31/10/2009 20:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δίλημμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη ΓερμανίαΟι Γερμανοί πολίτες αισθάνονται κουρασμένοι από τις οικονομικές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων και την στάσιμη οικονομία. Οι εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία ήταν μία καθαρή εντολή για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι Γερμανοί τάσσονται σε έναν νεο-φιλελευθερισμό αντί του κοινωνικού συντηρητισμού, υπέρ της ελεύθερης αγοράς και λιγότερης ρυθμιστικής παρέμβασης και ελπίζοντας ότι θα δώσουν την αναγκαία ώθηση στην οικονομία μέσω της μείωσης των φόρων.

Τα παραπάνω αποτελούν σαφώς έκπληξη καθώς η Γερμανία αποτελεί ιστορικά μία μεικτή οικονομία με υψηλή ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους και ένα ισχυρός κοινωνικό κράτος. Είναι γεγονός όμως ότι η βιομηχανία της, που στηρίζεται στις εξαγωγές αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομική ς κρίσης, που έχει συμπαρασύρει όλες τις βιομηχανικές χώρες του κόσμου.

Μάλιστα εκείνοι που πιέζουν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις είναι ο εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, η FDP το Κόμμα των Φιλελευθέρων, που έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος της αγοράς. Η FDP και ο πρόεδρός της Γκίντο Βέστερβελλε έχοντας βγει ιδιαίτερα ενισχυμένοι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, επισημαίνουν ότι θα πιέσουν να εφαρμόσουν την οικονομική τους ατζέντα, στην κυβερνητική πολιτική. Από την άλλη πλευρά οι Χριστιανοδημοκράτες της CDU και το αδελφό κόμμα από τη Βαυαρία, η CSU έχουν συγκεντρώσει το χειρότερο ποσοστό τους από το 1949.

Θεωρείται όμως αμφίβολο ότι οικονομικές προτάσεις των Φιλελευθέρων της προεκλογικής περιόδου, μπορούν να εφαρμοστούν και επιβιώσουν με την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας και την αναγκαστική συμβίωση με την CDU/CSU στην κυβέρνηση.

Ο κίνδυνος της ανεργίας

Η Γερμανία οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται και πάλι - πολύ νωρίτερα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - η υποχώρηση όμως της οικονομίας ήταν μικρότερη από άλλες χώρες. Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη δεν μεταφράζεται άμεσα σε αύξηση των θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων.

Η CDU προειδοποιεί την FDP ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει μείωση των φόρων. Οι δημόσιες δαπάνες είναι το άλλο ακανθώδες ζήτημα. Η ανεργία διατηρείται «τεχνητώς» σε χαμηλά επίπεδα με το πρόγραμμα Kurzarbeit, όπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται λιγότερες ώρες, ενώ ο μισθός τους συμπληρώνεται από τον κρατικό κορβανά.

Ωστόσο, σε πολλές εταιρείες λήγουν αυτές οι συμβάσεις. Εάν η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δεχθεί μία αύξηση της ανεργίας, τότε η FDP θα πρέπει να ξεχάσει τις δικές της οικονομικές αρχές και να δεχτεί της κρατική παρέμβαση στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, η πραγματικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία σημαίνει ότι η FDP θα χάσει μέρος της ισχύς της, καθώς δεν έχει που αλλού να στραφεί για να διατηρηθεί στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, η CDU θα μπορούσε θεωρητικά σε περίπτωση αντίθεσης με του Φιλελευθέρους να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού με την SPD.

Είναι η Άγκελα Μέρκελ μεταρρυθμίστρια;

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ; Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξεκίνησε ο μεγάλος συνασπισμός, προώθησε μία ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Μετά από την αρχική επιτυχία των μεταρρυθμίσεων αυτών, πολύ γρήγορα πάγωσε εξαιτίας των διαφωνιών για τα χρήματα και την προστασία ειδικών συμφερόντων.

Η ίδια η καγκελάριος δεν πίεσε πολύ για την προώθηση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, σε μία προσπάθεια να βρει κοινό έδαφος τον κυβερνητικό συνασπισμό.Οι συντηρητικοί αρθρογράφοι στη Γερμανία αναρωτιούνται αν η κ. Μέρκελ θα ανακαλύψει την «μεταρρυθμιστική» της πλευρά ή είναι κατά βάθος αναζητά τον συμβιβασμό όπως οι σοσιαλδημοκράτες.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Άγκελα Μέρκελ θα αποδείξει ότι είναι πραγματική διάδοχος του προηγούμενου καγκελάριου της CDU, του Χέλμουτ Κολ, που ήταν διαβόητος για τη συμβιβαστική του πολιτική στις πολιτικές διενέξεις, ενώ απέφευγε τις μεγάλες οικονομικές απο΄φασεις.Για άλλη μία φορά η πολιτική στη Γερμανία θ' ακολουθήσει την πεπατημένη οδό. Ωστόσο, δεν θα είναι η συνταγή που θα οδηγήσει τη χώρα μακριά από τα οικονομικά προβλήματα.

 

Πηγές: ΒΒC και kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.