Το «εξόριστο» Κοινοβούλιο της Λιβύης κατέφυγε στο ελληνικό πλοίο «Έλυρος»
10/09/2014 07:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «εξόριστο» Κοινοβούλιο της Λιβύης κατέφυγε στο ελληνικό πλοίο «Έλυρος»

Πλωτό καταφύγιο για τα μέλη του Κοινοβουλίου της Λιβύης έχει γίνει στο Τομπρούκ το ελληνικό πλοίο Έλυρος, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, την ώρα που στην πρωτεύουσα Τρίπολη έχει εγκατασταθεί «παράλληλο» Κοινοβούλιο με την υποστήριξη των ομάδων πολιτοφυλακής.

Το πλοίο ναυλώθηκε από το Κοινοβούλιο ως «έδρα» ανάγκης για τους βουλευτές και τις οικογένειές τους από την περασμένη Τρίτη οπότε και μετέβη στο Τομπρούκ. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ, θα μείνει στο Τομπρούκ για τουλάχιστον έναν μήνα.

Ο ανταποκριτής του Guardian στο Τομπρούκ αναφέρει ότι ανέβηκε στο πλοίο και περιγράφει ένα κλίμα πολιτικής «αναμονής» μέσα σε μία γενικότερη εικόνα εμφυλίου. Συνεδεριάσεις του Σώματος γίνονται σε συνεδριακό κέντρο του Τομπρούκ.

Οι διάφορες ομάδες πολιτοφυλακής, που από την ανατροπή του Καντάφι και έπειτα ημι-ενσωματώθηκαν σε μία κρατική μηχανή που δεν είχε ισχυρό αυτόνομο στρατό, έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα της Λιβύης και έχουν εκδιώξει στο Τομπρούκ το Κοινοβούλιο που εξελέγη πρόσφατα.

Ομάδες πολιτοφυλακής, η πλειονότητα των οποίων ισλαμιστικές, έχουν καταλάβει την Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Η κυριαρχία των ομάδων πολιτοφυλακής εκτείνεται ουσιαστικά στο μεγαλύτερο τμήμα της λιβυκής επικράτειας εκτός από το λιμάνι του Τομπρούκ -το τελευταίο στα ανατολικά πριν τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Λιβύης στο εξωτερικό (που προέρχονται από το πετρέλαιο). Η διαφυγή στο Τομπρούκ στοχεύει, γράφει η βρετανική εφημερίδα, στο να αξιοποιήσει τη φθορά που θα επιφέρει ο χρόνος στις ομάδες της πολιτοφυλακής ενώ το Κοινοβούλιο ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

Oι χώρες της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει να διαλέγουν στρατόπεδα: Το Κατάρ συντάσσεται με τις ομάδες της πολιτοφυλακής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Κοινοβούλιο ενώ και η Αίγυπτος φέρεται να έχει προχωρήσει μέχρι και σε αεροπορικές επιδρομές.

Δεδομένης της κατάστασης, γράφει ο Guardian, «το λιβυκό κοινοβούλιο μένει στο Τομπρούκ και κοιτάζει το "Έλυρος", με την απορία εάν θα καταλήξει από ξενοδοχείο, σωστική λέμβος».

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231346192

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.