#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/07/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το θαύμα της κουβανικής δημόσιας υγείαςΤο 1995, ο  Nelson Mandela έκανε τη εξής δήλωση σχετικά με τις παλαιότερες κουβανικές ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική: «Οι Κουβανοί ήρθαν εδώ ως γιατροί, δάσκαλοι, στρατιώτες, γεωπόνοι, και ποτέ ως αποικιοκράτες. Μοιράστηκαν μαζί μας τα ίδια χαρακώματα, πολεμώντας εναντίον της αποικιοκρατίας, της υπανάπτυξης, και του apartheid».

Από την πλευρά της η Αμερική δεν ήταν τόσο επιεικής απέναντι στις κουβανικές δραστηριότητες στην Αφρική, κατηγορώντας την για εξαγωγή επανάστασης. Προσφέρει μάλιστα στοιχεία για ανάμιξη τω Κουβανών στη υπεράσπιση της Ανγκόλας εναντίον μιας εισβολής από την Ν. Αφρική, που στήριξαν οι ΗΠΑ, που σύμφωνα με τον Noam Chomsky οδήγησε σε ενάμιση εκατομμύρια θανάτους στην Ανγκόλα και στη Μοζαμβίκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, στα τελευταία 50 χρόνια, η Κούβα απέστειλε περισσότερους από 185.000 λειτουργούς υγείας σε ιατρικές αποστολές σε 103 χώρες του κόσμου. Αν και πολλές υστερικές φωνές κατηγορούν τις ιατρικές αποστολές της Κούβας στην Βενεζουέλα, ως βιτρίνα της τρομοκρατίας, η εφημερίδα τις χαρακτηρίζει ως «το κόσμημα της κουβανικής εξωτερικής πολιτικής».

Πρόσφατα, άρχισε να ισχύει το αμερικανικό «πρόγραμμα αναστολής κουβανικής ιατρικής», ή Cuban medical professional parole programme. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία των αμερικανικών υπουργείων Εξωτερικών, και Εσωτερικής Ασφάλειας, που έχει στόχο την ενθάρρυνση όσων Κουβανών ιατρών, νοσοκόμων κλπ βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό, να διαφύγουν στις ΗΠΑ, και να εξουδετερωθεί έτσι οποιαδήποτε επιτυχία σε επίπεδο δημόσιων σχέσεων από πλευράς της κουβανικής κυβέρνησης.

Βέβαια, ακόμη κι αν οι κουβανικές ανθρωπιστικές αποστολές δεν είναι παρά μόνο η βιτρίνα για κάποιους αλλότριους πολιτικούς σκοπούς, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ποιο από τα δυο παρακάτω σενάρια είναι πιο επικίνδυνο για την ανθρωπότητα: Μια βιτρίνα ανθρωπιστικής βοήθειας, που τελικά προσφέρει πολύτιμη ιατρική φροντίδα σε αμέτρητους ανθρώπους παντού στον κόσμο, που δεν έχουν άλλη πρόσβαση σ αυτήν, ή η βιτρίνα της προώθησης της δημοκρατίας, που μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς μόνο στο Ιράκ, από το 2003;

Και όπως μου είπε μια Κουβανέζα γιατρός που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο πρόγραμμα Barrio Adentro  στη Βενεζουέλα ονόματι Yamile, «και εμείς πολεμάμε σε ζώνες πολέμου, αλλά για να σώσουμε ζωές».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά ασθενείς, άσχετα με την καταγωγή τους. Μάλιστα, οι Κουβανοί γιατροί εξέτασαν κι εμένα, κάνοντας μου υπερηχογράφημα, αν και δεν είχα τίποτα. Η ειρωνεία είναι ότι εγώ, ως Αμερικανός πολίτης, είμαι κάτοικος μιας χώρας που με το χρόνιο εμπάργκο της, στερεί από την Κούβα φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα κλπ. Εν τούτοις,  απόλαυσα τις κουβανικές  ιατρικές υπηρεσίες! Μάλιστα, το 2007, η δωρεάν κουβανική ιατρική περίθαλψη  προς όλους επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά όταν Κουβανοί γιατροί στη Βολιβία πραγματοποίησαν επιτυχή (και δωρεάν) χειρουργική επέμβαση, για να θεραπευτεί ο καταρράκτης του ανθρώπου που εκτέλεσε τον Τσε Γκεβάρα!

Η Yamile, μόλις υπέγραψε μια δεκαετή σύμβαση να εργαστεί στην Βενεζουέλα, έχοντας προηγουμένως συμμετάσχει σε αποστολές στην Ανγκόλα, στη Ζιμπάμπουε, και στην Γουιάνα. Αν και παραδέχεται τις δυσκολίες του χωρισμού  από τα τέσσερα παιδιά της, και το χαμηλό μισθό, εν τούτοις επιμένει πως αποτελεί καθήκον της να βοηθήσει τους κατοίκους της Βενεζουέλας στο να αναπτύξουν την επαναστατική τους προοπτική.

Κάτι τέτοιες απόψεις είναι που οδήγησαν το 2005 στη κατηγορηματική απόρριψη της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από πλευράς Κούβας, μετά τον κυκλώνα Κατρίνα στην Ν. Ορλεάνη, από τον τότε πρόεδρο George Bush.

Όπως έγραψε το 2010 στην εφημερίδα Independent η Nina Lakhani, «το ιατρικό μοντέλο της Κούβας την οδήγησε σε αξιοζήλευτες ιατρικές προόδους, παρά το ότι δαπανά μόλις $400 ανά άτομο, την ώρα που η αντίστοιχη αναλογία στη Βρετανία είναι $3.000 (ανά άτομο), και στην Αμερική $7.500, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ».

Τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, που αποτελούν το πιο αξιόπιστο μέτρο της δημόσιας υγείας ενός κράτους, είναι στη Κούβα 4.8 θάνατοι ανά χίλιες γεννήσεις. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με το αντίστοιχο βρετανικό, αλλά είναι χαμηλότερο από το αμερικανικό. Μόνο το 5% των βρεφών γεννιούνται λιποβαρή, κάτι που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την μετέπειτα υγεία τους. Παράλληλα, η μητρική θνησιμότητα είναι η χαμηλότερη όλων στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Αν και το 1/3 των 75.000 γιατρών της Κούβας, μαζί με 100.000 νοσοκόμους κ.ά. εργάζονται σε αποστολές στο εξωτερικό, συνεχίζουν να υπάρχουν ένας γιατρός για κάθε 220 κατοίκους, μια από τις καλύτερες αναλογίες στον κόσμο.

Ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΥ Halfdan Mahler, δήλωσε πρόσφατα, πως κανένα άλλο κράτος δεν είναι τόσο επίμονα αφοσιωμένο στο να πετύχει τον στόχο «υγεία για όλους», όσο η Κούβα. Και όπως αναφέρει η New York Times, πολλοί Κουβανοί γιατροί που διέφυγαν και εργάζονται στην Αμερική, παραδέχονται πως οι συναλλαγές τους με τους ασθενείς στη Κούβα ήταν πολύ πιο ανθρώπινες, και λιγότερο βεβιασμένες απ ότι είναι οι αντίστοιχες στις ΗΠΑ.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να χτυπά κάποιος το κεφάλι του στον τοίχο, όταν ακούει τους διάφορους Αμερικανούς να επιμένουν πως η υγεία είναι προϊόν και όχι δικαίωμα, και πως η θεώρηση της ως δικαίωμα είναι μια τρομακτική άποψη που θα πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα επίπεδα.

Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να εξιδανικεύουμε τα πολιτικά συστήματα της Κούβας και της Βενεζουέλας, που δυστυχώς εμπεριέχουν στοιχεία καταστολής, είναι απόλυτα δόκιμο  να εξιδανικεύουμε τις προσδοκίες του Τσε, για συνδυασμό της ανθρωπιστικής αποστολής της ιατρικής, με την δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας.

 

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/07/2012726121435523765.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Flat avatar
  Flat 31/07/2012 11:31:58

  Η Κούβα είναι ο φάρος της ανθρωπότητας.

  • chrisss avatar
   chrisss @ Flat 31/07/2012 13:29:18

   Τότε μην διαμαρτυρηθείς ξανά για την εν Ελλάδι για την φτώχεια, τα συσσίτια, τις αρρώστιες, την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου(όπως π.χ. η ελευθερία), για την δίωξη των ομοφυλοφίλων, για την αστυνομοκρατία, για τον απολυταρχισμό του καθεστώτος..άντε για να τελειώνουμε με τις αιώνιες βλακείες περί Κούβας..η Κούβα είναι ένας επίγειος παράδεισος, που λόγω του κομμουνισμού και της εναντίωσης της με τον υπόλοιπο κόσμο πέραν του μέγιστου(χοχοχοχ) ηγέτη Τσάβες, βρίσκεται σε πλήρη εξαθλίωση

   • chrisss avatar
    chrisss @ chrisss 31/07/2012 13:31:10

    με κάποια λαθάκια λόγω hangover..:)

   • gim avatar
    gim @ chrisss 31/07/2012 14:54:49

    Εσείς όλοι οι δεξιοί γιατί πήγατε στην Κούβα, όπως γράφεται; Καμιά βόλτα από τις φτωχογειτονιές των ΗΠΑ κάνατε ποτέ ή μόνο για τον "παράδεισο" της ελεύθερης αγοράς αναμασέτε σαχλαμάρες;

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Flat 31/07/2012 17:07:06

   Πάς να ζήσεις εκεί; Σιγά! Με τα λόγια μόνο δεν γίνεται επανάσταση

  • εξαρχεας avatar
   εξαρχεας @ Flat 31/07/2012 17:31:30

   Και η Β.Κορέα επίσης.

 2. Kargia avatar
  Kargia 31/07/2012 11:34:58

  Ως συνήθως η μισή αλήθεια. Η ωραιοποιημένη. Για παραμύθι καλό. Όποιος δεν έχει πάει Κούβα μπορεί και να το πιστέψει.

 3. μπελάς avatar
  μπελάς 31/07/2012 12:11:28

  "Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να εξιδανικεύουμε τα πολιτικά συστήματα της Κούβας και της Βενεζουέλας, που δυστυχώς εμπεριέχουν στοιχεία καταστολής,"

  είπα και εγώ...

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ μπελάς 31/07/2012 17:08:43

   "Στοιχεία καταστολής" λένε την κομμουνιστική δικτατορία τώρα;

 4. μπελάς avatar
  μπελάς 31/07/2012 12:14:17

  @kargia
  Η Κούβα πριν την επανάσταση ήταν τριτοκοσμική χώρα. Θες να πούμε ότι ακόμα παραμένει? ΟΚ. Έστω.
  Είναι όμως με διαφορά η καλλίτερη τριτοκοσμική χώρα για να ζεις.
  Διαφωνείς?

  - Η άποψή μου είναι πως σε αρκετούς τομείς, είναι ανώτερη από αναπτυγμένη χώρα.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ μπελάς 31/07/2012 13:26:23

   "Η Κούβα πριν την επανάσταση ήταν τριτοκοσμική χώρα"

   Αν μιλάμε για την δεκαετία του.....50΄ τότε στην μισή ευρώπη δεν υπήρχαν τουαλέτες μέσα στα σπίτια!

   Γενικά όμως συμφωνώ μαζί σου μπελά ότι ακόμη και η κούβα μπορεί να είναι καλύτερη σε κάποιους τομείς.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Γιώργος Αχαιός 31/07/2012 13:27:16

    http://www.youtube.com/watch?v=hqYHeX0i0NU

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/07/2012 12:51:39

  Κάθε χώρα μπορεί να έχει τα "δυνατά" σημεία της, όπως έχει τα "αδύνατα". Όπως π.χ. η Βρετανία έχει το περίφημο δημόσιο σύστημα υγείας της, που φτιάχτηκε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και στην δεκαετία του 1950.

  • chrisss avatar
   chrisss @ Ο Θείος 31/07/2012 13:36:21

   Κατά τον Μπόιλ είναι και το μόνο αξιόλογο που έχει να δείξει η Βρετανία. Τελικά έχετε πολύ πλάκα εσείς οι αριστεροί..μόλις ακούτε για ΕΣΥ ή για Κούβα, ξεφυτρώνετε σαν μανιτάρια..μέχρι και την Φώφη κάνατε περιφερειάρχη

 6. Takis avatar
  Takis 31/07/2012 13:42:19

  Φυσικα οποιος "προοδευτικος" συμπαθει την Κουβα μπορει να λεει οτι θελει.
  Μπορει να τον πιστεψουν καποιοι,ομως ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να τον πιστεψει καποιος που εχει παει εκει.

  Τελικα δεν ξερω τι ειναι καλλιτερο:
  Καποιο κρατος να βγαζει πολλους γιατρους ,παραπανω απο τη δυνατοτητα του και να τους παραταει ανεργους μετα,η ειναι καλλιτερα να βγαζει οσους χρειαζεται??

  Νομιζω καλλιτερο ειναι το δευτερο.

  Στη Κουβα γινεται το εξης παραξενο:
  Οι παραπανω γιατροι ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ να πανε στο εξωτερικο !!

  Αν και ,οι πιο πολλοι ειναι με "ταχυρυθμα" σεναρια ,αμφιβαλλω αν ξερουν να κανουν κατι παραπανω απο μια ενεση και να χορηγησουν μια ασπιρινη.
  Αντε να ραψουν και κανενα τραυμα.
  Στους 50 αντε να υπαρχει ενας πραγματικος γιατρος,συνηθως του κομματος που παιζει και το ρολο του κομμισαριου...

 7. avanti avatar
  avanti 31/07/2012 14:31:42

  Και από την πολύ επανάσταση οι Κουβανοί αξιωματούχοι είπαν δεν κάνουμε και μιά ναυτιλιακή με έδρα την Ελλάδα, έτσι από χόμπι, όχι οτι θέλουν να αποκρύψουν τίποτα από τον λαό ...................

 8. Γιωργος avatar
  Γιωργος 31/07/2012 15:33:42

  Takis Παλι καλα που ζουμε στο καπιταλιστικο παραδεισο και εχουμε νοσοκομεια,γιατρους,νοσοκομους,δασκαλους,γηπεδα για αθληση για τη νεολαια,κρατος προνοιας,δουλεια για ολους ,μα πανω απο ολα.....δεν εχουμε καταστολη!!!Το τελευταιο θα στο επιβεβαιωσουν και οι χαλυβουργοι και οι εκατοταδες χιλιαδες διαδηλωτες ,που εφαγαν τα χημικα με το τσουβαλι τα δυο τελευταια χρονια στο συνταγμα.Ανοιξτε τα στραβα σας γιουσουφακια και δειτε που βρισκονται οι χωρες της λατινικης αμερικης ,που βρισκονται στην αγκαλια των ΗΠΑ{π.χ Αιτη,Κολομβια,Εκουαδορ}και μετα ισως καταλαβετε τον αγωνα που κανει ο κουβανεζικος λαος.Για το εμπαργκο που εχουν επιβαλει οι <> στη Κουβα, δεν ειπατε λεξη!!!Οσα γραψατε παραπανω δειχνει το φελλο που εχετε στον εγκεφαλο σας!!!Λιγη τσιπα δεν βλαπτει!!!Μετα κατηγορειται τους κομμουνιστες ......Ξαναδιαβαστε τι γραψατε!!!Οτι πιο εμετικο εχω δει εδω!!!Κανω παρεα και με δεξιους , αλλα αυτο το επιπεδο δεν το εχουν!Αναγνωριζουν καποια προτερηματα του σοσιαλισμου!!!Δεν κοιτουν με εξυπναδουλες και αντικομμουνιστικες κορωνες του 50΄ ,να βγουν απο πανω.

  • Takis avatar
   Takis @ Γιωργος 31/07/2012 17:01:01

   Δυστυχισμενε σοσιαλιστη ..
   Εδω δεν αμφισβητω οτι τρωνε χημικα με το τσουβαλι,απο τους εδω .."σοσιαλΗστες κυριως,αλλα εκει τους τρωει το μαυρο σκοταδι.

   Και ειπαμε. Οι εξαγωγιμοι γιατροι ειναι αποφοιτοι εντατικων σεμιναριων !!! Το πολυ πολυ να ξερουν να κανουν καμμια ενεση!
   Και ειναι υποπτοι του καθεστωτος καστρο (αφοι καστρο Α.Ε) ,που πανε στην Αγκολα κλπ για να μην πανε στα "κανια" ,οπου πεθαινουν αργα αργα.

   Το μονο προτερημα του σοσιαλΗσμου ειναι οτι δημιουργει σκουληκια,κολακες ,κλεφτες, (και ..αλητες πασοκους)..

   • la poderosa II avatar
    la poderosa II @ Takis 31/07/2012 19:16:14

    Οταν διαβαζω τετεια σχολια, χαιρομαι για το επιπεδο των αναγνωστων του μπλογκ. Ειναι τιμη μου να βρισκομαι στο ιδιο μπλογκ με γιατρους και καθηγητες της ιατρικης, οπως προκυπτει απ' την ικανοτητα σου να κρινεις το γνωστικο επιπεδο των Κουβανων γιατρων στην Ιατρικη επιστημη!

    • Takis avatar
     Takis @ la poderosa II 31/07/2012 20:11:37

     γνωστικο επιπεδο των Κουβανων γιατρων στην Ιατρικη επιστημη!
     ++
     Συναντησα τυχαια ενα τετοιο στη Αγκολα και καταλαβα οτι εγω με ενα διμηνο ιατρικο σεμιναριο για διπλωμα πλοιαρχου β' ταξης εμπορικου ναυτικου ηξερα πιο πολλα απο αυτον.

 9. panos avatar
  panos 31/07/2012 16:34:54

  η Κουβα αν αναλογιστουμε τον πολεμο που δεχεται στεκεται πολυ καλα μαλιστα εκει δεν γιατρεψαν τον καρκινο του Τσαβες??

  Εκτος απ αυτα υπαρχει ωραιος καπιταλισμος οπως στις Σκανδιναβικες χωρες αλλα και απαισιος οπως σε χωρες Ασιας και Αφρικης
  Το ιδιο συμβαινει και με τον σοσιαλισμο

  Τα συστηματα εχουν να κανουν με τους ανθρωπους και πως τα εφαρμοζουν

  • Κλέων avatar
   Κλέων @ panos 31/07/2012 18:10:52

   Πολύ σωστά, αναφέρει το αυτονόητο.
   Μόνο οι εμμονικοί ερμηνεύουν κατά το δοκούν αυτά που διαβάζουν.
   Και ατυχώς είναι οι περισσότεροι.

 10. εξαρχεας avatar
  εξαρχεας 31/07/2012 17:08:06

  μπα ;;;; εκεί δεν είναι πού έπεσε χολέρα τώρα τελευταία , πολύ παράξενο, τόσο επίπεδο και χολέρα ... δεν πάνε...

 11. Ψυρης avatar
  Ψυρης 31/07/2012 20:03:37

  Ελατε τωρα, οι ψαγμενοι δεξιοι, οι πραγματικοι καπιταλιστες, λατρευουν τα πολιτικα συστηματα της Κουβας, της Β.Κορεας και ειδικα της Κινας. Οι εποχες που φωναζαν Καπιταλισμος=Ελευθερια στο USA εχουν περασει ανεπιστρεπτι. Οταν ο καπιταλισμος μπουκωνει (οπως τωρα), θελει τον αυταρχισμο του, την δικτατορια του, για να περασει χωρις να ανοιξει μυτη διαφορες "ζωτικες μεταρρυθμισεις" (σ.σ. μειωσεις μισθων) για να διατηρηθει η ανιουσα στα κερδη που ειναι, αλλωστε, ο αυτοσκοπος του καπιταλισμου. Επενδυτες στην WS, στο City αλλα και καθηγητες του Chicago University ευθαρσως εχουν πει οτι τα αυτοαποκαλουμενα κομμουνιστικα κρατη εχουν το καλυτερο συστημα, γιατι σε δυσκολες στιγμες σαν αυτες, περνας ο,τι θες χωρις φοβο για το αν θα ξαναβγεις απο τις εκλογες για να συνεχισεις τις "μεταρρυθμισεις", ουτε φοβασαι για εξεγερσεις. Μεχρι και προπτυχιακοι φοιτητες οικονομικων τα εχουν παει. Ποση καταντια απο τους απογονους των καπιταλιστων (φιλελευθεροι), να λενε οτι η Κινα, η Μογγολια και η Κουβα ειναι ιδανικη χωρα για επενδυσεις, ε; Κι ομως, το λενε... Τα μιση γινονται ερωτες, καποτε. Ετσι και ο καπιταλισμος πλεον ειναι ερωτευμενος με τον αυταρχισμο του κομμουνισμου. Ισως λογω της ηλικιας του πρωτου... Καποιος να τον σκοτωσει για να αναγεννηθει οπως καναμε παντα, αλλα οχι με πολεμο, οπως συνηθιζοταν...

 12. Γιωργος avatar
  Γιωργος 31/07/2012 21:27:11

  Takis Μαλλον θα εισαι ευτυχισμενος καπιταλιστης!!!Αλλα λογια να αγαπιομαστε....!!!Γαργαρα το εμπαργκο....Οσο για το τι δημιουργει ο σοσιαλισμος???Οσοι θυμουνται τη βαρια βιομηχανια της ΕΣΣΔ ,ξερουν!!!Εγω αυτη τη στιγμη δουλευω με τσεχοσλοβακικα μηχανηματα του 60΄!!!Η αντικουκουεδιλα σου σπαει κοκκαλα!!!Ειπαμε να εισαι δεξιος ,αλλα με σοβαροτητα......μη διαβαζουμε τα μυνηματα σου και μας πιανουν τα γελια!!!

  • Takis avatar
   Takis @ Γιωργος 01/08/2012 13:04:50

   Καλα εγω θα ντρεπομουν να πω οτι κυκλοφορω με ενα σκαραβαιο (VW) του 1956 ,για να δειξω τα μεγαλεια του .."καπιταλισμου"!
   Θα αισθανομουν πολυ ασχημα.
   Λεπτομερεια(!).

   Και επειτα δεν καταλαβαινω γιατι ο ραουλ καστρο ,αδελφος του φιντελ (της γνωστης κομπανιας "Αφοι καστρο -Κουβα Α.Ε") κυκλοφορει με τρεις θωρακισμενες Plymouth της ..γνωστης (κακιας) Αμερικης.
   Ουτε μπορεσα να καταλαβω γιατι οι δικτατορες της (πρωην) ΕΣΣΔ ειχαν το βιτσιο να αγοραζουν Mercedes της .."καπιταλιστικης" (δυτικης) Γερμανιας.Καπου διαβασα οτι ο Μπρεζνιεφ ειχε 200 στη συλλογη του.. Φυσικα κατι θα ηθελε να αποδειξει με αυτο. Ισως τη σαπιλα του ..καπιταλισμου!!! (Ωχ το ματι μου).

   Τωρα για το εμπαργκο που σε επιασε λοξυγγας.
   Δεν ειμαι ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ο καστρο (της γνωστης εταιρειας) θα ηθελε να αρει το εμπαργκο η Αμερικη!!
   Καθε χρονο δραπετευουν απο το παραδεισο της Κουβας (της γνωστης ανωνυμου εταιρειας "καστρο-Κουβα Α.Ε") κατα μεσον ορο 60.000 Κουβανοι ,για τη καπιταλιστικη Αμερικη .
   Μιλαμε μπαινουν σε πρωτογονα πλοιαρια και ξανοιγονται ανοικτα ,περιμενοντας τον αερα ειτε το ρευμα του κολπου να τους ξεβρασει στη απεναντι ακτη της Φλοριδας. Αποσταση περιπου 200 μιλια (370 Κμ)..
   Οι μισοι χανονται,πνιγονται,γινονται βορα των καρχαριων,εκτος αν ειναι πολυ τυχεροι και τους μαζεψει κανενα πλοιο ..
   Κατα το καθεστως καστρο ολοι αυτοι ειναι "εγκληματιες ,κακοποια στοιχεια"!!
   Φανταζεσαι να ηταν ανοικτα τα συνορα?? Δεν θα εμεινε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ Κουβανος στο παραδεισο της γνωστης εταιρειας !!!!!!

   Και φυσικα το "εμπαργκο" σημερα δεν λεει ΤΙΠΟΤΑ,ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
   Π.χ αγοραζει η Ρωσσια σιταρι απο Αμερικη το φορτωνει στη Νεα Ορλεανη ,ας πουμε, με προορισμο τη Ρωσσια .Στο δρομο κανει μια ετσι γυρναει και το ξεφορτωνει στη Κουβα!! Τοσο απλα.
   Επειτα η Κουβα μπορει ΑΝΕΤΑ να πληρωσει ενα ("broker/charterer") ναυλωτη να αγορασει για λογαριασμο καποιας εταιρειας ,που εδρευει στο Παναμα πχ, οτιδηποτε θελησει που πουλαει /εξαγει η Αμερικη .
   ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ!!!!!
   Αφοτου το φορτιο αγορασθει και πληρωθει ΠΑΥΕΙ να ειναι Αμερικανικης ιδιοκτησιας. Ο ναυλωτης το παει ΑΝΕΤΑ και το ξεφορτωνει στη Κουβα.. Εγινα σαφης??
   Πιο πολυ επικοινωνιακο ειναι το εμπαργκο.

   Επεβληθη για προπαγανδα μετα τη "κριση στο κολπο των χοιρων".
   Το πιο πιθανον ειναι :
   Η Αμερικη βοηθησε το καστρο να ηγηθει του ανταρτικου τον εφοδιαζε με οπλα,τροφιμα και χρηματα και αυτος νικησε τον μπατιστα και τον εκτελεσε και επεβαλλε τη δικη του δικτατορια.
   Αθετησε ομως καποια/ες συμφωνια/ες που ειχε κανει με τη Αμερικη και αυτη τον εβαλε στο στοχαστρο.
   Τοτε αυτος οντας ενας σιχαμενος επικινδυνος και αδιστακτος αρχομανης τυχοδιωκτης κατεφυγε στη ΕΣΣΔ.
   Ο ψυχρος πολεμος ηταν στο φορτε του,οποτε η "συμμαχια" με το καστρο ηταν "θειο δωρο" για το Χρουτσωφ της ΕΣΣΔ!!.

   Πιστευω να σε βοηθησα .Αν και με το κουκουεξω δεν μπορει κανεις να συνεννοηθει ΠΟΤΕ. Τελος παντων προσπαθησε ,και αμα εχεις και αλλες αποριες εδω ειμαστε παλι ,αγαπητε μου κουκουεξω.

 13. TARAMAS avatar
  TARAMAS 01/08/2012 01:26:40

  Οκ με το είναι θαύμα της Κουβανικής Δημόσιας Υγείας, ας πούμε τώρα και για το μεγαλύτερο θαύμα της Ελληνικής Δημόσιας Υγείας, μια και η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τους πολίτες της, λιγότερη παιδική, νεανική, εφηβική θνησιμότητα κ.λ.π.

 14. Giorikas avatar
  Giorikas 01/08/2012 14:08:15

  Στο σχολείο είχα ένα Φυσικό που έλεγε: γιατί παιδί μου βάζεις τα πορτοκάλια και τα λεμόνια μαζί? Δεν λέω εσπεριδοειδή είναι, αλλά όχι ίδια. Το ίδιο και εδώ. Τα 400$ της Κούβας πόσους μισθούς βγάζουν? Ίσους με τα 7000$ της Αμερικής?
  Τι να μας πουν και τα γατάκια οι Κουβανοί! Εμείς (βάσει ΟΟΣΑ) ξοδεύουμε το 12,9% του ΑΕΠ μας στην υγεία για να έχουμε περισσότερους γιατρούς από νοσοκόμες, νοσοκομεία και κλινικές σε κάθε αστική γωνιά με ωράριο 08.00-14.00. Μόνο οι Αμερικάνοι μας παιρνούν και έπονται οι φτωχοί Ελβετοί ! Η ευχαρίστηση και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις παροχές υγείας είναι στο εντυπωσιακό 18,6% , με 83, 4% στην Αυστρία, 78, 2% στην Γαλλία 55, 7% στην Βρετανία, 49, 9% στην Γερμανία!
  Βέβαια ο ΟΟΣΑ είναι ένας αναίσχυντος ακόμη οργανισμός που δεν ξέρει τι λέει (όπως ο Δου Νου Του να πούμε). Εμείς σαν Ελληνάρες αριστεροί με δεξιές τσέπες ξέρουμε καλύτερα. Αέρα... αδέρφια: δεν δηλώνω τίποτα, δεν πληρώνω τίποτα και γκρινιάζω για όλους τους άλλους... (είμαι Ελληναράς πως να το κάνουμε!)

 15. μπελάς avatar
  μπελάς 01/08/2012 15:37:39

  το 50 η Κούβα ήταν το μπουρδ*λο της Αμερικής. Στην κυριολεξία.
  Μετά την επανάσταση το "κατάστημα" μεταφέρθηκε στο Las Vegas.
  Όποιος συγκρίνει την Κούβα του '50 με τις χώρες της Ευρώπης του '50 έχει πρόβλημα. Μια καλή χώρα για σύγκριση είναι η Αϊτή.

  Μερικές απαντήσεις:
  - Αδέρφια Κάστρο: Ο Ραούλ εκτός από αδερφός του Κάστρο ήταν και ένας από τους 4 ηγέτες της επανάστασης
  - Έχω πάει εγώ και ξέρω: Εκτός και αν πήγες την περίοδο 91-94 που τρώγαν γάτες και σκύλους (λόγω ανατροπών στην ΕΣΣΔ), είσαι ή αρνητικά προκατειλημμένος ή έχεις λάθος μέτρο σύγκρισης.
  - Για το επίπεδο των γιατρών δεν έχω πραγματικά ιδέα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.