#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2010 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «γλέντι» των αποκαλύψεων μόλις άρχισε
Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει, και θα υπάρχει πολύ «ψωμί» όσον αφορά στις διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών από την ιστοσελίδα wikileaks. Ο όγκος του υλικού είναι τεράστιος όπως τεράστιο είναι και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι πληροφορίες που πηγάζουν από τα έγγραφα.

Για παράδειγμα, η βρετανική εφημερίδα The Guardian αποκαλύπτει μια  διαβαθμισμένη οδηγία από πλευράς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες, τον Ιούλιο του 2009, μέσω της οποίας απαιτούσε να βρεθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες των συστημάτων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Έπρεπε δηλαδή να μαθευτούν οι κωδικοί, και τα κρυπτογραφημένα κλειδιά πρόσβασης που χρησιμοποιούνταν για επίσημες και ιδιωτικές επικοινωνίες. Ο στόχος ήταν οι εκπρόσωποι της Κίνας, Ρωσίας, Γαλλίας, και της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Η οδηγία ζητούσε λεπτομερείς βιομετρικές πληροφορίες σε απόρρητα προσωπικά στοιχεία στελεχών  και συμβούλων ειδικών υπηρεσιών του ΟΗΕ. Μια ακόμη παρόμοια οδηγία που στάλθηκε σε διπλωμάτες στο Κονγκό, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, και το Μπουρούντι, ζητούσε βιομετρικές πληροφορίες όπως δακτυλικά αποτυπώματα, σάρωση της ίριδος, και DNA. Πέραν αυτών η Ουάσιγκτον ήθελε αριθμούς πιστωτικών καρτών, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τηλέφωνα, φαξ, ακόμη και αριθμούς από τους λογαριασμούς των στελεχών σε προγράμματα frequent-flyer!

Η εν λόγω οδηγία (national human intelligence collection directive) απεστάλη στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στον ΟΗΕ, και σε 33 πρεσβείες και προξενεία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Παρίσι, το Λονδίνο, και τη Μόσχα.

Η διαρροή της οδηγίας αναμένεται να γεννήσει πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο θεωρείται νόμιμη η όλη επιχείρηση, και για το αν είναι δεοντολογικό, οι διπλωμάτες να κατασκοπεύουν. Τα στοιχεία που ζητήθηκαν κατατείνουν ότι ίσως θα χρησίμευαν σε μια ευρύτερη επιχείρηση ηλεκτρονικού χάκινγκ.

Ο ΟΗΕ έχει αποφασίσει προ πολλού, πως με βάση την Γενική Συνέλευση του 1946, τα πρόσωπα, η περιουσία, και οι επικοινωνίες του, οπουδήποτε στον πλανήτη, έχουν απαλλαγή από οποιαδήποτε έρευνα, κατάσχεση, δίωξη κλπ. από όπου και αν προέρχεται. Η συνθήκη περί διπλωματικών σχέσεων της Βιέννης του 1961, που καλύπτει και τις δραστηριότητες του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζει πως η επίσημη αλληλογραφία του Οργανισμού δεν παραβιάζεται από κανέναν. Συνεπώς η αποκάλυψη πως οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον ΟΗΕ ίσως να δημιουργήσει τριγμούς μεταξύ της ηγεσίας της χώρας και αυτής του Οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΟΗΕ, συνεισφέροντας έως και το ¼ του προϋπολογισμού του (φέτος ήταν $3 δισ.).

Ο ΟΗΕ δεν είναι ο μόνος στόχος. Οι διαρροές αποκαλύπτουν πως από το 2008 το state department έστειλε τουλάχιστον 9 παρόμοιες οδηγίες σε πρεσβείες παντού, θέτοντας μια σειρά από προτεραιότητες με σκοπό τη συλλογή βιογραφικών πληροφοριών πολιτικών στελεχών, όπως σε περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο της Αφρικής, ζητώντας ακόμη και σχέδια στρατιωτικών βάσεων, στοιχεία οπλικών συστημάτων κλπ. Μια οδηγία που στάλθηκε στο Κάϊρο, στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στο Αμμάν, στη Δαμασκό και στη Ριάντ, απαιτούσε να βρεθούν τα ταξιδιωτικά προγράμματα, καθώς και τα οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν από μέλη της Χαμάς και της παλαιστινιακής Αρχής.

Οι εν λόγω οδηγίες που είχαν υπογραφή Clinton  ή Rice, σχηματίζουν τον κεντρικό κορμό της αμερικανικής προσπάθειας συλλογής πληροφοριών και αποκαλύπτουν πως η Αμερική χρησιμοποιεί το διπλωματικό της σώμα έτσι ώστε να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες εχθρών και φίλων. Οι οδηγίες πάντως, είναι νομότυπες και βασίζονται στο σχέδιο National Intelligence Priorities Framework που εγκρίνεται από τον πρόεδρο της χώρας και παρακολουθείται από τον διευθυντή  της national intelligence James Clapper, που προίσταται των CIA, Defence Intelligence Agency, FBI και άλλων 13 παρόμοιων μυστικών υπηρεσιών.

Όλες μαζί, οι οδηγίες προσφέρουν μια σαφή εικόνα του πως η Αμερική αντιλαμβάνεται τις εξωτερικές απειλές που συχνά διαπλέκονται περίεργα. Έμποροι ναρκωτικών της Παραγουάης υποστηρίζουν τις Hezbollah και  al-Qaida, ενώ βαρόνοι της κοκαίνης από τη νότια Αμερική συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις στη δυτική Αφρική, που με τη σειρά τους συνεργάζονται με τρομοκράτες ισλαμιστές στη Μ. Ανατολή και στην Ασία.

Και όπως όλα δείχνουν τα έγγραφα αυτά θα προσφέρουν «άρτον και θεάματα» στα παγκόσμια ΜΜΕ  για πολύ καιρό ακόμη.

The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sawas avatar
  sawas 29/11/2010 14:29:17

  το αναλογο λινκ
  h**p://cablegate.wikileaks.org/index.html

 2. tsilivithras avatar
  tsilivithras 29/11/2010 14:40:48

  "Οι εν λόγω οδηγίες που είχαν υπογραφή Clinton ή Rice, σχηματίζουν τον κεντρικό κορμό της αμερικανικής προσπάθειας συλλογής πληροφοριών και αποκαλύπτουν πως η Αμερική χρησιμοποιεί το διπλωματικό της σώμα έτσι ώστε να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες εχθρών και φίλων."

  Έεεεεεεελα...!!!!...Τι με λες;;;;;!!!!
  Διπλωμάτες να κατασκοπεύουν...!!!

  Τσκ τσκ τσκ...τι λε ρε παιδί μου...
  Κι εμείς που νομίζαμε ότι αυτοί οι καλοί άνθρωποι είναι στα πόστα τους για να χαριεντίζονται με τοπικούς φύλαρχους και να διοργανώνουν φιλανθρωπικά γκαλά για την διάσωση του Ινδοευρωπαϊκού καμπουρογαμόσαυρου του αμμώδη που κινδυνεύει από εξαφάνιση...!!

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ tsilivithras 29/11/2010 15:22:42

   Τό περίεργο είναι πώς δεν υπάρχουν ανάλογα έγγραφα, με...ε!..χμ.. οικολογικές ευαισθησίες,από ....χμ..Κίνα..Ρωσία...χμ Μ.Βρεττανία.
   Αναίσθητοι άνθρωποι αυτοί..πα..πα..πα!

  • skeptiki avatar
   skeptiki @ tsilivithras 29/11/2010 15:24:03

   Οι δικοί μας είναι ακριβώς αυτό.... η και ούτε αυτό , πολύ περίπλοκο είναι αυτό το "καμπουρογαμόσαυρου" και τους μπερδεύει

 3. Σταύρος avatar
  Σταύρος 29/11/2010 19:52:03

  Να είναι το ΤΑΥ που λείπει ή να είναι το είδος του Καμπουρογαμόσαυρου του Βραχώδους που έχω υπ' όψιν μου ;)))

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.