#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/10/2011 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κίνημα Occupy Wall Street φουντώνειΤο κίνημα Occupy Wall Street φουντώνει. Τρέφεται από τον γενικευμένο θυμό για την οικονομική κρίση, τον συνεχιζόμενο πλουτισμό μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ, και την απουσία φωνής που να εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των απλών ανθρώπων.

Το κίνημα εξαπλώνεται σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, συσπειρώνοντας στις τάξεις του εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Η συμμετοχή μιας ευρείας γκάμας συνδικαλιστικών οργανώσεων στους κόλπους του, σηματοδοτεί την προοπτική ανάπτυξης που έχει, και τη τεράστια δυνατότητα να κινητοποιήσει εκατομμύρια πληθυσμού. Το 99% δεν αντέχει άλλο, και βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί.

Αυτό που βλέπουμε είναι η γέννηση ενός νέου κοινωνικού κινήματος, που έχει τη δυναμική να φέρει την οικονομική δικαιοσύνη. Όντας ολοκαίνουργιο, έχει πολλές επιλογές. Το σίγουρο πάντως είναι, πως αφού η οικονομική κατάσταση που το γέννησε, δεν λέει να φύγει, το κίνημα αναμένεται να  προκαλέσει πολλούς ακόμη αγώνες στο μέλλον.

Κάποιοι λένε πως το κίνημα Occupy Wall Street έχει τόση σχέση με το Δημοκρατικό κόμμα όση και το Tea Party με το Ρεπουμπλικανικό. Αυτό όμως είναι λάθος. Το Tea Party (και το μήνυμά του), δημιουργήθηκε, χρηματοδοτήθηκε, και σχηματίστηκε από επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αυτά των αδελφών Koch. Προσπάθησε να κινητοποιήσει τον κόσμο, εκμεταλλευόμενο τις φοβίες του για το που πάει η χώρα, και μεταμφιέζοντας τα επιχειρηματικά πολιτικά συμφέροντα μέσα από μια λαϊκίστικη αμφίεση. Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία ότι το κίνημα αυτό απλά θα ενίσχυε την ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, η οποία έσπευσε να ταυτιστεί μαζί του.

Η σχέση του Occupy Wall Street με τους Δημοκρατικούς είναι διαφορετική. Εδώ δεν υπάρχουν τραπεζικά συμφέροντα να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές του. Καταγγέλλοντας ευθέως την ανισότητα και την αδικία που έφερε η  Wall Street, το κίνημα  έβαλε τον εαυτό του απέναντι ακριβώς από τους μεγάλους χρηματοδότες και τους πολιτικούς συμμάχους του Δημοκρατικού κόμματος. Και μπορεί κάποιοι Δημοκρατικοί πολιτικοί να παίρνουν θέση υπέρ του κινήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα προωθήσουν ποτέ τα πραγματικά συμφέροντα του απλού εργαζόμενου.

Για να καταλάβουμε τα παραπάνω, θα πρέπει να ψάξουμε για τα λεφτά. Όλες μαζί οι κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν μπορούν ούτε να συγκριθούν με την οικονομική δύναμη της επιχειρηματικής ελίτ. Και το Δημοκρατικό κόμμα είναι μια μηχανή που κατασκευάστηκε και  συντηρείται από αυτά ακριβώς τα συμφέροντα. Αν κάποιος Δημοκρατικός προσπαθήσει (γνήσια) να υποστηρίξει τα συμφέροντα των εργαζομένων, αυτό θα πήγαινε  κόντρα στα συμφέροντα του κόμματός του. Βέβαια, στα λόγια θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ζητήματα που βάζει το κίνημα, όπως είναι η φορολόγηση των πλουσίων, αλλά και πάλι μόνο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ή σε κάποια ανώδυνη πολιτικά συγκυρία.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού του κινδύνου, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε πως το κίνημα εκφράζει την γνήσια αγανάκτηση του λαού. Στην συνέχεια, και στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τύπου, υπερασπίστηκε τις διασώσεις των τραπεζών. Πρόκειται για μια κλασική πλέον μανούβρα του Ομπάμα, ο οποίος ξεπούλησε τις υποσχέσεις του, και πολιτεύεται πλέον με σκοπό τον πλουτισμό του 1% του πληθυσμού, εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Το κίνημα Occupy Wall Street πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο τόσο από τα δυο κόμματα εκφραστές της  Wall Street, όσο και από τα χρήματα των ελίτ.

Αν και πολλά συνδικάτα θα στηρίξουν τον Ομπάμα στις επόμενες εκλογές, το κίνημα δεν θα πρέπει να παρασυρθεί στην «επιλογή του μικρότερου από τα δυο κακά».

Θα πρέπει να συνεχίσει να αφουγκράζεται, και να μιλάει για τον απλό λαό, προτρέποντας τον σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντί να παρακαλάει τους Δημοκρατικούς.

Η ιστορία των κοινωνικών κινημάτων των ΗΠΑ μας έχει δείξει ότι όποιο μπλέξει στα δίχτυα του Δημοκρατικού κόμματος, οδηγείται σε παράλυση, ξεδόντιασμα, και στο θάνατο κάθε ελπίδας που είχε για αλλαγές.
Όσο μεγαλώνει το  κίνημα, θα πρέπει να βρει διεκδικήσεις πίσω από τις οποίες θα συνταχθεί η εργατική τάξη. Διεκδικήσεις όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η φορολόγηση των πλουσίων, η διακοπή των περικοπών στην κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια υγεία, ο τερματισμός των πολέμων, κλπ. Όλα αυτά τα ζητήματα, τυγχάνουν μεγάλης λαϊκής υποστήριξης, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, αν θέλει να μεγαλώσει, το κίνημα θα πρέπει να μεταμορφωθεί. Θα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό, να οργανωθεί σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, να αποκτήσει ηγετική δομή που θα είναι διάφανη, και θα έχει λογοδοσία.

Εξελισσόμενο με αυτόν τον τρόπο, το δημοκρατικό αυτό κίνημα θα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στα δυο νυν  κόμματα της Wall Street και των επιχειρηματικών ελίτ. Να γίνει δηλαδή ένα γνήσιο Εργατικό κόμμα, που θα εκπροσωπεί την πλειοψηφία.

Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν περνά από το μυαλό των συμμετεχόντων στο κίνημα, η  εξέλιξη του αγώνα του θα το οδηγήσει λογικά προς τα εκεί. Αν συμβεί αυτό, τότε θα αποτελεί ένα προϊόν μιας διαδικασίας που είχε τη δυναμική να αλλάξει συθέμελα την πολιτική και οικονομική δομή των ΗΠΑ.
Του Mark Vorpahl

 

Global Research

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=27008

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 08:03:48

  Αγαπητέ Factorx, η αναδημοσίευση άρθρων που εκπροσωπούν μια γνωστή αριστερίστικη αντίληψη ενος site οπως to globalresearch, το οποιο αναζητει και "ανακαλύπτει" παντου συνομωσιες, εξεγέρσεις, αντιθέσεις και κοινωνικές ανατροπές, ταιριάζει κάπου με το όραμα της μεγάλης αστικής παράταξης που επιτέλους υπεύθυνα και αποτελεσματικά ετοιμάζεται να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 08:21:19

   Θα σου απαντούσα με ένα γνωστό ρητό του Μάο, αλλά επειδή είναι πρωί, το αφήνω στην άκρη...

   • makis avatar
    makis @ Strange Attractor 13/10/2011 09:10:20

    και ύστερα απορούν γιατί όχι μόνο δεν έχει ρεύμα νίκης η ΝΔ αλλά υπολείπεται ακόμη και του 33% του 2009...

    • Ignoramus avatar
     Ignoramus @ makis 13/10/2011 09:23:06

     πλησιαζει η ωρα του σαμαρα και βγηκαν τα φαντασματα απο την ντουλαπα για να καπυλευτουν την νικη.
     βαφειαδη μαζεψου και ξεχνα τις δεξιες ξεπερασμενες αποψεις σου.

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ Strange Attractor 13/10/2011 15:12:43

    Μάλλον θα πρέπει να επιβληθεί η ανωνυμία με υποχρεωτικά ψευδώνυμα (σε αντίθεση με τις επιθυμίες του Αλέξη) γιατί το χειρότερο είδος σχολιαστών εδώ μέσα είναι κάτι φιλόδοξοι πολιτευτάκηδες που προσπαθούν να διαφημίσουν το όνομά τους και σχεδόν ποτέ δεν λένε τίποτα εκτός από την προσωπική τους ιστορία και τις "περγαμηνές" τους.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ τηλέμαχος αναγνώστου 13/10/2011 16:49:55

     +1000

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 16:40:32

   Το οτι μας πινουν το αιμα πλεον με το μπουρι της σομπας ειναι για εσας "ακομη μια συνομωσιολογια";

   Μα τι λετε κυριε;

   Το globalresearch στελνει τα ραβασακια της εφοριας και μειωνει τους μισθους προς οφελος μιας αναισχυντης ελιτ;

   Το globalresearch στελνει τα ΜΑΤ να χτυπουν ηλικιωμενους;

   Το globalresearch αναγκαζει ανθρωπους που δουλευαν μια ζωη να "ψωνιζουν" απο σκουπιδοτενεκεδες;

   Ειστε με τα καλα σας; Εχουμε ΠΟΛΕΜΟ, ακομη να το καταλαβετε;

  • factorx avatar
   factorx @ Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 19:17:54

   Εχεις μπερδυτεί κάπως αγαπητε΄. Εδω μας ενδιαφέρει πρώτα η όσο το δυνατόν πιο πλήρης ενημέρωση.

 2. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 10:06:39

  @Ignoramus,

  Αν νομίζεις οτι το όραμα και το πρόγραμμα της ΝΔ είναι τα συνθήματα των "Occupy Wall Street", είσαι μάλλον σε άλλο πλανήτη! Έχοντας θητεύσει στη ΝΔ από τα φοιτητικά μου χρόνια και ως επαγγελματίας στο Λονδίνο για πάνω από 25 χρόνια, δεν νομίζω να είμαι εγώ που επιστρέφω από την ντουλάπα. Αν εσύ έχεις κάποιες αριστερίστικες οπτασίες και κρατικίστικες εμμονές εναντίον της ελεύθερης οικονομίας και των αγορών, ας ασχοληθεί ο αγαπητός και φίλος κ. Μιταράκης μαζί σου, μπας και καταλάβεις τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο.

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 11:19:42

   η λογοκρισια ποτε δεν βοηθησε φιλε μου, και εσυ πας να μας την επιβαλεις. ποιος σου ειπε οτι το αντινουζ ειναι εκφραστης μονον δεξιων αποψεων;

   • Παυλος Βαφειάδης avatar
    Παυλος Βαφειάδης @ Ignoramus 13/10/2011 11:36:10

    Δεν ανεφερα πουθενα τη λεξη "δεξια"!
    Απλά ρώτησα, τι νόημα έχει ένα τέτοιο άρθρο που θα ζήλευαν τα sites του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που δεν εχουν και δεν θέλουν να καταλαβουν την πραγματικότητα για τη λειτουργία των αγορών.
    Δυστυχως εσυ προέβης σε χαρακτηρισμους για ντουλαπια, καπηλειες και ξεπερασμενες δεξιες αντιληψεις κλπ.
    Εδω δεν είμαστε για να τσακωνομαστε αλλα για να μοιραζομαστε σκεψεις για το αυριο που μπορει και πρεπει να ειναι πιο αισοδοξο και αποτελεσματικο για τη ζωη μας, σύμφωνα με τα ποσοστα της ΝΔ.

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 12:57:18

   Δν είμαστε όλοι δεξιοί φίλτατε στον "πλανήτη" του antinews!

 3. Ignoramus avatar
  Ignoramus 13/10/2011 13:04:00

  Παυλος Βαφειάδης είπε:
  13/10/2011 στις 10:06 am

  @Ignoramus,Αν νομίζεις οτι το όραμα και το πρόγραμμα της ΝΔ είναι τα συνθήματα των “Occupy Wall Street”, είσαι μάλλον σε άλλο πλανήτη!

  τι πινεις ρε βαφειαδη; τι σχεση εχω εγω η το αντινους με την νδ; και ποιος εισαι συ που θα ορισεις την καθαροτητα των αποψεων του; μπερδευτηκες;

  • Παυλος Βαφειάδης avatar
   Παυλος Βαφειάδης @ Ignoramus 13/10/2011 15:00:00

   @ignomarus

   Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν έχεις κάποια σχέση με τον χώρο της ΝΔ.

   • singularity avatar
    singularity @ Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 19:34:48

    Οπότε να υποθέσω πως συμφωνείς και με το γεγονός πως η επίσημη και ανεπίσημη τακτική της Ν.Δ. προσποιείται εδώ και μήνες οτι ο κ. Καζάκης δεν υπάρχει ή πως οι θέσεις του είναι γραφικές, εντελώς περιθωριακές και άκρως επικίνδυνες. Φίλε μέχρι και η «Κομανέτσι της καθεστωτικής δοκού» (Καρατζαφέρης) ξύπνησε και άρχισε να αλληθωρίζει κι εκείνος προς θέσεις όπως «καμία διαπραγμάτευση πλέον με τους ευρω-αλήτες». Σταματήστε επιτέλους να δογματίζετε και να αντι-συσπειρώνεστε αρκετοί, εγκλωβισμένοι σε σχήματα και ταμπού του παρελθόντος.

    • Παυλος Βαφειαδης avatar
     Παυλος Βαφειαδης @ singularity 13/10/2011 23:34:04

     Ο Καζάκης υπάρχει. Ως πρόσφατα ανήκε στο ΚΚΕ. Παντελώς άγνωστος επαγγελματικά, παρ' όλο που δηλώνει οτι εχει εργασθεί ως στέλεχος εταιριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!
     Καλά κάνει η ΝΔ και δεν ασχολείται με άτομα που δεν έχουν την παραμικρή σχεση με το οικονομικό μοντέλο και την κοινωνική φιλοσοφία της.

     • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
      Ρομπέν το Γκαρσόν @ Παυλος Βαφειαδης 13/10/2011 23:39:07

      Εσυ ρε μάστορα σαν τοποτηρητής της ΝΔ μπαίνεις ξαφνικά, ή απλώς πλασάρεσαι για καρέκλα;

     • Ignoramus avatar
      Ignoramus @ Ρομπέν το Γκαρσόν 14/10/2011 12:59:52

      Ετσι, μαζευτικαν πολλοι. καρεκλοθηρες τελευταια

     • Παυλος Βαφειάδης avatar
      Παυλος Βαφειάδης @ Ρομπέν το Γκαρσόν 14/10/2011 15:12:12

      Αγαπητέ μάστορα Ρομπεν, κατοικώ στο εξωτερικό οπότε δεν εχω την παραμικρή δυνατότητα και επιθυμια να ασχοληθω με καρέκλες και τραπεζια. Εκφράζω απλά, τις απόψεις μου ως ατόμου που ανήκω ιδεολογικά και λειτουργικά στο χώρο της ΝΔ. Εσύ μπορείς να διαφωνείς και να επιθυμείς να κάνεις "occupy οτι σου κατεβει". Για αυτό υπάρχει το δημοκρατικό και ελεύθερο αυτό site.

 4. makis avatar
  makis 13/10/2011 19:13:49

  Αγανακτισμένοι στην Wallstreet [photos]

  http://www.preveza-info.gr/photoalbum.php?photocat=wall

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.