΣ..αφού στο ανελέητο κυνήγι της μείωσης του εργατικού κόστους..(που ειναι το εισοδημα & η καταναλωση καποιου αλλου)
  δημιουργώντας παραγωγές στις ασιατικές κοινωνίες..αφαιρώντας την παραγωγή απο τις δυτικές..που περιοριστήκαν μόνον στην κατανάλωση...που αυτή υποστηρίχτηκε & διογκώθηκε με τα πολυδιαφημιζόμενα δάνεια....

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ zame 22/10/2011 15:00:02

   ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ διόγκωσης δεν είναι το ίδιο με τις ΑΙΤΙΕΣ και της ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ διόγκωσης. Αιτία διόγκωσης είναι η ζήτηση για κατανάλωση και η ζήτηση για παροχές (και οι πόλεμοι που κοστίζουν). Guns or butter. Guns ΚΑΙ butter δεν πάιζει. Εάν η διογκωση ήταν για μόνο για παραγωγή, θα φώναζαν οι πααργωγοί ότι πρέπει να διογκωθεί η κατανάλωση. Αλλά δεν φταίει ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ. Αυτός κάνει μια χαρά ότι του πούνε αυτοί που τον χρησιμοποιούνε. Αν, λοιπόν, θες να στοχοποιήσεις, διάλεξε ποια από τις ΑΙΤΙΕΣ σε ενοχλεί. Δύσκολο και αυτό.

 8. Agni avatar
  Agni 22/10/2011 14:07:13

  Δεν νομίζω οτι τα συμπεράσματα της έκθεσης απέχουν απο την πραγματικότητα,αυτή είναι πάνω κάτω η δομή δοσμένη με περιγραφικό τρόπο..Βέβαια υπάρχει κ κάτι που ως το πλέον ουσιώδες διαφεύγει,οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δεν είναι εκτός της νεοδαρβινιστικής,εξελικτιστικής θέασης του κόσμου,άρα εκτός της δομής-δεν έχουμε δηλαδή μετασκέψη,οπότε τον "διαβάζουν" συνολικά υπο το πρίσμα της ιδεοληψίας τους,αυτό το πράγμα επουδενί δεν αποτελεί "φύση" αλλά ένα βολικό και υπεραπλουστευμένο μοντέλο που επιβάλλαμε σε αυτήν.Οχι μια ερμηνεία αλλα μια ιδεολογική προβολή των φαντασιακών κατασκευών μας πάνω στον κόσμο,με όσα μαθηματικά και αν το ενισχύσεις το μοντέλο αν το αξίωμα/ιδεολόγημα είναι λάθος έχεις μια τρύπα στο νερό.Το ότι χρησιμοποιούν toν όρο φύση δίνει νομιμότητα στην ανάλυση τους μόνο στους οπαδούς της εκλαικευμένης επιστήμης των περιοδικών και προκαλεί στους ειδήμονες ανάλογη αδιαφορία,με έρευνες τύπου "γιατί μυρίζουν οι μασχάλες" που έχουν διάρκεια μιας βδομάδας..Δυστυχώς οι επιστήμες μας είναι δυο ταχυτήτων απο τη μια έχουμε το θαύμα της κβαντομηχανικής που λαμβάνει υπόψην του όλα τα παραπάνω,συν τα όρια της γνώσης και την μη-πληρότητα της κάθε αποτίμησης μας.Και απο την άλλη την συμπλεγματικού τύπου μεταφυσική προσκόλληση σε ξεπερασμένα ιδεολογήματα καλά για να δώσουν μια πρώτη εικόνα του κόσμου σε μαθητές του δημοτικού,αλλα μέχρι εκεί..

 9. Κωστας Ε. Χριστοδουλου avatar
  Κωστας Ε. Χριστοδουλου 22/10/2011 14:33:15

  Έγώ , τολμώ νά προτείνω μιά ώραία βόλτα κι' άς μήν άνακατευόμαστε μέ τόσο " σοβαρά " ζητήματα . Στό κάτω τής γραφής ή Πατρίδα μας είναι ό μόνος ίσως τόπος πού άξίζει νά τόν ζείς !!!

  • Agni avatar
   Agni @ Κωστας Ε. Χριστοδουλου 22/10/2011 15:36:13

   Βόλτες,ξεγνοιασιά,αράγματα,επιστροφή στην ανεμελιά δλδ,μετά την επομένη των εκλογών,άν και όποτεγίνουν,γιατί πολύ φοβάμαι οτι στο τέλος θα τον βλέπουμε παντού στο δρόμο σε κάδρα,αγάλματα και αφίσες με μοτο εγώ σας σώζω,για να μην πω ταριχευμένο σαν τον λένιν,σε κάποια πλατεία όταν φύγει για τόπο χλοερό μετα απο 60 χρόνια,αν βέβαια δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένος απέθαντος η σάιμποργκ..κατα τα άλλα συμφωνώ απόλυτα!!

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/10/2011 15:03:09

  Και σε κάθε περίπτωση, η π.χ., Morgan Stanley πέραν της βαρύτητας της γνώμης της είναι πραγματικά ΑΣΗΜΑΝΤΗ στο ποιός κυβερνά τον κόσμο. Η παρουσία αυτής και άλλων είναι προπέταασμα καπνού (άσε που δεν είναι ...Εβραίοι)

  • Lampros avatar
   Lampros @ archaeopteryx 22/10/2011 17:27:47

   Και σε κάθε περίπτωση, η π.χ., Morgan Stanley πέραν της βαρύτητας της γνώμης της είναι πραγματικά ΑΣΗΜΑΝΤΗ στο ποιός κυβερνά τον κόσμο

   Προφανώς η Morgan Stanley εργαλείο είναι.

   Αλλά αν κλάσει η Stanley μπορούν να βρεθούν 100,000 άνθρωποι στον κόσμο. Αυτό μεταφράζεται σε «κυβερνάω», ειδικά οικονομικώς.

   Δεν σημαίνει ότι η MS ελέγχει τον κόσμο. Αλλά ό,τι σημαντικό γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, από καμμιά 100στη μεγαλο-συμφέροντα περνάει κρισάρα ―και όχι αναγκαστικά από αυτούς με τα πολλά οικόπεδα...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Lampros 22/10/2011 17:46:34

    Να μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι δεν θα ήξερες Μοργκαν Στάνλεϋ εάν την συναντούσες στον δρόμο. Ασε που είναι και μασόνοι...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Lampros 22/10/2011 17:53:08

    και, σε περίπτωση που είσαι σκεπτομενος, σκέψου εάν η φοβία σου της Morgan Stanley είναι πιο σημαντική από την ίδια. Η MS είναι είδος υπό εξαφάνιση μετά την κατάργηση του Glass Steagall.

    Εάν δεν είσαι σκεπτόμενος, μην ζορίζεσαι, σίγουρα αυτή φταίει.

 11. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 22/10/2011 16:07:17

  O ένας βραχίονας, της ανοιχτής κοινωνίας, πατήστε πάνω στο χάρτη
  http://www.soros.org/about/locations

  Συμφωνώ με τον Archaeopteryx , οι τράπεζες μεταφέρουν κεφάλαια και αποθέματα.Το νερό, το πετρέλαιο, οι φυσικοί πόροι, η θάλλασα και η γη είναι το κεφάλαιο. Μέχρι τώρα το είχαμε και εμείς, απλά μας εμπόδιζε η διεθνιστική αριστερά να το εκμεταλευτούμε. Οι οικολόγοι χτες κατήγγειλαν τους ψαράδες για την αλιεία, για να μπουν οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου άνετα.
  Όπου υπάρχει σημαία οικολόγων από κάτω υπάρχει ορυκτός πλούτος , όχι για μας , για τους άλλους

 12. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 22/10/2011 18:17:02

  Έτσι όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, σαν τον καρκίνο . Μόνο που στο τέλος πάντα πεθαίνουν και τα καρκινογόνα κύτταρα μαζί με τον οργανισμό! Ματαιότης!

 13. victoria (true) avatar
  victoria (true) 22/10/2011 20:32:42

  Έλα βρε αρχαίε μας, που κάνει πολιτική η Ελίζαμπεθ! Βγάζουν και καμιά λιρίτσα από τους τουρίστες οι άνθρωποι.

  Η ιστορία έχει επίσης δείξει πως οι Ελβετοί υπήρξαν οι τραπεζίτες των ναζί. Βέβαια εμείς ασχολούμαστε με το μάτριξ, ενώ υπάρχει - δεν υπάρχει, εμείς πάμε για κούρεμα αύριο!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ victoria (true) 23/10/2011 10:32:45

   Η βασίλισσα δεν κάνει πολιτική. 5 φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με τον Κάρολο να λέει για την προστασία του Πλανήτη στην καλή κοιωνία του Λονδίνου και όλοι ζουν από ενοίκια στην γη του (ή βασιλική οικογένεια στην θάλασσά τους), μερικές 10άδες εκατομ λίρες, και μετά, αναρωτιέμαι εγώ, μα τι τους έχει πιασει όλους με την Πρασινη Απάτη;

   Η βασίλισσα δεν κάνει πολιτκή. Αλλά βλέπει τηνβασίλισσα η κάθε κυρία Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και Πρασινίζει.

   Η βασίλισσα δεν κάνει πολτική, αλλά την βλέπουν Πράσινη στα πάρτυ, και πρασινίζουν και κατι ζαβά τεκνα εφοπλιστών στο Σίτυ και τσουπ και τα ...Ελληνικά κόμματα

   (δεν σε καλεί στις κοινωνικές της εκδηλώσεις, για αυτό δενξέρεις τι κάνει η βασίλισσα για πολιτική)

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ archaeopteryx 23/10/2011 14:16:57

    Και πρέπει να το ξεκαρφώσεις δηλαδή ότι δεν με κάλεσε;

    Μα Ελίζαμπεθ, ούτε ένα τσάι;

 14. zame avatar
  zame 23/10/2011 23:08:57

  με δεδομενο το οτι η καθε (καλη η κακη) ΔΡΑΣΗ παραγει και την αναλογη (καλη η κακη) ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.. η συνεχώς ευερέθιστη & ευμετάβλητη κινητικότητα κάνει να ειναι παρα πολυ δύσκολο να επιτευχθεί η πολυπόθητη ισορροπία
  αλλα βρηκα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ την προτροπη του αρχαιου για στοχοποιηση του συγκεκριμενου προβληματος
  α) γιατι δεν διογκωνεται η καταναλωση ? ..και μαλιστα η προτροπη της χρηματοδοτείται αδρά.
  αυτοι που ΕΣΤΩ τον χρησιμοποιουνε τον Μηχανισμο παραγωγης χρεους ..μειπως να "βλεπανε" λιγακι περα απο τις γνωστες δρασεις που ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ...& να το "βλεπανε" ως Μηχανισμο ευριθμης ισορροποιας..πχ.
  οταν είτε λόγο κλιματικών η καιρικών φαινομένων οι μετακινήσεις των πληθυσμών ειναι αναπόφευκτη..αλλα και η συμμετοχή της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας..παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμου..και ολοένα και ακριβαίνει το κόστος ζωής..ενω μειώνονται τα εισοδηματα..που φερνουν την καταναλωση..εδω ερχεται και κολάι αυτο που ειπε ο Χοντρος οτι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ την ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ στις κοινωνιες...που φερνει την εξαρση της ΕΓΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ..που αυτη με την σειρα της..φερνει τα επιθυμητα αποτελεσματα αυτων που την χρησιμοποιουν..ΟΠΟΤΕ ειναι ΟΝΤΩΣ παρα πολυ δυσκολο να ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ η δουλειά (για βιοπορισμό) με την ΕΡΓΑΣΙΑ που ειναι και η ισορροπία στον ανθρωπο.
  ειναι καιρος την ΠΟΙΟΤΗΤΑ να ακολουθει & να κυνηγά τον ΠΛΟΥΤΟ & οχι το κερδος την ποιοτητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.