#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/03/2011 08:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το διακύβευμα της Λιβύης για τις ΗΠΑΤο Antinews δημοσιεύει άρθρα από τα διεθνή ΜΜΕ και γενικά το διαδίκτυο, που καλύπτουν όλο το φάσμα των απόψεων, σε μια προσπάθεια για όσο το δυνατό πιο σφαιρική ενημέρωση του αναγνώστη.

Η διευκρίνιση γίνεται διότι κάποιοι σχολιαστές αντιδρούν κάποιες φορές, θεωρώντας ότι οι παρουσιαζόμενες απόψεις είναι αυτές του Antinews, που όμως δεν είναι.

Το παρακάτω άρθρο είναι από το The Weekly Standard, και εκφράζει τις απόψεις αυτών που θέλουν και πιέζουν την Αμερική του  Ομπάμα να επεμβαίνει στρατιωτικά στην Λιβύη.

 

 

Μέχρι σήμερα, η αδίστακτη αντίδραση του Καντάφι στην εξέγερση του λαού του, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους  από 3.000 ανθρώπους, σύμφωνα με γαλλική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια άλλη οργάνωση (λιβυκή), θεωρεί ότι οι θάνατοι είναι διπλάσιοι. Και παρά το ότι η κατάσταση στη Λιβύη δεν έχει σχέση με αυτά που είδαμε στη Τυνησία, και στην Αίγυπτο, η κυβέρνηση Ομπάμα αργεί να προσαρμοστεί στη διαμορφούμενη πραγματικότητα.

«Η βία πρέπει να σταματήσει. Ο Καντάφι έχασε κάθε νομιμότητα, και πρέπει να αποχωρήσει», δήλωσε ο Ομπάμα. Όμως όπως φαίνεται, ο Καντάφι κάθε άλλο παρά την αποχώρηση έχει στο μυαλό του. Έχει οχυρωθεί, και σκοτώνει το λαό του. Χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες. Πρόσφατα, προειδοποίησε πως αν η Δύση επέμβει στρατιωτικά, θα πεθάνουν χιλιάδες. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι Αμερικανοί διστάζουν να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή τη διστακτικότητα, την ώρα που η Αμερική είναι μπλεγμένη σε άλλα δυο πολεμικά μέτωπα. Επιπλέον, δεν είναι εύκολο για έναν πρόεδρο που περηφανεύεται για τις πρωτοβουλίες ειρήνευσης που παίρνει στη Μ. Ανατολή, να στείλει κι άλλους στρατιώτες σε μια μουσουλμανική χώρα. Εξάλλου, δεν γνωρίζουμε ποιον θα έπρεπε να υποστηρίξουμε στη Λιβύη, και ίσως μια αμερικανική επέμβαση απλά θα αναζωπύρωνε το χάος, και θα επηρέαζε αρνητικά τη τιμή του πετρελαίου.

Ο κίνδυνος όμως είναι, ότι αφήνουμε αυτές τις απορίες να μας εμποδίζουν να δράσουμε υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ. Ενώ η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, η λιβυκή κρίση οδεύει προς εμφύλια σύρραξη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση τόσο η Αφρική, όσο και οι άλλες αραβικές χώρες, με αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική επιρροή και το κύρος της χώρας μας. Η συνέχιση της διστακτικότητας του Ομπάμα απλά επιτείνει αυτό το ρίσκο.

Η Λιβύη είναι σαν ένα μεγάλο πηγάδι στην έρημο, το οποίο διεκδικούν διάφορες φυλές, αλλά που στο τέλος καταφέρνει και το ελέγχει ένας μόνο δυνατός σεΐχης. Η πρόσβαση στο πηγάδι σημαίνει ζωή, η εμπόδιση της πρόσβασης σημαίνει θάνατο. Και επειδή το πηγάδι αυτό δεν έχει νερό, αλλά πετρέλαιο, μπαίνουν στο παιχνίδι και παγκόσμιες δυνάμεις. Το κρίσιμο διακύβευμα στη Λιβύη δεν είναι το ποιος θα ελέγχει τις φυλές στη μεσογειακή ακτογραμμή και στις ερήμους της χώρας, αλλά το ποιος θα ελέγχει το πετρέλαιό της. Παράλληλα είναι και ζήτημα δημοκρατίας. Επιτρέπεται σε κάποιους να σφάζουν τους λαούς τους χωρίς να λογοδοτούν;

Τα απεριόριστα χρήματα του Καντάφι έχουν προσελκύσει κάποιους «ερασιτέχνες» μισθοφόρους (εξαθλιωμένους νεαρούς) από τις γειτονικές αφρικανικές χώρες, που στην ουσία δεν είναι τίποτα παρά ανθρώπινοι σάκοι άμμου, απέναντι στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Αυτό όμως θα αλλάξει, όσο περισσότερο αντέχει ο Καντάφι. Αν μπορέσει και σιγουρέψει τη θέση του, τότε θα παίξουν ρόλο και τα ξένα χρήματα. Και αν κρίνουμε από το παρελθόν, αλλά και από τις ισορροπίες της περιοχής, τότε δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ποιος θα υποστηρίξει ποιον.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θεωρεί κάθε σημείο ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή ως ιδανικό τόπο για να στείλει, προκειμένου να τους ξεφορτωθεί, τους τζιχαντιστές του. Στο παρελθόν, τους έστειλε στο Αφγανιστάν, στην Αλγερία, στη Βοσνία, και στο Ιράκ, ελπίζοντας πως θα πεθάνουν εκεί. Όλοι ξέρουμε το τι συνέβη μετά. Έτσι και τώρα, οι Σαουδάραβες βλέπουν τη σπαρασσόμενη Λιβύη, ως μια ιδανική ευκαιρία για να ξεφορτωθούν ένα πρόβλημά τους. Εξάλλου, δεν αγαπάνε καθόλου τον Καντάφι, ο οποίος το 2003 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον βασιλιά Αμπντουλάχ.

Ούτε και το Ιράν θα αγνοήσει το κενό εξουσίας, που αν το εκμεταλλευτεί, θα μπορέσει να ενισχύσει τη στρατηγική του για τη περιοχή. Η παρουσία της σε οποιαδήποτε χώρα που θα συνορεύει με χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως είναι η Τυνησία ή η Αίγυπτος, είναι κάτι το ιδανικό για τη Τεχεράνη.

Η ισλαμική Συρία είναι επίσης πιθανό να υποστηρίξει τον Καντάφι, αφού έχουν καλές σχέσεις από την εποχή του εμφυλίου στον Λίβανο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, από την άλλη, μοιάζει να ξεκινά να μαθαίνει την ιστορία της περιοχής από το μηδέν. Όλοι όμως γνωρίζουμε πως θα ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Γνωρίζουμε ότι τέτοιες καταστάσεις σέρνονται επί μακρόν, και αποσταθεροποιούν τις γειτονικές χώρες. Γνωρίζουμε το ανθρωπιστικό κόστος, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις  για τα συμφέροντα της Αμερικής. Γνωρίζουμε το αποτέλεσμα και το τι θα ακολουθήσει.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να το αποτρέψουν από το να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο καταφύγιο τρομοκρατών.

Μια εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη, απειλεί να δημιουργήσει μια δυναμική,  πάρα πολύ χειρότερη από αυτή του Αφγανιστάν. Θα αφήσουμε την ευκαιρία να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα υπέρ των συμφερόντων μας, ανεκμετάλλευτη;

 

S.A.-The Weekly Standard

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Antihero avatar
  Antihero 13/03/2011 09:09:24

  To Weekly Standard, ανηκει στον William Kristol καραμπινατο μιλταριστη, επεμβατιστη Νεοσυντηρητικού που ηταν απο τα ιδρυτικα μελη μαζι με τους Donald Rumsfeld και Paul Wolfowitz του ακροδεξιου think tank εξωτερικης πολιτικης Project for A New American Century... Μετα την αρνητικη δημοσιοτητα που προσελκυσαν κατα τη διαρκεια της προεδριας Μπους (την εξωτερικη πολιτικη της οποιας υπαγορευσαν κατα το μεγαλυτερο βαθμο...) μετονομαστηκαν σε FPI, Foreign Policy Initiative. Αλλαξε ο Μανολιος κι εβαλε τα ρουχα του αλλιως... Οι ανθρωποι αυτοι ειναι λυσσασμενοι οπαδοι της λεγομενης προβολης ισχυος (projection of power) στο εξωτερικο... Οριστε τι εχει να πει ο αντι-Μνημονιακος καθηγητης Οικονομικων του Λονδινου, Τακης Φωτοπουλος για την κατασταση στη Λιβυη http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=258727

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/03/2011 09:51:24

  Γιατι ομως το antinews αισθανεται την αναγκη να δικαιολογησει ή και να απολογηθει ισως οταν δημοσιευει αρθρα απο ρεπουμπλικανικα περιοδικα της Αμερικης ενω δεν υπαρχει τετοιο προβλημα οταν δημοσιευουνται αρθρα απο διαφορα αλλα αριστερα και αριστεριζοντα οταν μεγαλο μερος των σχολιαστων του ειναι προσκειμενοι στη NΔ;
  Αν απαντησουμε στο ερωτημα αυτο μπορουμε να δουμε ισως και γιατι εχει προβλημα η ΝΔ.
  Υπενθυμιζω οτι το καθεστως Κανταφι εχει εκτεθει πληρως ως φιλοπασοκικο απο δεκαετιες με περιεργες σχεσεις με την οικογενεια Παπανδρεου ενω ακομη και τωρα η ΝΔ ψεγει με δηλωσεις τη κυβερνηση γιατι δεν καταδικαζει τις επιθεσεις του καθεστωτος ενω η ΟΝΝΕΔ ηταν η μοναδικη νεολαια και οργανωση που εκανε καποια συγκεντρωση εξω απο τη πρεσβεια της Λιβυης ( οι λαλιστατες αριστερες,υπεραριστερες,αναρχικες και πασης φυσεως αντιεξουσιαστικες συλλογικοτητες κλπ που χαλανε το κοσμο για οτι μπορει να φαντασθει κανεις παραμενουν αδιαφορες για οσα γινονται λιγα ναυτικα μιλια απο την Ελλαδα).
  Και ομως ενα αντικανταφικο αρθρο πρεπει να το δικαιολογησουμε γιατι το βαζουμε.Απεναντι σε ποιον και γιατι αραγε;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ψυχραιμια 13/03/2011 11:00:09

   Η διευκρίνηση ήταν γενική. Δεν είναι δικαιολογία. Έτυχε να μπει σ αυτό το άρθρο, και όχι σε ένα για τον ... Τσε, π.χ.
   Έτυχε.

   • thanos avatar
    thanos @ Strange Attractor 13/03/2011 14:02:45

    Καλά κάνεις κ διευκρινίζεις γιατί παλαιότερα σε είχα επικρίνει από λάθος. Δεν είχα καταλάβει ότι δεν υιοθετείς το άρθρο.

  • τάσος avatar
   τάσος @ ψυχραιμια 13/03/2011 14:05:40

   η νέα δημοκρατία θα προσφέρει ανυπολόγιστες υπηρεσίες στη χώρα τη στιγμή που θα αποκολληθεί οριστικά από το ρεπουμπλικάνικο κόμμα της αμέρικα. βασικά όπως το βλέπω εγώ οι δύο όψεις του νομίσματος του κράτους μας συνιστούν ως ένα βαθμό γαϊδουρελεφάντινα παραμάγαζα. μια ματιά στη λίστα εναλλαγής των προέδρων της αμέρικα μπορεί να πείσει πως με μοναδική παραφωνία τη συνύπαρξη του ανδρέα παπανδρέου με το ρήγκαν, τον οποίο φυσικά είχε ξεσκίσει, μετά τη μεταπολίτευση (1967) έχουμε καταφέρει να συγχρονίσουμε τις ιθαγενείς μας εκδοχές. κατά τις δύο τελευταίες περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τη νδ μάλιστα, έλληνας πρωθυπουργός και αμερικάνος πρόεδρος έφυγαν πακέτο, όπως ακριβώς ο νίξον και η χούντα. τα σύμβολα των δύο όψεων του νομίσματος του κράτους μας εξάλλου, κοσμούν το άγαλμα του τα μέσα αγιάζοντα σκοπού. επειδή όλα αυτά δεν μας τιμούν ιδιαίτερα κάνω αυτήν την πρόταση.

   παρατήρηση: επειδή σχολιάζω τακτικά, θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω υπάρξει στη ζωή μου ούτε ένα δευτερόλεπτο κομμουνιστής, αναρχικός, αριστερός ή κεντρώος. δεξιός υπήρξα αλλά έχω θεραπευτεί. ο μακαρίτης ο παππούς μου έχει πολεμήσει τους κομμουνιστές σε όλα τα βουνά της ελλάδας εκτός από το γράμμο, όπου τους είπαν πως δεν τους χρειάζονται, έχασε μάλιστα και τον μικρό του αδερφό σ'εκείνον τον πόλεμο από μία νάρκη. ο άλλος παππούς που δεν πολέμησε ήταν παπαδοπαίδι, φανατικός οπαδός του βασιλιά.

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ ψυχραιμια 13/03/2011 17:29:17

   Όντως που είναι η αριστερά, το Συριζα, ο συνασπισμός, το ΚΚΕ, έστω οι αναρχικοί;

   • τάσος avatar
    τάσος @ αποκατάσταση 13/03/2011 19:44:09

    αυτοί το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να συσπειρώνονται εναντίον της νδ. ήθελες να δεις τη δευτέρα παρουσία; βάλε τον καραμανλή να εφαρμόσει το μνημόνιο.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/03/2011 11:01:16

  Μα δεν βλέπουν υπογραφή από κάτω, φαρδιά πλατιά, π.χ. WSJ, Guardian, Stratfor, γιατί να εγκαλείται το antinews για άρθρα που είναι αναδημοσίευση από ξένα περιοδικά, think tank?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.