#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2011 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ευρώ θα επιβιώσει, όπως και η Ευρώπη
Αν πιστέψουμε τις «καταστροφολογικές» επικεφαλίδες των εφημερίδων, η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, με το ενιαίο νόμισμα να βαίνει προς το τέλος του.

Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί. Το ευρώ ήρθε για να μείνει. Και μάλιστα, πολύ σύντομα, θα αντικαταστήσει το δολάριο ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου. Αυτό είναι σίγουρο.

Ο λόγος είναι ότι ακόμη και μετά τη κρίση, η Ευρώπη παραμένει η πιο ζωντανή οικονομία στον βιομηχανικό κόσμο, με το ευρώ ριζωμένο σε αυτήν για τα καλά.

Το ευρώ είναι το τελευταίο βήμα στη δύσκολη απόπειρα να ενωθεί μια ήπειρος που ιστορικά σημαδεύτηκε από πολέμους μεταξύ των κρατών που την αποτελούν. Η ΕΕ βασίστηκε σε μια απλή ιδέα: Δεν σκοτώνεις τον γείτονά σου, αν αυτός σου προσφέρει ζωτικά αγαθά, και το αντίστροφο. Για αυτό και προέκυψε η κοινή αγορά, και στη συνέχεια το κοινό νόμισμα.

Ένα άλλο κίνητρο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προήλθε από την οδυνηρή ιστορική εμπειρία ότι οι αποξενωμένες και εξαθλιωμένες μάζες αποτελούν εύκολο θύμα του εξτρεμισμού (φασισμού και κομμουνισμού). Αυτό το σκληρό μάθημα είναι που οδήγησε την Ευρώπη στο να εφαρμόσει το υπάρχον σήμερα κοινωνικό κράτος.

Ανέκαθεν, η δυσκολία ήταν στην ευθυγράμμιση των πολιτικών στόχων, με την οικονομική πραγματικότητα. Ο πρώην καγκελάριος και αρχιτέκτονας του ευρώ Helmut Kohl είχε πει κάποτε πως η όλη δημιουργία του νομίσματος είναι θέμα της επιστήμης της ιστορίας, και όχι αυτής των οικονομικών.

Η πολιτική επικράτηση έναντι της οικονομικής στο ζήτημα του νομίσματος αποτέλεσε και τη Αχίλλειο πτέρνα του εγχειρήματος. Και αυτό αποδεικνύεται από τα χάλια στα οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας, με 6 εβδομάδες πληρωμένη άδεια, και σύνταξη στα 55, ήταν υπερβολική για τα δεδομένα των περισσοτέρων χωρών.

Αφού λοιπόν η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να δίνουν στην Ελλάδα τη μια επιταγή μετά την άλλη, γιατί να μη μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μια και καλή; Και όμως, οι Nicolas Sarkozy και  Angela Merkel, επέλεξαν να αφήσουν τη κρίση να σιγοβράζει, και να τους οδηγήσει στο γκρεμό. Το ότι στο χάος μπήκε τώρα και η Ιταλία, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Μπορούμε κάλλιστα να αγνοήσουμε τους θεατρινισμούς που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Όλα είναι ενορχηστρωμένα από την Γερμανία και την Γαλλία, οι οποίες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν μια σπάνια ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει εθνική κυριαρχία στη δημοσιονομική πολιτική των χωρών μελών μιας νομισματικής ένωσης.

Η συμμετοχή  του ΔΝΤ στη τελευταία συνάντηση των G20, έρχεται να αυξήσει τις πιέσεις για μια μοναδική δημοσιονομική αρχή.

Κανένα νόμισμα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν ελέγχεται από συγκεκριμένες δημοσιονομικές πολιτικές, και η ευρωζώνη έχει πολλές εθνικές κυβερνήσεις με συγκρουόμενα συμφέροντα η καθεμία. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα κοινό υπουργείο δημοσιονομικής πολιτικής, και όχι 17 αλληλοσυγκρουόμενα μέλη.

Σίγουρα τα μικρότερα κράτη μέλη δεν θέλουν κάποιον γραφειοκράτη των Βρυξελλών να υπαγορεύει τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Και σίγουρα δεν θέλουν αυτός ο γραφειοκράτης να είναι Γερμανός ή Γάλλος.

Στις παλιές καλές εποχές, δεν υπήρχε περίπτωση οι ευρωπαίοι να συμφωνούσαν σε κοινή δημοσιονομική πολιτική. Η κάθε κρίση όμως γεννά και ευκαιρίες, οπότε τώρα αυτό θα γίνει με το ζόρι. Ή λοιπόν θα διαλυθεί η ΟΝΕ, ή θα περάσει η δημοσιονομική εξουσία στις Βρυξέλλες.

Στο τέλος, η Ευρώπη θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για όλους τους παίκτες. Το μοίρασμα του πλούτου από πλευράς των ισχυρών, και η παραχώρηση κυριαρχίας από πλευράς των ασθενών, θα πονέσει. Στο τέλος όμως, αυτό θα είναι και το λιγότερο από όλα τα πιθανά κακά.

Πιστεύω λοιπόν πως η μαέστρος αυτή του Μακιαβελισμού Angela Merkel, θα χρησιμοποιήσει τη κρίση για να πετύχει την χρυσή ευκαιρία. Πρόκειται για πολιτικό που μετράει διεθνώς. Και μπορεί σε όλους τους υπόλοιπους να μην συμφέρουν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», αλλά εκεί θα καταλήξουμε αργά ή γρήγορα.

 

Του Dirk Matten

The Globe and Mail (Canada)

http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/opinion/never-mind-the-drama-the-euros-here-to-stay/article2246696/

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λαρισαίος avatar
  Λαρισαίος 26/11/2011 13:05:52

  " Και αυτό αποδεικνύεται από τα χάλια στα οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας, με 6 εβδομάδες πληρωμένη άδεια, και σύνταξη στα 55, ήταν υπερβολική για τα δεδομένα των περισσοτέρων χωρών."

  Το παραπάνω απόσπασμα του άρθρου είναι χαρακτηριστικό. Πρόκειται για ένα από τα πιό κακοπληροφορημένα, αμαθή και αποπροσανατολιστικά φλυναφήματα που έχω διαβάσει τελευταία. Ενδιαφέρον μόνο για να βλέπουμε και εμείς, πόσο ημιμαθείς είναι πολλές φορές οι πέραν του Ατλαντικού δημοσιογράφοι.

  • ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
   ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ @ Λαρισαίος 26/11/2011 13:48:03

   Μάλιστα. Τον βρήκαμε τον φταίχτη. Ο φουκαράς που έβγαινε στη σύνταξη από τα 55.Το γεγονός ότι ως χώρα, μόνο την τελευταία δεκαετία έχουμε πληρώσει περί τα 600 δις ευρώ σε τοκοχρεωλύσια, ποσό σχεδόν διπλάσιο του υφιστάμενου χρέους είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Και μη μιλήσει κανείς για τοκογλυφία. Μόνο οι κομμουνιστές τα λένε αυτά. Οι νομοταγείς και καθωσπρέπει πολίτες συντάσσονται με τους σωτήρες τύπου Παπαδήμου και ΓΑΠ,λένε ναι στα μνημόνια, ναι στα "αναγκαία" μέτρα ( προσπαθώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσα τη λέξη " αντιλαικά", μάλλον επί Καραμανλή θα ήτανε ), σφίγγουν το ζωνάρι και προσεύχονται μη φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Και δώστου να δημιουργούν ενοχές στον κοσμάκη," που ζούσε πάνω από τις δυνατότητες του"...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Λαρισαίος 26/11/2011 13:54:22

   "φληναφήματα".

   Το θέμα είναι, πού βρήκανε την πληροφορία αυτή, η τρομερή ΕΛΣΤΑΤ μεγαλουργεί κι εδώ ή ... να υποψιασθούμε ότι μπορεί και να υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις? Καλά, σύνταξη στα 55 σίγουρα ισχύει (δυστυχώς) και μέχρι σήμερα, 6 εβδομάδες άδεια όμως???? Ποιοί είναι οι τυχεροί?

   Τέτοια δημοσιεύματα δεν πρέπει επ'ουδενί να μένουν αναπάντητα.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ δρόμος 28/11/2011 02:03:35

    Δρόμε, η συνολική άδεια, των ΔΥ κυρίως, μεσοσταθμικά ίσως είναι και περισσότερη (κανονική, υγείας, γονική, μητρότητας, υπολογιστή, τιμητική, ημιαργίες, συνδικαλιστική, μητρική, από την σημαία κλπ). Και η σύνταξη στα 55, επίσης μεσοσταθμικά, είναι ρεαλιστική (Σωμάτων ασφαλείας, Βαρέων-ανθυγιεινών, ΝΑΤ, αναπηρίας, πολυτεκνίας, ανηλίκων τέκνων, εθελουσία, ευνοϊκών ρυθμίσεων κλπ). Και τα δύο αποτελούν ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά μας.

 2. σίγουρος avatar
  σίγουρος 26/11/2011 13:55:23

  Εύστοχο το άρθρο! Επιβάλλεται όμως να τονιστεί η διάκριση μεταξύ δημοσιονομικής και εθνικής κυριαρχίας. Άλλο είναι να ελέγχουν τον προϋπολογισμό μου κι άλλο αν πέσω έξω να παίρνουν γη και ύδωρ! Εννοείται επίσης πως πρέπει να είναι εναρμονισμένο το βιοτικό επίπεδο όλων των λαών της Ευρώπης. Ας ελέγξει η Γερμανία τα δημοσιονομικά μου κι ας μου παράσχει όσα απολαμβάνει ο Γερμανός ομόλογός μου…

 3. tommy avatar
  tommy 26/11/2011 14:36:53

  " Στο τέλος, η Ευρώπη θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για όλους τους παίκτες. Το μοίρασμα του πλούτου από πλευράς των ισχυρών, και η παραχώρηση κυριαρχίας από πλευράς των ασθενών, θα πονέσει. Στο τέλος όμως, αυτό θα είναι και το λιγότερο από όλα τα πιθανά κακά..."

  Μπράβο ρε μεγάλε Καναδέ αρθροπαπαγαλογράφε! Τί μας λές...
  Γιαυτό εσείς εκεί κάνετε ότι μπορείτε να είστε αυτόνομοι,μέ ανεξάρτητη βιομηχανική παραγωγή,με ισχυρό δικό σας δολλάριο,πού πρόσφατα μάλιστα επανακυκλοφορήσατε μετά παιάνων,ώς "νέο και απολύτως μή παραχαράξιμο";;;;;
  Γιατί δεν υιοθετείτε τού γείτονά σας,παραδίδοντάς του και τμήμα τών tar sands,πού κατέχετε;;
  Καί να αφήσετε και το Quebec ,επιτέλους να βρεί τόν δρόμο του..
  Ε.., τι λές;;; Πώς σού φαίνονται οι δικές μου προτάσεις;;;;

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 26/11/2011 17:25:45

  η κεντρικη εξουσια στις βρυξελλες συμφωνοι

  αλλα πρεπει να ψηφιζεται απο τον λαο,,να μην ειναι μαριοννετες..

  μισες δουλειες δεν γινονται..

 5. amerikanaki avatar
  amerikanaki 26/11/2011 17:27:56

  Γιαυτο το λογο το ευρω θα καταρευσει..
  Γιατι τολμησε να αμφισβητηση την παντοδυναμια του δολλαριου.
  Η αμερικη με την βοηθεια των οικων ανοχης,και της τεραστιας επιρροης που εχουν στις αγορες..και με τον ελεγχο της προπαγανδας του σοβαρου οικονομικου τυπου..θα οδηγησουν την ευρωπη στην διαλυση..
  Ηδη τα παπαγαλακια τους καταφεραν να κανουν τους ευρωπαιους να τσακωνονται..να μιλανε για φασισμους..κτλ.
  Η αμερικη σημερα ειναι υποχρεωμενη να διαλυση την ευρωπη,για να σωση το δολλαριο ως παγκοσμιο αποθεματικο...ξεφτιλισμενο και με υστερικο τυπωμα.
  Εαν δεν διαλυθει το ευρω κινδυνευει σημερα η παντοκρατορια της αμερικης.
  Το διακυβευμα μεγαλο..
  Μεχρις στιγμης το κερδιζουν το παιγνιδι..

 6. A.M. avatar
  A.M. 26/11/2011 21:54:16

  ..και εγώ θα ζώ το 2111!

  Πάμε και ένα στοιχηματάκι ένα μύριο καναδέζικα ντόλαρς αν γουστάρς!

 7. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 26/11/2011 23:37:24

  Το παιχνίδι έχει δυσκολέψει, ή ήδη χαθεί για την Ευρώπη όταν άφησε τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου ανεκμετάλλευτους.
  Πως και γιατί άραγε;
  Υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας ευρώ – δολαρίου κάτω από το τραπέζι, οπότε κάπου θα σταματήσει ο πόλεμος μια και υπάρχει ο φόβος της Κίνας;
  Αυτό έχει κάποια βάση με τη συμμετοχή στο κτύπημα της Λιβύης.
  Όλη η παραπέρα εξέλιξη μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς παίκτες!
  Και υπάρχει πιστεύω η έξυπνη Ρώσικη πολιτική που όσο κερδίζει δεν μιλάει αλλά είναι και αυτή στην αναμονή.
  ΤΟ μπλέξιμο!!!

 8. χρηχα avatar
  χρηχα 27/11/2011 13:21:41

  Μπράβο S.A....

  Που πας και τα ξετρυπώνεις, βρε παιδί μου...είναι από τα πιο εύστοχα άρθρα που διάβασα τελευταία....

  Η Μέρκελ και ο Σαρκοζύ...οι Μερκοζύ δλδ...έχουν καταστήσει τη κρίση μοναδική τους ευκαιρία για να πετύχουν την οικονομική διακυβέρνηση.... Η Μέρκελ πάντως φαίνεται πιο φιλόδοξη.... θέλει να έχει το πάνω χέρι και μάλλον θα το καταφέρει... Οι Εγγλέζοι είναι αυτοί που χάνουν πολλούς πόντους...φαίνεται τώρα ότι πληρώνουν την πρόσδεση τους στο άρμα της Αμερικής...κι αυτό πονάει αρκετά, αν συμπεράνουμε από τις φωνές τους...πάντως τα άρθρα για τη καταστροφή του Ευρώ...από τη Αγγλία δεν ξεκίνησαν; 'Αρχισε η προετοιμασία της κοινής γνώμης εκεί...αν δεν υπογράψετε τα νέα σύμφωνα θα είστε εσείς οι υπαίτιοι της καταστροφής....χεχεχε...κάτι μου θυμίζει αυτό....


  Πάντως κάποιοι σε προηγούμενα σχόλια επιμένουν να εθελοτυφλούν ....κοίτα κρύβομαι πίσω απ'το δάκτυλό μου με βλέπεις;
  Δεν είπαμε ότι φταίνε οι υπάλληλοι που χρεοκοπήσαμε...αλλά ξέρουμε και χειρότερα από αυτά που αναφέρει ο αρθρογράφος ...έτσι δεν είναι;

 9. odysseus avatar
  odysseus 28/11/2011 10:43:33

  Tι ωραίο άρθρο!
  Μου έφυγε η εθνική κατάθλιψη αδέρφια!!
  ΟΛΗ Η ΚΡΙΣΗ ΗΤΑΝ ΜΠΛΟΦΑ ΤΩΝ ΜΕΡΚΟΖΗΔΩΝ...Σε 10 μέρες θα μας ανακοινώσουν την Δημιουργία ( επιτέλους μετα 30 χρόνια) των Ηνωμένων πολιτειών Ευρώπης . Η ΕΚΤ θα τυπώσει 1 τρίς ευρώ και θα τα χαρίσει στην Ιταλία να ξοφλήσει το χρέος της και άλλο 1 τρίς για εμάς τα PIGS και τα υπόλοιπα μαυρα πρόβατα κλπ. ζώα της Ευρώπης, Οι Σαμαράδες όλων μας θα υπογράψουν ΔΗΛΩΣΗ, η διακυβέρνηση τών ΗΠΕ θα μεταβιβαστεί στους Γερμανογάλλους και" Στο τέλος, η Ευρώπη θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για όλους τους παίκτες. Το μοίρασμα του πλούτου από πλευράς των ισχυρών, και η παραχώρηση κυριαρχίας από πλευράς των ασθενών, θα πονέσει. Στο τέλος όμως, αυτό θα είναι και το λιγότερο από όλα τα πιθανά κακά." KAI META ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.