#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/10/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ισχυρότερο όπλο της Αμερικής είναι το σταθερό δολάριοΤο Ιράν ετοιμάζει ατομική βόμβα. Η Ρωσία του Πούτιν προανήγγειλε ένα πρόγραμμα εξοπλισμού αξίας $635 δισ. και σκοπεύει να αγοράσει 600 αεροσκάφη, 1.000 ελικόπτερα, και 100 πολεμικά πλοία μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η Βενεζουέλα διαδίδει την επανάστασή της σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Πως μπορεί η Αμερική να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες απειλές προς την εθνική της ασφάλεια; Πριν στείλουμε τους πεζοναύτες, θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσουμε το δολάριο. Το ισχυρό δολάριο ήταν το κύριο όπλο που χρησιμοποίησε ο Ronald Reagan στη δεκαετία του 1980 για να ανατρέψει την ΕΣΣΔ, η οποία συνιστούσε πολύ σοβαρότερη απειλή από οποιαδήποτε σημερινή.

Όταν έγινε πρόεδρος ο  Reagan το 1981, η ΕΣΣΔ ήταν σε άνοδο. Είχε εισβάλλει στο Αφγανιστάν, και υποστήριζε την επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Ο Σοβιετικός ηγέτης Leonid Brezhnev είχε εξαγγείλει το περίφημο δόγμα του, σύμφωνα με το οποίο η προέλαση του κομμουνισμού ήταν αναπότρεπτη.

Από τη πλευρά του, ο Reagan ξεκίνησε ένα μαζικό πρόγραμμα εξοπλισμού, όμως κανένα από τα νέα όπλα δεν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Σταθεροποιώντας και ενισχύοντας το δολάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε τις τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας τα έσοδα των Σοβιετικών σε συνάλλαγμα, και γονατίζοντάς τους οικονομικά.

Το 1971, τις τελευταίες ημέρες ισχύος του κανόνα χρυσού Bretton Woods, ο χρυσός στην ελεύθερη αγορά ήταν στα $37.88 ανά ουγκιά, και το αργό πετρέλαιο $3.56/bbl. Με σημερινά δεδομένα, αυτό αντιστοιχεί σε $16.02/bbl.

Το 1979, όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν, ο χρυσός πουλιόταν $239.36/oz, και το αργό πετρέλαιο $41.34/bbl. Τα έσοδα των Ρώσων από την εξαγωγή πετρελαίου είχαν αυξηθεί κατά 158% από το 1971, χωρίς καμιά προσπάθεια εκ μέρους τους.

Όταν ορκίστηκε ο Reagan, ο χρυσός ήταν στα $499.02/oz , και  το αργό πετρέλαιο στα $84.51/bbl, πέντε φορές πιο ακριβά από ότι πριν δέκα μόλις χρόνια.

Ο Reagan στήριξε την προσπάθεια της Federal Reserve και του προέδρου της  Paul Volcker να πολεμήσει τον πληθωρισμό. Όταν το 1985 ανέλαβε ως Γεν. Γραμματέας του ΚΚ της ΕΣΣΔ ο Mikhail Gorbachev, ο χρυσός είχε πέσει στα 304.47/oz , και το αργό πετρέλαιο στα $52.24/bbl. Έναν χρόνο αργότερα, οι τιμές έπεσαν κι άλλο, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ανησυχεί ο Gorbachev. Η ΕΣΣΔ είχε χάσει το 73% των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι χαμηλές τιμές του αργού κόντεψαν να κάνουν την ΕΣΣΔ να πτωχεύσει. Τον Μάιο του 1990, οι Σοβιετικοί παρακάλεσαν τον Γερμανό καγκελάριο Helmut Kohl να τους δανείσει επειγόντως 20 δισεκατομμύρια μάρκα, για να σωθούν από την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση. Αυτός τους έδωσε 5 δισ. και το 1991 η ΕΣΣΔ κατέρρευσε οριστικά.

Η στρατηγική την οποία χρησιμοποίησε ο Reagan για να χρεοκοπήσει την ΕΣΣΔ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σήμερα εναντίον της Βενεζουέλας, του Ιράν, και της διαδόχου της ΕΣΣΔ, Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός πουλιέται $1650/oz και το  αργό πετρέλαιο πουλιέται $83.18/bbl, όπως τότε που ανέλαβε ο Reagan. Σήμερα, μια ουγκιά χρυσού αγοράζει 20 βαρέλια αργού, κάτι που ιστορικά θεωρείται πολύ. Τα τελευταία 40 χρόνια, μια ουγκιά αγόραζε 15 βαρέλια κατά μέσο όρο.

Ο γερουσιαστής Ted Poe έχει προτείνει νομοσχέδιο για την σταθεροποίηση του δολαρίου. Το νομοσχέδιο H.R. 1638  απαιτεί από την Federal Reserve να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, μερικούς μήνες μετά την ισχύ του νόμου, που θα σταθεροποιηθεί το δολάριο στην τιμή του χρυσού COMEX εκείνης της στιγμής. Στη συνέχεια, αυτή η τιμή θα αποτελεί τον στόχο για τη τιμή του χρυσού, από πλευράς της Federal Reserve. Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, η Federal Reserve θα πρέπει να διατηρεί αυτόν τον στόχο μέσα από την ελεύθερη αγορά, και όχι μέσω της χειραγώγησης των επιτοκίων.

Οι σημερινές τιμές του χρυσού και του πετρελαίου, αντικατοπτρίζουν τον επικείμενο πληθωρισμό, και όχι αυτόν που υπάρχει. Αν ισχύσει το νομοσχέδιο H.R. 1638, οι τιμές του χρυσού θα πέσουν, και θα συμπαρασύρουν και το πετρέλαιο. Αν υποθέσουμε ότι η πραγματική αξία του χρυσού ήταν $35/ουγκιά το 1958, τότε μια καλή τιμή στόχος θα ήταν τα $222/oz. Από την άλλη, αν ο χρυσός άξιζε $379.26 το 1994, τότε να περιμένουμε μια τιμή στόχο στα $532/oz.

Η σταθεροποίηση της τιμής του χρυσού στα $532/oz, θα σταθεροποιούσε και  την αξία του δολαρίου στις 0.001879699 ουγκιές χρυσού. Με βάση τις σχέσεις χρυσού-πετρελαίου στο παρελθόν, θα δούμε την τιμή του αργού να σταθεροποιείται στα $35.50/bbl. Κάτι τέτοιο θα μειώσει τη λιανική τιμή της βενζίνης, και παράλληλα θα μειώσει τα κέρδη κρατών όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, και το Ιράν, κατά τουλάχιστον 57%. Αυτή η μείωση εσόδων θα τις ηρεμήσει, και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος, όπως έγινε και με την ΕΣΣΔ.

Για να υπάρξει σταθερή οικονομία και σταθερές αγορές, χρειάζεται σταθερό δολάριο. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την απασχόληση, και την ευημερία. Και αυτό που θα είναι καλό για την Αμερική θα είναι πολύ κακό για τους εχθρούς της.

 
Forbes
http://www.forbes.com/sites/louiswoodhill/2011/09/28/worried-about-ahmadinejad-chavez-and-putin-stabilize-the-dollar/

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Theo avatar
  Theo 01/10/2011 09:29:34

  μπραβο ρε Strange!!
  για αυτους που λενε και πιστευουν τα περι Κινας και αλλων ηγεμονιων!!!!

 2. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 01/10/2011 09:52:46

  Η Ρωσία πρέπει να ψάξει τι απέγιναν οι 800 τόνοι χρυσού, που έστειλε ο Λένιν στη Νέα Υόρκη.

  • popolaros avatar
   popolaros @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 01/10/2011 10:27:56

   Ο Λένιν ή ο Τρότσκι ήταν, που τα έστειλε στους σπόνσορες.

 3. zame avatar
  zame 01/10/2011 14:30:16

  αυτο το "οπλο"
  http://www.greektube.org/content/view/153153/2/
  ειναι ισχυροτερο του $.

 4. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 01/10/2011 14:47:08

  1) Η Σοβιετική Ένωση το 1981 δεν ήταν ασφαλώς σε άνοδο, αλλά και είχε ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση – αλλά οι περισσότεροι από εμάς, όχι μόνο δεν το είχαν καταλάβει , αλλά ούτε το είχαν φανταστεί ποτέ.

  Η Σοβιετική Ένωση αρχές δεκαετίας του 1980, έκανε εισβολή στο Αφγανιστάν και έμπλεξε σε έναν δύσκολο αιματηρό και πολυδάπανο ανταρτοπόλεμο, από τον οποίο κατάφερε να απεμπλακεί με βαριές απώλειες(σε όλα τα επίπεδα) μόλις το 1989.

  2) Το κείμενο αποτυπώνει την αντίληψη του αρθρογράφου που το συνέταξε, ή της συγκεκριμένης αμερικάνικης ιστοσελίδας (ή ακόμα και κάποιων συντηρητικών πολιτικών κύκλων των ΗΠΑ) ότι η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, όταν αυτή γονάτισε οικονομικά λόγω των μειωμένων εσόδων από το πετρέλαιό της.
  Τελείως επιδερμική αντίληψη, που προφανώς φανερώνει άγνοια ή ημιμάθεια διεθνών πολιτικοοικονομικών συνθηκών και δεδομένων όσων τελικά την προωθούν.

  Η Σοβιετική Ένωση δεν κατέρρευσε σε μια νύχτα…..κατέρρευσε μετά από μακροχρόνια παρακμή και από συνδυασμό πολλών παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες ήταν :

  - η ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών στα χρόνια του «Ψυχρού Πολέμου» στην οποία είχε επιδοθεί η ΕΣΣΔ, δηλαδή οι κολοσσιαίες δαπάνες της για εξοπλιστικά προγράμματα, για να καταφέρει να ανταγωνιστεί στρατιωτικά τις ΗΠΑ,

  - οι ρυθμοί ανάπτυξης της σοβιετικής οικονομίας που μειωνόντουσαν διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου από το 1950 και μετά……. ειδικότερα στην βιομηχανική παραγωγή η ετήσια αύξηση ήταν 13,1% για την περίοδο 1951-1955, 5,9% για την περίοδο 1956-1960, 5,0% για την περίοδο 1961-1965, 5,3% για την περίοδο 1966-1970, 3,7% για την περίοδο 1971-1975, 2,6% για την περίοδο 1976-1980, 2,7% για την περίοδο 1980-1985…….και σημαντικότατο μέρος αυτής της βιομηχανικής παραγωγής αφορούσε στρατιωτικές δαπάνες… Μάλιστα, η περίοδος 1970-1990 φανέρωσε οριστικά ότι η σοβιετική οικονομία έχασε οριστικά τη μάχη του οικονομικού ανταγωνισμού με τη Δύση. Η Σοβιετική Ένωση δεν κατόρθωσε ποτέ να μειώσει την τεχνολογική απόσταση που χώριζε τη βιομηχανία της από τη βιομηχανία των μεγαλύτερων χωρών της Δύσης. Παράλληλα, στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα αυτό, το σοβιετικό οικονομικό σύστημα, παρά τις διάφορες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, απέτυχε κραυγαλέα να δημιουργήσει μια οικονομία που θα εξασφάλιζε υψηλό βιοτικό επίπεδο και ευμάρεια στους Ρώσους πολίτες, κάτι που υποσχόταν η ίδια η κομμουνιστική ιδεολογία.
  Αυτή η παραπάνω πλήρης αποτυχία έπληξε καίρια την αξιοπιστία της κομμουνιστικής ιδεολογίας και αποσάθρωσε την όποια δυναμική ή προοπτική του κομουνιστικού καθεστώτος.

  - η εκτεταμένη διαφθορά και η ατέρμονη υπερτροφική κομματική γραφειοκρατία συνέβαλλαν στην ηθική και οικονομική χρεωκοπία του κομμουνιστικού καθεστώτος.
  Το σοβιετικό σύστημα, επιβαρημένο από την ακαμψία του κεντρικού σχεδιασμού και την απόλυτη εξουσία μιας υπερσυγκεντρωτικής δυσκίνητης γραφειοκρατίας, δεν διέθετε την αναγκαία ευελιξία, ελαστικότητα και αποδοτικότητα.
  Αντίθετα, όχι μόνο εξέθρεψε την εκτεταμένη διαφθορά, αλλά και την γιγάντωσε….εμπόδισε την ουσιαστική τεχνολογική ανανέωση της ποιότητας της παραγωγής….δεν ανταποκρίθηκε δηλαδή στις απαιτήσεις της εποχής, επειδή ήταν ανίκανη να αντιληφθεί τις εξελίξεις και τις προοπτικές που άνοιγε η τεχνολογική πρόοδος

  - το μοντέλο που κυριαρχούσε στην ΕΣΣΔ (και κατά επέκταση σε όλες της χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας) ήταν με ελάχιστες τροποποιήσεις, εκείνο που είχε εμφανιστεί και εδραιωθεί επί Στάλιν. Ήταν δηλαδή το μοντέλο της συγκέντρωσης όλων των εξουσιών στα χέρια του κομμουνιστικού κόμματος, της γενικευμένης καταστολής και καταπίεσης όλων των διαφωνούντων και των εσωκομματικών αντιπάλων, του αυταρχικού αστυνομικού κράτους που ασκούσε διαρκώς εποπτεία, προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο ως «Ο Μεγάλος Αδελφός» σε όλη την σοβιετική κοινωνία. Η επίσημη ιδεολογία, στο όνομα της οικοδόμησης μιας αταξικής κοινωνίας, καταπολεμούσε με σκληρότητα και ανελέητα κάθε διαφορετική φωνή, κάθε διαμαρτυρία.
  Αντίθετα ο κοινωνικός, οικονομικός , πολιτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός στην Δύση τροφοδοτούσε συνεχώς την δυναμική και την ανάπτυξη των δυτικών κοινωνιών και οικονομιών. Επιγραμματικά, δηλαδή, ο υπερσυγκεντρωτικός - γραφειοκρατικός κολεκτιβισμός ο συνεχής αυταρχικός πολιτικός και αστυνομικός έλεγχος της κοινωνίας στην ΕΣΣΔ αποτέλεσαν σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα της δομικής κρίσης του αποσαθρωμένου σοβιετικού οικοδομήματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.