#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/04/2011 09:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ευρωπαϊκό «Κίνημα Τσαγιού» απειλεί τη Ε.Ε.
Τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία η Ουάσιγκτον εξαιτίας του πελώριο χρέους της , βάζουν την οικονομική αξιοπιστία της Αμερικής σε ρίσκο. Ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner κάνει τα πάντα προκειμένου να πείσει τις αγορές, ότι τα χρήματα θα βρεθούν παρά τη σκληρή αντιπολίτευση εκ μέρους του κινήματος του τσαγιού.

Και ενώ η αφοσίωση του tea party σε έναν ιδεολογικό πουριτανισμό ταρακουνάει την Ουάσιγκτον, ένα παρόμοιο κίνημα αναδύεται και στη Ευρώπη, απειλώντας να αναστατώσει τον παραδοσιακό τρόπο διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών κρατών, και να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωπαϊκής ευμάρειας.

Για παράδειγμα, οι Αληθινοί Φιλανδοί, προέκυψαν οι νικητές των πρόσφατων εθνικών εκλογών στη Φιλανδία, κερδίζοντας το 19% των ψήφων. Αυτό το σφόδρα αντί-ευρωπαϊκό κόμμα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αγανάκτηση των ψηφοφόρων με τη σπατάλη των Ευρωπαίων του Νότου. Πολιτεύονται με βάση μια ατζέντα απόλυτης άρνησης  στη διάσωση της Πορτογαλίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή κινδυνεύει με πτώχευση.

Αυτή η ατζέντα αποτελεί μέρος μιας ολόκληρης τάσης που τελευταία επικρατεί στην Ευρώπη. Από τη Φιλανδία έως την Ολλανδία, και από το Βέλγιο έως την Ουγγαρία, τα αντιδραστικά αντισυμβατικά κόμματα και τάσεις αυξάνουν την απήχησή τους. Αν και δημιουργήθηκαν μέσα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, και πολιτικά περιβάλλοντα, αυτά τα αντικαθεστωτικά, δεξιά κόμματα έχουν κάποια κοινά σημεία.

Πολλοί σχολιαστές εστιάζουν στην αντιμεταναστευτική τους ρητορική, όμως το πιο ανησυχητικό στοιχείο τους για το μέλλον της Ευρώπης είναι ο βαθύς ευρωσκεπτικισμός τους και η αντίθεση στις οικονομικές διασώσεις.

Όλα αυτά τα κόμματα θεωρούν την ΕΕ ως μια μακρινή και αποστασιοποιημένη πολιτειακή οντότητα, που αναθεωρεί τα κοινωνικά συμβόλαια των κοινωνιών τους, και που επιτρέπει μια απρόσεκτη και συμφεροντολογική συμπεριφορά στα κράτη μέλη του Νότου. Αν και τα κόμματα αυτά στερούνται της ελευθεριακής (libertarian)  ιδεολογίας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό κίνημα του τσαγιού, εν τούτοις εκμεταλλεύονται παρόμοια τον θυμό των ψηφοφόρων, που έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, καλώντας για μια επιστροφή στις βασικές αξίες της κοινωνίας, είτε αυτή είναι στο Ελσίνκι είτε στη Χάγη.

Το ευρωπαϊκό κίνημα του τσαγιού έχει και άλλα κοινά σημεία με το αντίστοιχο της Αμερικής. Δεν δέχεται τον συμβιβασμό. Και σε επίπεδο ΕΕ, που είναι δομημένη με βάση την συναίνεση, αυτή η εμμονή απειλεί να εκτροχιάσει την ευρωζώνη και να διαταράξει το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στην Ολλανδία, η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού, βρίσκεται στο έλεος του Κόμματος της Ελευθερίας του Geert Wilder, που υποστηρίζει την επιστροφή της εξουσίας και της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλες στο Άμστερνταμ.

Εν τω μεταξύ, το Βέλγιο, ένα κράτος η ύπαρξη του οποίου βασίζεται σε μια ευαίσθητη συναίνεση μεταξύ των Φλαμανδών του πλούσιου Βορρά και του γαλλόφωνου Νότου, δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο. Τον περασμένο μήνα, η χώρα, που αποτελεί και την έδρα της ΕΕ, έσπασε το ρεκόρ της μεγαλύτερης περιόδου ακυβερνησίας στη σύγχρονη ιστορία. Οι εκλογικές επιτυχίες των Φλαμανδών εθνικιστών, θέτουν επί τάπητος το ερώτημα του αν το Βέλγιο μπορεί να συνεχίσει να είναι ένα βιώσιμο κράτος.

Του χρόνου έχουν προγραμματιστεί εκλογές στη Κύπρο, στη Πορτογαλία, στη Πολωνία, στη Δανία, και στην Ισπανία. Σε πολλές από αυτές, υπάρχει η πιθανότητα κάποια κόμματα ή κινήματα ανάλογα με το κίνημα του τσαγιού της Αμερικής, να κερδίσουν σημαντικά ποσοστά, ή ακόμη και την εξουσία.

Ο μεγαλύτερος όμως «ελέφαντας» είναι αυτός της Γαλλίας. Εγκλωβισμένη γεωγραφικά ανάμεσα στη δημοσιονομικά σπαρτιάτικη Βόρεια Ευρώπη, και στον πιο χαλαρό Νότο, η Γαλλία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τον κρίσιμο παράγοντα στο σύστημα της ΕΕ.

Η χώρα έχει προγραμματίσει προεδρικές εκλογές για τον Μάιο του 2012. Πολλές δημοσκοπήσεις ήδη δείχνουν πως η κόρη του Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pen, αρχηγός του ακροδεξιού Front National, και αποφασισμένη ευρωσκεπτικίστρια, θα μπορούσε να πάρει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ο πρόεδρος Nicolas Sarkozy παρουσιάζεται ως τρίτος, πίσω τόσο από την Marine Le Pen, όσο και από τον κεντροαριστερό υποψήφιο.

Αν και το κόμμα της Marine είναι αρκετά πιο εύπεπτο για τον μέσο Γάλλο ψηφοφόρο από αυτό που ήταν το κόμμα του μπαμπά της, η ουσία είναι η ίδια. Αν η Le Pen σημειώσει μια εκλογική επιτυχία το 2012, η δέσμευση της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική θα κλονιστεί, άσχετα αν εκλεγεί ή όχι πρόεδρος.

Η Γαλλία είναι μια από τα δύο αναντικατάστατα μέλη της Ένωσης. Αν ενδώσει, ή αν απλά φλερτάρει με αυτή τη νέα τάση του ευρωσκεπτικισμού, τότε κινδυνεύει ολόκληρη η Ευρώπη.

S.A.-Politico

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 23/04/2011 11:31:00

  Οι Έλληνες να δείτε πόσο ευρωσκεπτικιστές θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όταν διαπιστώσουν με ακόμα πιο επώδυνο τρόπο στη ζωή τους την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που δουλεύει υπέρ των πλουσίων του Βορρά.
  Το 1981 μας έβαζαν στην ΕΟΚ χωρίς να μας ρωτήσει κανείς με το παραμύθι ότι θα εξασφαλιστούν τα σύνορά μας. Σήμερα 30 χρόνια μετά τα σύνορα είναι διάτρητα σαν σουρωτήρι και οι πλούσιοι του Βορρά μας έχουν μετατρέψει με το Δουβλίνο 2 σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου ζουν εξαθλιωμένοι λαθρομετανάστες και όλο και περισσότεροι Έλληνες που ζουν την οικονομική στενότητα και τη χρεωκοπία στο πετσί τους.
  Γέμισε η αγορά μας με ευρωπαϊκά και κινέζικα προϊόντα, γέμισαν τα ταμεία τους με λεφτά από χρυσές μπίζνες με το ελληνικό δημόσιο και όταν πήραν χαμπάρι ότι δεν πήγαινε άλλο άρχισαν να μας βρίζουν ως τεμπέληδες και διεφθαρμένους. Όσοι έχουν ζήσει στις Βρυξέλλες ξέρουν τους χιλιάδες υπαλλήλους με τους παχυλούς μισθούς που τα παίρνουν διπλά και τριπλά από τα λόμπις των πολυεθνικών. Γνωρίζω περίπτωση συνταξιούχου τώρα υπαλλήλου των Βρυξελλών, φανατικό πασόκο και οικονομολόγο της πεντάρας, που παίρνει τώρα κάτι χιλιάρικα σε σύνταξη και που αγοράζει συνεχώς ακίνητα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως σε Παρίσι και Λονδίνο. Φυσικά όλοι αυτοί οι "πατριώτες" μας λοιδορούν ως απατεώνες και τεμπέληδες και τα λεφτά τους τα επενδύουν μόνο στο εξωτερικό.
  Τώρα που ετοιμάζονται να διώξουν 200.000 δημοσίους υπαλλήλους και να οδηγήσουν αυτούς και τις οικογένειές τους στην απόλυτη εξαθλίωση να δούμε αυτή η νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ που τους δημιούργησε ως επί το πλείστον που θα πάει να κρυφτεί. Νομίζουν ότι αγοράζοντας ακίνητα στην Ευρώπη και βγάζοντας τα κλεμμένα σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών θα τη γλυτώσουν.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/04/2011 12:57:13

  Στη Βόρεια Ευρώπη, το "ζιζάνιο" του "Μαύρου Τσαγιού" που καταστρέφει νεφρά και σηκώτι με τις βλαπτικές ουσίες που περιέχει, καταπολεμείται ηδη επιτυχέστατα με τις καλλιέργειες του υγιεινού "Πράσινου Τσαγιού" (βλέπε Γερμανία).
  Στο Νότο δυστυχώς δεν ευδοκιμεί το Πράσινο Τσάι, αλλά το Πράσινο Σκουλήκι και ο Μπλέ Πρασσάγγουρας. Άν έλθουν δύσκολα και ενσκήψει το Μαύρο ζιζάνιο, μην ανησυχείτε: Τα δύο διαολοπράματα του εδάφους, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα το φάνε το Μαύρο Τσάι. Γιατί αυτά κινδυνεύουν πιό πολύ από τις τοξίνες του, παρά εμείς, οι αθώοι καταναλωτές.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/04/2011 12:59:38

  Οσο για την Κόκκινη Μουχρίτσα στην αριστερή άκρη του κήπου μας, αυτή πάντα στην άκρη, τα ξερά έτρωγε, αυτά θα τρώει πάντα.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/04/2011 13:07:11

  Αλλά τι ωραία διαβάζω, μας επηρεάζουν οι "ανάρχες - libertarian" απο το νέο Κόσμο; Η Σάρα Πέιλιν ποζάρει ως libertarian με το δίκανο για πολικές αρκούδες (χα, χα "αναρχία" εναντίον οικολογίας, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ τα έχει κάνει πάνω του!) και η "μάγισσα του Ντελαγουέαρ" θα εξορκίσει εκ του μακρόθεν τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών;
  Toν Φινλανδό αρχι-"libertarian" τον είδατε τι φάτσα έχει; Σαν μεταλλαγμένο Πόκεμον.

 5. JOHN avatar
  JOHN 23/04/2011 13:12:24

  Ο Ευρωσκεπτικισμος εχει εξαπλωθει σε ολη την Ευρωπη.Για τον απλουστατο λογο οτι η δομη και οι στοχοι της μετα Ντεγκωλ ενωσης εξαθλιωνουν και συθλιβουν μεγαλες κοινωνικες ομαδες προερχομενες κυριως απο τα μικρομεσαια στρωματα και κατω.Η περιβοητη ολοκληρωση εχει μετατραπει σε μια επικρατηση του τραπεζικου και του τζογαδορικου χρηματηστηριακου κατεστημενου που πειραματιζομενο σε νεες μεθοδους οικονομικης επικρατησης εξαθλιωνει στη κυριολεξια τη ραχοκοκαλια του κοινωνικου ιστου που δεν ειναι αλλο απο τη μεσαια ταξη, και τη βιαιη επικρατηση μιας οικονομικα ισχυρης ολιγαρχιας.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/04/2011 13:51:20

  Γαλλία: Άν αποδυναμωθεί εντελώς ο Σαρκοζύ, δεν έχει δημοφιλή "δελφίνο" (αυτό είναι το μόνο κοινό που έχει με την Μέρκελ).
  Σε επίπεδο προσώπων και σημειολογικό, το "μάτς" θα είναι μετά, είτε της Marine (κόρη του Λεπέν) με την Martine Aubry (κόρη του Ντελόρ, μη το ξεχνάμε), είτε της Marine με τον "μαυροπόδαρο" Γαλλομαροκινό (κατά κόσμον Dominique Strauss-Cahn).
  Και στις 2 περιπτώσεις είναι σαν τελικός Κυπέλλου Παναθηναικός - Ολυμπιακός. Δεν χωράει ισοπαλία. Ο νικητής τα παίρνει όλα, ο ηττημένος τα χάνει όλα.
  Ο νοών νοείτω.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Θείος 24/04/2011 12:06:50

   Δε ρωτανε το Club De Paris να τους ενημερωσουν για τις εξελιξεις??

   ΠΠ

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/04/2011 16:26:50

  Ελευθερία ή Θάνατος
  Give me Liberty or give me Death
  Καλή Ανάσταση!

 8. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 23/04/2011 21:49:50

  η ευρωπη δεν ειναι ηπα, ενας πολιτισμικος συμφερτος, ο καθε λαος της εχει τη δικη του ιστορια. εφοσον οι ηγετες της ευρωπης θελουν να εφαρμωσουν το αμερικανικο προτυπο λογικο να υπαρχει ευρωσκεπτικισμος,με ολους δε τους λαθρο που μας φορτωνουν συντομα θα γινει αντιευρωπαισμος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.